Gå til innhold

Liker ikke fisk, hjelp!


VegarL

Anbefalte innlegg

Siden bestefaren min er fisker så har det ikke akkuratt vært lite med tilgang til fisk i familien, og har smakt alt fra sei til kokt torsk men jeg klarer bare ikke å spise det...det er bra rett og slett ikke godt :S

Men jeg VIL lære meg å like det. Kan noen dele "nybegynner" oppskrifter på feks stekt laks som er overkommelig for en kresen særing som meg? :):p

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Det er bare en tilvenningssak!

Jeg hatet fisk enda vi spiste det ofte hjemme, men etter et par uker der jeg tvang i meg fisk oppdaget jeg til min store forbauselse at det smakte ålreit. Og siden den gang har det bare smakt bedre og bedre.

Farmor pleier å lage en helt fantastisk laks/ørret. Hun bruker purre, paprika, ingefær, en rekke andre grønnsaker og steker det i ovnen med litt salt og pepper. :) Hver gang jeg er hjemme hos farmor får jeg det, og nå fikk jeg skikkelig lyst på det kjenner jeg!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Hva med å lage det i en grateng? Kutt opp brokkoli og laks, hell over litt melk og krydre godt. Skjær opp poteter og strø litt ost over. Synes ikke det smaker mye fisk, men er veldig godt!

2howm14.jpg

Ellers er jeg veldig glad i å ovnsbake laks med mandler oppå. Hakk mandler og strø over, før du steker det. Gir en god og sprø overflate, som også "minsker" fiskesmaken.

afj18x_th.jpg

Nå er jeg selv veldig glad i fisk, men en slager hos meg er å koke laksen på en "purreseng", altså den blir bare dampkokt, me får all den gode purresmaken seg :)

dg3o95_th.jpg

Ellers har jo godfisk.no flere gode fiskeoppskrifter;) Også er godt med krydder, og god sitronsmak et must!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg jobber med å lære søsteren min å spise fisk. Hun har aldri vært særlig flink på fiskespisingen, men vil jo gjerne spise det.

Mine tips har vært som følger:

- bruk fersk fisk, ferskest mulig fra fiskedisken.

- hvit fisk smaker mindre enn rød fisk, og er ofte lettest å lære seg å spise med tanke på smak. Konsistensen på fisk er jo en del annerledes enn kjøtt, og problemet hennes har ligget litt i konsistensen.

- ovnsstekt fisk med smør, urter/krydder ser bedre ut enn kokt/trukket fisk. Utseendet har ofte en del å si!

- bruk tilbehør du synes smaker godt, det hjelper lite å spise fisk som man egentlig ikke liker så godt, om man ikke synes tilbehøret heller er godt...

Min favoritt er ovnsstekt torsk med salt og pepper, stekt i smør. Som tilbehør er det veldig godt med løk stekt blank i smør, sammen med raspet gulrot og spinat :thumbsup:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

lærte en del om matlaging da jeg utdannet meg og jobbet som kokk et par år :) her er et par enkle punkter om fisk vertfall, håper det hjelper deg litt !

*alt over 180 grader for fisk er faktisk for mye :p da denatureres ofte proteinet på fisken(det hvite belegget/flekken oppå fiskekjøttet) pga for høy temp. viss du prøver deg på mye lavere temperatur som f. eks 150 grader over lengre tid så vil du få en mye saftigere fisk. jo lavere temp over jo lengre tid= saftigere sluttresultat

*tiden det tar på fisk kan jeg faktisk ikke hjelpe deg særlig med ettersom det er så mange variabler.. fiskens størrelse, type fisk, temp på fisk når du setter den i ovnen, temp i ovnen, hvilke type ovn, hvillke innstillinger osv :p det er mye her, men et veldig enkelt tips på ferdig fisk er at viss du presser lett på fisken sitt tykkeste punkt og kjøttet "sklir" fra hverandre, da har du et stykk ferdig fisk. du lærer deg nokså raskt ca tiden du bruker.

