Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Jeg kjenner at det å satse på økologisk bare fordi det står økologisk på pakka er noe "naivt". Det har jo vist seg noen ganger at det som er i pakka ikke nødvendigvis stemmer med det som står utenpå som f.eks Salmalaks og Findus.

Jeg har vel egentlig kommet dit at jeg ikke bryr meg om det står økologisk, Fair Trade eller dette-er-ikke-bloddiamanter, da det mest sannsynlig ikke stemmer.

Fortsetter under...

Jeg kjøper økologisk peanøttsmør, green choice crunchy. Det er mest fordi det smaker digg da, ikke fordi det er økologisk.:D (Redd jeg hadde kjøpt det om det så var anti-økologisk):oops:

Kan vel egentlig rette litt på megselv; jobben er ganske keen på å kjøre mest mulig økologisk, dermed går det stort sett i økologiske grønnsaker( og alt anet som jeg kan skaffe økologisk), og av og til, så kidnapper hun ene eiern av bedrifta meg med til økologiske gårder rundt om i Oslo og Akershus, og jeg får lov til å kjøpe masse masse gode grønnsaker, som er dyrka på de gårdene. Jeg går skjeldent i vanlig butikk å kjøper økologiske ting. bortsett fra grønnsaksbuljong, og rootfruitchips(men det er bare fordi den er HIMMELSK!). Når det kommer til kjøtt, så foretrekker jeg nordnorsk, jeg driter i øko der, for hjemme i nord springer lammene mye mer i fjellet enn de gjør her sørpå..

Og tomat, den er kun spisende når den er økologisk, jeg hater virkelig tomat, men økotingen funker faktisk ganske godt :)

Hva har det å si hvor lenge maten har reist så lenge man får i seg det man trenger av nærinsstoffer?

Jeg ser poenget hvis det er for å støtte opp om lokale bønder, men ser ikke noen helsemessige fordeler. Føler dette med økologisk og kortreist mat er en matmote, og jeg håper det dør ut like fort som persilleaske, skalldyrskum og sandkrabbegele (ja, jeg har fått alt dette servert på restauranter i jobbsammenheng).

Slik jeg har skjønt det, er ikke poenget med kortreist mat et spørsmål om trend, men prosessene rundt frakt. Uten å ha konkrete tall å vise til, er det ganske logisk at forurensning, utslipp, kostnader osv går ned dersom maten må reise kortere. Så er det naturligvis poenget med at en rekke frukt og grønnsaker høstes for tidlig og modnes ombord i stedet for naturlig, som jeg ikke vet om er bevist hvorvidt det er en helsemessig ulempe med. Andre direkte helsefordeler kjenner ikke jeg til heller, men fra et mer overordnet miljøperspektiv er det kanskje ikke så dumt med kortreist?

Og, som du er inne på, for å støtte bøndene våre da, siden de med SP ute og FrP ikke blir subsidiert lenger :p Men det er en helt annen debatt!

Slik jeg har skjønt det, er ikke poenget med kortreist mat et spørsmål om trend, men prosessene rundt frakt. Uten å ha konkrete tall å vise til, er det ganske logisk at forurensning, utslipp, kostnader osv går ned dersom maten må reise kortere. Så er det naturligvis poenget med at en rekke frukt og grønnsaker høstes for tidlig og modnes ombord i stedet for naturlig, som jeg ikke vet om er bevist hvorvidt det er en helsemessig ulempe med. Andre direkte helsefordeler kjenner ikke jeg til heller, men fra et mer overordnet miljøperspektiv er det kanskje ikke så dumt med kortreist?

Miljøperspektivet er faktisk ganske omstridt... Ganske enkelt da mye av maten vi gjør et poeng ut av at skal være kortreist, vil ha en absurd kort vekstsesong.. så man må stimulere den til å kunne vare lenge nok til at det er mulig å livnære seg på produksjonen... Dette igjen, fører til enorme utslipp.

(det er biologi jeg studerer, miljøet er viktig for meg... derfor er det ikke en FrP-tankegang som står bak neste setning)

Derfor er det faktisk for mange matvarer, bedre for miljøet å transportere fra New-Zealand enn fra en av gårda noen kilometer borti veien.

http://www.dn.no/d2/d2mat/article1477246.ece

Har ikke lest denne linken, bortsett fra ingressen... stoler på at den får frem poenget mitt.

Annonse

Miljøperspektivet er faktisk ganske omstridt... Ganske enkelt da mye av maten vi gjør et poeng ut av at skal være kortreist, vil ha en absurd kort vekstsesong.. så man må stimulere den til å kunne vare lenge nok til at det er mulig å livnære seg på produksjonen... Dette igjen, fører til enorme utslipp.

(det er biologi jeg studerer, miljøet er viktig for meg... derfor er det ikke en FrP-tankegang som står bak neste setning)

Derfor er det faktisk for mange matvarer, bedre for miljøet å transportere fra New-Zealand enn fra en av gårda noen kilometer borti veien.

http://www.dn.no/d2/d2mat/article1477246.ece

Har ikke lest denne linken, bortsett fra ingressen... stoler på at den får frem poenget mitt.

Interessant lesing, takk for link!

For min del blir økologisk fort for dyrt å kjøpe for en fattig student. Skulle gjerne ha kjøpt økologiske kjøtt-, kylling- og fiskeprodukter, på grunn av at dyrevelferden er bedre for dyr som ender opp som økologiske matvarer.

