Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Hva mener dere om denne kostholdsstrategien, der man i stor grad bruker frukt som karbohydratkilde og lar alle måltider bestå av en viss mengde fett, karbo og protein. Man teller aldri kcal, men spiser når man er sulten. Man spiser lite korn og ingen hvete. http://myrevolution.no/s/health-fitness-concept-kosthold/

Jeg er bare interessert i å høre andres meninger om og erfaringer med en slik kostholdsfilosofi.

Frukt, men også masse grønnsaker og bær, takk :) Ikke så mye stivelsesrike produkter for de av oss med litt høyere fettprosent, men om vi skal spise det bør det være sentrert til måltidet etter trening og på kvelden. Han nevner også at erter, mais og gulrot må legges til karbohydratporsjonene og ikke grønnsaksporsjonene.

Jeg syns det er fantastisk jeg. Lette huskeregler er det også. Også får jeg spise frukt, og jeg liker frukt. Jeg kan ikke spise etter klokka, da blir jeg tøvete i hodet. Det er mye bedre å spise når jeg er faktisk sulten. Noen unntak gjør jeg, jeg spiser f.eks alltid etter trening, selv om jeg bare er 4'ersulten. Hvete sluttet jeg å spise lenge før HFC, ja generelt korn spiser jeg sjelden. Det eneste er vel at konseptet legger opp til ett mindre fettinntak enn hva jeg er vant til, så jeg må legge til liiiitt ekstra fett i måltidene mine, for jeg blir ikke langvarig mett av mye protein og litt fett og karbohydrater :)

Ja, som du nevner Oddis, så er det altså ikke slik at frukt må være eneste kilde til karbohydrater. Både havregryn, potet og ris er en del av kosten dersom man er aktiv. Jeg lurer imidlertid på hvorfor Børge Fagerlie kritisk til brød. Hva er grunne til at han inkluderer havregryn med ikke fullkornsbrød? Jeg forstår poenget med at man skal kutte ut hvete.

Korn inneholder fytater som hemmer næringsopptaket. Havregryn er den beste kornsorten du kan velge om du absolutt skal spise korn da det også inneholder fett og protein og er mulig å tilberede på ørten tusen og femtifire måter :)

Om jeg ikke tar feil så pleier han å anbefale at man legger havregryna i vann over natta for å fjerne en del av fytatene. Det er også derfor han anbefaler hvit ris over brun ris, men han anser ikke ris som mat, men som påfyll.

Fortsetter under...

De argumentene kjenner du godt til, og selv om du ønsker å sette det på spissen så tror jeg ikke du har noen argumenter for hvorfor ideene bak steinalderkosthold skulle være ufornuftige.

Evolusjonsteori og genetiske tilpasninger er det tatt lite hensyn til i dagens kostråd, og disse vektlegges ganske sterkt i steinalderbevegelsen. Du kan lese mer om argumentasjonen i denne bloggposten til Pål Jåbekk: http://paljabekk.blogspot.com/2011/09/veien-til-god-helse-utgangspunktet.html

Det er ingen tvil om at paleo kosthold er sunt, men det å ekskludere masse matvarer fordi en mener at man ikke er "genetisk tilpasset" til å spise de er tilbakestående. Når du begynner å ekskludere næringsrike matvarer som peanøtter, poteter, ost, melk osv uten noen god grunn, så er kostholdet ditt ikke lenger et "kosthold" men heller en religion.

Jeg syns også det er hysterisk morsomt at Paleo tilhengere er så imot kornprodukter når det finnes bevis for at steinalder mennesker faktisk spiste mye korn.

Det er ingen tvil om at paleo kosthold er sunt, men det å ekskludere masse matvarer fordi en mener at man ikke er "genetisk tilpasset" til å spise de er tilbakestående. Når du begynner å ekskludere næringsrike matvarer som peanøtter, poteter, ost, melk osv uten noen god grunn, så er kostholdet ditt ikke lenger et "kosthold" men heller en religion.

Det kommer an på motivasjonen bak valgene. På samme måte som man ikke nødvendigvis er ortorektiger fordi om man alltid velger å spise sunt.

Å kalle noen tilbakestående på bakgrunn av at man tar valg på andre premisser enn du selv finner fornuftig er rimelig umodent av deg.

