Gå til innhold

kostholdsplan til vektnedgang


frkangel

Anbefalte innlegg

Hei. jeg er kresen som pokker, ( jada jada jada, det går an å lære seg å spise ting ) meen, er det noen her inne som også er kresne som kan dele litt tips med meg.. ? jeg prøver å få sattt opp en kostholdsplan til meg selv fordi jeg ønsker å gå ned i vekt... vekta har nådd farlig høge tall, er nødt å slanke meg..:!:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Okei.

Det kan være så mangt.

lunsj kan jo være salat med tomat, mais, spinat, agurk, nøtter, avocado, gulrøtter osv og proteinkilde kan være alt fra, egg, kylling, kalkun, skalldyr, fisk, svin osv.

frokost kan f.eks være havregrøt med litt hakkede nøtter, frø eller kjerner. Mye frukt eller du kan ta en scoop proteinpulver i grøten ;) eller bare den tradisjonelle havregrøten. det finnes også sukkererstatninger som er naturlige, men de er litt dyrere enn vanlig sukker. anbefaler sukrin, sukrinmelis og sukrin gold! :)

mitt tips er å prøve deg frem med litt forskjellig, mye grønt og næringsrik mat som er bra for deg, men begynn i det små, og ha en positiv innstilling :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jeg er ikke kresen, men jeg tror ikke man trenger å være det for å kunne gi deg tips.

Min erfaring (og kunnskap om smakssystemet fra skolebenken) er at hva man liker i matveien er i stor grad påvirket av hva vi har blitt eksponert for tidligere. Det vil si at det er naturlig å ikke like ting, eller at det er litt rart, første gang man smaker på noe - spesielt hvis det ikke likner på noe annet du har smakt tidligere. Så hva gjør man med det? Man skaffer seg materfaring. Det er faktisk slik at det kan ta opptil 15 ganger (!!) før man venner seg til en ny smak. Nå sier ikke jeg at du er nødt til å tvinge i deg mat du ikke liker, men hvis du ønsker å spise sunt og variert så er du faktisk nødt til å spise mer grønnsaker enn de du nevner over. Kanskje har du ikke smakt grønnsakene nok ganger, kanskje er det lenge siden, kanskje var de dårlig tilberedt? Mange ting spiller inn.

Selv har jeg "gått inn for" å like flere ting; paprika, kaffe, rosiner, oliven. Trikset mitt for å lære meg å like ting har vært å snike det inn i ulike settinger for å venne meg til smaken gradvis, med unntak av rosiner som jeg har spist noen få over en lengre periode for å venne meg til det. Ellers er det andre ting som har smakt helt ok første gang, men som rett og slett bare smaker bedre og bedre for hver gang; f.eks sushi.

Men for å svare på det du spør om, lunsj og frokost-tips:

- havregrøt er alltid en vinner

- kesam med bær

- cottage cheese med bær, kanskje også yoghurt til (jeg pleier å gå for dobbel 0% vanlije eller blåbær)

- kokte egg, kalkunpålegg med tomat og agurk ved siden av

- omelett eller eggerøre med de grønnsakene du liker til

- eventuelt bare brødskive/knekkebrød med egg, makrell i tomat, kokt skinke som pålegg - rugbrød synes jeg er fantastisk

- middagsrester

- kyllingsalat med de grønnsakene du liker, kanskje litt pasta oppi også

- skyr og banan er fine mellommåltider

Edtit: Jeg er ingen kostholdsekspert, men ut i fra det du sier du spiser så tror jeg du vil tjene mye på å bare gå over til "normal sunn mat" (kutte ut fjordland og de tingene du VET er usunt, lag mat fra bunnen av!) - så kan du heller investere i kostholdsplan når du føler du stagnerer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Med referanse til ene posten over her...

Jeg spiser veldig mye makrell i tomat eller sardiner og tunfisk... straight of the can.

Jeg kan love deg at det var en prøvelse å få det til i starten, siden jeg ikke var spesielt glad i fisk på den tiden.

Idag kan jeg ta en boks på høykant og gaffle nedpå. Sier ikke at det er himmelsk godt, men det er helt greit og det er veldig effektivt som mellom måltid.

Tricket, er å gjøre det du sliter med til et prosjekt. Noe du skal greie. En mental mestringsøvelse om du vil. Bit for bit, og det er som med trening, du kan legge på litt for hver gang.

Ingen som syntes øll heller var spesielt digg de første gangene ;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du ikke er så glad i ren naturell kesam eller CC og ønsker å bruke dette, så ville jeg kjøpt et glass syltetøy du liker (uten sukker) og blandet med dette :) eller fryste bær som du tiner i mikro, og litt sukrin+ feks. Da blir det som vanlig yoghurt (synes jeg), bare med mindre sukker og mer protein :)

Ellers lærte jeg å like feks avokado, ved å bruke litt og litt i tunfisksalat eller laksesalat osv. Nå elsker jeg avokado og kan fint spise den naturell.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Vektnedgang er kjempevanskelig ...og samtidig ganske enkelt.

Enkelt fordi prinsippet om å spise mindre enn man forbrenner er cluet, og vanskelig fordi det er vanskelig å ligge i kaloriunderskudd over tid.

Men jeg ville skaffet meg oversikt med hensyn til hva jeg faktisk spiser. Bruk gjerne en app som Lifelog eller lignende, og vær dønn ærlig med deg selv. Kanskje får du i deg mer enn du er klar over?

Du vil fort oppdage at mye ferdigmat er veldig kaloririkt, men det gjelder også eksempelvis en del frukt. Få oversikt, sett deg et daglig mål, og lurer du på om du skal spise det fristende mellommåltidet eller den pizza´n, så spør deg selv om det er plass til nettopp det kaloriinntaket i kostholdet ditt...

Mht Fjordland, så er det slett ikke alle Fjordland-måltider som er usunne. Men sjekk innholdsfortegnelsen!

Til frokost og lunch ville jeg gått for proteinrike måltider, både fordi det er mettende og fordi man ikke blir raskt sulten igjen, men også fordi det er gunstig mht å holde kroppens insulinproduksjon på et lavt nivå. Det er skrevet masse om dette temaet, men min interresse ble fanget av TEW sitt svar her.

Fisk og kjøtt er ikke min greie før ut på dagen, og selv kjøttpålegg har jeg problemer med til frokost.

Jeg har brukt mye Skyr som enkle og raske måltider, men kanskje spesielt Mager Kesam med friske bær. Strø over litt Natreen kunstig søtning så blir det søtere og bedre for de fleste ganer. Masse proteiner og kjempegodt, og har vært min frokost kanskje annenhver dag siste 5-6 mnd.

Ellers går det mye i egg for min del til frokost. Eksempelvis 2 kokte egg og et Leksands havreknekkebrød til frokost, evt en omelett av 2 egg med litt ost og en liten potet i.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...