Vegard L Skrevet 22. februar 2014 Skrevet 22. februar 2014 "SamGold skrev: Gammel tråd, men hvor finner folk som kun spiser 500 g rødt kjøtt per uke proteinene sine og hva slags kosthold har dere? På en god (dårlig?) uke kan jeg fort spise 3 kg karbonadedeig. Normalen er nok 2 kg. Har tenkt litt på det den siste tiden og at jeg burde få i meg litt mer fisk. Elsker egentlig laks, men bor på en liten hybel og det blir et rent helvete hver gang jeg steker laks (har ikke stekeovn). Spiser en del mer kylling nå om dagen og så er det jo en del egg. Proteinpulver spiser jeg minst mulig av, men burde kanskje øke på der da? Det er proteiner i så godt som alt du spiser, ikke bare kjøtt, fisk og egg. Bønner er en finfin kilde for eksempel. SamGold 1 Siter
SamGold Skrevet 22. februar 2014 Skrevet 22. februar 2014 "Vegard L skrev: Det er proteiner i så godt som alt du spiser, ikke bare kjøtt, fisk og egg. Bønner er en finfin kilde for eksempel. Jeg er vel egentlig ikke helt up-to-date på området. Men i gamle dager fikk vi i hvert fall fortalt at det kun var matvarer som inneholdt de "essensielle" aminosyrene som skulle telles. Ser jo at f.eks havregryn gir 13 g protein per 100. Er disse fullverdige på samme linje som kjøtt, fisk og egg? Brokkoli inneholder vel protein også om jeg ikke tar helt feil, men har aldri telt de. Siter
Vegard L Skrevet 22. februar 2014 Skrevet 22. februar 2014 Om en isolert matvare har fullverdig protein, dvs alle aminosyrene i stor nok mengde til å dekke behovene til proteinsyntese, har veldig lite å si. Du spiser jo protein fra flere kilder. Behovet for essensielle aminosyrer begrenser seg til omtrent 10-20% av det totale proteininntaket, så det er ikke spesielt vanskelig å dekke. SamGold 1 Siter
selters Skrevet 23. februar 2014 Skrevet 23. februar 2014 Når dere snakker om bearbeidet kjøtt, så snakker dere vel hovedsakelig om tilsetningsstoffene som blir med i sluttproduktet? Det høres rart ut om storfekjøtt kjørt gjennom ei kjøttkvern er mer kreftfremkallende enn det samme kjøttet før det sendes gjennom kverna. Siter
SamGold Skrevet 23. februar 2014 Skrevet 23. februar 2014 "Vegard L skrev: Om en isolert matvare har fullverdig protein, dvs alle aminosyrene i stor nok mengde til å dekke behovene til proteinsyntese, har veldig lite å si. Du spiser jo protein fra flere kilder. Behovet for essensielle aminosyrer begrenser seg til omtrent 10-20% av det totale proteininntaket, så det er ikke spesielt vanskelig å dekke. Kontroversielt (eller kanskje ikke). Som ernæringsfysiolog og masterstudent, hva mener du i korte trekk er en optimal (innenfor rimelighetens grenser) kostholdsfilosofi? For en lekmann som meg selv, er det lett å gå seg vill i jungelen og la seg forføre av ulike råd og filosofier når jeg selv har begrenset kunnskap på området. På forhånd takk! Siter
Raptorial Skrevet 23. februar 2014 Skrevet 23. februar 2014 "SamGold skrev: Kontroversielt (eller kanskje ikke). Som ernæringsfysiolog og masterstudent, hva mener du i korte trekk er en optimal (innenfor rimelighetens grenser) kostholdsfilosofi? For en lekmann som meg selv, er det lett å gå seg vill i jungelen og la seg forføre av ulike råd og filosofier når jeg selv har begrenset kunnskap på området. På forhånd takk! Ikke kontroversielt i det hele tatt Anbefaler deg forresten å sjekke de linkene som er i signaturen til Vegard. SamGold 1 Siter
Indiska Skrevet 23. februar 2014 Skrevet 23. februar 2014 "SamGold skrev: Gammel tråd, men hvor finner folk som kun spiser 500 g rødt kjøtt per uke proteinene sine og hva slags kosthold har dere? På en god (dårlig?) uke kan jeg fort spise 3 kg karbonadedeig. Normalen er nok 2 kg. Har tenkt litt på det den siste tiden og at jeg burde få i meg litt mer fisk. Elsker egentlig laks, men bor på en liten hybel og det blir et rent helvete hver gang jeg steker laks (har ikke stekeovn). Spiser en del mer kylling nå om dagen og så er det jo en del egg. Proteinpulver spiser jeg minst mulig av, men burde kanskje øke på der da? Spiser mye kylling, fisk og meieriprodukter. Egg er en mulighet for de som tåler det. Har rødt kjøtt to ganger i uka, og inkludert pålegg (leverpostei, stort sett) ligger jeg fortsatt under 500g. Om jeg lager f.eks lasagne, blander jeg karbonadedeigen med bønner, løk, gulrøtter og hvitløk for å få mer volum på mindre rødt kjøtt. Byttet ut vanlig skinke med kyllingskinke, kjøttdeig med kyllingkjøttdeig, strimlet svinekjøtt med strimlet kylling osv. SamGold 1 Siter
