vixit Skrevet 28. mai 2013 Del Skrevet 28. mai 2013 Det sies at protein øker forbrenningen p.ga at kroppen bruker mer energi til å fordøye og bruke protein som energi. Det finnes jo forskjellige typer proteinpulver, noen tas opp raskt og noen tregt. Men har f.eks myseprotein samme terminologisk effekt som kyllingfilet? Fant ikke noe på nettet ang dette Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest nobro Skrevet 28. mai 2013 Del Skrevet 28. mai 2013 Den eneste terminologiske effekten proteinpulver har, er vel å skille ut protein som makronæringsstoff fra allmennhetens forståelse av hva dette faktisk er;) Therese, wingeer og Ole-Mats Moskvil 3 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
vixit Skrevet 28. mai 2013 Forfatter Del Skrevet 28. mai 2013 aha, ja har egentlig ikke så mye peiling, men leste at protein øker forbrenningen, kontra vanlige karbohydrater siden kroppen bruker ekstra energi på å spalte opp proteinet eller noe i den duren. Samt at alkohol har 7,1 kalorier per gram, men egentlig 5,2 eller noe i den duren på grunn av at kroppens varme øker(tror jeg) Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Danisan Skrevet 28. mai 2013 Del Skrevet 28. mai 2013 Nå vet jeg ikke helt hva du er ute etter i og med at "terminologisk effekt" er tvetydig , så jeg svarer på det jeg tror du spør etter. Grunnen til at protein "øker forbrenningen" er at kostproteiner må spaltes ned til sine minste aminosyrer, di- og tripeptider for så å ofte bygges opp igjen til proteiner. Dette er en mer energikrevende enn metaboliseringen av de andre makronæringstoffene. I tillegg er det begrenset med hvor mye ATP/energi vi kan benytte oss av proteiner siden på karbonskjelettet sitter det nitrogen, da denne er giftig for oss vil noe av energien gå tapt med nitrogenet. I en aminosyre er det ca. 16% nitrogen. Myse har den høyeste termiske effekten (TEF) av proteinene på rundt (30%) Protein choices targeting thermogenesis and m... [Am J Clin Nutr. 2011] - PubMed - NCBI Og proteiner har vel en TEF på ish 20-30% hvorav alkohol ligger like bak. I naturbiologien er det andre verdier for energi, men kroppen vår er aldri 100% effektiv. Opptak-raten på de forskjellige proteinene er ikke så stor som f.eks kosttilskudd-bransjen skal ha det til. Myse blir aggresivt markedsført som den "hurtigste" men studier har sett at f.eks svinekjøtt er raskere. Uten å huske nøyaktig hvor mye det ligger på så tror jeg i farten at myse har vel ish 8-10g/p/time mens kasein har vel 4-6 g/p/time. Om dette ikke besvarte det du lurer på så er det bare å spørre igjen. Kristin Charm 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Aurelius Skrevet 28. mai 2013 Del Skrevet 28. mai 2013 Sikker på at du ikke mener termogen effekt? Terminologi går mer på ord og uttrykk innenfor spesielle områder. Treningsanne 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
vixit Skrevet 28. mai 2013 Forfatter Del Skrevet 28. mai 2013 Ja du var inne på det jeg lurte på her, tenkte bare på at siden proteiner er i pulverform, om kroppen da bruker like mye energi på å bruke denne formen for protein som f.eks en hel kyllingfilet. Beklager at jeg formulerer meg dårlig takk for svar forresten! Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
vixit Skrevet 28. mai 2013 Forfatter Del Skrevet 28. mai 2013 Vel mente sikkert termogen effekt, eller liksom at kroppen blir varmere p.ga den økte forbrenningen, eller er jeg helt på villspor nå? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Danisan Skrevet 28. mai 2013 Del Skrevet 28. mai 2013 Jeg vet ikke om du spør spesifikt etter proteinpulver eller kostproteiner. Isolater er jo allerede spaltet ned til dems respektive peptider & AS. Her er jeg noe usikker på enzym-aktiviteten i forhold til peptidaser (spalter proteiner) og om isolater av den grunn kan føre til hakket lavere forbruk av energi/"lavere" forbrenning. Uansett metter flytende væske verre enn i fast form. (Melk ser ut til å være unntaket) så om du ønsker å oppnå et høyere metthet så vil kostproteiner være å foretrekke. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
vixit Skrevet 28. mai 2013 Forfatter Del Skrevet 28. mai 2013 Du er inne på det jeg lurer på! Ble noe klokere på det du svarer her. Det jeg tenker er at kroppen må bruke mer energi til å nyttiggjøre seg av en kyllingfilet enn et isolatproteinpulver siden det allerede er ferdigspaltet? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Vegard L Skrevet 28. mai 2013 Del Skrevet 28. mai 2013 Jeg vet ikke om du spør spesifikt etter proteinpulver eller kostproteiner. Isolater er jo allerede spaltet ned til dems respektive peptider & AS. Her er jeg noe usikker på enzym-aktiviteten i forhold til peptidaser (spalter proteiner) og om isolater av den grunn kan føre til hakket lavere forbruk av energi/"lavere" forbrenning. Uansett metter flytende væske verre enn i fast form. (Melk ser ut til å være unntaket) så om du ønsker å oppnå et høyere metthet så vil kostproteiner være å foretrekke. Isolat betyr bare at andelen protein er høyere fordi man har fjernet karbohydrat og fett. Du tenker på hydrolysat, som er brutt ned Alle proteiner vil forøvrig øke energiforbruket, siden metaboliseringen er energikrevende. Som Danisan sier, så kan vi ikke benytte oss av energi fra nitrogenbindingene, så derfor blir energiinnholdet i protein nedjustert fra ca 5,4 kcal/g til 4 kcal/g. Danisan 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Danisan Skrevet 28. mai 2013 Del Skrevet 28. mai 2013 Uff da, ser at jeg skrev isolat ja. Mente hydrolisert. Takker for påpekelsen, Vegard. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Fatso Skrevet 28. mai 2013 Del Skrevet 28. mai 2013 Isolat betyr bare at andelen protein er høyere fordi man har fjernet karbohydrat og fett. Du tenker på hydrolysat, som er brutt ned Alle proteiner vil forøvrig øke energiforbruket, siden metaboliseringen er energikrevende. Som Danisan sier, så kan vi ikke benytte oss av energi fra nitrogenbindingene, så derfor blir energiinnholdet i protein nedjustert fra ca 5,4 kcal/g til 4 kcal/g. Vegard, du som har dønn peiling, vil du si hydrosylat er verdt de ekstra kronene? Om det kun er 1%, så er det jo fortsatt 1% større biceps, som er dødsnajs. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Vegard L Skrevet 28. mai 2013 Del Skrevet 28. mai 2013 Nei, på ingen måte! Hydrolysat kan ha en nytte dersom man har mange allergier som vanskeliggjør stort nok inntak fra helprotein, men det gir ingen effekt utover dette som ikke vanlig protein vil gjøre Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Fatso Skrevet 28. mai 2013 Del Skrevet 28. mai 2013 Hehe, okei, mange takk! Penger spart ved neste proteininnkjøp, for å si det mildt. Vegard L 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
vixit Skrevet 28. mai 2013 Forfatter Del Skrevet 28. mai 2013 Aha nå skjønner jeg ! Fikk svar på akkuratt det jeg lurte på dere er noen fantastiske folk her på fitnesbloggen så egentlig har protein 5,4 kcal per gram, men Pga metaboloseringen blir 4, akkuratt som når alkohol har 7 kcal per gram blir til rundt 5,2? Håper jeg ikke forvirrer her nå Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Vegard L Skrevet 28. mai 2013 Del Skrevet 28. mai 2013 Aha nå skjønner jeg ! Fikk svar på akkuratt det jeg lurte på dere er noen fantastiske folk her på fitnesbloggen så egentlig har protein 5,4 kcal per gram, men Pga metaboloseringen blir 4, akkuratt som når alkohol har 7 kcal per gram blir til rundt 5,2? Håper jeg ikke forvirrer her nå Nei, ikke helt. Protein har 5,4 kcal/g når man brenner det. Energien frigjøres når vi bryter bindingene mellom atomene. Inne i kroppen klarer vi ikke å bryte alle bindingene, så energien som frigjøres fra det vi klarer å bryte ned er 4 kcal/g. Alkohol har 7 kcal/g. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Danisan Skrevet 28. mai 2013 Del Skrevet 28. mai 2013 Nei alkohol har rundt 7 kalorier. Kjemisk energi --> varmeenergi og dette kan illustreres i et eksempel: 1 kcal er den mengde varme som kreves for å øke temperaturen i 1 liter vann opp med 1 grad ( f.eks 10-->11 grader celsius. Fysikalsk forbrenningsvarme for fett er ca. 9,4 kcal, KH :4,1 og for protein slik vegard sier ca. 5,4 (Kraus sier 5,6 ) Fysiologisk forbrenningsvarme er da den energien som frigjøres når de respektive næringstoffene forbrennes i kroppen. Slik jeg skrev ovenfor er kroppen aldri 100% effektiv i forhold til dette og atwaters tall er vel brukt som metode. KH har vel ca. 99%, fett 95% og protein 92% i forhold til å utnytte energien som ligger i atomene. Med andre ord taper man 5,2 KJ/per/kg fra proteiner. ( 1kcal = 4,2KJ) Alkohol på sin side har *trommetrinn* 100%. Kort og godt, i og med at proteiner har et større tap så ender denne opp med samme "stats" som KH (karbohydrat). Vegard L 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Vegard L Skrevet 29. mai 2013 Del Skrevet 29. mai 2013 For å ta nerdingen til enda et nivå, så kan det nevnes at det også er flere forskjeller i forbrenningen av de ulike næringsstoffene som er verdt å se på. Hvor mange kcal man får ut ved å forbruke en liter oksygen: Karbohydrater: 5.05Protein: 4.46Fett: 4.74Alkohol: 4.86 Man får altså produsert mest energi fra karbohydrater per liter oksygen Hvor mye oksygen som må til for å forbrenne et gram: Karbohydrat: 0.81Protein:0.94Fett: 1.96Alkohol: 1.46 Altså trenger vi minst oksygen per gram karbohydrat vi skal metabolisere, og mest oksygen per gram fett. Hvor stor andel av energien går til å erstatte ATP, kroppens energimolekyl: Karbohydrater: 75%Fett: 90%Protein: 55% En større andel av energien fra fett går til å produsere ATP. Dette er fordi fettet krever mindre energi i egen metabolisme. Protein er energikrevende å metabolisere, så det er en lite effektiv energikilde. Hvor mange kalorier må til for å erstatte et mol ATP: Karbohydrat: 24Fett: 20Protein: 33 Så selv om vi produserer mindre energi per liter oksygen i forbrenningen av fett sammenlignet med karbohydrater, vil en større andel av denne energien gå til å erstatte ATP. Danisan, vixit og JMJ 3 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Danisan Skrevet 29. mai 2013 Del Skrevet 29. mai 2013 For å ta nerdingen til enda et nivå.. Well played sir! Well played. vixit 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.