Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Hallo alle sammen! Ny bruker, men har lurket rundt på fb i noen år :)

Jeg har en del spørsmål som alle stammer fra kjæresten min og hans "kunnskaper" vedrørende kosthold som jeg får høre titt og ofte siden vi går vidt forskjellige veier kostholdsmessig. Jeg vet han tar feil på noen av dem og er noget usikker på andre, men finner ikke gode kilder, så om noen kyndige på feltet kan hjelpe meg med det hadde det vært flott :)

- Jeg driver med periodisk faste og hopper over frokosten, spiser først rundt 12 og så middag ved 6-8-tiden på kvelden. Ifølge kjæresten er dette ikke bra fordi:

1. "Frokost starter forbrenningen" (Jeg har noen studier å vise til på denne, og de fleste her inne kjenner vel til den myten anyway) og at

2. Man MÅ spise regelmessig, fordi magesekken begynner å produsere syre når man blir sulten, og uten noe mat å "spise på" vil syren skade magen, hvilket gir store magesmerter (hans kilde: han selv, som sliter mye med magen og fikk beskjed på at det var stress og dårlig måltidsfrekvens). Videre mener han at man må spise uansett om man er sulten eller ei, for når man først blir sulten så er det "for sent" i forhold til nevnte magesyre. Dette MÅ da være helt på jordet?????

3. Man MÅ spise jevnlig for å holde stabilt blodsukker. Ordlyden inneholdt noe a la "blodsukkeret blir brukt opp". Det har forøvrih aldri vært et problem for meg. Forskning? Kilder?

- Han mener at man etter trening godt kan ta seg en tur på McDonald's og kose seg, fordi forbrenningen er såpass høy etter trening at man "kan spise hva som helst uten at det har noe å si". Denne BURDE jo si seg selv, men den gang ei.

Håper noen her inne har kunnskapen og/eller kilder som kaster lys på disse påstandene, om det så er den ene eller andre veien :) Selv er jeg bare glad til for mer kunnskap, men det han kommer med har så mange logiske brister at jeg har vanskeligheter for å tro på dem.

Fortsetter under...

Takker for det, da er hvertfall ikke jeg på villspor :)

Trenger fremdeles kilder, så hvis folk kan vise til noe hadde det vært flott :) Kjæresten er kanskje ikke den mest informerte hva kosthold angår, men ellers er han lynende intelligent og kunnskapsrik (så å høre dette fra ham var som å se Adele åpne kjeften og raute).

Annonse

Når det gjelder #2 er det en lidelse som heter dyspepsia, som betyr at man har økt produksjon av magesyre. Dette kan motvirkes ved å spise oftere. Så han har rett at det er en greie, men det gjelder bare for folk som har lidelsen. Se her: http://en.wikipedia.org/wiki/Dyspepsia

Det med magesyre er iaff bullshit.

Magesekken har en hinne som beskytter den fra magesyre. Den hinnen kan bli betent eller tynn pga en bakterie som heter Helicobacter Pylori. Man kan få magesår pga det, men mange har H.Pylori uten at de merker noe. Les om denne her. Jeg kan bare spekulere hvorfor, men det hjelper å ha noe i magen dersom en har gastritt (betent hinne) eller magesår. Jeg går på PPI (proton pump inhibitor) som nærmest stopper magesyreproduksjon og har slitt med magesår tidligere, så ja, i dette tilfelle kan det kanskje være en viss fare for skade dersom jeg er sulten over lengre tid. For en frisk person derimot har det ingenting å si.

Når det gjelder gjevn blodsukker, så ja, seff, det hjelper å spise ofte, gjerne mat som tar lang tid å fordøye og dermed holder blodsukkeret stabilt. Det finnes også matvarer som virker blodsukkerstabiliserende. Når det gjelder måltidsfrekvens og forbrenning, så tror jeg vi nå alle er lei av den myten.

Om blodsukker. M.a.o.: det er ingenting som blir "brukt opp", men heller regulert. Engelsk kilde.

Frokost STARTER ikke forbrenningen. Hadde forbrenningen stoppet, så hadde du hatt 0 i puls. Forbrenningen er der hele tiden. Det går an å skakkkjøre den med underernæring over lengre tid, eller oppregulere den med reverse dieting, men forbrenningen er der alltid.

Skyt meg om jeg tar feil.

Edit: Ole Andreas Nexium dat shit :D

Gjest =xXx=
Det med magesyre er iaff bullshit.

Magesekken har en hinne som beskytter den fra magesyre. Den hinnen kan bli betent eller tynn pga en bakterie som heter Helicobacter Pylori. Man kan få magesår pga det, men mange har H.Pylori uten at de merker noe. Les om denne her. Jeg kan bare spekulere hvorfor, men det hjelper å ha noe i magen dersom en har gastritt (betent hinne) eller magesår. Jeg går på PPI (proton pump inhibitor) som nærmest stopper magesyreproduksjon og har slitt med magesår tidligere, så ja, i dette tilfelle kan det kanskje være en viss fare for skade dersom jeg er sulten over lengre tid. For en frisk person derimot har det ingenting å si.

Når det gjelder gjevn blodsukker, så ja, seff, det hjelper å spise ofte, gjerne mat som tar lang tid å fordøye og dermed holder blodsukkeret stabilt. Det finnes også matvarer som virker blodsukkerstabiliserende. Når det gjelder måltidsfrekvens og forbrenning, så tror jeg vi nå alle er lei av den myten.

Om blodsukker. M.a.o.: det er ingenting som blir "brukt opp", men heller regulert. Engelsk kilde.

Frokost STARTER ikke forbrenningen. Hadde forbrenningen stoppet, så hadde du hatt 0 i puls. Forbrenningen er der hele tiden. Det går an å skakkkjøre den med underernæring over lengre tid, eller oppregulere den med reverse dieting, men forbrenningen er der alltid.

Skyt meg om jeg tar feil.

Edit: Ole Andreas Nexium dat shit :D

Denne blir du ikke skutt for nei;)

Gjest QueenWinther

Leveren frisetter 8-10gr glukose til blodet i timen for å holde blodsukkeret stabilt :) Og har et lager på omtrent 70-100gr (avhenger av individets størrelse osv), så jeg skjønner strengt tatt hvorfor han tenker at det blir brukt opp - men om du foretrekker å spise etter PF, og ikke merker noe negativt så ser jeg faktisk ikke problemet med å fortsette på den måten.

Leveren frisetter 8-10gr glukose til blodet i timen for å holde blodsukkeret stabilt :) Og har et lager på omtrent 70-100gr (avhenger av individets størrelse osv), så jeg skjønner strengt tatt hvorfor han tenker at det blir brukt opp - men om du foretrekker å spise etter PF, og ikke merker noe negativt så ser jeg faktisk ikke problemet med å fortsette på den måten.

Dette har ikke jeg hørt før! Har du en artikkel eller noe å lese?

Gjest QueenWinther
Dette har ikke jeg hørt før! Har du en artikkel eller noe å lese?

Jeg har bare lest det i studiematrialet mitt, så kan godt se om jeg finner en artikkel eller noe. :)

edit: In hepatocytes (liver cells), the main purpose of the breakdown of glycogen is for the release of glucose into the bloodstream for uptake by other cells.

http://en.wikipedia.org/wiki/Glycogenolysis

Greit nok at wiki ikke er verdens beste kilde, men google glykogenolyse i lever eller glycogenolysis og du vil finne en del :)

Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...