Jarleh Skrevet 28. mars 2015 Del Skrevet 28. mars 2015 Tungmetaller i fisk og organiske miljøgifter (dioksiner og PCB) i fisk kan være helsefarlig hvis man spiser fisk regelmessig over lengre tid. Til tross for anbefaling om å spise mer fisk og mindre kjøtt, advarer helsemyndighetene oss mot å spise mer enn to måltider med fet fisk i uka. Dette sier Matportalen: «Å spise mer enn to måltider fet fisk i uken med dagens nivå av dioksiner og PCB gjennom mange år kan føre til en moderat overskridelse av tolerabelt inntak for disse stoffene» Spiser laks 6dager i uka og har gjort det over lengre tid ca 1,5kg i uka. burde jeg tenke på og redusere inntaket? Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/33246-hvor-mye-fet-fisk-er-for-mye/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest =xXx= Skrevet 28. mars 2015 Del Skrevet 28. mars 2015 Vurder makrell som er en stimfisk, som svømmer fort i havet. Meg forstått tar den opp mindre toksisk oppsop enn oppdrettsfisk som står på samme sted. Har ingen dokumentasjon på dette. Så det kan være svada. Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/33246-hvor-mye-fet-fisk-er-for-mye/#findComment-1128830 Del på andre sider Flere delingsvalg…
PaulM Skrevet 28. mars 2015 Del Skrevet 28. mars 2015 Vurder makrell som er en stimfisk, som svømmer fort i havet. Meg forstått tar den opp mindre toksisk oppsop enn oppdrettsfisk som står på samme sted. Har ingen dokumentasjon på dette. Så det kan være svada. Fòret til oppdrettslaksen inneholder blant annet oljer som kommer fra leveren til villfisk. Det er i leveren fisken skiller ut og lagrer miljøgiftene de får i seg i havet. Av denne grunn vil det være større konsentrasjoner av miljøgifter i oppdrettslaks enn villfisk. Dersom en spiser mer villfisk vil en ikke få i seg så mye av miljøgiftene. Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/33246-hvor-mye-fet-fisk-er-for-mye/#findComment-1128833 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Therese Skrevet 28. mars 2015 Del Skrevet 28. mars 2015 Jeg har sluttet helt å spise og anbefale laks (forutenom vill) og oppdrettsfisk generelt. Spesielt laksen består mer og mer av omega6 enn omega3. Samtidig er det interessant at oppdrettslaks har 20% fett og villaksen (eller frossen, økologisk fra godehav) har 10% fett - samtidig er ikke fettet bare inne i kjøttet men ofte samlet på sidene. Sier ikke at fett er farlig, det er bare interessant hvor stor forskjell det er på oppdrett vs vill fisk Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/33246-hvor-mye-fet-fisk-er-for-mye/#findComment-1128842 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Therese Skrevet 28. mars 2015 Del Skrevet 28. mars 2015 Vurder makrell som er en stimfisk, som svømmer fort i havet. Meg forstått tar den opp mindre toksisk oppsop enn oppdrettsfisk som står på samme sted. Har ingen dokumentasjon på dette. Så det kan være svada. Makrell er gull - og dritdigg #spiserdetnestenhverdag Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/33246-hvor-mye-fet-fisk-er-for-mye/#findComment-1128843 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tronaldo Skrevet 28. mars 2015 Del Skrevet 28. mars 2015 Jeg har sluttet helt å spise og anbefale laks (forutenom vill) og oppdrettsfisk generelt. Spesielt laksen består mer og mer av omega6 enn omega3. Samtidig er det interessant at oppdrettslaks har 20% fett og villaksen (eller frossen, økologisk fra godehav) har 10% fett - samtidig er ikke fettet bare inne i kjøttet men ofte samlet på sidene. Sier ikke at fett er farlig, det er bare interessant hvor stor forskjell det er på oppdrett vs vill fisk Ref. villaks: Så vidt jeg har fått med meg så står det ikke særlig bra til med villaksen, og sesongen er ganske kortvarig om sommeren. Det er synd, for i praksis så vil det si at det er lite laks jeg kan spise med god samvittighet. Konsekvensen blir da også at jeg knapt spiser laks lenger. Fra Miljødirektoratets bestandtilstand for laks fra 2011: På fiskeriet.com ligger det en fin oversikt over når ulike fiskearter er i sesong. En fordel med fisk er at den er både best og billigst når den er i sesong Vitenskapskomiteen konkluderte i 2013 at det er trygt å spise oppdrettsfisk, og at giftnivåene har gått ned betraktelig. Da ironisk nok pga. overgang fra marint fôr til vegetabilsk fôr, noe som også minsker nivå av omega-3 og øker nivå av omega-6. Link: Vitenskapskomiteen for mattrygghet: Trygt å spise oppdrettslaks. Therese 1 Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/33246-hvor-mye-fet-fisk-er-for-mye/#findComment-1128865 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Groenhaug Skrevet 29. mars 2015 Del Skrevet 29. mars 2015 Legger ved en link som et bidrag: http://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/fisk_og_sjomat/trygt_og_viktig_aa_spise_fisk.17285 Danisan og Tronaldo 2 Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/33246-hvor-mye-fet-fisk-er-for-mye/#findComment-1128946 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tronaldo Skrevet 30. mars 2015 Del Skrevet 30. mars 2015 Det er sannelig ikke godt å vite hva man skal tro om fisk i kostholdet, enten det er snakk om oppdrettsfisk eller viltfanget fisk. Når jeg nå har googlet litt så er det motstridende råd der ute. Vi får råd om å spise mer fisk, fordi til tross for at oppdrettsfisk inneholder mer omega-6 og mindre omega-3 enn tidligere så er fisk fortsatt en viktig kilde til omega-3. Forholdet mellom omega-3 og omega-6 er altså bra nok til at det vil være positivt å spise mer fisk, inkludert oppdrettsfisk. Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning: Oppdrettslaks har lite omega-6. Så er det forskere som mener det motsatte - Bt.no: Spiser aldri oppdrettslaks. Altså at vi på bakgrunn av mangelfull forskning og diskutabel fastsetting av grenseverdier for miløjgifter så bør vi begrense mengden fet fisk vi spiser. Fåglarna vet. Danisan: Du virker som du har god oversikt over mye innen kosthold. Har du noen tanker/meninger eller andre oppklarende ord om dette emnet? Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/33246-hvor-mye-fet-fisk-er-for-mye/#findComment-1129233 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Danisan Skrevet 30. mars 2015 Del Skrevet 30. mars 2015 Tronaldo Var selv på presentasjonen 15 Desember ifjor når VKM gjorde den siste kunnskap-oppsummeringen for fisk og helseeffekten. http://www.vkm.no/eway/default.aspx?pid=277&trg=Content_6500&Main_6177=6500:0:31,2296&Content_6500=6752:2101738::0:6712:1:::0:0 Et viktig moment er at *all mat* fra dyre og planteriket inneholder miljøgifter, det går altså ikke an å spise seg fritt fra miljøgifter eller å ekskludere dette. 70% av fóret er nå plantebasert. Fiskeproteinet blir ikke endret siden siden dette ikke påvirker den genetiske profilen. Selv om oppdrettsfisk inneholder mindre W-3 enn i 2006 grunnet andelen fiskeolje har gått ned er dette fremdeles en viktig kilde til W-3. I villfisk er kvikksølv, dioksiner og dioksinlignende stoffer nesten det samme som i 2006. Du er inne på det selv; opprettfisk har et lavere innhold av miljøgifter sammenlignet mot fet og mager villfisk. Dette grunnet en bedre rensing av fiskeolje-fóret. Altså er påstanden til PaulM feil; villlaks har høyere innhold av miljøgifter. Siden bruken av plantefór har gått opp har det kommet nye uønskede metabolitter som eks plantevernmiddelet endofulan. Samtidig er restnivåene svært lave og kan ofte ikke engang gjenfinnes selv med meget sensitive metoder - ned mot PPT nivå (parts per trillion). Dagens kunnskapsgrunnlag tilsier at innholdet av endosulfan, myotoxiner og konsentrasjonen i opprettlaks ikke utgjør noe problem. Vi kan spise 300 gram fisk hver dag resten av livet uten noen form for negativ helse. Dette var altså risikovurdering over helseeffekten av å spise 2-3 i uken som overveien eventuelle risikoer. VKM har også tatt hensyn til flere mulige scenarioer om inntaket av fisk skulle endre seg. Et eksempel er at Ola Nordmann kan spise ca. 1 kg opprettfisk og makrell hver uke hele livet uten økt risiko Helserisikoene oppveier klart den ubetydelige risikoen som fisk kan representere. Står bak dette og ser ingen grunn til å være uenig. Har for øvrig en bekjent av meg som er ansatt i NIFES, i tillegg oppdrag for både VKM og EFSA. Spurte han for litt siden om noen av aspektene med oppdrettsnæringen og antibiotika. Det brukes så og si ingenting antibiotika i Norge. Så om dere leser dette så er det altså løgn og som en konsekvens av at media gir feil personer oppmerksomhet i beste sendetid. FrkHoel, miaheart, Groenhaug og 6 andre 9 Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/33246-hvor-mye-fet-fisk-er-for-mye/#findComment-1129239 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tronaldo Skrevet 30. mars 2015 Del Skrevet 30. mars 2015 Takker og bukker, Danisan Danisan 1 Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/33246-hvor-mye-fet-fisk-er-for-mye/#findComment-1129240 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Jarleh Skrevet 30. mars 2015 Forfatter Del Skrevet 30. mars 2015 [ATTACH]160723[/ATTACH] Takk for gode svar. Feirer med en porsjon Laks! Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/33246-hvor-mye-fet-fisk-er-for-mye/#findComment-1129299 Del på andre sider Flere delingsvalg…
El_protein Skrevet 8. april 2015 Del Skrevet 8. april 2015 De kjører jo tester på alt nå til dags. Man kan jo ikke lenger spise en hasselnøtt uten å må ty til studier på objektet man skal innta Ikke rart at man er så forvirret når det kommer til bra/dårlig sunt/usunt kosthold Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/33246-hvor-mye-fet-fisk-er-for-mye/#findComment-1131452 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.