Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Vil det ha noe å si for fettprosent og progresjon på trening hva slags karbohydrat man velger? I mange sammenhenger blir man anbefalt såkalte trege karbohydrat, med lav glykemisk indeks, framfor raske karbohydrater med høy GI. Er dette kun med tanke på metthetsfølelse og såkalt "clean-eating"-prinsipper samt noen vitaminer, eller ligger det noe mer i det?

Merker kroppen forskjell på raske og trege karbohydrater, og hvordan behandler den de to forskjellig? :)

Lenke til kommentar
https://forum.fitnessbloggen.no/topic/29152-karbohydrat-ett-fett/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Blodsukkeret hopper raskt opp av raske karbohydrater. Dette skiller ut mye insulin. Insulin er ett veldig anabolt hormon, men vil man ned i vekt er det ikke alltid like gunstig. Insulin påvirker også fettlagringen, så man bør passe på å ikke spise noe særlig med fett i måltider med raske karbs.

Blodsukkeret vil pga insulinet som er skilt ut, senkes ganske fort og havner ofte litt lavere enn det du hadde i utgangspunktet før måltidet. Dette kan føre til at du blir enda mer sulten, og får ett veldig sug på noe søtt.

Så ja, det er en vesentlig forskjell på "raske" og "trege" karbohydrater.

Lenke til kommentar
https://forum.fitnessbloggen.no/topic/29152-karbohydrat-ett-fett/#findComment-992208
Del på andre sider

Annonse

Det er først og fremst total mengde karbohydrater i et måltid som har mest å si for insulin-utskillelse, ikke hvilken type.

Dette tror jeg er et viktig poeng. Men det er nok enklere å overspise på sjokolade, potetgull, smågodt og brus enn på grovbrød og kokt skinke. Og uansett, når man ikke er insulin-resistent og ikke er i et gedigent kalorioverskudd, så skal jo ikke blodsukkersvingninene bli så store uansett om man spiser 100 gram med smågodt eller om man spiser 100 gram med kruskakli, ikke sant?

Lenke til kommentar
https://forum.fitnessbloggen.no/topic/29152-karbohydrat-ett-fett/#findComment-997173
Del på andre sider

Og uansett, når man ikke er insulin-resistent og ikke er i et gedigent kalorioverskudd, så skal jo ikke blodsukkersvingninene bli så store uansett om man spiser 100 gram med smågodt eller om man spiser 100 gram med kruskakli, ikke sant?

Vi hadde egne forsøk hvor vi først tømte i oss cola og sjokolade og målte BS-stigningen i hvert 15 minutt i 2 timer, hvorav vi hadde to andre grupper som spiste grovbrød/pålegg med lite fett og loff/pålegg med fett og den høyeste peaken ble uten tvil nådd hos førstnevnte. Så førstnevnte vil gi en høyere BS-stigning og andre faktorer som i hvilken form vil også påvirke. Å drikke er gjort på en blunk kontra å tygge det samme og derfor andre matvarer med konsistens kan gi tregere stigning. For øvrig så tåler man samme mengde KH om man fordeler det over flere måltider sammenlignet mot å ha alt i et måltid. Her snakker vi selvsagt relative store mengder.

Lenke til kommentar
https://forum.fitnessbloggen.no/topic/29152-karbohydrat-ett-fett/#findComment-997296
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...