Gå til innhold

Ditt beste kostholdstips...


Sannyhawk

Anbefalte innlegg

Ja det går fint :) Kreatin er ikke nødvendig nei, men det er et bra kosttilskudd ja, men jeg ville ikke anbefalt det før du har både kostholdet og treningen i orden :)

Jeg ville startet med å bare lære litt basics om de forskjellige matvarene - hvilke matvarer inneholder karbs, hvilke inneholder fett, hvilke inneholder protein.

Vanligvis bør man ha rundt 1g fett pr kg, og 1,5-2g protein pr kg kroppsvekt som PlastBox sa. Resten i karbs, for å fylle ut kalorinivået du har satt deg.

Og du trenger bare å ta det på ca'en i starten, bare for å få inn basicsen og for å lære hva de forskjellige matvarene inneholder :)

Og som de over her sier: Spis "clean", "If it fits your macros" er ikke noe jeg ville anbefalt en nybegynner :p

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Hvorfor ikke?

Skaper bare forvirring, jeg ville startet med å spise "clean", lært hva alle de forskjellige matvarene inneholder, kommet inn i "gamet" med å telle karb/fett/protein uten å skulle mixe inn sjokolade, brus osv, rimelig lett å kødde det til da tror jeg :)

Men etterhvert som man er inn i "gamet" går det jo fint :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Skaper bare forvirring, jeg ville startet med å spise "clean", lært hva alle de forskjellige matvarene inneholder, kommet inn i "gamet" med å telle karb/fett/protein uten å skulle mixe inn sjokolade, brus osv, rimelig lett å kødde det til da tror jeg :)

Men etterhvert som man er inn i "gamet" går det jo fint :)

Lol, og det å spise "clean" skaper ikke forvirring?

Et epple, clean eller ikke?

Philosoraptor_template.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sikkert et dumt spørsmål, men ble i tvil.. kjøttdeig er det rent kjøtt? Eller karbonadedeig? Eller ansees dette som behandlet så dann?

Når spiser du karbohydrater da? tidlig på dagen? før du skal løpe el.l.?

Hva spiser du f.eks til frokost, lunsj og kvelds? Middag forstår jeg meg på...

Ofte (alltid?) spiser jeg proteinshake med havregryn til frokost. Det gir meg et fint energinivå på skole/jobb/trening og metter bra samtidig som det er lett å ta med seg. Ofte fyller jeg en shaker med pulver og havregryn før jeg går hjemmefra, også fyller jeg på vann og spiser det på skole eller jobb.

Spiser ikke fast lunsj, og tilpasser egentlig alle måltider etter hvordan dagen er. Men mellom frokost og middag så putter jeg i meg skyr, mager kesam med fun light, nøtter, frukt, grønnsaker, kalkunpålegg, salater, knekkebrød med makrell i tomat, noen egg, riskaker med (mye) kjøttpålegg, middagsrester fra dagen før, CC med syltetøy, and the list goes on. Samme gjelder kveldsmat.

Spiser karb gjennom hele dagen, men mest til måltid #1, samt etter jeg har trent. Alltid karb før trening, gir bra trykk :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er enig med Aleksander93, IIFYM som diett-konsept er litt for avansert for en nybegynner, en person som trådstarter burde fokusere på det mange andre har nevnt, spise """""clean""""" mat i følge den definisjonen Aleksander ga, redusere inntak av fabrikata og gå for mindre bearbeidede varer som rent kjøtt, frukt, grønt etc...Jeg tror egentlig heller ikke at kaloritelling er nødvendig, hvis man først legger om kostholdet til det nevnte så vil man ganske intuitivt kunne gå ned i vekt, da faktum er at mikronæringsrik mat metter bedre enn det som bare er "tomme" kcals...Så spis til du er passe mett, styr unna godteri o.l (trenger absolutt ikke kutte totalt, bare redusere en del ift hvor mye du "skeier" ut til vanlig)...

