Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Vi bar nettopp fått oss ei skikkelig krydderhylle;

post-4223-14440950430328_thumb.jpg

Disse "husene" kom med spesifisert kryddernavn malt på. Da slo det meg at vi oftest bare bruker de samme kryderne hvert gang det lages mat. Typisk; paprika, cayennepepper, chilli, hvitløk, og ofte karri. Ser jo nå at det finnes en verden av krydder som jeg ikke er særlig kjent med. Har Google litt allerede så er ikke helt dum, men jeg vil gjerne ha dine beste kryddertips.

Hvilke krydder bruker du, og til hva?

Krydder som bla allehånde, timian, muskattnøtt, osv osv - hvordan kan jeg bruke disse-hvilken type mat? :)

Lenke til kommentar
https://forum.fitnessbloggen.no/topic/23073-ditt-beste-kryddertips/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Timian kan brukes til mye! Fresher opp tomatsauser og gjør andre tyngre smaker litt lettere. Bruker det til nesten alt, sammen med chilli *yum*

Muskatnøtt bruker jeg kun til ostesauser og andre hvite sauser, obs ikke bruk mye!

Litt sukker (eller sukrin da) runder av de fleste smaker! Og det gamle husmortrikset med laurbærblad... Funker!

Mektige retter trenger litt syre! IMO :)

Alltid bruk litt søtning når du lager tomatbaserte sauser (tomat har mye syre som må balanseres)

Muskat kan også brukes i f eks blomkålmos. Bare såvidt det er, man skal ikke smake at den er der, men gir en dybde. Det samme gjelder cayenne.

Estragon er smaskens til kylling.

Allehånde kan fort få en dominerende smak, men jeg liker å bruke den på litt fett svinekjøtt. Synes smaken går fint sammen med kjøttstykker med mye fett.

Timian og rosmarin er selvskrevne til lam. Men kylling har også godt av timian.

Smelte sjokolade? Ørlittegranne salt, ca helt halvt knivsodd. Får frem sjokoladesmaken enda mer.

Steke løk? Ha i en teskje eddik mot slutten og la det koke helt inn, avrunder og søter løken noe helt utrolig.

Svin og salvie går hånd i handske.

Timian kan brukes til mye! Fresher opp tomatsauser og gjør andre tyngre smaker litt lettere. Bruker det til nesten alt, sammen med chilli *yum*

Muskatnøtt bruker jeg kun til ostesauser og andre hvite sauser, obs ikke bruk mye!

Litt sukker (eller sukrin da) runder av de fleste smaker! Og det gamle husmortrikset med laurbærblad... Funker!

Mektige retter trenger litt syre! IMO :)

Timian på ovnsbakt torsk er suverent! :-)

Annonse

Om sommeren elsker jeg blomsterkassen min på verandaen - den fylles med friske urter som timian, estragon, rosmarin, mynte, gressløk, kruspersille. Ikke noe er mer lettvint enn å legge kylling/ fisk i aluminiumsfolie, ha over litt sitronsaft, salt og pepper, klippe noen kvister av friske urter og legge på toppen, pakke det hele sammen og slenge det i ovnen. Magert, sunt og godt! Til kylling i går brukte jeg både timian, estragon og rosmarin, min personlige favoritt.

Du trenger naturligvis ikke friske urter, tørkede kan også brukes. Smaken blir gjerne forsterket når plantene tørkes, så i litt mindre mengder enn friske.

Basilikum er godt i/på tomat(sauser, pizza).og thaimat!!

Pepper med sitron er en favoritt! særlig på fisk.

Kummin er godt med stekt kjøtt/gryter(men ikke for mye).

Ellers så har jeg alltid noe søtt i alt salt og litt salt i alt søtt.

Muskatnøtt bruker jeg i "alle" former for hvit saus. Er jeg i det "blasfemiske" hjørnet, så har jeg litt i soddet også (sodd = trøndersk "nasjonalrett" :p)

Chilipulver er VELDIG godt på egg og stekt potet, stekt egg med en klype salt, litt chilipulver og finhakket purreløk = himmelsk

Hjemmelaget pesto bestående av: Mye fersk basilikum, noen fedd hvitløk, klype med salt og en liten dæsj olivenolje er veldig godt på pizza eller i pastaretter.

Siste tips er å bruke nykværnet pepper istedet for malt pepper.

Selv kjøper jeg hele korn og kjører det i morteren, myyyye mer smak av det når det er nykværnet, mye mer god lukt også :)

Timian til laks, enten man steker eller ovnsbaker. Aller helst fersk, men tørket funker også.

Maldon salt, overlegent salt

Koriander, både tørket og fersk i diverse retter med mye smak fra det fjerne utland

Nykvernet pepper, til nesten alt

Safran, tilsettes risretter. Dyrt, men trenger ikke mye om gangen.

Basilikum, både fersk og tørket til pizza og tomatsaus

Oregano, pizza og tomatsaus

Provedence krydder, til omelett og til laks

Kanel, ikke bare på grøt. Funker bra i chilligryter og andre gryteretter med smak

Ta en tur til din lokale innvandrerbutikk. Mye og godt krydder til en knakende god pris

Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...