SlayerDad Skrevet 15. november 2012 Del Skrevet 15. november 2012 Jeg er nøytral i denne debatten, har ingen egne meninger, men synes det er interessant å lese. Og jeg er interessert i miljø! Så det hadde vært interessant hvis noen kunne linket til noe som sier at økologisk landbruk faktisk er mindre miljøvennlig enn konvensjonelt, og som også viser hvorfor. Er kapasiteten til økologisk landbruk grunnen? At de må rydde mer land/skog for å produsere det samme? Eller hva er grunnen? Det har blitt nevnt flere ganger (men uten linker), og for meg har jeg bare vanskelig for å skjønne det. Hvis ett av de viktigste poengene med økologisk er at det ikke brukes kunstgjødsel høres det rart ut at det gir mer utslipp, hvis man tar med hele prosessen. Produksjonen av kunstgjødsel er jo en svært energikrevende prosess. tho_ols ? Her er en VG-artikkel om økologisk produksjon og myter. http://www.vg.no/mat-og-drikke/artikkel.php?artid=10055552 (sorry om denne har blitt postet før) Når det gjelder mer utslipp, så er det ikke så rart. Det skyldes at man ikke kan bruke mienralgjødsel, noe som medfører at man får mindre avlinger, som igjen betyr at man må dyrke større områder. Likeledes med melk- og kjøttproduksjon, grunnet forbud mot kraftfor, produseres det mindre og man må dermed ha flere kuer til å produsere samme mengde, og disse trenger da mer for (se over) og kuer slipper jo som kjent ut enorme mengder metan og CO2. Lloyd 1 Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/14673-er-%C3%B8kologisk-bedre-enn-konvensjonell-hentet-ut-fra-c%C3%B8liakitr%C3%A5d/page/3/#findComment-562860 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Jester Skrevet 15. november 2012 Del Skrevet 15. november 2012 Jeg er nøytral i denne debatten, har ingen egne meninger, men synes det er interessant å lese. Og jeg er interessert i miljø! Så det hadde vært interessant hvis noen kunne linket til noe som sier at økologisk landbruk faktisk er mindre miljøvennlig enn konvensjonelt, og som også viser hvorfor. Er kapasiteten til økologisk landbruk grunnen? At de må rydde mer land/skog for å produsere det samme? Eller hva er grunnen? Det har blitt nevnt flere ganger (men uten linker), og for meg har jeg bare vanskelig for å skjønne det. Hvis ett av de viktigste poengene med økologisk er at det ikke brukes kunstgjødsel høres det rart ut at det gir mer utslipp, hvis man tar med hele prosessen. Produksjonen av kunstgjødsel er jo en svært energikrevende prosess. tho_ols ? Om det var det jeg skrev så vil jeg bare understreke at jeg snakket om mest bærekraftig produksjon mht til å mette flest munner og ikke mest miljøvennlig mht global produksjon av kunstgjødsel eller slik. Kildene jeg har som datagrunnlag: (er skriftlig så får ikke gått igjennom alt å finne eksakt sidereferanse nå Harris, F., 2012. Human-environment interactions. In: Global environmental issues. F. Harris ed. John Wiley & Sons, Ltd. pp. 3-17. Meadows, D., et al, 1972. The Limits to growth. In: K. Conca & G. D. Dabelko, eds. Green planet blues: four decades of global environmental politics. Fourth edition. Westview Press, 2010, pp. 25-29. Bardi, U., 2011. The limits to growth revisited. New York, NY : Springer New York. pp. 1-3, 85-94, 101-104. Millennium Ecosystem Assessment, 2005. Ecosystems and human well-being: synthesis. Island Press, Washington, DC. pp.1-25 http://www.maweb.org/documents/document.356.aspx.pdf Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/14673-er-%C3%B8kologisk-bedre-enn-konvensjonell-hentet-ut-fra-c%C3%B8liakitr%C3%A5d/page/3/#findComment-562869 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Jester Skrevet 15. november 2012 Del Skrevet 15. november 2012 hvorfor har ikke denne delen av verden klart å holdt følge med resten? dvs de siste 100 årene feks... DET er mer en hva jeg rekker å svare på nå, får komme tilbake til det. Men er ganske viden kjent om man leser litt historie Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/14673-er-%C3%B8kologisk-bedre-enn-konvensjonell-hentet-ut-fra-c%C3%B8liakitr%C3%A5d/page/3/#findComment-562873 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mr P Skrevet 15. november 2012 Del Skrevet 15. november 2012 Mye moro lesing her :-) Arti å se at til og med øko-skeptikere tror at økoproduksjon er bedre for