Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Hva er galt med salter? Vet du hva e-stoffer er?

Farseprodukter du kjøper i butikken inneholder akkurat så mye fett som f.eks. medisterfarse skal inneholde, og akkurat like mye kjøtt som om en hvilken som helst bestemor hadde kjøpt fra slakter og laget det fra bunn.

Snobbete tulleargumenter.;)

Så du vil anbefale folk og gå i frysedisken på rema og kjøpe fryst kylling som er proppa med salter og e-stoffer?

Jeg kan garantere deg, du smaker forskjell på hjemmelaget farse fra bunn av, enn den du kjøper i butikken.

Ser ingen "snobbehet" over argumentet som Sianze skriver, jo renere maten er, jo bedre er det.

Fortsetter under...

Så du vil anbefale folk og gå i frysedisken på rema og kjøpe fryst kylling som er proppa med salter og e-stoffer?

Jeg kan garantere deg, du smaker forskjell på hjemmelaget farse fra bunn av, enn den du kjøper i butikken.

Ser ingen "snobbehet" over argumentet som Sianze skriver, jo renere maten er, jo bedre er det.

Nå må du slutte og slenge rundt skremselsord du ikke vet hva betyr. E-stoffer er ikke farlige. Vet du hva "E"-en i ordet står for? At det er EU-godkjent, og såvidt meg er bekjent holder de en ganske høy standard på slikt. Blant "farlige e-stoffer" finnes blant annet fruktsyre, melkesyre, vitamin C, og endel antioksidanter. Alminnelig bordsalt er vel også et "konserveringsmiddel". Ikke fall offer for den tøvete saueholdninga at "E-stoffer er farlig, uuuuaaaa!" som media og uvitende gamle tanter fremmer.

Klart man smaker forskjell på butikkmat og hjemmelaget mat! Det sier seg selv, right? Alt i butikken er laget for at flest mulig skal like smaken av det. Medisterkakene og kjøttrulladen du får servert av mor eller bestemor er laget med et særpreg som familien elsker, men som kanskje ikke hadde solgt like godt. Hvor ville du med den?

Ofte hvis du kjøper et kjøttprodukt i butikken, inneholder det kanskje bare 50% kjøtt og resten er tilsetningsstoffer, noe som er fusk og fanteri. Jeg sier ikke at du dør av e-stoffer, men der du finner e-stoffer finner du masse annet "snæcks" industrien har proppa maten med, Norge er faktisk et av de landene i verden som minst e-stoffer i maten. Men om det er like sunt, som mat uten er noe helt annet. Og i de fleste farser er det som regel MUK.

Tøff bacon - Gilde

Produktoversikt - Prior

Ovnsbakt Kyllingpostei - Prior

Kalkunkorv - Prior

Her er et eksempel på lureri; De kaller det røkt pølse, pølsene har hvert hengt opp til røking, de har bare fått en røykaroma i seg. (Skinnfri røkt Kjøttpølse - Prior)

Jeg kommer ihvertfall til og holde meg til mest mulig fersk og ren mat :)

Ofte hvis du kjøper et kjøttprodukt i butikken, inneholder det kanskje bare 50% kjøtt og resten er tilsetningsstoffer, noe som er fusk og fanteri. Jeg sier ikke at du dør av e-stoffer, men der du finner e-stoffer finner du masse annet "snæcks" industrien har proppa maten med, Norge er faktisk et av de landene i verden som minst e-stoffer i maten. Men om det er like sunt, som mat uten er noe helt annet. Og i de fleste farser er det som regel MUK.

Tøff bacon - Gilde

Produktoversikt - Prior

Ovnsbakt Kyllingpostei - Prior

Kalkunkorv - Prior

Her er et eksempel på lureri; De kaller det røkt pølse, pølsene har hvert hengt opp til røking, de har bare fått en røykaroma i seg. (Skinnfri røkt Kjøttpølse - Prior)

Jeg kommer ihvertfall til og holde meg til mest mulig fersk og ren mat :)

Jeg er ikke uenig med å holde seg til fersk og ren mat. Om ikke annet hjelper det dyr og bønder om de som har penger til det kjøper fra oppdrettere som lar dyra gå på beite og slikt.

