Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Poenget til Børge er at fullkornris og andre fullkornprodukter inneholder fytinsyre. Fytinsyre er et antinæringsstoff på lik linje med oksalsyre som man finner i spinat og rabarbra. Antinæringsstoffer hemmer opptak av vitaminer, mineraler og sporstoffer ved å binde seg. Børge anbefaler også at man bløtlegger havregrøten over natten, for så å helle av vannet før man koker opp på nytt. Fytinsyre er svært vannløslig så det ligger kanskje noe i det.

Når det er sagt tviler jeg egentlig på at dette skal ha noe å si hvis man ser på det store bildet. Ta spinat som et eksempel, oksalsyre binder blant annet jern. Jenter er mer utsatt for jernmangel enn gutter. KANSKJE det vil ha noe å si dersom du er jente, samt spiser rå spinat til den store gullmedaljen og får i deg lite jern gjennom kosten. Men tror at for de aller fleste vil ikke dette være noe stort problem.

Danisan eller Vegard L ?

Fortsetter under...

Poenget til Børge er at fullkornris og andre fullkornprodukter inneholder fytinsyre. Fytinsyre er et antinæringsstoff på lik linje med oksalsyre som man finner i spinat og rabarbra. Antinæringsstoffer hemmer opptak av vitaminer, mineraler og sporstoffer ved å binde seg. Børge anbefaler også at man bløtlegger havregrøten over natten, for så å helle av vannet før man koker opp på nytt. Fytinsyre er svært vannløslig så det ligger kanskje noe i det.

Når det er sagt tviler jeg egentlig på at dette skal ha noe å si hvis man ser på det store bildet. Ta spinat som et eksempel, oksalsyre binder blant annet jern. Jenter er mer utsatt for jernmangel enn gutter. KANSKJE det vil ha noe å si dersom du er jente, samt spiser rå spinat til den store gullmedaljen og får i deg lite jern gjennom kosten. Men tror at for de aller fleste vil ikke dette være noe stort problem.

Danisan eller Vegard L ?

Ahh, takk for godt svar. Men ang havregrøten, har jeg laget den av lettkokte(!) havregryn - har dette så mye og si? Spiser bare en porsjon hver dag tilnærmet 40-50g

Jeg synes brun smaker mye bedre, den heter Gold eller noe. Kjøpes på tyrkern i kjempesekker :) jeg vet ikke hvorfor men jeg føler at hvit-risen setter seg liksom fast i halsen og egentlig hele veien ned..er det bare meg?

Haha, setter seg fast i halsen? Er nok konsistensen som gjør dette;)

Ahh, takk for godt svar. Men ang havregrøten, har jeg laget den av lettkokte(!) havregryn - har dette så mye og si? Spiser bare en porsjon hver dag tilnærmet 40-50g

Du må ikke være så bekymret for sånne småting. Prøv å tenk litt større enn som så. Er det ikke litt slitsomt å tenke så mye på sånne småting? Det har ikke noe å si

kanskje noe i det.

Er ikke bare kanskje det. Er godt kjent at fytinsyren reduseres ved bløtlegging. Ved baking av brød var det tidligere vanlig med langt lengre heving, men pga at bakerne skulle slippe å komme på jobb så tidlig så har man begynt med korttidsheving, etter dette har man sett mangler på diverse mineraler i befolkning. Så da begynte man å tilsette jern i brunost og slikt i istedenfor. For folk som ikke lever utelukkende av brødmat så er ikke dette noe problem da, men er ganske enkelt å la havregrynene stå noen timer i vann da for å få det mer næringsrikt. 3 timer skal være nok til å redusere fytinsyrene betraktelig, men lengre tid så reduserer man det jo enda mer da

I Asia er det også veldig vanlig å la endel ristyper stå over natten i vann. Svart ris er foreksempel ekstremt næringsrikt, men inneholder fytinsyrer. Ved å la den stå over natten i vann blir både konsistensen bedre og man redusererer fytinsyrene.

Haha, var vel ikke så idot-spørsmål vel..:p Mtp jeg følger biorytmedietten, må jeg ha mer karbs enn grønnsaker kan gi meg. Dersom jeg hadde kuttet ut havregør(korn, ris etc.) på kvelden, hadde jeg ligget på rundt 30g karbs per dag! Så satser på at raske karber til kvelds ikke gjør store skaden.

Raske karbs noen gang vil ikke gjøre noen skade for et normalt, friskt individ med et variert kosthold. Man kan ikke ta isolerte matvarer og sette effekten i et helhetlig bilde uten å ta hensyn til alle andre faktorer.

Dette er livskvalitetssenkende overtenking som er fullstendig unødvendig. Dette er, etter min mening, blant annet grunnen til kostholdsforvirring som saumfarer landet akkurat nå og som fører til en kognitiv restriksjon av matvarer som er tillatt og ikke tillatt.

Det er mange som vil briljere med kunnskap, som bare ender opp med belysende forvirring for personer som sitter utenfor. Mange artikler er skrevet på den måten og er veldig frustrerende. Det mater bare problemet i stedet for å prøve å løse det største problemet: Økende grad av nasjonens fettlager og medførende sykdommer og reduksjon i livskvalitet ikke minst livsvarighet.

