Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Nå er jeg ikke ute etter en megavektnedgang heller, men mere en livsstils-endring, og heller at jeg skal bli i bedre form over tid, så ettersom jeg er så glad i brød, så kommer jeg nok ikke til å kutte det helt ut.

Men lavkarbobrød kan kanskje være noe?

Har på de siste 6 mnd gått fra å kaste innpå junk og bakevarer samt sitte på rumpa hele dagen, til å leve sunt og trene, og har merket en enorm forskjell, ikke bare fysisk, men psykisk også. Har ikke vært i så godt humør på mange år :)

Brød med hvetemel som hovedingrediens kan få 4/4 deler, altså ekstra grovt, dersom de tilsetter fiber, kli og/eller grovmel i tillegg. 100% grovt brød uten lyst hvetemel kan ende opp som 3/4 om det ikke er tilsatt fiber. Jukserier!!

Lurt på det med lyst mel en stund... Er det kun siktet hvetemel? Hvordan er det i forhold til fin sammalt hvete?

Lurt på det med lyst mel en stund... Er det kun siktet hvetemel? Hvordan er det i forhold til fin sammalt hvete?

Bare siktet hvetemel. Sammalt er grovt uansett om det er grov eller finmalt. Noe mer næring i grovmalt, men ubetydelig i det store bildet.

Velger 100% fullkornsbrød (her må man lære seg å lese innholdet, for den grovhetsskalaen er helt ubrukelig) eller baker selv og spiser med god samvittighet. Av pålegg går det i ost, kyllingskinke, .

kyllingskinke.... chicken meets pig? :-)

Mine brødmåltider er delvis byttet ut. En typisk dag ser slik ut:

Frokost havregrøt m/ cottage chees, søtning og kanel, eventuelt tre knekkebrød og frukt eller to skiver ordentlig rugbrød

Lunsj: Cottage cheese med en liten 0% yoghurt

Kvelds: to knekkebrød og smoothie:)

Jeg kan ikke så mye om dette ennå, men merker at jeg blir veldig oppblåst om jeg spiser hvetemel.:confused:

Annonse

brød er det samme som pasta. eller pannekaker. eller kjeks. kake, bare i en annen versjon. Jeg elsker brød, og ser ingen problemer med å spise hvetemel. Andre lar være spise det pga høyt karboinnhold, eller pga de reagerer på gluten. Om du trener i tillegg er det absolutt ikke noe galt i å spise brød, vi har gjort det i mange hundre år.

Sammenligner du virkelig brød med kake?

Indeed i do.

Man bestemmer jo selv hvor mye sukker man skal pakke i en kake - om man lager den relativt sukkerfri er det vel lite som skiller?

Kake uten sukker er jo ikke kake... Da spiser jeg heller brød. Når jeg først spiser kake blir det ordentlig kake med godt fyll.

Vil jeg få en raskere effekt/vektnedgang ved å unngå å spise brød? Ser det er mange som dømmer brød nord og ned, lavkarbofolk osv, men er veldig glad i brød og pleier å spise 2-3 brødmåltider hver dag (97% grovt varianten). Har ikke hindret meg i å gå ned i vekt, men jeg har begynt å tenke på at kanskje får jeg en enda bedre effekt om jeg unngår det? Trener også en del, og lurer på om brød kanskje stopper opp forbrenningen litt?

Noen som har erfaring med dette/er brødeksperter?

Hvordan er brød i forhold til fks. knekkebrød eller polarbrød ekstrem?

Om du ikke er en av de uheldige som ikke tåler gluten, eller en av de 1-3 % som har en matvareintoleranse, spis brød om dette gjør deg happy. Så enkelt.

Velger 100% fullkornsbrød (her må man lære seg å lese innholdet, for den grovhetsskalaen er helt ubrukelig) eller baker selv og spiser med god samvittighet. Av pålegg går det i ost, kyllingskinke, philadelphia, makrell i tomat, leverpostei, peanuttsmør, avokado og bacon, laks, salami. Har alltid på litt paprika eller tomat.

Dette proteinfokuset har gått helt over styr. MORE DOES NOT EQUAL BETTER! Spiser du for mye protein omdannes det til karbohydrat uansett - men på en mye mindre biproduktuvennlig måte enn om du faktisk bare spiste litt karbohydrater på bekostning av proteinet. Om du har godt med pålegg på brødskivene, tar et stort glass melk ved siden av og spiser godt med protein til middag - da er du langt på vei. Om du har tre brødmåltider kan det likevel bli litt mye, med mindre du er særdeles aktiv selvsagt, så du kan nok med fordel bytte ut noen av skivene med f.eks en nøttepose, skyr, frukt osv. Du trenger ikke kutte hele brødmåltidet, men kanskje holde deg til ei skive og ta en nøttepose og en skyr i steden for to skiver til.

I forhold til protein:

Det kan se ut som det kan være større fordeler med et større inntak rundt kvelden, men det er også argumenter for å ha generelt høyt inntak per måltid. Det kan se ut til at et minimumsinntak (0.4-0.5 g pr kilo fettfrimasse) per måltid for akutt maksimal økning av proteinsyntese (1) i hovedparten av måltidene og deretter etter større proteininntak til det siste måltidet for å minimere nedbrytning av protein gjennom natten kan være et verdig alternativ (2).

