Inger-Lise Skrevet 12. april 2015 Skrevet 12. april 2015 For rundt ett år siden var jeg i en bedre middag i et selskap. Her ble det servert helstekt filer av Elg og masse deilig tilbehør. Noe av tilbehøret var jordskokk. Jeg aner ikke hvordan den ble tilberedt, men virket til å kanskje være ovnsbakt eller noe. Har søkt litt på nett etter oppskrifter, men finner mest på jordskokksuppe- eller purret. Er det noen her som har prøvd å tilberede jordskokk tidligere og som kanskje har noen gode tips til tilbereding/retter med jordskokk? Da helst uten store mengder smør/fett/rømme osv sammen med den (det var i de fleste oppskriftene jeg fant på nett :/ ) Som en digresjon (men forlengelse av retter uten for mye tilsetting av smør/olje/fett - er det noen som har erfaring med å lage hummus uten de mengder olje som en pleier å måtte ha?) Siter
ielill Skrevet 12. april 2015 Skrevet 12. april 2015 Aurelius Men uten smør kan kanskje bli vanskelig..? Aurelius 1 Siter
Aurelius Skrevet 13. april 2015 Skrevet 13. april 2015 Jordskokk kan kan gjøre mye moro med! Smaker helt superfantastisk gjør det og. Etter min mening en av de grønnsakene vi desidert spiser alt for alt for lite av. Ja, uten smør/olje blir tricky. But here goes nothing. Kalorifattig jordskokksuppe/pure: Skrell jordskokk og legg i sitronvann mens du holder på, del så opp i mindre biter med kniv. Kokes i melk til latterlig gjennommøre. Ta jordskokken opp(men ikke kast melken), og kjør på blender/på stavmikser til helt smooth. Trenger du mer væske,så sper du på med melka du kokte i. Smak til med salt,pepper, sukker og sitron/eddik. Ikke-kalorifattig jordskokksuppe/pure. Skrell jordskokk og legg i sitronvann mens du holder på, del så opp i mindre biter med kniv. Kokes i vann med en schvær smørklatt til latterlig gjennom og sågodt som alt av vann er bortkokt. Hell så oppi fløte, til ca 1/3 av kjelen er full av fløte. Kokes så ned under masse omrøring til fløten blir tykk og gul og feit og diggen. Vær forsiktig mot slutten da alt melkesukkeret i fløten lett brenner seg i bunn av kjelen. Hell heila driden på blender og kjør til smooth. Smakes til med salt,pepper,sukker og sitron/eddik. Jordskokksuppe/pure : Bonusnivå; Bak jordskokken i 180*c ovn med olje og litt salt i 15~20 min til de blir gyldenbrune på utsiden. Gratulerer; nå lukter kjøkkenet ditt sjukt digg. Repeter så prosessen nevnt ovenfor. Bakt jordskokk; Skrell jordskokk og legg i sitronvann mens du holder på. Ha olje og salt på utsiden, og bak i ovn på 180*c til møre, ca 15-25 min. server. Jordskokkcrunch: Kok jordskokk hele og uskrellede i vann til latterlig gjennommøre. Ta opp ,og bryt i chunks mens varme(Pass fingrene). Prøv å få klumpene til å ha så stor overflate:volum-ratio som mulig. Lange og flate biter er bra, små runde klumper= ikke bra.Når du er fornøyd med størrelsen, la hvile på benken / i kjøleskap/i fryser til kalde. Varm opp en kjele med veg.olje til 140-160*C, og frityrstek til gyldenbrune. da blir de schempesprø. Jordskokknudler;Varm en kjele med veg. olje til 140-150*c 400g jordskokkpure(ikke-ovnsbakt) blandes på blender med 95g mel, 35g maizenna, 3 eggeplommer og salt til det smaker digg. Ha på sprøytepose eller på flaske med tut, og sprøyt ut lange tynne nudler i frityroljen. Stekes gyldenbrune. Tas opp og saltes liberalt etter steking. Jordskokkskum er det neppe vits at jeg skriver om, da de færreste på bloggen har tilgang til Thermomix, Espumaflaske og Iota/Kappa Karrageenan. Tronaldo, Ulrik, ubertass og 11 andre 14 Siter