Det er dog forferdelig tøvete å påstå at kjøtt er 50% kjøtt. Hva annet skulle det liksom være i kjøtt? Ja, kjøper man de billigste svenske kyllingfilétene får man kjøttstykker som krymper endel grunnet høyt vanninnhold, men det er hverken skadelig eller direkte fusk at kjøtt inneholder vann. Du inneholder endel vann du og, og hadde vi stekt deg hadde du krympa. :p

At bacon er tilsatt vann med røykaroma er vel enn økonomisk greie. Du kan sikkert kjøpe bacon som faktisk er røkt med riktig tresort og slikt, men med tanke på hvor dyrt bacon allerede er ville jeg tro det ble et ganske stort utlegg.

Ok, hvorfor har du noe i mot MUK? Jeg har fortsatt ikke sett noen komme med et eneste gyldig argument for hvorfor MUK er mindre verdt enn.. uhm.. ikke-MUK. Det eneste folk presterer er å poste bilder av den rosa gugga nyprodusert kylling-MUK er, som om utseendet på et produkt sier noe om kvaliteten. MUK kan inneholde rester av beinmarg er det folk som sier, som om det var noe negativt. 14 år gamle bertefrø hele gjengen! Det er lite i et dyr som er sunnere eller smaker mer enn beinmargen.

I en verden som sulter synes jeg det er rimelig kvalmt at man skal kaste alt som ikke er filétstykker håndskåret av en slakter (som forøvrig også per definisjon er "mekanisk utbeining").

Det som er galt med salt er at 90% av befolkningen får i seg alt for mye av det uten å vite det. Det er ikke saltet du hiver oppi gryten når du koker poteter som er problemet. Problemet er at det er mye salt "skjult" i nesten alt av produkter du får kjøpt i butikken. Ja, alt fra frokostblandinger, pålegg, farseprodukter, sauser og fiskeprodukter.

Det er riktig at farseprodukter inneholder akkurat den mengden fett som den skal inneholde :) Det er mengden mettet fett som gjør farseprodukter usunne, og som gir økt kolesterol. Dette fører igjen til økt risiko for hjerte og karsykdommer. Nyere forskning viser at det også gir økt fare for tarmkreft ved inntak av slike produkter.

Det anbefales derfor å spise renskårede fileer hvis man skal spise rødt kjøtt.

Jeg er ikke uenig med å holde seg til fersk og ren mat. Om ikke annet hjelper det dyr og bønder om de som har penger til det kjøper fra oppdrettere som lar dyra gå på beite og slikt.

Det er dog forferdelig tøvete å påstå at kjøtt er 50% kjøtt. Hva annet skulle det liksom være i kjøtt? Ja, kjøper man de billigste svenske kyllingfilétene får man kjøttstykker som krymper endel grunnet høyt vanninnhold, men det er hverken skadelig eller direkte fusk at kjøtt inneholder vann. Du inneholder endel vann du og, og hadde vi stekt deg hadde du krympa. :p

At bacon er tilsatt vann med røykaroma er vel enn økonomisk greie. Du kan sikkert kjøpe bacon som faktisk er røkt med riktig tresort og slikt, men med tanke på hvor dyrt bacon allerede er ville jeg tro det ble et ganske stort utlegg.

Ok, hvorfor har du noe i mot MUK? Jeg har fortsatt ikke sett noen komme med et eneste gyldig argument for hvorfor MUK er mindre verdt enn.. uhm.. ikke-MUK. Det eneste folk presterer er å poste bilder av den rosa gugga nyprodusert kylling-MUK er, som om utseendet på et produkt sier noe om kvaliteten. MUK kan inneholde rester av beinmarg er det folk som sier, som om det var noe negativt. 14 år gamle bertefrø hele gjengen! Det er lite i et dyr som er sunnere eller smaker mer enn beinmargen.

I en verden som sulter synes jeg det er rimelig kvalmt at man skal kaste alt som ikke er filétstykker håndskåret av en slakter (som forøvrig også per definisjon er "mekanisk utbeining").