Et mer konkret tips kan jo imidlertid være, som nevnt, å gå for magre varianter av matvarene (mager ost, magrere kjøtt etc), men også å gå for matvarer med lavere kaloritetthet, dvs. som har relativt lite kcal ift volum...Eksempelvis er jo 100 g kylling ca. 100 kcal (lav), mens en sjokolade på 100 g kanskje har 500 kcal...Dvs. at du i teorien kan spise 500 g kylling for kaloriverdien av den sjokoladen...vet hva jeg ville blitt mest mett av ... :)

Og til slutt: Det som har OVERLEGENT mest å si, altså det som utgjør MINST 90% av sluttresultatet, et det TOTALE inntaket i løpet av dagen...Så ting som måltidsfrekvens, hvor mye karb/fett/protein i måltid X og Y....Drit i det. Ligger du i et kaloriunderskudd går du ned i vekt og motsatt :) Skjer ikke det førstnevnte har du metabolske forstyrrelser og burde komme deg til en lege for å få vurdert stoffskifteverdier snarest.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mitt beste kostholdstips er spis masse fisk :D Går mest i laks eller ørret her, men også torsk. Og rå brokkoli med yoghurt vanilje som dip er digg :D hvem sa at sunt må være kjedelig? ;)

Det trenger absolutt ikke å være kjedelig.. bare uvant å tenke annerledes, og i begynnelsen har en ikke så mye kunnskap om hva som er sunt og smaker digg!! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jeg er enig med Aleksander93, IIFYM som diett-konsept er litt for avansert for en nybegynner, en person som trådstarter burde fokusere på det mange andre har nevnt, spise """""clean""""" mat i følge den definisjonen Aleksander ga, redusere inntak av fabrikata og gå for mindre bearbeidede varer som rent kjøtt, frukt, grønt etc...Jeg tror egentlig heller ikke at kaloritelling er nødvendig, hvis man først legger om kostholdet til det nevnte så vil man ganske intuitivt kunne gå ned i vekt, da faktum er at mikronæringsrik mat metter bedre enn det som bare er "tomme" kcals...Så spis til du er passe mett, styr unna godteri o.l (trenger absolutt ikke kutte totalt, bare redusere en del ift hvor mye du "skeier" ut til vanlig)...

Et mer konkret tips kan jo imidlertid være, som nevnt, å gå for magre varianter av matvarene (mager ost, magrere kjøtt etc), men også å gå for matvarer med lavere kaloritetthet, dvs. som har relativt lite kcal ift volum...Eksempelvis er jo 100 g kylling ca. 100 kcal (lav), mens en sjokolade på 100 g kanskje har 500 kcal...Dvs. at du i teorien kan spise 500 g kylling for kaloriverdien av den sjokoladen...vet hva jeg ville blitt mest mett av ... :)

Og til slutt: Det som har OVERLEGENT mest å si, altså det som utgjør MINST 90% av sluttresultatet, et det TOTALE inntaket i løpet av dagen...Så ting som måltidsfrekvens, hvor mye karb/fett/protein i måltid X og Y....Drit i det. Ligger du i et kaloriunderskudd går du ned i vekt og motsatt :) Skjer ikke det førstnevnte har du metabolske forstyrrelser og burde komme deg til en lege for å få vurdert stoffskifteverdier snarest.

Jeg tror nok det lønner seg å holde det enkelt til å begynne med som du sier.. visst jeg begynner å lage ting fra bunnen, spise rent kjøtt og unngå fabrikata. Jeg spiser ikke veldig usunt fra før, men helge kosen blir kanskje lang, fredag lørdag og søndag :p

Men så vet jeg ikke hvor mye kcal jeg skal ligge på! Uten trening så bør en kanskje ligge på 1200-1500? Men igjen, dette vet jeg ikke.. og da spesielt ikke i fht trening. Ligger jeg i for lite så er ikke det gunstig heller. Er det best da å se fra uke til uke? Nå stod vekta stille så da bør jeg prøve å spise mindre neste uke...???