Bompi Skrevet 13. april 2015 Skrevet 13. april 2015 Jeg er helt nybegynner på kjøkkenet, men fikk en pose jordskokk før påske og fant tidlig ut at det går helt fint an å koke den og spise uten noe mer om og men. Smaker vel kanskje egentlig som en blanding av kålrot og blomkål, men det gjorde nytten for meg! Aurelius 1 Siter
Inger-Lise Skrevet 13. april 2015 Forfatter Skrevet 13. april 2015 Wow - takk for mange spennende og tilsynelatende gode oppskrifter!! Helt enig med deg, det er jo skikkelig godt og alt for lite brukt. Spennende Siter
PB jellytime Skrevet 14. april 2015 Skrevet 14. april 2015 Sitronvann... Er det for å få de møre? Siter
Aurelius Skrevet 14. april 2015 Skrevet 14. april 2015 Sitronvann... Er det for å få de møre? Nei, det er for å hindre at de oksiderer og blir misfargede mens du gjør deg ferdig med skrellingen PB jellytime, SlayerDad og Ole Andreas 3 Siter
missladylike Skrevet 14. april 2015 Skrevet 14. april 2015 Jeg pleier å bruke jordskokk på mye samme måte som potet. Som oftest steker jeg det i båter i ovnen sammen med andre grønnsaker og en dæsj olje. Har også brukt det i mos/purè sammen med potet (men det krever jo gjerne litt smør og melk/fløte, så blir ikke like sunt) Aurelius og PB jellytime 2 Siter
langaard Skrevet 14. april 2015 Skrevet 14. april 2015 Jeg pleier å bruke jordskokk på mye samme måte som potet. Som oftest steker jeg det i båter i ovnen sammen med andre grønnsaker og en dæsj olje. Har også brukt det i mos/purè sammen med potet (men det krever jo gjerne litt smør og melk/fløte, så blir ikke like sunt) Smør og fløte ER sunt! Andreas87, okveine, Tinti og 4 andre 7 Siter
Inger-Lise Skrevet 16. april 2015 Forfatter Skrevet 16. april 2015 Jeg har aldri påstått at det ikke er det Siter
miaheart Skrevet 16. april 2015 Skrevet 16. april 2015 Jeg har aldri påstått at det ikke er det Nei, det vet jeg. Men hvorfor unngå fett, smør og oljer? Du vet at det vil være godt for deg Siter
Inger-Lise Skrevet 16. april 2015 Forfatter Skrevet 16. april 2015 Jojo, men vanskelig å få ned! :/ Siter
wingeer Skrevet 4. mai 2015 Skrevet 4. mai 2015 http://www.seriouseats.com/2015/05/what-to-do-with-sunchokes.html Aurelius 1 Siter
Myr Skrevet 4. mai 2015 Skrevet 4. mai 2015 Nei, det vet jeg. Men hvorfor unngå fett, smør og oljer? Du vet at det vil være godt for deg Fordi det er bedre å spise litt magert og få større matmengder, enn kaloribomber og ikke så store matmengder, når/hvis man har et restriktivt kaloriinntak, noe mange har. Og det vet alle her inne. Aurelius, eggz0r, Inger-Lise og 1 annen 4 Siter
miaheart Skrevet 4. mai 2015 Skrevet 4. mai 2015 Fordi det er bedre å spise litt magert og få større matmengder, enn kaloribomber og ikke så store matmengder, når/hvis man har et restriktivt kaloriinntak, noe mange har. Og det vet alle her inne. Enig til en viss grad. Når grunnen til å være restriktiv er pga andre ting enn diett, vektnedgang og konkurranser osv, er det viktigere å utfordre den frykten man har for nettopp disse varene. Det gjør man bare ved å spise de, ikke unngå de. 02-snapper og Aurelius 2 Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.