Gå til innhold

Kolesterolholdig mat - skjult "bombe" for 1/3 av befolkningen?


Anbefalte innlegg

Fikk meg litt av en overraskelse her om dagen. Jeg begynte å trene igjen for en 5 mnd siden, hatt veldig god progresjon, ble mer obs på kosthold (som jeg egentlig aldri har vært spesielt flink til) og var til årlig legesjekk for noen dager siden. Blodtrykk var svært bra og fikk tatt noen standard blodprøver. Etter noen dager ringte legen og sa jeg hadde hele 7,4 i kolesterol . Ikke bra sa han, så jeg regner med det var for mye av det dårlige kolesterolet i tillegg. Jeg har aldri hatt for høye nivåer her (testet like før jeg begynte trening), og skjønte ingenting av hvorfor dette skjedde etter at jeg hadde tatt opp igjen trening, samt skiftet til "sunnere" kosthold.

Jeg begynte derfor å lese meg litt frem. Siden jeg trener styrke gikk jeg over til mye av det jeg mente var "sunn" proteinrik mat som for eksempel kylling (flere ganger i uka), egg, mye frukt, bær, grønnsaker, olje til steking osv. Jeg fant ut en tredjedel av befolkningen er kolesterolsensitive (altså er mer utsatt for kolesterolet de får i seg gjennom mat). Kylling og egg er blant verstingene her. Samtidig er jo disse produktene hele tiden anbefalt i de kostholdrådene jeg har lest (spesielt for styrketrening), sammen med flere andre kolesterolholdige produkter jeg da har trodd har vært sunt for meg.

Kan noen opplyse meg her? Er dette en plausibel grunn til mitt plutselige hopp i kolesterolnivå? Må det ikke i så fall være svært mange som går lykkelig uviten om for høye nivåer, og i god tro at de følger et sunt kosthold siden det rammer 1/3 av befolkningen? Jeg har nå sluttet med egg (i hvert fall plomme) og gått over til å spise gris i stede for kylling, så jeg får vel svaret om for del om et par mnd :)

Fortsetter under...

Hva slags nivåer hadde du før hoppet? Og hvor leste du at 1/3 av befolkningen er kolesterolsensitive? Selv kommer mesteparten av min næring fra melk,smør, egg og bensinstasjonjunk, samtidig som jeg jobber 60-80t uka, og jeg har et kolesterolnivå på 2.9.

Er kylling så voldsomt feite da? Ville heller ha gjettet på hummer og entrecote selv men

Bipåstand; det finnes ikke sunn eller usunn mat, bare sunne eller usunne mengder.

Klarifikasjon; jeg er ikke utdannet innenfor helse/ernæring overhodet.

Kolesterol i mat og i blod/plasma er forskjellige ting. Helse og mat-nettsiden er også litt biased. Man kan heller ikke se på en kolesterolverdi isolert sett.

Når man er kolesterolsensitiv så betyr det at kolesterolet som finnes i mat lettere går direkte inn i ditt blod. Derfor er det sterkt tilknytning. Dermed kommer dette på toppen av kolesterolet du produserer selv. Jeg er enig i at man ikke skal se på kolesterolet i seg selv, det er individuelle forskjeller her. Var derfor jeg nevnte at jeg har svært godt blodtrykk, og at jeg pleide ligge på 5. Altså er det noe jeg har gjort galt for å komme ut av min normal :)

Hva slags nivåer hadde du før hoppet? Og hvor leste du at 1/3 av befolkningen er kolesterolsensitive? Selv kommer mesteparten av min næring fra melk,smør, egg og bensinstasjonjunk, samtidig som jeg jobber 60-80t uka, og jeg har et kolesterolnivå på 2.9.

Er kylling så voldsomt feite da? Ville heller ha gjettet på hummer og entrecote selv men

Bipåstand; det finnes ikke sunn eller usunn mat, bare sunne eller usunne mengder.

Klarifikasjon; jeg er ikke utdannet innenfor helse/ernæring overhodet.

Jeg har alltid ligget på rundt 5, som også er det normale nivået. Man skal jo ikke ha for lavt heller har jeg forstått. Her finner du en av artiklene jeg leste http://helseogmat.net/2013/08/14/kolesterol-i-mat-kolesterolsensitivitet/

Kylling inneholder langt fra mye fett. Det er jo et magert og proteinrikt kjøtt som anbefales ofte. Akkurat her problemet ligger, den har også langt mer kolesterol i seg (faktisk på nivå med pinnekjøtt) som mange sikkert ikke er bevist på. Slik jeg da ser det vil det ikke påvirke 2/3 av befolkningene overhode (de som ikke er kolesterolsensitive), men mange av de som inngår som 1 av 3 og som har egg og kylling som viktig base i sitt kosthold for trening, må jo da være lykkelig uviten.

Helt enig i at mengde har mye og si. Jeg spiser nå lite og ofte, men har nok spist disse produktene for ofte ved å følge vanlige råd jeg ser overalt for kosthold tilknyttet styrketrening. Er heller ingen ekspert innen helse/næring. Derfor jeg spør her :)

Igjen; det er den totale kolesterolsammensetning som er avgjørende, ikke nødvendigvis totalmengden. Er det familiær hyperkolesterolemi du tenker på? Jeg forstår ikke hva du mener med kolesterolsensitiv.