Beklager, må ha ordlagt meg litt feil! Mente at kjøttprodukter som i pølser, div kjøttpålegg etc etc inneholder rundt 40-60 % kjøtt, og resten er tilsetningsstoffer. Tingen er ikke den at de tilsetter røykaroma, men de kaller det "Røkte Kjøttpølser", pølsene er ikke nærheten av og bli røkt. Det er juks og fanteri, matindustrien lukter råttent. Hestekjøtt skandalen er jo bare eksempel på at vi ikke vet alt som blir proppa i produktene vi kjøper i butikken (Ikke at hestekjøtt er farlig). Pumper opp fisken med avskjær - Norge - NRK Nyheter

Og som jeg sa, der du som oftest finner e-stoffer, Muk etc, finner du også masse annet snadder de har puttet i maten, som feks fett og salt.

Jeg synes du skal se denne her; NRK TV - Debatten - 06.09.2012 så får du mange gode svar!

Annonse

Det som er galt med salt er at 90% av befolkningen får i seg alt for mye av det uten å vite det. Det er ikke saltet du hiver oppi gryten når du koker poteter som er problemet. Problemet er at det er mye salt "skjult" i nesten alt av produkter du får kjøpt i butikken. Ja, alt fra frokostblandinger, pålegg, farseprodukter, sauser og fiskeprodukter.

Det er riktig at farseprodukter inneholder akkurat den mengden fett som den skal inneholde :) Det er mengden mettet fett som gjør farseprodukter usunne, og som gir økt kolesterol. Dette fører igjen til økt risiko for hjerte og karsykdommer. Nyere forskning viser at det også gir økt fare for tarmkreft ved inntak av slike produkter.

Det anbefales derfor å spise renskårede fileer hvis man skal spise rødt kjøtt.

Troller du, eller vet du faktisk ikke bedre?

Vegard L Mettet fett gir deg høyt kolesterol, som gir deg hjerte- og karsykdom. Gidder du..? :huh: Jeg klarer ikke å skrive så kort og konsist som du gjerne gjør.

Beklager, må ha ordlagt meg litt feil! Mente at kjøttprodukter som i pølser, div kjøttpålegg etc etc inneholder rundt 40-60 % kjøtt, og resten er tilsetningsstoffer. Tingen er ikke den at de tilsetter røykaroma, men de kaller det "Røkte Kjøttpølser", pølsene er ikke nærheten av og bli røkt. Det er juks og fanteri, matindustrien lukter råttent. Hestekjøtt skandalen er jo bare eksempel på at vi ikke vet alt som blir proppa i produktene vi kjøper i butikken (Ikke at hestekjøtt er farlig). Pumper opp fisken med avskjær - Norge - NRK Nyheter

Og som jeg sa, der du som oftest finner e-stoffer, Muk etc, finner du også masse annet snadder de har puttet i maten, som feks fett og salt.

Jeg synes du skal se denne her; NRK TV - Debatten - 06.09.2012 så får du mange gode svar!

Jeg er absolutt enig i prinsippet, når man kjøper filét skal man få filét, og når man kjøper en vare med påskriften "Røkte kjøttpølser" bør det være pølser av kjøtt som er røkt.

Det er dog stor forskjell på prinsipiell diskusjon rundt innhold og navnegivning, og det å kalle noe "farlig" eller "dårlig" fordi det ikke er filét. MUK er ikke automatisk dårligere enn den reneste indrefilét, selv om det kanskje virker "udelikat" for mange når de blir presentert med hele produksjonskjeden. Folk flest synes torskelever og -rogn er ekkelt også, men torskelever er ikke direkte usunt.

Er jo selvfølgelig en grense på hvor sær man skal være i matveien, men jeg føler jo selv på kroppen at jo renere maten er jo bedre oppfører kroppen seg, men sånn er det jo med de fleste.

Hørt rykter om at det er bodybuildere som renser springvann for og få det reneste mulig, da skal jeg si meg enig i at det blir litt vel snobbete :p

Vegard L Mettet fett gir deg høyt kolesterol, som gir deg hjerte- og karsykdom. Gidder du..? :huh: Jeg klarer ikke å skrive så kort og konsist som du gjerne gjør.

