Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Tungmetaller i fisk og organiske miljøgifter (dioksiner og PCB) i fisk kan være helsefarlig hvis man spiser fisk regelmessig over lengre tid. Til tross for anbefaling om å spise mer fisk og mindre kjøtt, advarer helsemyndighetene oss mot å spise mer enn to måltider med fet fisk i uka. Dette sier Matportalen:

  • «Å spise mer enn to måltider fet fisk i uken med dagens nivå av dioksiner og PCB gjennom mange år kan føre til en moderat overskridelse av tolerabelt inntak for disse stoffene»

Spiser laks 6dager i uka og har gjort det over lengre tid ca 1,5kg i uka. burde jeg tenke på og redusere inntaket?

Lenke til kommentar
https://forum.fitnessbloggen.no/topic/33246-hvor-mye-fet-fisk-er-for-mye/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Vurder makrell som er en stimfisk, som svømmer fort i havet. Meg forstått tar den opp mindre toksisk oppsop enn oppdrettsfisk som står på samme sted. Har ingen dokumentasjon på dette. Så det kan være svada.

Fòret til oppdrettslaksen inneholder blant annet oljer som kommer fra leveren til villfisk. Det er i leveren fisken skiller ut og lagrer miljøgiftene de får i seg i havet. Av denne grunn vil det være større konsentrasjoner av miljøgifter i oppdrettslaks enn villfisk. Dersom en spiser mer villfisk vil en ikke få i seg så mye av miljøgiftene.

Jeg har sluttet helt å spise og anbefale laks (forutenom vill) og oppdrettsfisk generelt. Spesielt laksen består mer og mer av omega6 enn omega3.

Samtidig er det interessant at oppdrettslaks har 20% fett og villaksen (eller frossen, økologisk fra godehav) har 10% fett - samtidig er ikke fettet bare inne i kjøttet men ofte samlet på sidene.

Sier ikke at fett er farlig, det er bare interessant hvor stor forskjell det er på oppdrett vs vill fisk ;)

Vurder makrell som er en stimfisk, som svømmer fort i havet. Meg forstått tar den opp mindre toksisk oppsop enn oppdrettsfisk som står på samme sted. Har ingen dokumentasjon på dette. Så det kan være svada.

Makrell er gull - og dritdigg #spiserdetnestenhverdag

Jeg har sluttet helt å spise og anbefale laks (forutenom vill) og oppdrettsfisk generelt. Spesielt laksen består mer og mer av omega6 enn omega3.

Samtidig er det interessant at oppdrettslaks har 20% fett og villaksen (eller frossen, økologisk fra godehav) har 10% fett - samtidig er ikke fettet bare inne i kjøttet men ofte samlet på sidene.

Sier ikke at fett er farlig, det er bare interessant hvor stor forskjell det er på oppdrett vs vill fisk ;)

Ref. villaks: Så vidt jeg har fått med meg så står det ikke særlig bra til med villaksen, og sesongen er ganske kortvarig om sommeren. Det er synd, for i praksis så vil det si at det er lite laks jeg kan spise med god samvittighet. Konsekvensen blir da også at jeg knapt spiser laks lenger. Fra Miljødirektoratets bestandtilstand for laks fra 2011:

laks_bestandstilstand2013.jpg

På fiskeriet.com ligger det en fin oversikt over når ulike fiskearter er i sesong. En fordel med fisk er at den er både best og billigst når den er i sesong :)

Vitenskapskomiteen konkluderte i 2013 at det er trygt å spise oppdrettsfisk, og at giftnivåene har gått ned betraktelig. Da ironisk nok pga. overgang fra marint fôr til vegetabilsk fôr, noe som også minsker nivå av omega-3 og øker nivå av omega-6. Link: Vitenskapskomiteen for mattrygghet: Trygt å spise oppdrettslaks.

Annonse

Det er sannelig ikke godt å vite hva man skal tro om fisk i kostholdet, enten det er snakk om oppdrettsfisk eller viltfanget fisk. Når jeg nå har googlet litt så er det motstridende råd der ute.

Vi får råd om å spise mer fisk, fordi til tross for at oppdrettsfisk inneholder mer omega-6 og mindre omega-3 enn tidligere så er fisk fortsatt en viktig kilde til omega-3. Forholdet mellom omega-3 og omega-6 er altså bra nok til at det vil være positivt å spise mer fisk, inkludert oppdrettsfisk. Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning: Oppdrettslaks har lite omega-6.

Så er det forskere som mener det motsatte - Bt.no: Spiser aldri oppdrettslaks. Altså at vi på bakgrunn av mangelfull forskning og diskutabel fastsetting av grenseverdier for miløjgifter så bør vi begrense mengden fet fisk vi spiser. Fåglarna vet.

Danisan: Du virker som du har god oversikt over mye innen kosthold. Har du noen tanker/meninger eller andre oppklarende ord om dette emnet?

Tronaldo Var selv på presentasjonen 15 Desember ifjor når VKM gjorde den siste kunnskap-oppsummeringen for fisk og helseeffekten. http://www.vkm.no/eway/default.aspx?pid=277&trg=Content_6500&Main_6177=6500:0:31,2296&Content_6500=6752:2101738::0:6712:1:::0:0

Et viktig moment er at *all mat* fra dyre og planteriket inneholder miljøgifter, det går altså ikke an å spise seg fritt fra miljøgifter eller å ekskludere dette. 70% av fóret er nå plantebasert. Fiskeproteinet blir ikke endret siden siden dette ikke påvirker den genetiske profilen. Selv om oppdrettsfisk inneholder mindre W-3 enn i 2006 grunnet andelen fiskeolje har gått ned er dette fremdeles en viktig kilde til W-3.

I villfisk er kvikksølv, dioksiner og dioksinlignende stoffer nesten det samme som i 2006. Du er inne på det selv; opprettfisk har et lavere innhold av miljøgifter sammenlignet mot fet og mager villfisk. Dette grunnet en bedre rensing av fiskeolje-fóret. Altså er påstanden til PaulM feil; villlaks har høyere innhold av miljøgifter. Siden bruken av plantefór har gått opp har det kommet nye uønskede metabolitter som eks plantevernmiddelet endofulan. Samtidig er restnivåene svært lave og kan ofte ikke engang gjenfinnes selv med meget sensitive metoder - ned mot PPT nivå (parts per trillion).

Dagens kunnskapsgrunnlag tilsier at innholdet av endosulfan, myotoxiner og konsentrasjonen i opprettlaks ikke utgjør noe problem. Vi kan spise 300 gram fisk hver dag resten av livet uten noen form for negativ helse. Dette var altså risikovurdering over helseeffekten av å spise 2-3 i uken som overveien eventuelle risikoer. VKM har også tatt hensyn til flere mulige scenarioer om inntaket av fisk skulle endre seg. Et eksempel er at Ola Nordmann kan spise ca. 1 kg opprettfisk og makrell hver uke hele livet uten økt risiko

Helserisikoene oppveier klart den ubetydelige risikoen som fisk kan representere. Står bak dette og ser ingen grunn til å være uenig. Har for øvrig en bekjent av meg som er ansatt i NIFES, i tillegg oppdrag for både VKM og EFSA. Spurte han for litt siden om noen av aspektene med oppdrettsnæringen og antibiotika. Det brukes så og si ingenting antibiotika i Norge. Så om dere leser dette så er det altså løgn og som en konsekvens av at media gir feil personer oppmerksomhet i beste sendetid.

  • 2 uker senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...