Det kommer an på motivasjonen bak valgene. På samme måte som man ikke nødvendigvis er ortorektiger fordi om man alltid velger å spise sunt.

Å kalle noen tilbakestående på bakgrunn av at man tar valg på andre premisser enn du selv finner fornuftig er rimelig umodent av deg.

Det finnes to gode grunner til å ikke spise *hvilken som helst matvare*. Den ene er at man ikke liker smaken, og den andre er at man har en eller annen form for intoleranse for produktet. Det er da altså snakk om personlige valg på et individuelt nivå, så det å si at folk ikke bør spise "X" fordi de ikke er genetisk tilpasset til å spise det uten at man har NOEN solide bevis for at "X" er skadelig for mennesker i moderate mengder ER tilbakestående.

Det er ikke snakk om å ta valg på andre premisser. Hvis noen ikke vil spise korn så er det helt greit, problemene oppstår når de begrunner dette valget med komplett idioti, som ofte er tilfelle for paleo tilhengere.

Det finnes to gode grunner til å ikke spise *hvilken som helst matvare*. Den ene er at man ikke liker smaken, og den andre er at man har en eller annen form for intoleranse for produktet. Det er da altså snakk om personlige valg på et individuelt nivå, så det å si at folk ikke bør spise "X" fordi de ikke er genetisk tilpasset til å spise det uten at man har NOEN solide bevis for at "X" er skadelig for mennesker i moderate mengder ER tilbakestående.

Det er ikke snakk om å ta valg på andre premisser. Hvis noen ikke vil spise korn så er det helt greit, problemene oppstår når de begrunner dette valget med komplett idioti, som ofte er tilfelle for paleo tilhengere.

Nå er det mange evolusjonsforskere og genforskere som har jobbet med dette svært lenge som er uenig med deg, så jeg tror vi avslutter diskusjonen her og understreker at dette er din personlige mening ;)

At man ekskluderer korn (ihvertfall endel kornarter) er det mange gode argumenter for dersom du leser denne:

http://anthonycolpo.com/?p=852

At mange likevel har gode resultater selv om de spiser hvete beviser ingenting. Ikke alle er like og kanskje mange av de som har hatt bra resultater ved å spise hvete ville hatt enda bedre resultater av å bytte dette ut med andre karbkilder.

Jeg ser ikke helt poenget ditt her. Colpo diskuterer mot en fyr som mer eller mindre mener at fullkorn er en wonder-food som bør spises i store mengder og at det er aldri skadelig for noen, næringsrikt, osv. Dette er jeg ikke enig i, på samme måte som jeg er ikke enig i at korn bør fjernes fra kostholdet til folk flest uavhengig av personlige preferanser og toleranser.

Annonse

Nå er det mange evolusjonsforskere og genforskere som har jobbet med dette svært lenge som er uenig med deg, så jeg tror vi avslutter diskusjonen her og understreker at dette er din personlige mening ;)

Siden vi tydeligvis har startet med å ty til autoritetsargumenter så kan jeg vel like gjerne begynne å sitere Lyle Mcdonald, Alan Aragon, Leigh Peele, etc?

Siden vi tydeligvis har startet med å ty til autoritetsargumenter så kan jeg vel like gjerne begynne å sitere Lyle Mcdonald, Alan Aragon, Leigh Peele, etc?

Det er ikke noe poeng i å sitere folk som støtter det du sier, men det kan være en fordel å være litt ydmyk og respektere at folk har andre meninger og at de sannsynligvis har ganske gode grunner til å ha disse meningene. Man blir fort farget når man driver å forsker på et felt, og det at andre mener det er tull/unødvendig er ikke noe bevis for at de har rett.

For all del; pointet er ikke å ha rett, men å respektere at andre har andre meninger, samt være ydmyk i forhold til at man ikke sitter på fasiten

Det er ikke noe poeng i å sitere folk som støtter det du sier, men det kan være en fordel å være litt ydmyk og respektere at folk har andre meninger og at de sannsynligvis har ganske gode grunner til å ha disse meningene. Man blir fort farget når man driver å forsker på et felt, og det at andre mener det er tull/unødvendig er ikke noe bevis for at de har rett.

