Gå til innhold

Du kan bli proteinforgiftet


Anbefalte innlegg

http://pluss.vg.no/2014/04/03/1572/1572_22866522

VG + sak, men måtte nesten lese. Tanker?

Hovedtema er dette:

Får i oss altfor mye

Hennes erfaring fra arbeid med kosthold og ernæring både hos dyr og mennesker har vist at et høyt proteininnhold i maten kan virke negativt på kroppen. Hun mener at vårt tradisjonelle kosthold gir oss minst dobbelt så mye proteinarrow-10x10.png som vi egentlig trenger. Krogdahl mener at det er ugunstig å øke inntaket ytterligere.

Krogdahl mener forklaringen bak er slik: Når kroppen tilføres for mye protein, går overskuddet av aminosyrene i proteinene til forbrenning og det dannes ammoniakk; som er en gift. Desto mer protein du spiser – jo mer ammoniakk produseres.

– Ammoniakkforgifting kan være svært alvorlig. Ingen vet hva konsekvensene av et så høyt proteininntak som vi har i dag blir om 20 år. Det er ingenting som tyder på at et høyt proteininntak er gunstig, sier Krogdahl.

Helsedirektoratet anbefaler 1,1 gram protein per kilo kroppsvekt daglig. Overlege ved Ullevål Universitetssykehus, Branimir Draganov, sier til VG at man kan ha en risiko for nyreskader allerede ved et inntak på 1,5 gram protein per kilo kroppsvekt daglig (for enpersonarrow-10x10.png på 85 kilo tilsvarer det 127,5 gram daglig - se egen sak).

Professor Krogdahl kommenterer følgende om dette:

– Nå er det klart at en lege kun ser de som blir syke. Men for de som er utsatt, ser det ut til at et proteininntak på bare 1,5 gram per kilo kroppsvekt kan føre til nyreproblemer. Og det får vi lett i oss med et vanlig kosthold i løpet av en dag. Hvis man da i tillegg gjør en innsats for å få i seg ekstra proteiner, er det ikke bra, sier Krogdahl.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Tankene her må være at det er en grunn til at vi ikke lever i havet.

Hva mener jeg med dette?

Når proteiner brytes ned er ett av biproduktene amoniakk (NH3) , et stoff som er meget giftig for kroppen og nervesystemet spesielt. Vannlevende vesener har et såkalt åpent sirkulasjonssystem og vil skille ut dette direkte gjennom kroppen som ammonium (NH4+). Mennesker, og andre pattedyr forsåvidt, har ikke denne muligheten.

Og da tenker dere : AHA, så vi kan få for mye amoniakk i kroppen og dø??

Evolusjonen har heldigvis vært snillere med oss enn som så.

I vårt lukkede sirkulasjonssystem har vi en prosess som kalles ureasyklusen. Hit transporteres amoniakk fra nedbrutte proteiner og danner en forbindelse kalt urea. Urea er ikke skadelig for kroppen og transporteres ut, helt ufarlig, gjennom urinen.

Med mindre du har en ikke-fungerende eller hemmet ureasyklus vil du ikke dø av amoniakkforgiftning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå har jeg ikke lest meg opp nok på dette emnet til å ha noen spesielt sterk mening ene eller andre veien, men synes argumentet hennes høres litt mer logisk ut om du snur litt på setningene:

– Ammoniakkforgifting kan være svært alvorlig. Ingen vet hva konsekvensene av et så høyt proteininntak som vi har i dag blir om 20 år. Det er ingenting som tyder på at et høyt proteininntak er gunstig, sier Krogdahl.

Blir ikke det mer logisk med:

Ingen vet hva konsekvensene av et så høyt proteininntak som vi har i dag blir om 20 år. – Ammoniakkforgifting kan være svært alvorlig. Det er ingenting som tyder på at et høyt proteininntak er gunstig, sier Krogdahl.

Føler da vitterlig dette er et mye bedre argument, da Fitness-bølgen som gjør at Ola og Kari Nordmann's daglige proteininntak har skutt i været som en Saturn 2 romrakett ikke har vart lenge nok til at man har en god mengde informasjon om dette. :) Argumentet andre veien er at hadde det vært så ille som de ville hatt det til, hadde 19 år gamle gutter med sidecuts og Gasp-singleter falt om daglig på gymmen med nyresvikt :p

En lovlig reservasjon, dog i mitt hode er den litt dommedag-isk. :p

Lenke til kommentar
Del på andre sider

SAMME GAMLE FØREVAR PRINSIPPET!