Miljøperspektivet er faktisk ganske omstridt... Ganske enkelt da mye av maten vi gjør et poeng ut av at skal være kortreist, vil ha en absurd kort vekstsesong.. så man må stimulere den til å kunne vare lenge nok til at det er mulig å livnære seg på produksjonen... Dette igjen, fører til enorme utslipp.

(det er biologi jeg studerer, miljøet er viktig for meg... derfor er det ikke en FrP-tankegang som står bak neste setning)

Derfor er det faktisk for mange matvarer, bedre for miljøet å transportere fra New-Zealand enn fra en av gårda noen kilometer borti veien.

http://www.dn.no/d2/d2mat/article1477246.ece

Har ikke lest denne linken, bortsett fra ingressen... stoler på at den får frem poenget mitt.

Interessant det du og artikkelen skriver om at energiforbruket til drivhus kan være vel så miljøfarlig som fraktutslipp. Det er så mange faktorer å ta hensyn til når man skal velge "riktig", og alle er ikke bestandig like lette å se.

Likte denne "klimafasiten" neders i artikkelen, så får vi se hvor lang tid det tar før noen kommer med en ny "fasit", fordi enkelte elementer i regnestykket er oversett :p

KLIMAFASIT

Kortreist mat er bra så lenge den ikke må dyrkes i oppvarmede drivhus.

Økologisk mat er bra for deg og dyrene, men klimanytten er usikker.

Spis kylling til nød. Viktigst: Spis mindre kjøtt.

Det største transportutslippet fra mat skjer ikke ved frakt jorden rundt. Det skjer idet du kjører maten hjem fra butikken i bil.

Dobbelt så lang levealder, men er fra nøyaktig det samme genmaterialet. Ross 308, en linje som er avlet frem med tanke på tilvekst, helse og fôreffektivitet. De vokser ekstremt raskt, uansett om de lever under økologiske eller konvensjonelle vilkår. Er det da så humant at de lever omtrent dobbelt så lenge som konvensjonelle?

Misforstå meg rett, jeg er positiv til økologiske produkter, men det er viktig å huske at økologisk produksjon ikke er det samme som at alle dyrene går fritt rundt og gjør som de selv vil.

Hadde aldri hørt om Ross 308 før, googla det nå... Helt forjævlig! :( Blir enda mindre kylling på meg i fremtiden ja...

Kan vel egentlig rette litt på megselv; jobben er ganske keen på å kjøre mest mulig økologisk, dermed går det stort sett i økologiske grønnsaker( og alt anet som jeg kan skaffe økologisk), og av og til, så kidnapper hun ene eiern av bedrifta meg med til økologiske gårder rundt om i Oslo og Akershus, og jeg får lov til å kjøpe masse masse gode grønnsaker, som er dyrka på de gårdene. Jeg går skjeldent i vanlig butikk å kjøper økologiske ting. bortsett fra grønnsaksbuljong, og rootfruitchips(men det er bare fordi den er HIMMELSK!). Når det kommer til kjøtt, så foretrekker jeg nordnorsk, jeg driter i øko der, for hjemme i nord springer lammene mye mer i fjellet enn de gjør her sørpå..

Og tomat, den er kun spisende når den er økologisk, jeg hater virkelig tomat, men økotingen funker faktisk ganske godt :)

He he... ;) Må prøve øko tomater da skjønner jeg...kan heller ikke egentlig fordra rå tomater :p

Hadde aldri hørt om Ross 308 før, googla det nå... Helt forjævlig! :( Blir enda mindre kylling på meg i fremtiden ja...

http://www.aftenposten.no/nyheter/Goddag_-mitt-navn-er-Ross-308-7313180.html#.UlVJABDLI7c

Annonse

Var akkurat den artikkelen jeg leste, ble skikkelig dårlig...

"Hadde et menneskebarn vokst like fort som Ross 308, ville ungen veid 100 kilo ved én måneds alder." SYKT!!!

Hmm. jeg er litt splitta. Er i mot masse genmodifisering og steriodbruk, men å kjøre på økologisk kjøtt blir rett og slett for dyrt, i forhold til helsegevinst osv. Jeg kjøper heller frossent kjøtt enn ferskt fordi det faktisk er miljøbesparende i forhold til holdbarhet og det å kaste mat. Men kan jeg velge mellom kortreist og langreist så blir det definitivt førstnevne for å støtte bønder, men også mindre utslipp. Jeg kjøper fair-trade hvis jeg har valget (ser ut som om det er litt mer av det i England hvor jeg bor). Og jeg kjøper uprossesert mat fremfor prossesert. Og kjøtt uten tilsatt salt/sukker osv.

Jeg går eller sykler, så blir ikke mye utslipp på den fronten;)

Var akkurat den artikkelen jeg leste, ble skikkelig dårlig...

"Hadde et menneskebarn vokst like fort som Ross 308, ville ungen veid 100 kilo ved én måneds alder." SYKT!!!

Skal ikke si noe om at Ross 308 er positivt eller noe... For det mener jeg ikke.

Men det eksempelet der reagerte jeg på, fordi det utelukkende var tabloid.

Å automatisk skulle oversette tallene til "mennesketall" blir for dumt.

Vi snakker om små selunger som kan legge på seg rundt 30 kg i uka... Det er helt avsindige tall...

Det blir alt for lett den fremstillinga.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...