Nei, ikke enda en gang... Dette er en grov overforenkling. De som spiser mer mettet fett er ikke mer hjertesyke enn de som spiser mindre mettet fett. Hvordan man responderer på individuelt nivå er umulig å forutsi per i dag.

Cochrane sin siste systematiske kunnskapsoppsummering konkluderer med at det er indikasjoner for at å bytte ut noe mettet fett med flerumettet fett vil være gunstig i høyrisikopopulasjoner, men at det er uklart om det vil ha en effekt i det hele tatt hos "friske". Å bytte ut mettet fett med karbohydrater gir ikke en gunstig, men en ugunstig effekt.

Reduced or modified dietary fat f... [Cochrane Database Syst Rev. 2012] - PubMed - NCBI

Å snakke om en enkeltfaktor i kostholdet uten å se på konteksten rundt vil alltid være hull i hodet. I noen situasjoner vil det nok være gunstig å redusere, mens det i andre situasjoner kanskje kan være gunstig å øke inntaket av mettet fett. Det er hvertfall ingen konsekvent sammenheng mellom sykelighet/dødelighet og inntak av mettet fett i store befolkningsstudier.

Nei, ikke enda en gang... Dette er en grov overforenkling. De som spiser mer mettet fett er ikke mer hjertesyke enn de som spiser mindre mettet fett. Hvordan man responderer på individuelt nivå er umulig å forutsi per i dag.

Cochrane sin siste systematiske kunnskapsoppsummering konkluderer med at det er indikasjoner for at å bytte ut noe mettet fett med flerumettet fett vil være gunstig i høyrisikopopulasjoner, men at det er uklart om det vil ha en effekt i det hele tatt hos "friske". Å bytte ut mettet fett med karbohydrater gir ikke en gunstig, men en ugunstig effekt.

Reduced or modified dietary fat f... [Cochrane Database Syst Rev. 2012] - PubMed - NCBI

Å snakke om en enkeltfaktor i kostholdet uten å se på konteksten rundt vil alltid være hull i hodet. I noen situasjoner vil det nok være gunstig å redusere, mens det i andre situasjoner kanskje kan være gunstig å øke inntaket av mettet fett. Det er hvertfall ingen konsekvent sammenheng mellom sykelighet/dødelighet og inntak av mettet fett i store befolkningsstudier.

Mener også å ha lest omtaler av studier flere steder (som jeg selvsagt ikke har for hånden), der de ser på endringer i blodlipidene som følge av kostintervensjon. Gjevnt over har jeg inntrykk av at å bytte ut karbohydrater med mettet fett gir høyere totalkolesterol grunnet økning i både HDL og LDL i favør HDL, bedre LDL partikkelstørrelse, og lavere triglycerider.

Ja? Nei? Lavkarbopaleofanatikerblogger-"kilder"? xP

Annonse

Mener også å ha lest omtaler av studier flere steder (som jeg selvsagt ikke har for hånden), der de ser på endringer i blodlipidene som følge av kostintervensjon. Gjevnt over har jeg inntrykk av at å bytte ut karbohydrater med mettet fett gir høyere totalkolesterol grunnet økning i både HDL og LDL i favør HDL, bedre LDL partikkelstørrelse, og lavere triglycerider.

Ja? Nei? Lavkarbopaleofanatikerblogger-"kilder"? xP

Endringer i kostholdet påvirker både mengde og partikkelstørrelse. Alt dette spiller på en eller annen måte inn på sykdomsrisikoen. Ut ifra det jeg har sett til nå så er det indikasjoner for at partikkelstørrelse har mest å si når totalnivåene er høye og mindre å si ved lavere nivåer.

Jeg blir så GLAD av å lese denne tråden! Det grenseløse matsnobberiet i Norge irriterer meg noe så inn i helvete. Virker som om folk tror at kyr består av kun indrefileter, og Gud forby at noen skulle kjøpe BLANDINGSPRODUKTER med OPP TIL FLERE INGREDIENSER!

De som ønsker å gjøre ting ekstremt "naturlig og rent", begynn å spis innmat, og vær i det minste konsekvente. Det var det de gjorde før. Kvalitetsnæring. Billig er det også.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...