Ja, for mye proteiner er ugunstig hvis man er lat og sitter mye stille, ergo har man ikke bruk for like mye protein som en som bygger muskler. VG kan ikke sammenlikne Nora med Ola Nordmann.... ærlig talt. Nora bygger muskler og har et økt behov for protein, ellers vil hun jo miste muskelmasse... På lik linje som at en maratonløper trenger betraktelig mere karbohydrater enn en kontorarbeider.:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Oppsummert:

1. for mye karbo = ugunstig for sittestillende og innaktive. KArbo bør spises i moderate mengder, og en bør velge grove/trege kilder.

2. Protein = ikke mer enn maks 1,5 g per kg kroppsvekt, eller kan en bli proteinforgifta. Unntaket kan være de som er ekstremt aktive og dermed trenger mer "byggeklosser".

3. Fett = har i den senere tiden får mer "grønt lys". Vi trenger fett. SPis fett for å forbrenne fett. Mettet fett er ikke like farlig som før antydet.

4. "vi sitter oss syke" - ref. punkt 1 & 2: ikke spise karbo & protein siden vi sitter oss i hjel. Men drikk litt smult så er du safe! :cat:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Reagerer også på at de bruker Fitnessnora som eksempel med bilde på en som får i seg for mye protein, og risikerer proteinforgiftning. (se VG.no) Er ganske sikker på at hun ikke hadde stilt opp for å flexe på VGs advarsel til protein. I så fall hadde hun også skrevet om det på bloggæn<3 eller konvertert til islam først.

1. april var for to dager siden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Kjenner ei diagnotisert med ortoreksi som har hatt et skyhøyt proteininntak (og veldig lite fett og karbohydrater i sammenligning) som har fått påvist leverskade som legen mener er resultat av dette..

All erfaring med legers utspill om ernæring, spesielt rettet mot kroppsbygging/fitness/styrketrening, er jo tullball.. De vet faen ikke hva de snakker om..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

All erfaring med legers utspill om ernæring, spesielt rettet mot kroppsbygging/fitness/styrketrening, er jo tullball.. De vet faen ikke hva de snakker om..

Nei, det kanskje sant.. en det kan vel ikke være bra med et overdrevent inntak heller? utfra hva jeg har fått med meg bruker vel proteoin 25% mer energi på å tas opp/fordøyes og det må vel bli en påkjenning for nyrene? Eller?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis kroppen vår er så sårbar som mange av disse forskerne sier, synes jeg det er helt mirakuløst at mennesket har overlevd de siste 2-3 titusen år når menneskets diett besto mesteparten av; Kjøtt, bær, frukt, grønnsaker og nøtter. De får det til å høres jo ut som man dør bare man har i seg mat.

Det virker også som om ingen av disse såkalte professorene vet hva glukoneogenese er. Overflødige aminosyrer i blodbanen blir omdannet til glukose gjennom glukoneogenese. Overflødig glukose i blodbanen lagres som fett takket være insulin.

Overflødig protein lagres som fett på kroppen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis kroppen vår er så sårbar som mange av disse forskerne sier, synes jeg det er helt mirakuløst at mennesket har overlevd de siste 2-3 titusen år når menneskets diett besto mesteparten av; Kjøtt, bær, frukt, grønnsaker og nøtter. De får det til å høres jo ut som man dør bare man har i seg mat.

Det virker også som om ingen av disse såkalte professorene vet hva glukoneogenese er. Overflødige aminosyrer i blodbanen blir omdannet til glukose gjennom glukoneogenese. Overflødig glukose i blodbanen lagres som fett takket være insulin.

Overflødig protein lagres som fett på kroppen.

Få ting selger bedre enn hysteri.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis kroppen vår er så sårbar som mange av disse forskerne sier, synes jeg det er helt mirakuløst at mennesket har overlevd de siste 2-3 titusen år når menneskets diett besto mesteparten av; Kjøtt, bær, frukt, grønnsaker og nøtter. De får det til å høres jo ut som man dør bare man har i seg mat.

Det virker også som om ingen av disse såkalte professorene vet hva glukoneogenese er. Overflødige aminosyrer i blodbanen blir omdannet til glukose gjennom glukoneogenese. Overflødig glukose i blodbanen lagres som fett takket være insulin.

Overflødig protein lagres som fett på kroppen.

En stor forskjell på 2-3000 år siden og dagen idag er jo at de fleste er blitt like sunne som de var da, men i tillegg til dette gode kostholdet som funka da sper vi på med questbars og whey-pulver

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En stor forskjell på 2-3000 år siden og dagen idag er jo at de fleste er blitt like sunne som de var da, men i tillegg til dette gode kostholdet som funka da sper vi på med questbars og whey-pulver

Jeg vil ikke si at det er i "tillegg", men mer "istedet for". I den tidsepoken kunne man jo bare spise ren mat, mens nå til dags er det lett mulig å få i seg like mye næring gjennom en shake og/eller en bar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...