Annix Skrevet 19. oktober 2011 Skrevet 19. oktober 2011 Hei! Jeg lurer på om det er fordelaktig for oss som ikke har cøliaki å spise glutenfritt også? Isåfall hvilke fordeler? På forhånd takk:) Siter
Stig Ingebrigtsen Skrevet 19. oktober 2011 Skrevet 19. oktober 2011 Dersom du ikke lider av cøliaki så er det ingen fordeler ved å kutte gluten fra kosten. Jane 1 Siter
Oddis Skrevet 19. oktober 2011 Skrevet 19. oktober 2011 Veel, det er en sannhet med visse modifikasjoner. Det er mange som har intolleranse mot hvete og gluten uten å ha cøliaki. gula og Ninian 2 Siter
Stig Ingebrigtsen Skrevet 19. oktober 2011 Skrevet 19. oktober 2011 Det er klart, er det matvarer man en intolerant mot så vil det jo være lurt å kutte det fra kosten. Jane 1 Siter
Lily Skrevet 19. oktober 2011 Skrevet 19. oktober 2011 Noen mener at gluten ikke er bra for oss, men takler DIN kropp det, så ville jeg fortsatt å spise det. Min kropp reagerer ikke på gluten, og siden jeg glad i bakverk, kommer jeg til å spise det...:thumbsup: Noen mener også at melkeprodukter ikke er bra. Utrolig at jeg lever, når brød- og melkeprodukter er en stor del av mitt kosthold Augis og Lotta 2 Siter
Espen Espelund Skrevet 19. oktober 2011 Skrevet 19. oktober 2011 Ser ut som en vannbalong av det. Om det er korn eller gluten som er synderen kan for min del være det samme. Siter
Sungrazer Skrevet 23. oktober 2011 Skrevet 23. oktober 2011 Pål Jåbekk har noen betraktninger rundt helse og korn som burde svare på de spørsmålene du har rundt hvorfor mange helst unngår korn: http://paljabekk.blogspot.com/2011/10/veien-til-god-helse-korn.html Ninian og PlastBox 2 Siter
Christoffer L. Skrevet 23. oktober 2011 Skrevet 23. oktober 2011 http://www.wellsphere.com/heart-health-article/wheat-hell/616033 Siter
Lagertha Skrevet 23. oktober 2011 Skrevet 23. oktober 2011 Jeg har kuttet ut både gluten og laktose fra min kost, pga kjæresten reagerer kraftig på begge deler. Kan fremdeles spise bakverk... det finnes jo glutenfrie alternativer. Jeg er mye mindre oppblåst, blir ikke like "daff" etter kakespisingen heller;) Melk savner jeg ikke, (noe som er rart siden jeg kunne bøtte nedpå 1-2 kartonger om dagen) de gangene melk eller fløte er en stor del av en oppskrift så bruker jeg Tine sine laktose frie produkter. Trives veldig godt uten både gluten og laktose! Tommy M 1 Siter
Viktoria Moen Skrevet 23. oktober 2011 Skrevet 23. oktober 2011 Siden kroppen min ikke reagerer på gluten ser jeg ikke noe grunn til å kutte det ut. Tror ikke jeg vil leve noe spesielt bedre uten enn hva jeg gjør med (Eller jeg vil nok leve bedre med, lenge leve bakeverk).. Siter
Annix Skrevet 23. oktober 2011 Forfatter Skrevet 23. oktober 2011 Tusen takk for svar! Jeg har en tendens til å bli fort oppblåst, men har testet negativt for matallergi. Lurer på om denne oppblåstheten kan skyldes et høyt proteininntak? Spiser mye kjøtt, grønnsaker, frukt, melkeprodukter, yoplait 0% og proteinbarer (max 1 om dagen). Spiser lite av poteter, brød, pasta og ris. Noen som har opplevd noe lignende? Siter
Pinglo Skrevet 16. november 2011 Skrevet 16. november 2011 Det trenger ikke ha noe med intoleranser å gjøre i det hele tatt. Hiver man innpå store mengder med tungt fordøyelige grønnsaker, kan man bli oppblåst av det. Jane 1 Siter
Jane Skrevet 16. november 2011 Skrevet 16. november 2011 Jeg har ingen problemer med gluten. Men jeg spiser ikke mest mulig av det. Jeg baker med velger oftest å bruke annet mel som ikke inneholder gluten. Fordi jeg liker det Siter
Vanskelig Skrevet 16. november 2011 Skrevet 16. november 2011 Veldig mange blir til oppblåste ballonger av bakst som brød og boller, og de fleste har bare godt av å spise mindre av de fleste kornsorter, men utenom det er det ingen grunn til å spise glutenfritt om man ikke har cøliaki eller en intoleranse. Glutenfrie ferdigprodukter er svindyre og smaker stortsett forferdelig kjipt. Føler man att man blir oppblåst og jævlig av korn og bakst, kan man prøve å kutte ut kun hvete, og ikke all gluten i første omgang, husk bare å les innholdsfortegnelsen på hver eneste ferdig toro pose, glass, flaske, boks og sjokolade du har tenkt å putte i deg, for hvete og gluten er det i nesten alt som du ikke har lagd selv. Siter