For en person på 80 kg, med 15 % fett, vil det bety:

  • Total inntak underskuddsfase: 2.3-3.1 pr kg fettfrimasse(3). Høyere desto lavere fettprosent.
  • Total inntak overskuddsfase: 1.2-2,2 g pr kg kroppsvekt (4,5)
  • Måltid 1-3 + før eller etter trening: 0.4 pr måltid
  • Måltid 4: Resterende

Kar på 80 kg med 20 % fett (64 kg fettfrimasse)

Total inntak underskudd: 147-198 g protein

Total inntak overskudd: 96-176 g protein

Dagsinntak på 150 g protein

Måltid 1-3: 25-32 g protein

Måltid 4: 54-75 g protein

1. http://www.jissn.com/content/10/1/5

2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23260197

3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24092765

4. http://fitnessbloggen.no/dette-er-siste-nytt-om-forskning-pa-protein/

5. Januarutgaven 2011 - AARR - Aragon AA. After over a half-century of study, we’re still debating about protein requirements. [AARR]

http://www.alanaragonblog.com/aarrindex/

Mine brødmåltider er delvis byttet ut. En typisk dag ser slik ut:

Frokost havregrøt m/ cottage chees, søtning og kanel, eventuelt tre knekkebrød og frukt eller to skiver ordentlig rugbrød

Lunsj: Cottage cheese med en liten 0% yoghurt

Kvelds: to knekkebrød og smoothie:)

Jeg kan ikke så mye om dette ennå, men merker at jeg blir veldig oppblåst om jeg spiser hvetemel.:confused:

Oppblåsthet kan og skyldes flere andre faktorer må man huske :)

Når det er nevnt kan det også være symptom på matintoleranse med symptom fra GI-traktus (om man mangler enzymer til nedbrytning, reagerer på tilsetningsstoffer i maten f.eks konserveringsmidler etc). Et generelt stort måltid (som forsinker forflytningen av gass) kan også gi oppblåsthet.

Hva er det som spesifikt gjør at det er "hvetemel"? Normalt sett bør man føre kosthold og symptomlogg, gå gjennom med en faglig kyndig person etc. Det er ikke så svart/hvitt som man skulle tro, men selvsagt man vet selv hva man reagerer på. Bare viktig å påpeke at det kan være andre ting!

Kake uten sukker er jo ikke kake... Da spiser jeg heller brød. Når jeg først spiser kake blir det ordentlig kake med godt fyll.

Siden kake kom opp ut av det blå vil jeg også legge bacon på bordet!

I forhold til protein:

Det kan se ut som det kan være større fordeler med et større inntak rundt kvelden, men det er også argumenter for å ha generelt høyt inntak per måltid. Det kan se ut til at et minimumsinntak (0.4-0.5 g pr kilo fettfrimasse) per måltid for akutt maksimal økning av proteinsyntese (1) i hovedparten av måltidene og deretter etter større proteininntak til det siste måltidet for å minimere nedbrytning av protein gjennom natten kan være et verdig alternativ (2).

Med mindre det går >12t mellom kveldsmåltidet og frokosten er det ingen grunn som taler for at et gjennomsnittlig individ skal være i behov av et mer proteinrikt måltid enn hva et moderat gjennomtenkt kveldsmåltid kan tilby. Om man absolutt skal micromanage proteintimingen må man også micromanage aminosyresammensetning og nedbrytningshastighet og opptakshastighet fra plasma, og hvorfor i alle dager skulle en lekmann bry seg om dette? Ja, du kan spise kasein til det tyter av øra på deg - men jeg tror virkelig ikke det er relevant for en gjennomsnittlig nordmann hvor lenge plasmakonsentrasjonen er målbar. Such other factors, so variability. Altså - all kudos til kunnskapen din, men her drukner du spørsmålet i grøten. Start heller en egen tråd om proteintiming - DET er mer givende :)

Oppblåsthet kan og skyldes flere andre faktorer må man huske :)

Når det er nevnt kan det også være symptom på matintoleranse med symptom fra GI-traktus (om man mangler enzymer til nedbrytning, reagerer på tilsetningsstoffer i maten f.eks konserveringsmidler etc). Et generelt stort måltid (som forsinker forflytningen av gass) kan også gi oppblåsthet.

Hva er det som spesifikt gjør at det er "hvetemel"? Normalt sett bør man føre kosthold og symptomlogg, gå gjennom med en faglig kyndig person etc. Det er ikke så svart/hvitt som man skulle tro, men selvsagt man vet selv hva man reagerer på. Bare viktig å påpeke at det kan være andre ting!

!

Jeg er en som eeelsker brød opprinnelig og har ikke gått på dette kostholdet i mer enn nærmere to mnd. Jeg er ikke mat-intolerant i fohold til hva jeg har spist før. Men merker at når kroppen først er uten hvetemel, så merkes det litt mer når jeg spiser slikt ved gjentatte ganger. Er enig i at det og kan skyldes andre ting, men snakket ut fra subjektive erfaringer ;) Men jeg craver ennå etter brød, boller etc, så jeg er kanskje ikke den rette til å gi råd! :whistle::p

Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...