*om du må venne deg til fiskesmaken så anbefaler jeg deg å steke fisken 1-2 min hver side på sterk varme, så sette den i ovnen i ildfast form på 100 grader til den blir ferdig. du får en fin stekeskorpe som gir deg mindre fiskesmak og du får bra resultat uansett

*den vanligste feilen som gjøres er å krydre for lite...så helt enkelt, dynk den fiskebiten i krydder (salt og pepper) når du til slutt finner ut at; shit det var for mye krydder. Da har du funnet ut rett mengde og har din personlige fasit!

var ofte at jeg tenkte "shit, der ødela jeg den retten" etter at jeg ble for generøs på krydderbørsa, men endte jo opp med at det smakte fantastisk

*fett binder smak, så jo feitere en fisk er jo lettere tar den opp andre smaker du tilfører. så derfor er det bedre å bruke smør istedefor margarin når en steker fisk...optimale stekeblandingen er 50%smør 50% olje....raps funker fint det, men ikje bruk olivenolje

håper det hjelper deg litt :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

*alt over 180 grader for fisk er faktisk for mye :p da denatureres ofte proteinet på fisken(det hvite belegget/flekken oppå fiskekjøttet) pga for høy temp. viss du prøver deg på mye lavere temperatur som f. eks 150 grader over lengre tid så vil du få en mye saftigere fisk. jo lavere temp over jo lengre tid= saftigere sluttresultat

Tror proteinene denatureres før det ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror proteinene denatureres før det ;)

de denaturere selvfølgelig før det :) etter 62 grader så vil denatureringen starte, eventuelt ved lavere temperatur om du har marinert fisken i noe med lav pH, men du vil ikke få fisken til å "skille ut" denaturert protein ved slike lavere temperaturer så fisken vil se mer innbydende ut ;) denatureringen i seg selv er ikke noe farlig når det gjelder protein, men særlig delikat er det ikke så hvorfor gjøre det da?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oi her var det masssee gode svar å komme hjem til å lese!! :)

Nå må jeg bare få kjøpt meg laks og sette i gang og prøve!!:) (laks er "hvit" fisk?)

Har du prøvd å ta en oppskrift du allerede liker og bruke laks istedetfor kjøtt i den?

Hmmm kanskje det funker med maggi jucky "FISH"? :p istede for kylling?!

Nå fikk jeg faktisk lyst å lage meg litt for mye av dere skriver høres godt ut!=)) Tusen takk for tips, etter hvert så skal jeg ha minst 2 måltider med fisk i uka!=))

Ey og rask spørsmål..hvis jeg kjøper laks feeeks fra ferskvaredisken.. Slipper jeg da å sitte å pille ut bein og skinn? Er skinn å foretrekke når man ska steke det ovn og panne?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oi her var det masssee gode svar å komme hjem til å lese!! :)

Nå må jeg bare få kjøpt meg laks og sette i gang og prøve!!:) (laks er "hvit" fisk?)

Hmmm kanskje det funker med maggi jucky "FISH"? :p istede for kylling?!

Nå fikk jeg faktisk lyst å lage meg litt for mye av dere skriver høres godt ut!=)) Tusen takk for tips, etter hvert så skal jeg ha minst 2 måltider med fisk i uka!=))

Ey og rask spørsmål..hvis jeg kjøper laks feeeks fra ferskvaredisken.. Slipper jeg da å sitte å pille ut bein og skinn? Er skinn å foretrekke når man ska steke det ovn og panne?

Laks og ørret er rød fisk, torsk, sei, steinbit, breiflabb, kveite etc er hvit fisk.

Steinbit og breiflabb er forøvrig fisk som trenger lenger steke/koketid enn feks torsk og sei, men fellesnevner for all type fisk er, som cato sier over her, at den "flaker seg" når den er ferdig :thumbsup:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

om du vil ha skinn på så funker det ekstremt bra når du steker det i panne om du gjør det rett. i Ovn er den eneste muligheten jeg kan tenke meg der det skal være positivt, er å saltsprenge fisken...

viss du skal ha skinn på så må du være sikker på at alle skjellene i skinnet er fjernet. om de ikke er det så er en lett måte å bare dra kniven over skinnet til du ser at du har fått fjernet alle skjellene....det er regelrett nasty å få slike med på middagen din :p

om du skal steke i panne, så tar du høy varme, og skinnsiden ned i opptil 3-4 min. du får nesten bare sjekke vert 30sek, det skal være gyldenbrunt og sprøtt skinn, da kan du snu fisken og steke den i 1 min på andre siden, så skal fisken egentlig være ferdig..

når det kommer til saltsprenging, så funker det best om du gjør det med en hel fisk :p bare send meld på innboks om noen lurer på noen greie oppskrifter :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...