Vegard L Skrevet 17. november 2011 Skrevet 17. november 2011 Dersom du ikke har cøliaki, så vil du dersom du spiser glutenfritt over lengre perioder spise på deg en glutenintoleranse. Dersom man mistenker at man reagerer på gluten, er det derfor ikke anbefalt å spise glutenfritt før du har fått det sjekket hos legen, siden du da kan risikere å få en diagnose du egentlig ikke har. Dersom du ikke reagerer på gluten så ser jeg hvertfall ingen grunn til å kjøpe glutenfrie produkter til daglig. Du kan selvfølgelig gjøre det, og om noen andre i huset reagerer kan det være praktisk. Om du derimot ønsker å kutte korn ut av kostholdet ditt som en del av en helhetlig livsstilsendring, som det er flere gode grunner til å gjøre (ref: Pål Jåbekks bloggpost som det linkes til over her), så blir saken en annen. Da blir kostholdet ditt automatisk glutenfritt. Dette vil med all sannsynlighet være helt uproblematisk med mindre du plutselig begynner å spise masse brød igjen. Da kan du regne med å reagere på glutenet, og må i værste fall være forberedt på å velge glutenfritt dersom du går tilbake til et kornbasert kosthold igjen. Jane, Ninian, Keegil og 1 annen 4 Siter
Oddis Skrevet 17. november 2011 Skrevet 17. november 2011 Dette vil med all sannsynlighet være helt uproblematisk med mindre du plutselig begynner å spise masse brød igjen. Da kan du regne med å reagere på glutenet, og må i værste fall være forberedt på å velge glutenfritt dersom du går tilbake til et kornbasert kosthold igjen. Det er jo forskjell på korn også og de glutenholdige kornsortene er generelt mer inflammatoriske enn ris (polert) og mais f.eks. Jeg leste at de fleste ville kunne venne seg til gluten igjen om man kuttet det ut i en lengre periode. Men at man da må innføre det gradvis for at kroppen skal oppjustere produksjonen av de enzymene som bryter ned gluten. Har dessverre ikke noen referanser på dette nå, men skal se om jeg kan finne noe om det. Siter
Vegard L Skrevet 17. november 2011 Skrevet 17. november 2011 Jepp, man kan nok venne seg til gluten igjen ja, og det var derfor jeg skrev i værste fall. I begynnelsen må man regne med å reagere på det. Når jeg skrev kornbasert, så mente jeg såklart brødbasert, som i de fleste tilfeller betyr med gluten. Å kutte ut hvete, men beholde havre, vil f.eks. være et godt tiltak for de aller fleste. Siter
Amalie Skrevet 17. november 2011 Skrevet 17. november 2011 Dersom du ikke har cøliaki, så vil du dersom du spiser glutenfritt over lengre perioder spise på deg en glutenintoleranse. Dersom man mistenker at man reagerer på gluten, er det derfor ikke anbefalt å spise glutenfritt før du har fått det sjekket hos legen, siden du da kan risikere å få en diagnose du egentlig ikke har. Dersom du ikke reagerer på gluten så ser jeg hvertfall ingen grunn til å kjøpe glutenfrie produkter til daglig. Du kan selvfølgelig gjøre det, og om noen andre i huset reagerer kan det være praktisk. Om du derimot ønsker å kutte korn ut av kostholdet ditt som en del av en helhetlig livsstilsendring, som det er flere gode grunner til å gjøre (ref: Pål Jåbekks bloggpost som det linkes til over her), så blir saken en annen. Da blir kostholdet ditt automatisk glutenfritt. Dette vil med all sannsynlighet være helt uproblematisk med mindre du plutselig begynner å spise masse brød igjen. Da kan du regne med å reagere på glutenet, og må i værste fall være forberedt på å velge glutenfritt dersom du går tilbake til et kornbasert kosthold igjen. ... og dersom man spiser mye dårlig brød (lyse baguetter, boller o.l.) til vanlig, kan man også spise på seg en glutenintoleranse. Det går begge veier; finn en balanse Siter
Christoffer L. Skrevet 18. november 2011 Skrevet 18. november 2011 Dårlig brød = mye hvetemel i fin form Blir aldri mett av brød uansett, og du bygger heller ikke muskler av det (~7g protein pr 100g). Spis protein for å oppnå termisk effekt (øke metthetsgraden) og fett (mer mettere over tid) for å justere overskudd/underskudd/vedlikehold og reguler karbohydrater ut i fra aktivitetsnivå. Er ikke stort verre. Ris, potet, havregryn og frukt er mye bedre alternativer enn brød som ikke er godt i det hele tatt. Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.