Det er ikke korn som er hovedproblemet, eller fytinsyre, eller raske karbs, eller om du skal kjøpe whey eller kasein, eller whey-80 eller whey-90 eller BCAA eller kreatinmonohydrat eller kreatin alkalyn eller citrat.

Så lenge du ikke lever utelukkende på fytinsyre-rik mat vil du, svært trolig, ikke ha noen problemer gitt at du er frisk og har et variert kosthold.

Det overrasker meg stadig menneskers evne til å skape problemer ut i fra løse luften når det egentlig er svært få problemer vi egentlig har.

Alan aragon skrev det ganske fint:

post-2892-14440942082558_thumb.png

post-2892-14440942083253_thumb.png

MEN!

For personer som reagerer negativt på fytinsyre, korn, laktose, gjær og alle andre mulige allergier: Ikke spis det. Ikke tving andre til å ikke spise det, men for all del belys andre om din sykdom og intoleranse på en konstruktiv og oversiktlig måte slik at de også kan ta et EGET valg om matvarene og reaksjonene de får med sin egen individuelle biokjemiske oppbygning.

Annonse

stokkeland : Om Børge anbefaler å bløtlegge havregryn over natten er det verdt å ta med at havre er "unik" i den forstand at tilgangen til ikke-hem jern blir ikke økt av dette, om dette gjelder andre mikronæring-stoffer derimot er jeg noe usikker på. Får sjekke dette opp igjen. Fullkorn-produkter inneholder som nevnt her en høyere andel av fytinsyre, men da det er et høyere nettoinnhold av vitaminer, mineraler etc så vil jo dette allikevel ha en positiv netto opptak da innholdet av mikronæringstoffer er høyere enn i acellulære produkter. For jenter som vil ha et økt fokus på jern fra vegetabilske kilder kan mat/tilskudd med vitC fremme dette. (F.eks paprika på havrebrød etc)

Trådstarter Dedicationgirl :For veganere som baserer så og si alt av sitt måltid med høy grad av kostfiber ifra korn og grønt kan f.eks ha et ikke-fullverdig opptak av næringstoffer og da som du lurer på proteiner, grunnet at nedbrytningen kan bli noe vanskelig. Veldig mange av produktene som inneholder fytin inneholder som regel også noe mer kostfiber og av og til kan det bli litt for mye for fordøyelsen å takle, selv om vi som regel er utrolig adaptive. Her må jeg presisere at enkelte grupper kan spise 50g> kostfiber per dag og da kan risikoen for malabsorbsjon øke.

For øvrig vil jeg si at i forhold til sunnhets hysteriet så er sunt og usunt et relativt begrep, hva som er sunt for den ene er usunt for den andre.

Du må ikke være så bekymret for sånne småting. Prøv å tenk litt større enn som så. Er det ikke litt slitsomt å tenke så mye på sånne småting? Det har ikke noe å si

Jo, litt. Men prøver å velge det "beste" slik at framgangen min blir bra

Ris er jo raske karbs uansett hvilken type, basmati er litt treigere enn annen, men fortsatt rask :).

Jeg har stort sett byttet ut all ris og slik til fordel for bønner. Mer protein, mindre karbs.

Hvit jasminris: kcal 130, Protein 3, karbs 28, fett 1

Kidneybønner: kcal 110, Protein 8, karbs 14, fett 0

Dette er 100 gram ferdig tilberedt vare, så det blir litt unøyaktig. Dette fordi det blei litt merkelig å sammenligne ukokt ris mot ferdigbehandlede bønner (hadde kun næringsinnhold på ferdige bønner).

Ris er jo raske karbs uansett hvilken type, basmati er litt treigere enn annen, men fortsatt rask :).

Jeg har stort sett byttet ut all ris og slik til fordel for bønner. Mer protein, mindre karbs.

Hvit jasminris: kcal 130, Protein 3, karbs 28, fett 1

Kidneybønner: kcal 110, Protein 8, karbs 14, fett 0

Dette er 100 gram ferdig tilberedt vare, så det blir litt unøyaktig. Dette fordi det blei litt merkelig å sammenligne ukokt ris mot ferdigbehandlede bønner (hadde kun næringsinnhold på ferdige bønner).

Gjorde det samme også en periode, men ble litt lei bønnesmaken. Men hele kluet er at det skal være en solid karb kilde, slik at jeg får i meg nok med karbohydrater:) Og ris smaker jo hakket bedre enn kidneybønner...

Gjorde det samme også en periode, men ble litt lei bønnesmaken. Men hele kluet er at det skal være en solid karb kilde, slik at jeg får i meg nok med karbohydrater:) Og ris smaker jo hakket bedre enn kidneybønner...

Åja, sånn.. Da hadde jeg definitivt kjørt på med passe mengde ris, man skal vel ha litt raske karbohydrater..

