Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Nå er saken slik at jeg skal opp i vekt, og i den sammenheng lurte jeg på - uten å tenke noe på kalorier, hva er sunnest og best for kroppen av de fettreduserte/mindre sukker-variantene av matvarer og de vanlige utgavene? Skjønner jo at det ikke er noe vits i å spise magert når man skal opp i vekt ang kaloriene, men hvis man heller spiser dobbel mengde av det magre - vil det være bedre for helsa?

Slik som for eksempel karbonadedeig og kjøttdeig, kjøttdeigen vil vel inneholde mer usunt fett enn karbonadedeigen, samtidig som karbonadedeigen rommer mer proteiner? :unsure:

Lenke til kommentar
https://forum.fitnessbloggen.no/topic/21390-vanlige-vs-magre-produkter/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Nå er saken slik at jeg skal opp i vekt, og i den sammenheng lurte jeg på - uten å tenke noe på kalorier, hva er sunnest og best for kroppen av de fettreduserte/mindre sukker-variantene av matvarer og de vanlige utgavene? Skjønner jo at det ikke er noe vits i å spise magert når man skal opp i vekt ang kaloriene, men hvis man heller spiser dobbel mengde av det magre - vil det være bedre for helsa?

Slik som for eksempel karbonadedeig og kjøttdeig, kjøttdeigen vil vel inneholde mer usunt fett enn karbonadedeigen, samtidig som karbonadedeigen rommer mer proteiner? :unsure:

Mindre sukker kan man gjerne gå for, da man vel ikke anbefaler at mer enn 10% av kaloriinntaket bør komme her i fra (noe som av 2000 kcal tilsvarer 200 kcal - 50 g). Dette tilsvarer feks. bare 4 dl cola eller liknende.

Når kommer til kjøttprodukter er det litt hipp som happ. Fett er bra når man skal gå opp i vekt da det inneholder mye energi (grunn: stor oksidasjonsevne). Mettede fettsyrer inneholder noe mer energi enn umettede, men ikke nevneverdig.

Det er vel i det senere blitt tilbakevist en så stor sammenheng mellom inntak av mettet fett og hjerte/karsykdommer som man før skulle ha det til, men jeg vet ikke hvordan jeg finner frem til disse studiene :(

stokkeland ?

Videre bør ikke proteininntaket være alt for høyt da man skal opp i vekt, da dette koster en del energi å fordøye (ca 30% av kaloriinntaket). 2 gram pr kg per dag er vel gjerne satt som en maksgrense :)

Ut i fra dette er det bare å prøve seg frem - du merker jo fort om du er på vei riktig retning eller ikke :)

Takk for svar:) Tenkte jo å få plass til så mye protein som mulig, og at mindre fett = mer kjøtt = mer protein! Står så mye rart om mettet fett og hjerte/karsykdommer, livsstilsykdommer - den ene dagen er mettet fett sunt, den andre dagen er det usunt.. Ikke lett å gi seg ut på! Tenkte kanskje det var lurt å velge renskåret kjøtt for mest mulig proteininnhold og heller supplementere med fettkilder som sunne oljer, avokado og fet fisk etc, og heller kjøre høyt på karbohydratene for vektøkning? Haha, kan hende jeg er på jordet, men tusen takk for gode svar iallefall:D

Det er vel i det senere blitt tilbakevist en så stor sammenheng mellom inntak av mettet fett og hjerte/karsykdommer som man før skulle ha det til, men jeg vet ikke hvordan jeg finner frem til disse studiene :(

stokkeland ?

Videre bør ikke proteininntaket være alt for høyt da man skal opp i vekt, da dette koster en del energi å fordøye (ca 30% av kaloriinntaket).

:)

Saturated fat and cardiovascular disease: the disc... [Nutrition. 2012] - PubMed - NCBI

Dietary intake of saturated fat by food sourc... [Am J Clin Nutr. 2012] - PubMed - NCBI

Meta-analysis of prospective cohort studies e... [Am J Clin Nutr. 2010] - PubMed - NCBI

For øvrig er det også myse som har den høyeste TEF ( termisk effekt av føde) fra de respektive proteinene.

Protein choices targeting thermogenesis and m... [Am J Clin Nutr. 2011] - PubMed - NCBI

Annonse

Jeg mener matvarer som mager kesam, mager cottage cheese osv kan være gode valg for de som vil ha høyest mulig proteinandel og f.eks kjører kalorirestriksjon. Selv er jeg ikke redd for rømme, fløte, creme fraise osv, men varierer det med andre fettkilder som f.eks linfrøolje, selolje, kaldpressa olivenolje osv for å få god variasjon i fordeling mellom fettsyrene samt at smaken på maten teller ;) Magrere produkter hvor fett er erstattet med karbohydrater har jeg derimot lite til overs for, ift hjerte- og karsykdom viser det å bytte ut metta fett med karbohydrater ingen reduksjon i risiko. Når det gjelder metta fett begynner vi å få et klarere bilde grunnet epigenetics, noen ser ut til å få helsefordeler av økt inntak, noe får nøytrale effekter, mens noen kan få negative effekter (f.eks kraftig økning i LDL, selv om partiklene gjerne blir mindre så vil det totale antallet små partikler som regel øke en god del). Det samme gjelder omega 3 og omega 6. Det finnes i tillegg en haug ulike typer fettsyrer, av de mettede finnes som regel 9 varianter i større eller mindre grad i all mat vi inntar, noen har positive helseegenskaper (smørsyre), noen nøytrale (stearinsyre), mens andre kan ha uheldige helseeffekter for enkelte (myristinsyre).

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...