Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Kan man ikke sove på gulvet i baren?????

Kanskje det er slik at vi har forskjellig oppfatninger og meninger.. Hvem vet :eek: JEG mener at det finnes mange gode alternativer til kjøtt og JEG synes det er merkelig at folk spiser kjøtt. Så får DU synes jeg er kjempeteit som synes det. :cool:

Har du fått lov å sove i en bar før eller?

Nå skal du huske at når mennesket begynte å varmebehandle kjøttet så begynte vi å utvikle oss raskere fordi kroppen tar opp proteinene i varmebehandlet mat lettere. Derfor er det IKKE rart å spise kjøtt men heller en av hovedgrunnene til at vi er der vi er i dag. Dere som later som dere redder verden med å være veggiser, dere er rare!

Fortsetter under...

Så masse godt som kan erstatte kjøtt. Med alt det som finnes der ute, forundrer det meg at folk enda spiser kjøtt!

Dette blir jo like teit som å si at jeg personlig liker torsk bedre enn laks så derfor er det rart at det finnes noen som spiser laks.

Kjøtt kan vel erstatte alt det andre som er godt også, så det forundrer meg at det finnes noen som spiser alt det andre ;)

(tuller)

Annonse

Om du får i deg begrenset med kjøtt og melk, er det kun egg og soya, såvidt meg bekjent, som har like gunstig proteinsammensetning. Bønner og belgfrukter er som nevnt over heller ikke ille på proteinkvalitet. Legger ved en liten liste fra en studie som så på proteinkvalitet i ulike matvarer og hvilken score de har på PDCAAS-skalaen (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score). 0 er svakest 1 er best:

Kasein (Melk): 1.0

Whey (Melk): 1.0

Egg: 1.0

Soya: 1.0

Kjøtt: 0.92

Bønner: 0.75

Nøtter: 0.52

Gluten: 0.25

Ser det er nevnt over her at fisk inneholder mye tungmetaller. Vil presisere at dette i hovedsak gjelder fét og stor fisk som tunfisk, hai og laks. Du vil finne en mye mindre konsentrasjon av tungmetaller i mager fisk som torsk og sei i og med at tungmetallene samler seg i fett noe torskefiléter stort sett er fullstendig fri for.

Det er stort sett proteiner fra animalske kilder (dvs. dyr) som er gunstig å få i seg for din del. Proteiner fra vegetabilske kilder (dvs. planter) har generelt ganske mye dårligere aminosyresammensetning enn proteiner fra dyreriket, og er derfor mindre hensiktsmessig å få i seg når det kommer til muskelbygging kontra animalsk protein.

Eksempler på gode (alternative) proteinkilder som allerede er nevnt:

- Egg

- Melk

- Fisk (selv om fisk går under 'kjøtt' hos meg)

- Proteinpulver (isolater inneholder ikke noe, eller minimalt med laktose, og bør gå greit for melkeintolerante - eks. på produkt er "Protein < fancy navn > Isolate" eller MyoProtein 3kg)

Ja, isolater er dyrt, men per gram protein blir det ofte billigere enn de billigste kjøttypene uansett.

En grei huskeregel for å finne ut av om en matvare inneholder proteiner som er hensiktsmessig å få i seg, er å spørre seg selv om den er av animalsk opphav. Eks. proteinpulver kommer fra melk, melk kommer fra kua, kua er et dyr. Egg kommer fra høna, høna er et dyr. Fisk... er et dyr. Og så videre.

Annonse

Fantastisk diskusjon det har blitt her.:p

For å forklare hvorfor jeg ønsker å erstatte noe av det kjøttet jeg spiser med alternativer er det fordi billig kjøtt gjerne er produsert på en måte jeg ikke ønsker å støtte. For min del så klarer jeg ikke å la være å tenke på dette når jeg spiser kjøtt, så jeg prøver å holde meg til økologisk, og da blir det fort dyrt. Også av miljømessige grunner er det hensiktsmessig å kutte ned på kjøtt(men her er ikke soya særlig mye bedre).

Jeg er enig i at noen alternativer er like godt som kjøtt, men jeg er også enig i at det er lite som kan erstatte en saftig biff. Jeg liker å spise kjøtt en gang i blant, men jeg foretrekker å holde det til et par dager i uken.

Det er stort sett proteiner fra animalske kilder (dvs. dyr) som er gunstig å få i seg for din del. Proteiner fra vegetabilske kilder (dvs. planter) har generelt ganske mye dårligere aminosyresammensetning enn proteiner fra dyreriket, og er derfor mindre hensiktsmessig å få i seg når det kommer til muskelbygging kontra animalsk protein.

Det avhenger av hvordan du kombinerer de ulike kildene. Om du bare skal ha 1 proteinkilde vil det helt klart være fornuftig å velge en animalsk, men man kan fint klare seg med vegetabilsk protein også om man kombinerer flere kilder.

Jeg er av flere grunner ikke så veldig komfortabel med å spise mye kjøtt. En gang eller tre i uka er ok, men hver dag er ikke noe for meg i utgangspunktet. Så derfor lurte jeg på hva jeg kan erstatte kjøtt med i forhold til å få i meg nok proteiner?Jeg tåler ikke melk og gluten noe særlig, så helst ting som ikke inneholder dette heller.

Noen forslag/tips? :)

Kyllingfilèt

- Kalkunfilèt

- Kalkunbogskinke

- Roastbeef

- Kokt skinke

- Tunfisk (filèt/boks)

- Laks (røkt/kokt/stekt)

- Makrell

- Torsk

- Sei

- Uer

- Pangaseus filèt

- Reker

- Scampi

- Krabbe

- Egg/ eggehvitter

- Mager Kesam/ Skyr

- Cottage Cheese

- Proteinpulver

Håper dette hjelper :-)

Eller var det snakk om alle typer kjøtt? Bare la ved noen typer proteinkilder :-) Har jo også mange vegetabilske kilder.. men de er ofte ikke supergunstige.. men spirulina og enkelte vekster kan jo være en del av et proteinrikt og variert kosthold!

:D:D

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...