Gå til innhold

Til dere med astma eller som kjenner noen med astma.


hoffman

Anbefalte innlegg

Hei!

Ser det er mye god og nyttig kunnskap som deles her inne på forumet og på fitnessbloggen, så tenkte jeg kan bidra med noe selv.

Teaser: Om du har astma eller kjenner noen som har det så kan dere med egeninnsats være kvitt det på kort tid, eventuelt drastisk redusere medisinbruken.

Min historie: (hopp over denne om du bare vil ha svaret)

Jeg er nå 28 år og har vært astmafri i ca 5 år. Jeg har hatt astma siden jeg var ca 10 år fram til jeg var 23, altså 13 år med astma. (plager med gjentatt bronkitt, kronisk tett nese, osv)

Denne historien begynner med at fra jeg var 22 fikk en forverring av min astmatilstand og hadde gjentatte legebesøk som resulterte i... ingenting. Jeg ble henvendt til en astmaspesialist på St. Olavs i Trondheim som resulterte i mer medisin og ingen forbedring av min tilstand.

Jeg er av de som ikke finner meg til ro med det første svaret jeg får samt at jeg gjentatte ganger tidligere i livet har opplevd av allmennleger ofte har en stor mangel på enkelte kunnskapsområder. Så jeg begynte å gi blaffen i det legene sa, (at jeg var genetisk disponert for astma osv. Ingen i min familie har astma, forresten) og begynte å lete etter informasjon og løsninger på det store internettet.

Etter en en stund kom jeg over noe som het Buteyko- teknikken, utviklet av den russiske legen Konstantin Buteyko på 1940-50-tallet.

Hva astma egentlig er: http://www.buteykohealth.com.au/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=26

Lang historie kort: Jeg ble kvitt mine astmaplager på ca 2 uker og har ikke vært syk siden. (5 år uten en dag fravær pga sykdom). Min mor som var plaget med kronisk bihulebetennelse, var kvitt den på like kort tid. Venner med kronisk tett nese ble friske ved hjelp av denne teknikken. Jeg jobber som lærer i grunnskolen og har der hjulpet elever til å bli kvitt kronisk tett nese, astma osv.

Enkel introduksjon til temaet (video):

http://www.buteykohealth.com.au/index.php?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=36

Den beste og enkleste boken om temaet: (koster 89,- som er ca 1/5 av en Symbicort turbohaler!)

http://cdon.no/bøker/mckeown,_patrick_g./close_your_mouth-5040070

Jeg har også denne: DVD-sett og bok:

http://cdon.no/bøker/mckeown,_patrick/buteyko_clinic_method;_the_complete_instruction_to_reverse_asthma,_rhinitis_and_snoring_permanently-5971798

Jeg vet det virker, og vil derfor dele denne kunnskapen med dere der ute som er lei av astmaplager og alt det fører med seg.

Mange av spørsmålene dere nå sitter med blir besvart gjennom den videoen jeg linket til. Har dere flere spørsmål så spør meg gjerne :)

mvh

Matias B.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Høres helt utrolig ut dette da, men må si jeg er litt skeptisk.. :huh:

Bruker du astmamedisin fortsatt?

Har vært plaget av astma og allergi selv i snart 23 år, og er avhengig av medisin daglig for å holde plagene i sjakk. Blir som regel bronkitt et par ganger året. :meh:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja det er klart du blir skeptisk, og bra er det, du skal være skeptisk. Jeg var veldig skeptisk selv jeg, helt til jeg fikk prøvd det ut selv.

Kjenner meg veldig godt igjen i det du forteller om bronkitt ja. Jeg fikk i snitt bronkitt 2-3 ganger i året og det hang i lenge hver gang, noe som gjorde at det gikk nedenom og hjem med trening hver gang. Regner med du har det samme?

Jeg gikk "all in" og sluttet med medisinen på dagen jeg var ferdig å lese boken jeg (du leser den forresten på en kveld. Liten og lettlest) Men hvor fort du kommer deg av medisin er avhengig egeninnsats, grad av plager osv. Men har ikke tatt en dose medisin siden den dagen, og i har ikke hatt bronkitt siden :):thumbsup:

Regner med flere av dere har stilt dere spørsmålet om hvorfor dere ikke har hørt om dette før, og hvorfor har ikke legen din fortalt deg om det?!