For all del; pointet er ikke å ha rett, men å respektere at andre har andre meninger, samt være ydmyk i forhold til at man ikke sitter på fasiten

Det er flott og fint å være ydmyk og respektere andre sine meninger når det gjelder diskusjoner om ting som homofilt ekteskap, dødstraff og hvorvidt det finnes eller ikke finnes moral, men dette er ikke en filosofisk diskusjon hvor "alle har rett". Dette er en diskusjon om hvorvidt korn/meieriprodukter er skadelige og bør unngås eller ikke og sålangt har jeg ikke sett NOEN solide bevis som rettferdiggjør paleo tilhengernes alarmisme.

brb stikker og forteller alle at jordbær er skadelig og bør unngås til enhver pris og forventer at alle respekterer mine meninger istedenfor å flire av meg.

Det er flott og fint å være ydmyk og respektere andre sine meninger når det gjelder diskusjoner om ting som homofilt ekteskap, dødstraff og hvorvidt det finnes eller ikke finnes moral, men dette er ikke en filosofisk diskusjon hvor "alle har rett". Dette er en diskusjon om hvorvidt korn/meieriprodukter er skadelige og bør unngås eller ikke og sålangt har jeg ikke sett NOEN solide bevis som rettferdiggjør paleo tilhengernes alarmisme.

brb stikker og forteller alle at jordbær er skadelig og bør unngås til enhver pris og forventer at alle respekterer mine meninger istedenfor å flire av meg.

Jeg har heller aldri sagt at alle har rett, men begge sider har argumenter for hvorfor de mener det de mener. Så lenge det ikke foreligger noen fasit, så syns jeg du skal holde deg for god til å kalle den ene siden for tilbakestående. Resten av innlegget ditt var nøyaktig så usaklig som du er klar over, så lar den ligge...

Jeg har heller aldri sagt at alle har rett, men begge sider har argumenter for hvorfor de mener det de mener. Så lenge det ikke foreligger noen fasit, så syns jeg du skal holde deg for god til å kalle den ene siden for tilbakestående. Resten av innlegget ditt var nøyaktig så usaklig som du er klar over, så lar den ligge...

Siden hele argumentet til paleo tilhengere er en stor gryte med synsing, indisier, anekdoter, cherry pickede studier og argumenter fra uvitenhet, så forbeholder jeg meg retten til å latterligjøre de til de klarer å produsere solide bevis som rettferdiggjør deres anti-melk og korn korstog.

Argumentet til de som forsker på steinalderkost, eller din oppfattelse av argumentene deres?

Om det så er synsing osv, så er det fremdeles synsing fra folk med latterlig mye mer innblikk i saken enn det du eller jeg har. Du vet like godt som meg at det aldri kommer til å komme solide bevis som beviser at korn og melk er direkte farlig, på samme måte som det aldri kommer til å komme noen solide bevis på det motsatte. Jeg har forøvrig heller ikke sett noen som hevder at de sitter på slike bevis.

Stoffer i både korn og melk er satt i sammenheng med en hel rekke med sykdommer, og gjerne sykdommer der patologien går over svært lang tid. Det er hevet over enhver tvil at både korn og melk kan være svært uheldig for en del folk (allergier og intoleranser), men det kan ikke utelukkes at de også har effekter som ikke er like tydelige og som kan påvirke helsen på lang sikt.

Vi kan hvertfall slå fast at verken melk eller korn har vært en sentral del av menneskets kosthold i mesteparten av tiden vi har vært på jorden, så at det nå skal dominere kostholdet er det stor grunn til å stille seg skeptisk til.

Jeg syns generelt du bør uttale deg litt mindre bastant om et fagfelt som du har så liten innsikt i (at du leser en del forskning og artikler betyr ikke at du har et dypt innblikk i fagfeltet, heller at du har skrapt en del i overflaten).

Denne diskusjonen kommer uansett ingen vei, så ser ikke noe poeng i å fortsette å gjenta oss selv. Da kan vi heller gi plass til de som ønsker å diskutere H&F-konseptet, som tråden opprinnelig handlet om.

Annonse

Når man snakker om melk så snakker man som oftest også om de andre meieriproduktene som er laget på melk. Nå mener ikke jeg at dette nødvendigvis utgjør noen risiko for mannen i gata, med mindre man reagerer på det da selvfølgelig. Men jeg ser samtidig bekymringene til de som er skeptiske!