Oddis, det du skrev ang fytin og bløtlegging er jeg enig i. Hele poenget mitt var egentlig å si at redselen for fytin etc er oppskrytt og tullete. Mulig innlegget mitt var dårlig formulert :p

Så man kan vel så og si konkludere med at hvit på generell basis er ok for oss treningsentusiaster? Mtp på det du sier at dette fytin snakket er tullete?

Jeg ligger på et proteininntak på rundt 150g per dag, og vil helst unngå matvarer som hemmer opptaket mtp all tiden man legger i treningen...:)

Annonse

Så man kan vel så og si konkludere med at hvit på generell basis er ok for oss treningsentusiaster? Mtp på det du sier at dette fytin snakket er tullete?

Jeg ligger på et proteininntak på rundt 150g per dag, og vil helst unngå matvarer som hemmer opptaket mtp all tiden man legger i treningen...:)

Hvit ris er meget bra som karbohydratkilde ja. Synes det blir tullete å diskutere om jasminris eller basmatiris er sunnest om det er 1 gram mer protein i den ene og 2 gram mer fiber i den andre når det uansett blir andre matvaregrupper som kan dekke protein og fiberbehovet mye bedre.

Hvit ris er meget bra som karbohydratkilde ja. Synes det blir tullete å diskutere om jasminris eller basmatiris er sunnest om det er 1 gram mer protein i den ene og 2 gram mer fiber i den andre når det uansett blir andre matvaregrupper som kan dekke protein og fiberbehovet mye bedre.

Enig. Forskjellen på basmati vs jasmin er vel ganske så marginale. Tråden etterspurte om forskjellen var stor mellom hvit-og fullkornsris. Hvor mye mer "helsegunstig" mtp bludsukker etc er fullkornsrisen? Jeg heller nå fortsatt mer mot hvit ris når dette med opptak av protein(kilde:Faggerli, Børge) kan være reellt

Jeg heller nå fortsatt mer mot hvit ris når dette med opptak av protein(kilde:Faggerli, Børge) kan være reellt

Enig med deg også. Men som Stokkeland sier så er ikke dette noe du trenger legge så mye betydning i. Om det er noe fytinsyrer i brun ris veies dette opp med mer næringsstoffer så nettoeffekten blir omtrent den samme. Spis den du synes smaker best.

Blodsukkeret er neppe noe problem med den karbmengden du spiser. Både trening og biorytmedietten vil jo forbedre insulinsensitiviteten og forhindre et høyt blodsukker, så dette er først og fremst et problem for de som ikke trener, men spiser mye karbohydrater hele dagen.

Enig med deg også. Men som Stokkeland sier så er ikke dette noe du trenger legge så mye betydning i. Om det er noe fytinsyrer i brun ris veies dette opp med mer næringsstoffer så nettoeffekten blir omtrent den samme. Spis den du synes smaker best.

Blodsukkeret er neppe noe problem med den karbmengden du spiser. Både trening og biorytmedietten vil jo forbedre insulinsensitiviteten og forhindre et høyt blodsukkeret, så dette er først og fremst et problem for de som ikke trener og spiser mye karbohydrater hele dagen.

Absolutt sant! Så evt lettkokte havregryn og Cottage Cheese eller CC med jasmin ris oppi til kvelds, burde være en bra avslutning på dagen syns jeg :). Selv om dette er uavhengig av om jeg har hvile-eller treningsdager. Og selvfølgelig visste jeg at verken brun eller hvit ris kategoriseres som "farlig nei-mat" generellt, men i dete forumet er det snakk om ytterlige treningsresultater, og ikke i tråd med "Ola Nordmann" kost etter norske helsemyndigheters råd som har anbefalinger som skal opprettholde en ok og stabil helse, og ikke mer

Ååå, jeg elsker couscous! Men har kuttet det ut pga alt for raske karbs. Hvor får du kjøpt fullkorns couscous? :)

De har det på de fleste dagligvarer, men ikke alle, så det kan hende du må ta en leterunde første gangen :p Dette er typen jeg bruker, anbefales =) : Fullkornscouscous | GoGreen

Haha, var vel ikke så idot-spørsmål vel..:p Mtp jeg følger biorytmedietten, må jeg ha mer karbs enn grønnsaker kan gi meg. Dersom jeg hadde kuttet ut havregør(korn, ris etc.) på kvelden, hadde jeg ligget på rundt 30g karbs per dag! Så satser på at raske karber til kvelds ikke gjør store skaden.

Neida, jeg synes ikke du er en idiot. Du reflekterer jo over det du gjør, og det er mer enn det mange andre gjør. Men jeg er enig i det mange andre sier, ikke gjør dette til en stor sak. Jeg selv spiser lavkarbo, og siden kona mi er ekspert, har jeg stadig spurt henne om DET og DET er "lov" på lavkarbo. Svaret hennes er da at ALT er "lov" på lavkarbo - den finnes ingen "nei" så lenge det fungerer for deg på en bra måte. Jeg spiser iblant ris fordi det er godt, og fordi det er en jækla bra måte å få i seg energi på. 2 hekto ris blandet opp med en hel svær haug med smør = nok kcal:cool:

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...