Gå til innhold

Å bli godtatt for sin livsstil


Amalyn

Anbefalte innlegg

Det finnes vel artikler og tråder om dette allerede, men jeg vil bare dele det i en ny tråd.

Selvfølgelig har jeg vært alvorlig spiseforstyrra, skal ikke legge skjul på det, men har blitt utrolig mye bedre både fysisk og psykisk. Likevel, så har jeg ikke mange rundt meg som liker livsstilen min som den er nå heller. Ihvertfall ikke tanken på at jeg synes helsekostprodukter er topp og ikke er den største fanen av rørsukker og fin hvete. Flere ganger får jeg de dømmende kommentarene fra mine mest kjære. De virker flere ganger kvalme og avskydd av meg. Noe som er veldig sårende. Hva kan man gjøre da, når man bare vil at kroppen skal ha det bra, at man kan unne seg litt av både smågodt og hjemmelagde proteinbarer av eks kokosmel, proteinpulver, melk og sukrin/stevia? For meg er det nesten bare dere på fitnessbloggen og andre trening- og suntkostholdsinteresserte som jeg kan føle at jeg blir godtatt for dette. Jeg er bare ikke vandt til det mine nærmeste mener er "det normale" lenger. Og har ikke lenger sansen for det. Selvfølgelig spiser jeg vanlig norsk kost også. Ikke misforstå. Men jeg foretrekker reine produkter, ikke så mye junk. Så unngår jeg så mye rørsukker (bruker surkin).

Det er bare ikke gøy å bli sett på med avsky! Jeg synes det var god grunn til det da jeg var veldig syk, men nå når jeg er frisk og får glede av trening og sunn livsstil??

Hva mener dere i så fall? Noen som kjenner seg igjen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Kjenner meg veldig godt igjen!

Prøver å ikke bry meg, men enkelte ganger blir jeg så provosert at jeg svarer litt spydig og forteller at det heller ikke er normalt med junk og sukker flere ganger i uken, det er bare noe som har blitt spesielt utbredt de siste årene og det er ikke den type mat kroppen har brukt som hovednæringskilde gjennom generasjonene. Setter det kanskje litt på spissen men:whistle:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror du henger litt igjen i den selvkritiserende og nedvurderende tankegangen til spiseforstyrrelsen, og derfor tolker deres respons som at de ser på deg med avsky, noe de antakeligvis ikke gjør. Det er mange årsaker til at folk reagerer; for noen er det uvant, for noen vekker det sjalusi, andre projiserer sine komplekser på deg, atter andre kan være bekymret for at du skal havne i en spiseforstyrrelse igjen (bare en annen variant enn den du hadde). Uansett synes jeg du skal slutte å tenke på hva andre potensielt mener og uttrykker om deg og ditt forhold til mat, med mindre det er genuin bekymring for deg. Forøvrig synes jeg ikke det er særlig sunt å ha et anstrengt forhold til noen matvarer, ikke sukker eller hvetemel heller. Personlig forsøker jeg å unngå begge deler, men om jeg får det servert hos andre eller får lyst på noe, så er det ikke sånn at samvittigheten min hindrer meg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg blir bare dessverre fyrt opp når noen enten kritiserer hele min greie med trening eller kostholdet mitt. Jeg spiser en boks tunfisk med salt og pepper, rett fra boksen. Jeg tar meg en random shake på kontoret, midt i kontor landskapet. Jeg sier pent "Nei, takk" når noen steker overtidspizza og heller går og mekker meg en kopp med havregryn, mandler og whey. "Æsj hva erre du har oppi der a?". Jeg er heldigvis i den posisjonen hvor jeg kan faktisk si rett ut "Gainz, bitch".