Annonse

Igjen; det er den totale kolesterolsammensetning som er avgjørende, ikke nødvendigvis totalmengden. Er det familiær hyperkolesterolemi du tenker på? Jeg forstår ikke hva du mener med kolesterolsensitiv.

Totale sammensetninigen ja, men den bør uansett ikke gå over 5. En gyllen regel er vist 4 og 1 har jeg hørt (gode kontra det dårlige). Jeg har 7,4 og for mye av det dårlige kolesterolet. Nei, jeg snakker ikke om familiær hyperkolesterolemi, selv om det sikkert ligger noe arvelig i det å være kolesterol sensitiv også.

Les avsnitt 3 i denne artikkelen http://helseogmat.net/2013/08/14/kolesterol-i-mat-kolesterolsensitivitet/, samt mer på forskning.no for å se det samme som meg vedrørende kolesterol sensitivitet :)

I utgangspunktet synes jeg man bør være forsiktig å uttale seg når man ikke engang har satt seg inn i problemstillingen.

No pun intended.

http://lmgtfy.com/?q=kolestrol sensitiv#

Hadde vært kjekt ja :)

Kroppen har mekanismer for å regulere den endogene kolesterolmetabolismen og inntak via kolesterolholdigmat har nok mindre grad av betydning for den friske delen av befolkningen, DVs de aller fleste.

Reguleringen blir påvirket av blant annet glukagon/insulin (glukgaon stimulerer til fosforylering mens insulin defosfolyrer i det hastighetregulerende enzymet HMG-CoA-reduktase. Ved lavt intracellulært kolesterolnivå over tid, øker

aktiveringen av SREBP-2 som gir økt gentranskripsjon som igjen gir større mengde enzym( HMG-CoA-reduktase) samt dannelse av flere LDL-reseptorer. Ved høyt inntak det motsatte vil det skje en nedregulering.

Til trådstarter så kan du prøve å øke inntaket av plantesteroler og fiberholdige matvarer fra havre og bygg. Plantesteroler via kosten og kolesterol konkurrer som absorpsjon og inntak vil da gi redusert absorpsjon av kolesterol i tarmen og reduserte nivåer i plasma. Mekanismene bak dette er meg bekjent ikke helt kartlagt. Slik andre har påpekt så er det tilstander slik som forskjellige grader av FH som kan påvirke. Har sett at mange snakker om at enkelte er mer kolesterolsensetive men nok engang er det meg bekjent at de aller fleste vil ikke oppleve noen økning av kolesterolrike matvarer som reker, egg etc.

De nasjonale retningslinjene for å redusere risikoen har heller ingen øvre grense for inntak av kolesterol via kosten. Bare at det anbefales å spise 1-2 egg ukentlig som er det eneste konkrete rådet jeg har sett. Andre tiltak som å redusere konsumet av alkohol og røykestopp er råd som kan vektlegges større. Fysisk aktivitet vil også ha en positiv effekt for HDL-kolesterolet samt enkelte medikamenter kan påvirke kolesterolet.

Kroppen har mekanismer for å regulere den endogene kolesterolmetabolismen og inntak via kolesterolholdigmat har nok mindre grad av betydning for den friske delen av befolkningen, DVs de aller fleste.

Reguleringen blir påvirket av blant annet glukagon/insulin (glukgaon stimulerer til fosforylering mens insulin defosfolyrer i det hastighetregulerende enzymet HMG-CoA-reduktase. Ved lavt intracellulært kolesterolnivå over tid, øker

aktiveringen av SREBP-2 som gir økt gentranskripsjon som igjen gir større mengde enzym( HMG-CoA-reduktase) samt dannelse av flere LDL-reseptorer. Ved høyt inntak det motsatte vil det skje en nedregulering.

Til trådstarter så kan du prøve å øke inntaket av plantesteroler og fiberholdige matvarer fra havre og bygg. Plantesteroler via kosten og kolesterol konkurrer som absorpsjon og inntak vil da gi redusert absorpsjon av kolesterol i tarmen og reduserte nivåer i plasma. Mekanismene bak dette er meg bekjent ikke helt kartlagt. Slik andre har påpekt så er det tilstander slik som forskjellige grader av FH. Har registeret at mange snakker om et enkelte er mer kolesterolsensetive men nok engang er det meg bekjent at de aller fleste vil ikke oppleve noen økning av kolesterolrike matvarer som reker, egg og lignende.

De nasjonale retningslinjene for å redusere risikoen har 5 hovedpunkter, og jeg ser heller ingen øvre grense for inntak av kolesterol via kosten. Bare at det anbefales å spise 1-2 egg ukentlig.

Se her har vi en med kunnskap :) Takk for svar.

Hang ikke med i alle svingene her, men skjønner du er av den formening at mitt inntak av kylling, egg og lignende kaloriholdig mat normalt sett ikke skulle være av stor betydning for mitt mystiske hopp i nivå. Du nevner derimot unntak, siden du sier folk flest. Etter hva jeg har lest meg frem til så er kolesterol sensitiviteten for de som er "mottakelig" (denne ene tredjedelen) også veldig individuell og av forskjellig grad. Samtidig finnes ingen måte å måle den på.

Vi beveger oss altså inn i en gråsone. Hvis ikke min omlegging av kosthold til "sunnere" mat og livsstil inneholder svaret, hva er så alternativene? Noe har jeg hvert fall gjort galt med et så raskt hopp. Skal ta ditt råd med tanke på plantesteroler og fiber. Har også begynt med større mengder grønn te :)

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...