Gå til innhold

Overlege uttaler seg om ernæring


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

"Kroppen skal bare ha melk i førskolealder, i stedet bør man få kalsium gjennom grønnsaker, nøtter og grove melprodukter. Melkefettet bør vi få i oss gjennom fløtebaserte sauser, feite oster og meierismør"

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Og brødet skal du bake selv for ikke å bli glutenforgiftet. Kjøpebrød inneholder altfor mye gluten, som gjør tarmen sårbar, og bidrar til at den tar opp mer av de uheldige tilsetningsstoffene som det industribakte brødet er fullt av"

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og aller verst:

"Vi er ikke skapt for å omsette sukker i kroppen. Men folk lurer seg selv når de bytter ut vanlig brus med sukkerfri. Det som skjer når man drikker brus med kunstige søtstoffer, er at smaksløkene gir beskjed til bukspyttkjertelen, som stimulerer insulinproduksjonen. Insulin er et fettlagringshormon. Så folk blir like feite, og får like mye diabetes 2 av lettbrus."

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Mye bra også:

– Forekomsten av psykiske lidelser sammenfaller med stadig dårligere kosthold i mange land. Ifølge WHO lider en av fire av psykisk sykdom, og depresjon er den største enkeltårsaken til sykdom. Vi ser ofte at pasienter med psykiske lidelser har mangler i kostholdet, for eksempel at de får i seg for lite omega 3, B-vitamin eller folinsyre, tryptofan, tyrosin og magnesium, sier Nordstrand, som mener at norske leger i langt større grad må anbefale omlegging av kosthold til sine pasienter.

Grønn resept

– Leger må få anledning til å skrive grønne resepter, på mat og trening. Nå kan de bare gi råd til folk som allerede har fått diabetes eller hjertesykdommer. De burde ha gjort kostholdsanalyser av pasientene sine. På samme måte burde psykologer finne ut hvor mye sukker pasientene deres spiser og drikker, sier Nordstrand.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

– Leger må få anledning til å skrive grønne resepter, på mat og trening. Nå kan de bare gi råd til folk som allerede har fått diabetes eller hjertesykdommer. De burde ha gjort kostholdsanalyser av pasientene sine. På samme måte burde psykologer finne ut hvor mye sukker pasientene deres spiser og drikker, sier Nordstrand.

Hadde bare leger flest kunnet noe om kosthold.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hadde de hatt kunnskaper om det hadde vi vel ikke hatt bruk for ernæringsfysiologer?

Merkelig at vi har så stor tro på leger. Henger vel igjen fra gamle dager..

Rett skal være rett. Mange leger har god peiling, men det er gjerne de som velger å i den retningen. Mange ernæringsprofessorer er leger. Men det at legene skal drive med kostveiledning vil forutsette at de har mer om kosthold på studiet, og det kommer ikke til å skje med det første.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kan virke som om hun har glemt en sentral del av den hippokratiske eden:

"Jeg vil ikke kutte etter stein, selv for pasienter hvor sykdommen viser seg; jeg vil overlate denne operasjonen til å bli utført av praktiserende, spesialister i denne kunst."

Eventuelt trenger hun å lese seg opp litt og man kan ikke helt se bort i fra at hun kan ha blitt feilsitert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Og brødet skal du bake selv for ikke å bli glutenforgiftet. Kjøpebrød inneholder altfor mye gluten, som gjør tarmen sårbar, og bidrar til at den tar opp mer av de uheldige tilsetningsstoffene som det industribakte brødet er fullt av"

Hmm...denne tror/trodde jeg faktisk var noenlunde sann, mtp tilsetting av ekstra gluten isv, stemmer dette ikke?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Gluten er populært på grunn av bakeegenskapene ja :) Det med at vi er glutenforgiftet - not so much!

Var ikke glutenforgiftningen jeg reagerte på, men jeg oppfattet det slik at det ble hevdet at påstanden om ekstra mye gluteninnhold i butikkbrød var uriktig. Mener å ha lest en artikkel som hevdet det var sammenhenger med stor andel kortgjæret/korthevet bakverk og hvor utbredt glutenintoleranse var i landet det gjaldt.

Kroneksemplet på korrelanse vil i så tilfelle være irland, hvor shortbread/sodabread er svært svært populært(bakepulver all day errday), som visstnok også skulle ha verdens høyeste forekomst av cøliaki.

Brødbaking handler jo om ørsmå marginer, så hvis man ved nok gjær og mer gluten får brødene ut bittelitt fortere, er det jo penger å hente. Litt off topic men, gode brød blir det ihvertfall ikke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes det er mye bra i denne artikkelen også jeg. Er jo lurt å lage maten fra bunnen av selv og redusere på sukker for eksempel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...