miljøet. Hvis vi tar utgangspunkt i dagens globale matbehov, og regner med at vi ikke kan nyttigjøre oss produsert mat 100% (mat råtner, knuses, angripes av insekter, mus osv osv). Klarer vi da å produsere nok mat på tilgjengelig jordbruksareal ved økologisk drift? Hva med matvarereserven. Vi produserer mer mat enn vi spiser bl.a. fordi vi skal ha en buffer mot naturkatastrofer. Er det noen som tror at ubrukt mat går til spille? På min gård forer vi dyra med ganske mye snacks fra butikken. Brød, grønnsaker og frukt av alle slag. Ost og rømme og yogurt, pølser og kjøtt. Alt går med. (nei jeg gir ikke oksekjøtt og pølser til kua). Men jeg driver ikke økologisk. Det har jeg prøvd, og ja, det er høyere betalt pr kg, men det er også foret. Desuten holt jeg på å gå konkurs når grønnsaksavlingen måtte pløyes ned for andre år på rad. De avlingene havner ikke i noe regnskap for de ble jo ikke høstet... Espen Espelund 1 Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/14673-er-%C3%B8kologisk-bedre-enn-konvensjonell-hentet-ut-fra-c%C3%B8liakitr%C3%A5d/page/3/#findComment-562913 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kirill W. Skrevet 15. november 2012 Del Skrevet 15. november 2012 hvorfor har ikke denne delen av verden klart å holdt følge med resten? dvs de siste 100 årene feks... Kan ha noe med at England, Nederland, Portugal, Frankrike, etc har totalt rævkjørt hele kontinentet Colonisation of Africa - Wikipedia, the free encyclopedia SlayerDad og Lloyd 2 Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/14673-er-%C3%B8kologisk-bedre-enn-konvensjonell-hentet-ut-fra-c%C3%B8liakitr%C3%A5d/page/3/#findComment-562967 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mette M Skrevet 15. november 2012 Del Skrevet 15. november 2012 Jeg er nøytral i denne debatten, har ingen egne meninger, men synes det er interessant å lese. Og jeg er interessert i miljø! Så det hadde vært interessant hvis noen kunne linket til noe som sier at økologisk landbruk faktisk er mindre miljøvennlig enn konvensjonelt, og som også viser hvorfor. Er kapasiteten til økologisk landbruk grunnen? At de må rydde mer land/skog for å produsere det samme? Eller hva er grunnen? Det har blitt nevnt flere ganger (men uten linker), og for meg har jeg bare vanskelig for å skjønne det. Hvis ett av de viktigste poengene med økologisk er at det ikke brukes kunstgjødsel høres det rart ut at det gir mer utslipp, hvis man tar med hele prosessen. Produksjonen av kunstgjødsel er jo en svært energikrevende prosess. tho_ols ? Hvorvidt produksjon av gjødsel er en svært(...) energikrevende prosess kan jeg ikke uttale meg om, men i tillegg til at man trenger større arealer for å produsere samme mengde mat ved økologisk drift, og dermed må kjøre mer, så benytter de også i langt større grad mekaniske måter for å bekjempe ugress, noe som også gir veldig mange flere turer ut på ett og samme jorde i løpet av sesongen, enn for de som driver konvensjonelt Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/14673-er-%C3%B8kologisk-bedre-enn-konvensjonell-hentet-ut-fra-c%C3%B8liakitr%C3%A5d/page/3/#findComment-563005 Del på andre sider Flere delingsvalg…
DukeNukem Skrevet 15. november 2012 Del Skrevet 15. november 2012 Det lå en artikkel om Økologisk kjøtt vs Industrielt kjøtt på T-nation.com for en stund siden( som jeg ikke finner i farta). Den undersøkelsen viste at økologisk kjøtt var bedre, MEN det var minimalt derfor anbefalte de å heller kjøpe industrielt kjøtt siden det er mye billigere enn økologisk. Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/14673-er-%C3%B8kologisk-bedre-enn-konvensjonell-hentet-ut-fra-c%C3%B8liakitr%C3%A5d/page/3/#findComment-563028 Del på andre sider Flere delingsvalg…
