Gå til innhold

Forbrenne mer fett ved bra oksygenopptak?


fggfg

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

  • 3 måneder senere...

Slik jeg har forstått det trenger du en viss evne til å ta opp oksygen for å kunne oksidere fett mest mulig effektivt. Om den øker når man går fra "bra nok" til "helt hinsides bra" vet jeg ikke, men jeg tviler. Men med ok kondis klarer man også å restitueres seg fortere og holde på lengre, noe som gjør at man kan forbrenne mer.

Selv har jeg en "helt ok" kondis, og det ser ut til at fettforbrenningen min har det helt fint ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er sikkert noen her inne som kan forklare den kjemiske prosessen på en god måte, men som det nevnes her vil oksidering av fett naturlig nok kreve tilførsel av oksygen.

Er ikke dette mer eller mindre riktig? Fett + O2 --> CO2 + H2O + ATP.

Her ser man at prosessen hindres ved begrensning av O2.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Hvor mye energi man får ut av en liter oksygen vil avhenge av om den brukes til å oksidere karbohydrater eller fett. Høyere oksygenopptak vil ikke øke energiforbruket da dette bestemmes av arbeidet som utføres.

Fettforbrenningen er avhengig av oksygen, og blir tilførselen for liten så vil vi ikke kunne skaffe energi fra fett lenger. Karbohydrater kan vi forbrenne anaerobt, altså dersom oksygenopptaket ikke er tilstrekkelig så kan vi fremdeles forbrenne karbohydrater, og da dannes det melkesyre. Melkesyreterskelen er den intensiteten der oksygenopptaket ikke lenger er tilstrekkelig med tanke på energibehovet, slik at vi går over på anaerob forbrenning av karbohydrater.

Et høyere oksygenopptak vil kunne legge til rette for å i større grad bruke fett som energikilde. Hard kondisjonstrening vil også kunne bidra til å øke melkesyreterskelen, slik at vi kan bruke fett som energikilde på høyere intensiteter.

Hvor mye energi vi forbruker totalt sett vil uavhengig av alt dette bestemmes av det totale arbeidet utført. Bedre kondisjon kan legge tilrette for å utføre mer arbeid på samme tid (høyere intensitet), noe som øker det totale energiforbruket. Som Tiwas sier så vil økt oksygenopptak også gjøre at restitusjonen blir bedre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Utholdenhetstrening vil også øke både mengden og størrelsen på mitokondriene, som er nødvendig for å kunne lage ATP av fettsyrer. Ergo vil mer fett kunne forbrennes under samme tid på grunn av dette. Det har vært spekulert i om trening på lavt inntak av karbohydrater (LCHF) vil kunne booste dette ytterligere, med enda flere mitokondrier, men jeg tror ikke det har vært studert seriøst. Tanken bak dette er da at siden kroppens hovedenergi vil være fett, så vil kroppen kompensere dette ved å lage mange flere mitokondrier = økt fettforbrenning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...