Om noen vil stappe seg full av junk, go ahead. Jeg bryr meg ikke. Det er din kropp, din livsstil, dine avgjørelser, dine verdier. I respect that. Men om du prøver å rakke ned på min trening eller måten jeg spiser på, "Bitch, get the fuck outa my way". Jeg har rett og slett null toleranse for sånt. Nå er jeg faktisk bare blitt vant til disse kommentarene som du nevner. Det er blitt til et irriterende bakgrunnstøy. Jeg har akseptert at det er ingenting jeg kan gjøre med det, og bare velger å ignorere det til slutt. Smil, nikk, whatever. And ignore.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg jobber som kostholdsveileder og er blant annet med i et samarbeid med Oppfølgingstjenesten Frisk (NAV), jeg skal love deg at det ikke er moro når det kommer brukere som er henvist fra Nav og som er drit forbanna og ikke vil lære om kosthold ;)

"Jada, jeg har fått diabetes, men jeg får jo medisin for det!!" "Trenger ikke å lære om kosthold jeg vel, jeg spiser sunt men skjønner ikke hvorfor jeg legger på meg!" "er du sånn jævla lavkarbo dame du eller som er så slank, eller lever du på to gulrøtter i uka??" "Hallo, jeg skal ta gastric bypass snart, trenger ikke lære om kosthold når jeg skal leve på purè etterpå vel!!" :banghead:

Dessverre er mange kunnskapsløse og ignorante når det gjelder kosthold fordi de vil fortsette å spise usunt, bevisst eller ubevisst. Mange blir også sjalu fordi du klarer å spise sunt og ikke de, for mange er det vanskelig å slutte å spise 80 brødskiver i uken og kjøttkaker annen hver dag. Mennesker er vanedyr, noen klarer fort å legge seg til sunne vaner, andre bruker halve livet på å være pissed på de som klarer det.

Mitt råd til deg: Drit i det, fortsett å vær sunn og frisk! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er egentlig sunt/usunt?

I dagens samfunn er man desverre enten ekstremt usunn eller ekstremt sunn. Jeg tror ingen av delene er sunt.

Alle må bli mer tollerante, og det virker som at alle mener deres levemåte er riktig. Det gjelder både de som tenker ekstremt mye på å spise riktig mat og de som ikke bryr seg om hva de spiser.

Til syvende og sist er det opp til en selv hva som er riktig, men kan forstå hvorfor foreldre som aldri har opplevd noe usunt med kostholdet sitt og som strever på kjøkkenet for å lage et godt måltid skal bli kritisert for dette og sønnen/dattera heller vil spise havregryn med vann blandet sammen med ekstra skummet, skummet melk.

Mitt råd: Gå til en ernæringsveileder og se om det du mener er sunt er den eneste veien til et sunt liv. Tror det er den totale sammensettingen som avgjør om du lever sunt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Enig med dem andre som har kommentert, ikke bry deg så mye om hva andre synser og mener, så lenge du føler deg vel.

På den annen side, når det er dine nærmeste som får deg til å føle deg slik, så er det ikke akkurat enkelt.

Hvis du ønsker mer forståelse fra dem, så tror jeg det bare er en enkel ting å gjøre: snakk med dem. Fortell dem hva du føler, hvordan du har det. Kanskje du kan vise dem hva du skrev her, og så se hva dem sier? Og la dem snakke også, kanskje Indiska er inne på noe? At dem er redd for at du går fra en type spiseforstyrrelse til en annen? Jeg har opplevd at alt som skal til når noen er bekymret for meg, er å ha en konstant dialog, bare fortelle dem hvordan jeg føler det i dag. Og helst før dem spør, det gir dem følelsen av at hvis jeg føler meg trist, så kommer jeg til dem og snakker om det, da roer dem seg ned og er ikke konstant bekymret. Kan det hende at dine nærmeste bare er redd?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjenner meg nok litt igjen der, hvertfall i den delen med at det bare er FB folk her inne som jeg faktisk kan prate kost og trening med. Med en gang jeg begynner å diskutere noe som enten har med kost eller trening å gjøre, virker det nesten som om folk måler meg opp og ned og tenker herregud hva gæærnt ere me hu der a?

