Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Stemmer det at Melk og melkeprodukter er syredannende? Og at dette i så fall kan forklare noe av kalsiumtapet hos nordmenn? Det er forholdsvis mange som lider av benskjørhet eller på vei til å få det, i høy alder. I motsetning til Japan, der de omtrent ikke inntar melk, og lider heller ikke av benskjørhet nesten uansett hvor gamle de blir.

Lenke til kommentar
https://forum.fitnessbloggen.no/topic/17752-sp%C3%B8rsm%C3%A5l-om-syredannende-mat/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Det er flere teorier på hvorfor nordmenn har høy forekomst av benskjørhet, og melkeforbruket er èn av de.

Men helt kort om pH så er det noe kroppen selv sørger for å holde stabil. Du vil ikke kunne spise deg til lavere pH i kroppen- det hadde vært katastrofalt. PH i blodet/kroppsvæsker bufres kontinuerlig.

Det interessante er jo hvorfor kalsium ikke ser ut til å absorberes, og der er jo kostholdet en nøkkelfaktor.

Noen mener at korn ikke er menneskeføde og derfor bidrar til "skadet" tarm og malabsorbsjoner av flere slag.

Interessant tema.

Stemmer det at Melk og melkeprodukter er syredannende? Og at dette i så fall kan forklare noe av kalsiumtapet hos nordmenn? Det er forholdsvis mange som lider av benskjørhet eller på vei til å få det, i høy alder. I motsetning til Japan, der de omtrent ikke inntar melk, og lider heller ikke av benskjørhet nesten uansett hvor gamle de blir.

Det stemmer at melk og meieriprodukter er syredannende, om det kan forklare beinskjørhet og kalsiumtap hos nordmenn er vel heller usikkert, at det kan være en medvirkende faktor kan jo forsåvidt være i ekstreme tilfeller men melk er den viktigste kilden til kalsium i kostholdet vårt. Jeg tror heller at inntaket av basedannende matvarer som frukt, grønt, bær og nøtter er for lavt.

Vitamin D spiller nok en større rolle for beinhelse og er helt sentral i absorpsjonen av kalsium fra tarm, og jeg tror det er mer sannsynlig at mangelen ligger der i så fall.

Syredannende i blod. Som Thomas O sier så kan det være en medvirkende faktor, men jeg er også enig i at D-vitamin og for lavt inntak av basedannende matvarer er en mer sannsynlig forklaring. Fysisk aktivitet spiller også inn på beinhelsen.

Annonse

Det kan ikke stemme. Har dere noen pålitelige kilder for dette (som ikke er sider for alternativ medisin) som forklarer mekanismen bak matvarers forsuring av blodet?

Blodets pH blir møysommelig og kontinuerlig bufret, og verdiene ligger mellom 7,35 og 7,45. Verdier over og under dette gir alvorlig sykdom/hjerneskade og/eller død.

Jeg er ikke ekspert på temaet, men finner det underlig å tro på hvis dere skjønner...

Du misforstår. Det er ikke sånn at syredannende mat gjør at pH i blodet synker. Som du påpeker så har vi buffere som holder pH i blod stabil. Men etterhvert som primærbuffernes kapasitet fylles, så må man bruke andre buffere, og dette kan blant annet gå utover beinmineralene, da hvertfall fosfor inngår i buffersystemene.

Dette er ganske basic fysiologi. Det er næringsstoffene som havner i blodet som syre eller base. Aminosyrer og fettsyrer er naturligvis sure, mens det hovedsakelig er ulike mineraler som danner basiske salter og dermed virker basisk. Glukose vil også virke forsurende. Det er få matvarer som virker basedannende, og disse finner vi hovedsakelig i kategoriene frukt, bær og grønnsaker, siden mineralinnholdet her er høyt nok til å gi en dominerende basisk effekt.

Jada, misforstå meg rett, blodet blir buffret og holdes innenfor snevre grenser som du nevner. Men fett og proteiner som består av fettsyrer og aminosyrer vil til en viss grad virke forsurende på blodet, men ja, dette blir buffret, deriblant av beinmineraler, men selvfølgelig også av blodets varierende buffersystemer. Glukose virker for øvrig også forsurende. Mineralholdige matvarer virker basedannende.