Svaret er dessverre ubehagelig enkelt:

Det er ingen penger å tjene på at du blir kvitt din astma og slutter å kjøpe medisin. Denne metoden inneholder ingen medisiner eller behandling av eksterne, det er bare du og din egeninnsats som gjør deg frisk! Altså ingen profitt!! Det er ikke uten grunn at dette fikk fotfeste i kommunistimperiet Sovjet, der var det ingen profittorientert medisinvitenskap. Det meste av medisinsk forskning er dessverre sterkt subsidiert av den pharmaceutiske industrien, og legen din er dessverre ikke skolert i dette. På samme måte som at en allmennlege, har lite til ingen kunnskap om muskel- skjellet-plager (vondt i rygg, kne, nakke, albue osv) på tross av at omtrent 60 prosent (tall jeg har fra en kompis som er fysioterapeut, så ikke siter meg på det) av sykemeldinger skyldes slike plager. Det at din lege ikke har svaret betyr heldigvis ikke at det er kunnskap der ute som kan hjelpe deg.

Jeg har en bekjent som jobber som konsulent i Pfizer sitt hovedkontor i Oslo. Jeg fortalte han om buteykotekninkken, og hvorfor så få vet om det. Han ble dessverre ikke overrasket, men sa bare at: "om du tror petroleumsindustrien er skitten, så har du ikke sett på den pharmaceutiske industrien". Triste saker!

Men heldigvis så sprer det gode buskap seg. Etter Sovjetunionens fall i 1989/90 så reiste de første buteyko-underviserne til Australia. Fra Australia har det nå sprett seg i til de fleste vestlige land og du har i dag klinikker over hele Europa. Trur faktisk man har buteyko-utdannede personell her til lands nå. Men alt du trenger å vite fins de bøkene jeg linket til i den første posten.

Les, prøv og gjennomfør og du kommer til å få en mye bedre hverdag :)

Om du/ dere fortsatt er i tvil så er det bare å gjennomføre teknikken som blir presenter i videoen jeg linket til. Gå 48.00 minutter ut i videoen og gjør det som han beskriver, og du vil merke at du ikke er tett i nesen lengre. Og at du kan bruke den teknikken han beskriver hver gang du er tett i nesen. Ganske fiffig ;)

" Hva? Mener du at jeg ikke trenger nesespray?" - Ja, jeg var avhengig av nesespray og fikk heavy nesespray på resept siden jeg hadde kronisk tett nese. Jeg har ikke tatt en dose nesespray siden jeg lærte teknikken.

Har du forresten sett videoen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe, ja som sagt så er dette fakta ikke bullshit :)

Det som er så fint med dette er at det er legevitenskap anvendt riktig, og ingenting som kan puttes i "alternativ medisin"-båsen.

Hold meg gjerne oppdatert videre og for all der still spørsmål om dere er kritisk, skeptisk, lurer osv. Skal svare så godt jeg kan, eventuelt linke dere til videre kunnskap.

Her er det forklart hva som får kroppen til å sette deg i en tilstand med astma, tett nese osv. Dette forklares med bohr-effekten. Bohr-effekten står beskrevet i de fleste biologibøker på universitetsnivå.

http://buteykosleep.com/breathing-basics/bohr-effect.html

Les forresten det som står mer på denne siden, en meget oversiktlig, informativ og grei side om temaet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Kjenner meg veldig godt igjen i det du forteller om bronkitt ja. Jeg fikk i snitt bronkitt 2-3 ganger i året og det hang i lenge hver gang, noe som gjorde at det gikk nedenom og hjem med trening hver gang. Regner med du har det samme?

Jepp, samme her. Blir satt ut ca 14 dager når det først kommer. Skal kjøpe boka å prøve, så skal jeg teste neseteknikken du nevnte i morgen. Spennende. :thumbsup:

Om dette virkelig stemmer, jo da blir jeg virkelig lykkelig altså! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jeg så videoen, og en del andre på youtube, og fant ut at pust-pause når man merker irritasjon funka. Å holde nesa åpen og puste gjennom den i så stor grad det er mulig later også til å ha hjulpet.