Jeg lever på den måten jeg føler for uansett, men må si jeg tenker på dette og må virkelig veie mine ord i endel sammenhenger. Det er lite kult.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk folkens! :happy: Dere skriver mye man kan tenke litt over. Dere har sikkert helt rett når det gjelder at det kan være at mye av følelsene og tolkningene henger igjen etter mine forstyrra dager, og at de er redd for at jeg har funnet en annen sykelig måte. Jeg har faktisk snakket mange ganger med dem, men det hjelper bare ikke. Selv hvor mye jeg diskuterer, er det ingen som tror meg. Noen sa direkte til meg at jeg måtte slutte med alle disse "urte-spesial-middel"greiene, for det var bare utrolig kvalmende og sykt. Og farlig! Hallo! (Det er aldeles ikke farlig, da det er les:helse-kost) Helsekost bruker jeg bare nå og da. Jeg lever ikke på dette, men bruker heller sukrin enn rørsukker, som kompensering, da jeg heller koser meg med lørdagsgodt og andre ting til spesielle anledninger. Jeg må bare ignorere dem, som dere sier. Selv om det er veldig slitsomt. Jeg er helt enig i at de har sine vaner, er mindre viten om nye fakta og produkter, og ikke skjønner dette helt. Jeg ser og føler på kroppen at den har det bra, og det er det jeg vil gå ut ifra. ;) I tillegg så tok jeg blodprøve i går, så jeg får sjekke om alt er som det skal. Treningen er det heldigvis ingen som har sagt noe vondt på. Styrke 3xuka og gåturer nå og da. Utenom det kan jeg være veldig lat! :D

Ser dette sykt ut? http://forum.fitnessbloggen.no/threads/matporno.777/page-12 (nr #353) Slik jeg ser det, er dette variert, sunt og godt.. Jeg skjønner bare ikke hvorfor man får kjeft av sånt :sorry:

Dette gjenspeiler mye av min hverdagskost + ofte gryn, frukt og kesam, litt helsekost og smågodt!

Jeg sier man må få kose seg med både gryn og pizza, is og proteinshake etc. For meg er alt med måte! Mest av det kroppen har godt av og trenger i hverdagen, og mindre av det som ikke gir så mye helsegevinster (så man også kan glede seg til og nyte).

Jeg er veldig glad for at ihvertfall dere forstår :love:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men fordi om noe er som du sier helse-kost så trenger det ikke å ha noen spesiell positiv effekt på helsen din eller være spesielt bra for deg.

For store deler av helsekostbransjen er nok dette tilfellet.

En bransje med mye humbug der profitt er mye viktigere enn helse og effekt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Joda. Selvfølgelig er det mye humbug ;) Velger bare det jeg er trygg på. (Funskjonellmat eks.)

Mye "vanlige" produkter inneholder mye humbug også, selv om jeg ikke skal si at noe er farlig eller no-no. Kvikk-Lunsj eks.

Tv2 hjelper deg i kveld 20.30 (Helsekostbutikker gir helsefarlige råd, som i verste fall kan være dødelige. «TV 2 hjelper deg» avslører helsekostbutikkene med skjult kamera. Du får også se at det er miljøskadelig palmeolje i nesten alle hud- og hårpleieprodukter, men det er det nesten umulig for forbrukerne å vite.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tenker at de fremdeles er bekymret og er redd for deg. De vet at de med SF frykter(raske)karbs og sukker og selv om det er sunt å leve med reduserte mengde av dette så forbinder de at du holder deg unna dette med SF.

Det viktigste er at du er frisk og har funnet et kosthold om du trives med og holder deg frisk fra SF. Vil tro at de vil bli mer avslappet til dette med tiden. Frem til da får du bare ha i bakhodet at det er kjærlighet og omtanke som står bak deres kritiske syn til ditt valg av kosthold.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Känner igen det du beskriver. Men nu har ju jag aldrig haft ett ansträngt förhållande varken till min kropp eller mat. Men det jag gör är att äta både bcaa och protein, omega3, vitaminer, ibland kreatin osv..och då får jag såklart höra: "men fyfan vad mye drit du stapper i dej!"- min comeback är och förblir alltid: "inte mer skit än att jag håller mig trippelt så stark och snabb som dig". Då blir det tyst. Det är mitt val. Men som nämnt över: de nära har anledning att oroa sig, och med all rätt. Det är nog pga din historia och att dom är glada i dig. Inte bara mena att du kan äta nåt"usunt" innimellom- utan också gör det. If it fit your macros eller vadsom helst...ät å lev som du vill. Vin och protein byggde min styrke hehe. Lycka till!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...