Vegard L Skrevet 23. februar 2014 Skrevet 23. februar 2014 "SamGold skrev: Som ernæringsfysiolog og masterstudent, hva mener du i korte trekk er en optimal (innenfor rimelighetens grenser) kostholdsfilosofi? Det er ingen som kan påberope seg å vite fasiten når det kommer til kosthold og helse, selv om det er mange sterke meninger rundt omkring. Det mest fornuftige etter min mening er å spise variert og ikke for ensidig i noen som helst retning. Har skrevet en sak om akkurat det her: http://www.friskogfunksjonell.no/hvorfor-bor-du-spise-variert/ Jeg har ingen tro på det å kutte noe helt ut fra kostholdet, da man i tillegg til å tenke på de direkte konsekvensene av det man spiser eller ikke spiser også må ta hensyn til at det er et psykologisk aspekt oppi alt dette. Individuelle preferanser bør prioriteres høyt når man velger hvordan man skal spise. Aurelius, BluebearWebcoaching og SamGold 3 Siter
Gjest Skrevet 23. februar 2014 Skrevet 23. februar 2014 Ang. nitrat som konservering, har de ikke sluttet med dette i Norge nettopp pga risiko for utvikling av enkelte kreftformer Vegard L? Godt mulig jeg tar feil her Siter
Raptorial Skrevet 23. februar 2014 Skrevet 23. februar 2014 "StokkelandFastForm skrev: Ang. nitrat som konservering, har de ikke sluttet med dette i Norge nettopp pga risiko for utvikling av enkelte kreftformer Vegard L? Godt mulig jeg tar feil her SNL skriver at nitritt blei forbudt, men med dispensasjonsmuligheter. Siter
Aurelius Skrevet 23. februar 2014 Skrevet 23. februar 2014 nitritt er et must i produksjon av røkte kjøttvarer for å unngå muligheten for botulismeoppblomstring. Noen bruker det for å fiksere fargen, da nitritt gir kjøtt en rødligere farge, selv etter steking. det er særdeles små mengder med spekesalt som skal til, du får i deg vesentlig større mengder nitritt om du spiser mørkegrønne grønnsaker som spinat eller grønnkål. med mindre du lever av/på bacon da, selvfølgelig. (only-in-america-disclaimer) Siter
Raptorial Skrevet 23. februar 2014 Skrevet 23. februar 2014 "Aurelius skrev: nitritt er et must i produksjon av røkte kjøttvarer for å unngå muligheten for botulismeoppblomstring. Noen bruker det for å fiksere fargen, da nitritt gir kjøtt en rødligere farge, selv etter steking. det er særdeles små mengder med spekesalt som skal til, du får i deg vesentlig større mengder nitritt om du spiser mørkegrønne grønnsaker som spinat eller grønnkål. med mindre du lever av/på bacon da, selvfølgelig. (only-in-america-disclaimer) http://www.youtube.com/watch?v=2efWOPWamng Siter
Aurelius Skrevet 23. februar 2014 Skrevet 23. februar 2014 "Raptorial skrev: http://www.youtube.com/watch?v=2efWOPWamng å herre. glad jeg slang med disclaimern ja:$ Siter
Raptorial Skrevet 23. februar 2014 Skrevet 23. februar 2014 Jeg liker at de kaller det en dokumentar (har ikke sett ferdig den der, men har sett united states of burger... det er litt småporno over en del, men som regel så virker det bare som om kokka tenker at mer==bedre... kobe-burgeren, som jo strengt tatt "bare" burde kalles wagyu-burger da Japan ikke importerer Kobe-biff til USA, så jo faktisk direkte kjip ut...) Siter