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Istedet for å bare hoppe på et visst antall kcal, så burde du starte med å finne ut cirka hvor mange kcal som kreves for at du vedlikeholder vekten, og så jobbe derfra. Dette vil selvsagt variere ut fra kroppsvekt, men også VELDIG avhengig av fysisk aktivitet...Det finnes mange kalkulatorer på nett som du kan fylle ut og få spyttet ut et tall, men det blir ikke noe annet enn et estimat og tar lite hensyn til individuelle faktorer egentlig...Hvis du har et ganske gjennomsnittlig aktivitetsnivå (mao. ikke er SVÆRT aktiv i hverdagen din), så pleier man å kunne gange 31-33 med kroppsvekt (kvinner og de med litt lavere hvileforbrenning plasserer seg ofte lenger nedi der), så prøv å gange 31xkroppsvekt, så prøver du å holde deg på det en ukes tid :) Hvis vekta holder seg noenlunde stabil har du funnet ca. vedlikehold, og går du noe ned kan du regne med at vedlikehold var enda litt høyere...Uansett, finn vedlikeholdet ditt, og derfra kan du trekke fra ca. 500 kcal :) Det burde gi deg en vektnedgang på ca. 0,5 kg i uka som er et fint tall å sikte etter (større nedgang medfører risikoer som muskeltap bla.), som hvis du spiser nok protein og trener ordentlig styrke ca. 3 ganger i uka burde være nok til at vekttapet er så å si bare fett :)

Kjør denne metoden til du stopper å se framgang, da kan du kutte ytterligere men bare LITT, si 150-200 kcal skal være nok til at du ser ny fremgang igjen :) Små, enkle trinn er løsningen, og som en sa over her, IKKE kutt for mye på en gang bare fordi du blir overivrig, det vil kun gjøre prosessen vanskeligere og gjøre at fremgangen stopper tidligere...Aldri kutt mer enn MINIMUM av hva som er nødvendig for at du ser ønsket fremgang, mener jeg :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror nok det lønner seg å holde det enkelt til å begynne med som du sier.. visst jeg begynner å lage ting fra bunnen, spise rent kjøtt og unngå fabrikata. Jeg spiser ikke veldig usunt fra før, men helge kosen blir kanskje lang, fredag lørdag og søndag :p

Men så vet jeg ikke hvor mye kcal jeg skal ligge på! Uten trening så bør en kanskje ligge på 1200-1500? Men igjen, dette vet jeg ikke.. og da spesielt ikke i fht trening. Ligger jeg i for lite så er ikke det gunstig heller. Er det best da å se fra uke til uke? Nå stod vekta stille så da bør jeg prøve å spise mindre neste uke...???

Tror du bommer litt på antatt kaloribehov der, som så mange gjør. Du kan sjekke iform.no sin kalorikalkulator for å få en pekepinn på hva ditt daglige forbruk ligger på.

En veldig god tommelfingerregel for å spise "clean" er å ikke handle ting med ingredienser når du er på butikken. Posesaus inneholder mel, stivelse, smaksstoffer, og diverse andre ingredienser. Fløte, mel, smør og buljong som du lager hjemmelaget saus av inneholder derimot ingen ingredienser, de er ingredienser.

Og forresten, kjøttdeig er like "rent" som karbonadedeig. Sistnevnte er bare laget av magrere stykker av dyret og inneholder dermed mindre fett (mindre energi, og mindre smak).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Istedet for å bare hoppe på et visst antall kcal, så burde du starte med å finne ut cirka hvor mange kcal som kreves for at du vedlikeholder vekten, og så jobbe derfra. Dette vil selvsagt variere ut fra kroppsvekt, men også VELDIG avhengig av fysisk aktivitet...Det finnes mange kalkulatorer på nett som du kan fylle ut og få spyttet ut et tall, men det blir ikke noe annet enn et estimat og tar lite hensyn til individuelle faktorer egentlig...Hvis du har et ganske gjennomsnittlig aktivitetsnivå (mao. ikke er SVÆRT aktiv i hverdagen din), så pleier man å kunne gange 31-33 med kroppsvekt (kvinner og de med litt lavere hvileforbrenning plasserer seg ofte lenger nedi der), så prøv å gange 31xkroppsvekt, så prøver du å holde deg på det en ukes tid :) Hvis vekta holder seg noenlunde stabil har du funnet ca. vedlikehold, og går du noe ned kan du regne med at vedlikehold var enda litt høyere...Uansett, finn vedlikeholdet ditt, og derfra kan du trekke fra ca. 500 kcal :) Det burde gi deg en vektnedgang på ca. 0,5 kg i uka som er et fint tall å sikte etter (større nedgang medfører risikoer som muskeltap bla.), som hvis du spiser nok protein og trener ordentlig styrke ca. 3 ganger i uka burde være nok til at vekttapet er så å si bare fett :)