  • 2 måneder senere...

har et spørsmål til dere som har brukt HF og kjenner til dette?

har nå lest grundig(tror jeg da hvertfall) om HF, og ser at dette blir min vei å gå etter 3 uker med PSMF. (o lykke at den tiden er over!). jeg har forstått konseptet med frukt, proteiner, fett osv, men jeg har en lidenskap for alle mulige typer frø. i hvilken næringsklasse skal jeg kategorisere disse? tenker spesielt på sesamfrø, linfrø, solsikkekjerner ol. jeg har fra før hveteallergi, og har pleid å bruke disse tre frø/kjerne-artene til å bake knekkebrød, med maismel som bindemiddel. å spise frø på HF ser jeg for meg kunne blitt i kombinasjon med mager kesam, frukt, nøtter og/eller frø. hva er deres mening om dette på HF?

jeg lurer også på hvor dere plasserer linser og bønner, om dette regnes som "fy-mat" eller om vi kan bruke linser/bønner og kikerter som karbokilde, evt proteinkilde?

  • 1 år senere...
Jeg er veldig fan av det! Man holder seg mett gjennom hele dagen, får i seg bra med proteiner og jeg liker at de legger vekt på frukt som karbkilde (her er det mange som mener det motsatte). Fulgte dette kostholdet i fjor vår, og gikk trutt ned i vekt :)

Dersom man liker å spise feks etter PF/IF er det ikke værre enn å doble porsjonene eller så der :)

Hvor mye gikk du ned i vekt mens du gikk på den "dietten"? Og over hvor lang tidsperiode? :-)

spiser veldig likt som beskrevet i artikkelen...uten å tenke over det egentlig ;)

spiser kun ris evnt. byggryn på oppkarbings dagen...ellers ingen potet, hvete, brød, korn osv....

lunsj og middag har MASSE kokte grønnsaker.....og protein

trener ca 6 dager i uken , masse energi, ikke sulten...og går ned i vekt. =)

  • 1 måned senere...

Som jeg har forstått det så skal jeg sette sammen måltid ved hjelp av:

Protein

200g karbonadedeig, biff, kalv, lam/sau, vilt fra elg, reinsdyr, hjort

200g svinefilet, eller mager fisk som torsk, flyndre, sei, kveite

170g kylling (en stor filet), lyst kalkunkjøtt, tunfisk, struts

200g laks, ørret, makrell, sardiner, krabbe, østers, hummer

170g røkt laks eller ørret, mørkt kalkunkjøtt (har mer fett enn lyst kalkunkjøtt)

300g (1 boks) cottage cheese eller mager kesam (eller 150g mikset med 30g Protein), eller Skyr (vær obs på ekstra karbinnhold)

40g myse/wheyprotein eller kasein

40g M-Factor eller andre vegetabilske proteintilskudd

Karbohydrater

50-60g ris, veid før koking, tilsvarende 150-180g veid ferdig kokt

250-300g potet eller 200-250g søtpotet

350g(?) bær eller melon

300g epler/pære (2 mellomstore), plommer/nektariner/kiwi (3stk), papaya

250g mango eller druer.

180g (2 små) bananer

3dl juice (1 stort glass)

120g havregryn

Et alternativ som gir BÅDE protein og fett er egg, som kan kokes, stekes eller tilberedes som eggerøre eller omelett. 2 egg gir de 10g fett som hvert måltid skal bestå av, men kun 12g protein

Fett

-50-60g kokosmelk

-70g avocado, ca 1/2 av middels størrelse, som moses som dip, eller brukes i marinade, dressing/guacamole osv.

-En liten håndfull (20g) peanøtter, cashewnøtter, valnøtter, pistasjenøtter, mandler – samt peanøttsmør og andre nøttesmør.

-Spiser du kjøtt med 10g fett eller mer pr 100g skal du IKKE tilsette ekstra fett. Det samme gjelder et måltid med laks, ørret eller makrell, da fet fisk er rik på både sunt fett og omega-3 fettsyrer. En boks cottage cheese inneholder også nok fett, men det er ingen krise om du har litt ekstra fett her og der.

-En spiseskje olivenolje, kokosnøttolje

-Omega-3 kosttilskudd alle dager utenom dager der du spiser fet fisk.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...