SlayerDad Skrevet 15. november 2012 Del Skrevet 15. november 2012 Og la oss ikke glemme at hadde det ikke vært for Borlaug og den grønne revolusjonen ville langt flere mennesker dødd av sult... Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/14673-er-%C3%B8kologisk-bedre-enn-konvensjonell-hentet-ut-fra-c%C3%B8liakitr%C3%A5d/page/3/#findComment-563031 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kari Amalie Skrevet 15. november 2012 Del Skrevet 15. november 2012 Må ikke jorda også ligge i brakk et år av og til når man dyrker økologisk? Fordi den blir utarmet til slutt når man ikke kan gjødsle som i den konvensjonelle landbruket? Synes å huske noe sånt.. Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/14673-er-%C3%B8kologisk-bedre-enn-konvensjonell-hentet-ut-fra-c%C3%B8liakitr%C3%A5d/page/3/#findComment-563032 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mette M Skrevet 15. november 2012 Del Skrevet 15. november 2012 Må ikke jorda også ligge i brakk et år av og til når man dyrker økologisk? Fordi den blir utarmet til slutt når man ikke kan gjødsle som i den konvensjonelle landbruket? Synes å huske noe sånt.. Den trenger ikke ligge brakk, men den vil ha et økt behov for tilrettelagt variasjon av vekster. Det vil si at man hele tiden må bytte mellom korn/gress/belgvekster/potet/beitemark for å prøve å opprettholde et noen lunde jevn næringssammensetning. Men i dagens moderne landbruk er forskjellen på hva man kan og ikke kan gjødsle med i økologisk og konvensjonell drift stadig mindre, og det er generelt ikke et problem å holde jorda i god stand med noen av metodene Gjødsling og sprøyting foregår sågar etter nøye oppsatte planer, som må sendes inn til godkjenning hvert år av hver enkelt bonde, for å få tillatelse til å kjøpe det man trenger og dokumentere bruken (ved begge metoder). Man kan som tidligere nevnt her gjødsle med nesten hva man vil i økologisk landbruk nå til dags, bortsett i fra nitrogen, noe som stort sett løses greit ved bruk av husdyrgjødsel (urin), noe man igjen også benytter i konvensjonell drift. Det som fremdeles gir dårlige avlinger i økologisk drift er at de ikke bruker kjemikalier mot ugress, kun mekanisk bekjempelse med ugrasharving - og dette er det mange typer ugras som fint overlever, og slik vil de gradvis kunne overta mye av jorda til fordel for det man forsøker å dyrke der. For eksempel floghavre, alle bønders mareritt, kan pløyes ned og ligge nede i bakken i ti år - fremdeles vil den kunne spire og gro med en gang den ser lyset igjen. Den lar seg kun bekjempe ved manuell plukking og brenning og/eller sprøyting. Men om det allerede ligger frø i bakken overlever disse fint brenning av halmen, og vil spire igjen år etter år. Hovedargumentet for å drive økologisk i Norge i dag er faktisk at det kan lønne seg med tanke på subsidiene, som fint gjør opp for tapt inntekt Men det endrer jo ikke det faktum at samlet produksjon da går ned. Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/14673-er-%C3%B8kologisk-bedre-enn-konvensjonell-hentet-ut-fra-c%C3%B8liakitr%C3%A5d/page/3/#findComment-563061 Del på andre sider Flere delingsvalg…
maybe Skrevet 19. november 2012 Del Skrevet 19. november 2012 Har ikke satt meg sånn veldig inn i det, men når jeg leste dette kom jeg på at jeg akkurat hadde lest denne artikkelen. Der står det jo en del om dette temaet:Bedre helse med økologisk mat? - Tidsskrift for Den norske legeforening Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/14673-er-%C3%B8kologisk-bedre-enn-konvensjonell-hentet-ut-fra-c%C3%B8liakitr%C3%A5d/page/3/#findComment-569439 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Espen Espelund Skrevet 19. november 2012 Del Skrevet 19. november 2012 Har vel fint lite å tilføye her, men det er en av de kuleste trådene jeg har lest på en stund, så props til alle som bruker tid på å lage en god diskusjon. Liker forresten at dere tagger inn andre med kunnskap i tråder. Det trenger vi mer av ellers i forumet. Her er en episode av Penn & Teller om organisk mat. Ikke ta alt de konkluderer med om saker og ting som fakta, men uansett underholdende. http://www.youtube.com/watch?v=-2ET7Xv2m9k Kiwi kutter momsen på alle økologiske varer over hele landet - Fitnessbloggen Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/14673-er-%C3%B8kologisk-bedre-enn-konvensjonell-hentet-ut-fra-c%C3%B8liakitr%C3%A5d/page/3/#findComment-569556 Del på andre sider Flere delingsvalg…
James May Skrevet 19. november 2012 Del Skrevet 19. november 2012 Jobber selv på Godt Brød hvor alt (et par unntak) vi selger er økologisk, og det er forbanna mye god mat og søtsaker Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/14673-er-%C3%B8kologisk-bedre-enn-konvensjonell-hentet-ut-fra-c%C3%B8liakitr%C3%A5d/page/3/#findComment-569715 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.