Kjør denne metoden til du stopper å se framgang, da kan du kutte ytterligere men bare LITT, si 150-200 kcal skal være nok til at du ser ny fremgang igjen :) Små, enkle trinn er løsningen, og som en sa over her, IKKE kutt for mye på en gang bare fordi du blir overivrig, det vil kun gjøre prosessen vanskeligere og gjøre at fremgangen stopper tidligere...Aldri kutt mer enn MINIMUM av hva som er nødvendig for at du ser ønsket fremgang, mener jeg :)

ahhh...;)

Synes det høres mye ut å gange det med 31.. tror det blir over vedlikeholds inntaket.. men jeg får begynne, så redusere etterhvert! Nå trener jeg skikkelig styrke tre ganger i uka, men pr nå kun basisøvelser :) Er jo interessert i å gå ned fett og ikke muskler som du sier. Så det høres bra ut :) Da har jeg fått et aha-moment og starter med dette :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror du bommer litt på antatt kaloribehov der, som så mange gjør. Du kan sjekke iform.no sin kalorikalkulator for å få en pekepinn på hva ditt daglige forbruk ligger på.

En veldig god tommelfingerregel for å spise "clean" er å ikke handle ting med ingredienser når du er på butikken. Posesaus inneholder mel, stivelse, smaksstoffer, og diverse andre ingredienser. Fløte, mel, smør og buljong som du lager hjemmelaget saus av inneholder derimot ingen ingredienser, de er ingredienser.

Og forresten, kjøttdeig er like "rent" som karbonadedeig. Sistnevnte er bare laget av magrere stykker av dyret og inneholder dermed mindre fett (mindre energi, og mindre smak).

Skjønner at det er det som er clean ja.. så da må jeg begynne å lage ting fra bunn - så jeg vet hva som er i det :)

Vet at kjøttdeig og karbonadedeig er det samme, kun fettinnholdet som er mindre. Men spørsmålet er om det kun er fisk, kotelett, biff etc som er clean... Jeg bare tenker siden kjøttdeigen er "behandlet" da, i form av at den ikke kommer sånn ferdig rett fra dyret :p hehe.. Er da kjøtt-/karbonadedeig clean?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skjønner at det er det som er clean ja.. så da må jeg begynne å lage ting fra bunn - så jeg vet hva som er i det :)

Vet at kjøttdeig og karbonadedeig er det samme, kun fettinnholdet som er mindre. Men spørsmålet er om det kun er fisk, kotelett, biff etc som er clean... Jeg bare tenker siden kjøttdeigen er "behandlet" da, i form av at den ikke kommer sånn ferdig rett fra dyret :p hehe.. Er da kjøtt-/karbonadedeig clean?

Er sikkert noen som er uhorvelig pedantiske og skal diskutere, men ja, jeg mener det er clean. Om du kjøper ei steik og kjører den gjennom kjøttkverna, blir den plutselig halvfabrikata? Nope, næringsinnholdet er det samme. Dessuten er jo kjøttdeig rimelig billig også, om en ikke kjøper luksusdeigen til Gilde. :p

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som kjent er dietten minst 70% av resultatet av trening.

Mine tips er stort sett det samme som er nevnt over her

* Spis "clean". Unngå halvfabrikata, og lag det meste selv.

F.eks burgere, chilli con carne, kyllingsalater, pasta osv. Friske grønnsaker, og rent (storfe/karbonadedeig) kjøtt.

* Tell kalorier en stund, til du intuitivt veit hvor mye du skal ha i deg.

*Kjøp deg en kjøkkenvekt, og lær deg *antall kalorier* / 100 x kcal pr 100.

* Dropp alt av snop/kake/digg osv i ukedagene

* Ha en spisedag

* Sett deg et vektmål som er realistisk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...