Jeg har vært syk i en uke nå og dermed ikke vært i stand til å lese, men tenkte å finne tak i det materiellet som var tilgjengelig :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fikk spørsmål om hvordan man kan skal gå fram når man skal jogge, ro osv. Altså drive aktivitet som gjør at man blir andpusten, og hvordan klare å puste med nesen?

Jeg skrev:

Har man astma så er dette et resultat av at du har en kronisk hyperventilering. Den gjør at CO2 nivået i blodet ditt synker som igjen gjør at oksygenopptaket ditt reduseres, dette merker kroppen umiddelbart.

En enkel test som bekrefter teorien: Sett deg ned å pust så mye du klarer ut og inn (hyperventiler). Du blir etter en stund svimmel og ør i huet, på tross av at du puster nok luft. Hvorfor? Jo, fordi du kvitter deg med så mye CO2 at O2-opptaket endres. Alt dette er forklart i videoen jeg linket til i det første innlegget.

Kroppen sin løsning på dette problemet er å tette igjen nesen din slik at du ikke skal slippe ut så mye CO2. Neste steg kroppen tar er å stramme den glatte muskelaturen du har rundt bronkiene dine (astma) for å hindre at du puster for mye.

Det du må lære deg til er å kun bruke nesen til å puste med. Bare nesen, ikke munnen i det hele tatt! Nesen din har mange funksjoner:

1. Nesen filtrere lufta. 2. Nesen temperere lufta. 3. Den kan tilføre fuktighet 4. DEN BEGRENSER VOLUMMENGDEN LUFT DU PUSTER.

I starten er dette veldig vanskelig. Men du må bare begynne på det nivået hvor du er. Når jeg begynte å puste med nesen klarte jeg bare å gå på mølla i ca 5km/h og peste som en helt. Men du øker gradvis intensiteten. Nå er det ikke noe problem å løpe i 13 km/h og kun puste med nesen :thumbsup:

Men driver du med særdeles tung aktivitet over en kort periode puster du med munnen under aktiviteten, og puster med nesen med en gang den er over: Eksempel: Jeg har konkurrert i friidrett (kortsprint 60m og 100m) Under løp/drag er det umulig å ikke å puste med munne siden det er så høy intensitet. Med en gang løpet er fullført så puster jeg med nesen igjen.

Å bare puste med nesen er et aspekt i det å bli bedre. Å øke sin "control pause" er det andre. Disse må gå hånd i hånd!

http://thebreathingman.wordpress.com/article/buteyko-control-pause-cp-202i29i90v7sn-16/

ps: Et viktig element for å få redusert allergier er å bruke et "nesehorn" morgen og kveld for å skylle gjennom nesen. Dette for å rense filteret (nesen) for allergener. http://www.yogaprosess.com/norsk/nesehorn/bruksanvisning.html

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Jeg fikk astma i en alder av 38 år. Plutselig anfall ifølge lege på grunn av pollenallergi. Har trent mye, trener enda mere nå..Er konstant syk, blir ikke forkjøla men får luftveisinfeksjoner, bronkitt og lungebetennelse fire ganger pr år..legen sier jeg får bare leve med det og skriver ut penicillin med gaffel...Jeg bruker seretide og airomir inhalator og blir dårligere for hver dag:( Jeg har helt tett nese, og selvom jeg trener hardere for hvert år(kampsport) får jeg flere og flere anfall på trening og dette krever mer og mer medisin.... Trodde helt seriøst at jeg nå i en alder av 42 faktisk skulle være ferdig med å leve, for dette er helt jævlig...Sover hele tiden og er aldri uthvilt, bare er tett i nese og bryst og humøret er ræva! Men dette skal jeg virkelig gå inn for å prøve, har absolutt ingenting å miste,,,,testa den "åpne nesa metoden"...OMG!!! eg har fått en åpen nese......har bestilt meg bok og dvd og har sett på videoer på nettet....dette kan bety at det er håp, at jeg får en ny sjanse, at det faktisk er muligheter for å finne tilbake til mitt gamle positive meg, TAKK:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Høres ut som du har de kjente symptomene ja. Les det du kommer over, men viktigst er å lese boken fra perm til perm for å få inngående kjennskap til hvorfor du har det slik som du har det, samt en løsning på hvordan du kan bli kvitt problemene en gang for alle.

Lykke til, og hold meg gjerne oppdatert på denne tråden så andre også får vite at det virker :-)

Matias

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...