EDIT: Ser Vegard kom meg i forkjøpet her.

Jeg tenker på kommentar #1 fra Vegard og kommentar #2 fra Thomas O.

Jeg spør om syredannelsen foregår i tarmen, men får til svar at det er i blodet.

Om jeg misforsto eller om svarene var upresise er tolkning.

Jeg er dog ikke ute etter å kverulere, men ba kun om en presisering.

Annonse

Skal være ganske tøff for å påstå at Vegard og Thomas kommer med pseudo svar. Det er iallefall to karer som jeg har den største respekt for når det gjelder kost her inne på forumet.

Jeg tar doser på 50 - 100 mcg av vitamin D stort sett daglig bortsett fra på sommeren. Da går jeg så mye i bar kropp i så mange timer at det skulle gi mer enn nok. Et spørsmål til ble reist inne i treskallen min: Hva med eksimoene i gamle dager, som så å si levde utelukkende på fisk, sel og hval, altså et ufrivillig strikt lavkarbo? Svært lite grønnsaker og frukt der? Er det ikke nødvendig å innta dette, eller ER det nødvendig?

Skal være ganske tøff for å påstå at Vegard og Thomas kommer med pseudo svar. Det er iallefall to karer som jeg har den største respekt for når det gjelder kost her inne på forumet.

Jeg tar doser på 50 - 100 mcg av vitamin D stort sett daglig bortsett fra på sommeren. Da går jeg så mye i bar kropp i så mange timer at det skulle gi mer enn nok. Et spørsmål til ble reist inne i treskallen min: Hva med eksimoene i gamle dager, som så å si levde utelukkende på fisk, sel og hval, altså et ufrivillig strikt lavkarbo? Svært lite grønnsaker og frukt der? Er det ikke nødvendig å innta dette, eller ER det nødvendig?

Eskimoene var som de fleste andre urbefolkninger veldig flinke til å nyttegjøre seg av hele dyret. Innmat, beinmarg, hjerne og fett blir gjerne satt høyere enn rent kjøtt i slike befolkninger. Dermed er strengt tatt det eneste de risikerte mangel på vitamin C, så vidt jeg vet. Det er nok alikevel en fordel å spise grønnsakene sine, for jeg har til gode å se sel-lever eller annen innmat fra beitedyr i butikken. :p

Skal være ganske tøff for å påstå at Vegard og Thomas kommer med pseudo svar. Det er iallefall to karer som jeg har den største respekt for når det gjelder kost her inne på forumet.

Jeg tar doser på 50 - 100 mcg av vitamin D stort sett daglig bortsett fra på sommeren. Da går jeg så mye i bar kropp i så mange timer at det skulle gi mer enn nok. Et spørsmål til ble reist inne i treskallen min: Hva med eksimoene i gamle dager, som så å si levde utelukkende på fisk, sel og hval, altså et ufrivillig strikt lavkarbo? Svært lite grønnsaker og frukt der? Er det ikke nødvendig å innta dette, eller ER det nødvendig?

Eskimoene er vel ikke kjent for å ha den lengste levealderen heller. Så selv om de har bra hjertehelse så betyr ikke det at helsen er perfekt på alle områder. Nå har selvsagt levemåten også mye å gjøre på alderen og derfor det er så vanskelig å kun treffe slutninger basert på populasjonsstudier.

Eskimoene er vel ikke kjent for å ha den lengste levealderen heller. Så selv om de har bra hjertehelse så betyr ikke det at helsen er perfekt på alle områder. Nå har selvsagt levemåten også mye å gjøre på alderen og derfor det er så vanskelig å kun treffe slutninger basert på populasjonsstudier.

Forsåvidt riktig. Bestefaren min levde ikke spesielt sunt, både røyka og..nåja, han drakk ikke, men han spiste ikke særlig sunt. Men ble likevel 92 år gammel. Så ifølge min studie på min bestefar bør man: spise poteter kl 12 hver dag, spise hvitt brød og røyke pipe. Det verste er at mange studier ser ut til å være gjort på den måten....

Det at han var født i 1890 på en bondegård og vokste opp uten margarin og uten raffinert mat og jobbet ute på mark og skog fra han var 7 hadde nok ingenting med saken å gjøre...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...