Aurelius Skrevet 23. februar 2014 Skrevet 23. februar 2014 "Raptorial skrev: Jeg liker at de kaller det en dokumentar (har ikke sett ferdig den der, men har sett united states of burger... det er litt småporno over en del, men som regel så virker det bare som om kokka tenker at mer==bedre... kobe-burgeren, som jo strengt tatt "bare" burde kalles wagyu-burger da Japan ikke importerer Kobe-biff til USA, så jo faktisk direkte kjip ut...) folk som kverner opp kobe burde siktes for helligbrøde og blasmefi OG utukt. erfaren rookie og Raptorial 2 Siter
nyttliv89 Skrevet 23. februar 2014 Skrevet 23. februar 2014 Vår familie har bestemt oss for å følge Helsedirektoratets kostholdsråd om kjøtt. Noe som er verdt å merke seg er at 500 gram rødt kjøtt tilsvarer 700-750 gram råvare. Hvorfor regnes svinekjøtt som rødt kjøtt egentlig? Siter
Indiska Skrevet 23. februar 2014 Skrevet 23. februar 2014 "nyttliv89 skrev: Vår familie har bestemt oss for å følge Helsedirektoratets kostholdsråd om kjøtt. Noe som er verdt å merke seg er at 500 gram rødt kjøtt tilsvarer 700-750 gram råvare. Hvorfor regnes svinekjøtt som rødt kjøtt egentlig? Det går på hva slags muskelfibre dyret har, så ikke noe spennende, egentlig. Generelt kan man si at kjøtt fra drøvtyggere er rødt kjøtt. nyttliv89 1 Siter
BluebearWebcoaching Skrevet 24. februar 2014 Skrevet 24. februar 2014 For videre referanser kan denne benyttes: http://www.dietandcancerreport.org/cancer_resource_center/downloads/chapters/chapter_07.pdf Her kan man se en overbevisende økt risiko for kreft i tarm ved inntak av rødt, prosessert kjøtt. Dette må likevel sees i lys av kostholdet som en helhet. "Aurelius skrev: nitritt er et must i produksjon av røkte kjøttvarer for å unngå muligheten for botulismeoppblomstring. Noen bruker det for å fiksere fargen, da nitritt gir kjøtt en rødligere farge, selv etter steking. det er særdeles små mengder med spekesalt som skal til, du får i deg vesentlig større mengder nitritt om du spiser mørkegrønne grønnsaker som spinat eller grønnkål. med mindre du lever av/på bacon da, selvfølgelig. (only-in-america-disclaimer) Selv om mengdene er små er det ikke sikkert det er ubetydelig. Det er vektlagt at behandlet kjøtt (også overdrevent stekt kjøtt, jerninnholdet i kjøtt) er mindre gunstig (stekemutagener, frie radikaler) "The small amounts of nitrosamines in food are nonetheless significant because of the possibility-even likelihood-that humans are more sensitive to these carcinogens than are laboratory rodents." http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10415436 Jeg er likevel langt fra noen ekspert på dette området og må bare ta hensyn til informasjonen jeg har tilgjengelig. Jeg kan ikke debattere dypt om disse emnene. Jeg er veldig enig med Vegard når det nevnes et balansert kosthold. Om man spiser flere kilo rødt kjøtt i uken er det på tide å ta et grep. Ofte kan det synes at man spiser "det samme" fordi man er inne i et vanemønster og "det er lettere" "smaker bedre" "hva ellers skal jeg lage" og "det er ikke så farlig" eller noe i den duren. Jeg har ingen definisjon på sunnhet, men overdrevent inntak av enkelte matvarer/matvaregrupper virker ulogisk å innbefatte under definisjonen "sunt". For en bredre oversikt (fra skolen): Min huskeregel for å, med dagens kunnskap, redusere kreftrisikoen er: 3 kyr, leid av 3 alphamales til proteinfabrikken for å ta militærpress. Kroppsfett Kosttilskudd Konservering (/prosessering, behandling) alkohol amming animalsk mat plantebasert kost fysisk aktivitet mat (og drikke) som fremmer vektoppgang StokkelandFastForm legg fra deg baconen og kom hit litt, har du noen innspill? Danisan 1 Siter
Bro Skrevet 24. februar 2014 Skrevet 24. februar 2014 Blir karbonadedeig sett på som bearbedet kjøtt? Hva med entrecote? ble nå usikker her! Siter
Raptorial Skrevet 24. februar 2014 Skrevet 24. februar 2014 "Det er mange ulike måter å bearbeide kjøtt på og langt fra alle er omfattet av dette rådet. Det er primært kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitritt eller nitrat som bør reduseres. Dette er for eksempel bacon, pølser og spekepølser." Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.