Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Ser og leser mye om kost ol og er kjempe forvirret. Karb blir forvandlet t sukker og tuller med bludsukker og gjør våre tenner skjøre osv.... men alikevell er det anbefalt. Og dette fatter jeg ikke. Derfor spør jeg her... sikkert flere som har et godt svar til meg her. .... event en som trener eller en data freak. Trenger jo ulikt

Lenke til kommentar
https://forum.fitnessbloggen.no/topic/28029-hvorfor-skal-man-spise-karb/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Ser og leser mye om kost ol og er kjempe forvirret. Karb blir forvandlet t sukker og tuller med bludsukker og gjør våre tenner skjøre osv.... men alikevell er det anbefalt. Og dette fatter jeg ikke. Derfor spør jeg her... sikkert flere som har et godt svar til meg her. .... event en som trener eller en data freak. Trenger jo ulikt

Hvor leser du om kost o.l.? Hvis det er på vg.no så vil jeg anbefale http://www.friskogfunksjonell.no/

Her finner du alt du vil trenge å vite, forklart på et forståelig språk :) Les "metabolismen" og "karbohydrater".

Annonse

Og må adde; Kroppen kjører på tre ting; Proteiner, fett OG karbohydrater. Hver og en har betydning, og å utelukke en er farlig for kroppen uansett hvordan du vrenger det. Man trenger ikke tomme kalorier som rent farin eller hvetemel, men fiber for eksempel er veldig viktig. Spesielt for nyrene og blodårene

Karbohydrater er ikke essensielt for kroppen. Men om det er optimalt å kutte ut karbohydrater er jo et annet spørsmål. Tror problemet er for mye karboer og for mye stillesitting hos noen. Jo mere karboer man spiser jo mer "cravings" kan man også få (det kan jeg skrive under på)

Jo mer man trener/beveger seg jo mer karbo kan man spise, mener jeg :)

Du må ha en del fett og protein for å overleve, men du MÅ ikke spise karbs. Men det er den energikilden vi bruker mest til hard trening. Mange matvarer som inneholder karbohydrater er også gode kilder til andre ting some vitaminer, mineral, fiber og antioksidanter. Viss man spiser veldig lite carbs over tiden kan man risikere en del problemer med hormoner og energinivå.

En grei måte å tenke på dette kan være at vi må få i oss:

- Nok proteiner. Dette vil si 0.8-1.8g per kg kroppsvekt.

- Essensielle fettsyrer som omega 3 og omega 6. Sistnevnte får vi i oss ganske lett.

- Vitaminer, mineraler osv må dekkes. Gode kilder er ting som grønnsaker, innmat, belgvekster, rent kjøtt fra alskens dyr osv.

- Vi bør få i oss en del fett, blant annet fordi mange vitaminer krever fett for å taes opp.

- Vi må spise en mengde mat som støtter opp om målene våre. Mindre mat for å gå ned i vekt, mer for å prestere og legge på seg. Når det essensielle er dekket kan vi egentlig velge hvor vi vil få resten ifra.

- Ta hensyn til eventuelle matintoleranser

Dette er forøvrig en god artikkel om problemet med å spise for lite karbohydrater:

http://www.precisionnutrition.com/low-carb-diets

Annonse

Du må ha en del fett og protein for å overleve, men du MÅ ikke spise karbs. Men det er den energikilden vi bruker mest til hard trening. Mange matvarer som inneholder karbohydrater er også gode kilder til andre ting some vitaminer, mineral, fiber og antioksidanter. Viss man spiser veldig lite carbs over tiden kan man risikere en del problemer med hormoner og energinivå.

En grei måte å tenke på dette kan være at vi må få i oss:

- Nok proteiner. Dette vil si 0.8-1.8g per kg kroppsvekt.

- Essensielle fettsyrer som omega 3 og omega 6. Sistnevnte får vi i oss ganske lett.

- Vitaminer, mineraler osv må dekkes. Gode kilder er ting som grønnsaker, innmat, belgvekster, rent kjøtt fra alskens dyr osv.

- Vi bør få i oss en del fett, blant annet fordi mange vitaminer krever fett for å taes opp.

- Vi må spise en mengde mat som støtter opp om målene våre. Mindre mat for å gå ned i vekt, mer for å prestere og legge på seg. Når det essensielle er dekket kan vi egentlig velge hvor vi vil få resten ifra.

- Ta hensyn til eventuelle matintoleranser

Dette er forøvrig en god artikkel om problemet med å spise for lite karbohydrater:

http://www.precisionnutrition.com/low-carb-diets

Enig, bare klargjøre når det gjelder omega 3 og omega 6 så er balansen mellom disse også veldig viktig (ikke bare mengde). De aller aller fleste inntar altfor mye omega 6 og altfor lite omega 3 - og det kan for mange være hensiktsmessig å kutte ned på omega 6-inntaket, og øke omega 3 (betraktelig) f.eks gjennom fet fisk som laks :)

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...