Tiik Skrevet 9. oktober 2012 Del Skrevet 9. oktober 2012 Hei. Har sett gjennom FAQ kosthold, men det jeg ikke finner og lurer på er; Ved bulking, altså øke muskelmasse ved styrketrening; skal man spise HVIT ris, eller BRUN/fullkorns ris? Leser for det meste at brun ris er det beste å spise(generelt) men hører rykter om at "alle" som bulker spiser hvit ris. Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/13157-hvit-eller-brun-ris-ved-bulking-og-hvorfor/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
Oddis Skrevet 9. oktober 2012 Del Skrevet 9. oktober 2012 Det er en del som unngår mye bruk av brun ris fordi skallet på risen inneholder fytinsyrer som begrenser kroppens opptak av næringsemner. For mye fiber vil også kunne gjøre deg mer oppblåst om du skal spise veldig mye. Men du gjør ikke så mye feil om du gjør det ene eller det andre her. Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/13157-hvit-eller-brun-ris-ved-bulking-og-hvorfor/#findComment-509705 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tiik Skrevet 9. oktober 2012 Forfatter Del Skrevet 9. oktober 2012 Ja, det stemmer, jeg blir rimelig oppblåst av all ris spisingen Men vil energien bli like bra fordelt mellom måltidene om man spise hvit ris, med tanke på høyere GI? (og med tanke på at man legger på seg fett av å spise "hvitt") ? Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/13157-hvit-eller-brun-ris-ved-bulking-og-hvorfor/#findComment-509713 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Oddis Skrevet 9. oktober 2012 Del Skrevet 9. oktober 2012 Ja, det stemmer, jeg blir rimelig oppblåst av all ris spisingen Men vil energien bli like bra fordelt mellom måltidene om man spise hvit ris, med tanke på høyere GI? (og med tanke på at man legger på seg fett av å spise "hvitt") ? Du legger ikke på deg mer fett av å spise hvis ris enn brun, du legger på deg fett om du spiser mer enn det overskuddet kroppen trenger for å bygge muskler. GI har lite å bety i komplette måltider hvor du spiser både ris, kjøtt/fisk, evt andre fettkilder og grønnsaker. Myr 1 Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/13157-hvit-eller-brun-ris-ved-bulking-og-hvorfor/#findComment-509718 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Thomas O Skrevet 9. oktober 2012 Del Skrevet 9. oktober 2012 Drikker du rikelig med vann til rismåltidet er det ikke sikkert du blir oppblåst eller får treg mage. I hvert fall ikke mtp fiberinnholdet. Som nevnt hindrer fytat biotilgjengeligheten av mineraler men ikke alle som enkelte skal ha det til. Hvit ris har til sammenlikning en mye mindre andel mineraler enn brun ris, så det vil strengt tatt gå opp i opp. Vegard L 1 Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/13157-hvit-eller-brun-ris-ved-bulking-og-hvorfor/#findComment-509719 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tiik Skrevet 9. oktober 2012 Forfatter Del Skrevet 9. oktober 2012 Takk for svar! Så da er det bare å kaste ut all fullkornsris jeg har spist nå i 1 år og hamstre sekker med jasmin ris. Namm, endelig smakfull ris igjen! Andy74 1 Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/13157-hvit-eller-brun-ris-ved-bulking-og-hvorfor/#findComment-509725 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Vegard L Skrevet 9. oktober 2012 Del Skrevet 9. oktober 2012 Drikker du rikelig med vann til rismåltidet er det ikke sikkert du blir oppblåst eller får treg mage. I hvert fall ikke mtp fiberinnholdet. Som nevnt hindrer fytat biotilgjengeligheten av mineraler men ikke alle som enkelte skal ha det til. Hvit ris har til sammenlikning en mye mindre andel mineraler enn brun ris, så det vil strengt tatt gå opp i opp. og fytat vil bare påvirke biotilgjengeligheten til mineralene i samme måltid, ikke også resten av dagen sånn som noen tror. Thomas O 1 Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/13157-hvit-eller-brun-ris-ved-bulking-og-hvorfor/#findComment-509734 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Thomas O Skrevet 9. oktober 2012 Del Skrevet 9. oktober 2012 Dette kommer jo også an på måltidssammensetning. Fytat binder ikke uendelige mengder jern eksempelvis. Så dersom måltidet er dominert av en del kjøtt og grønnsaker også, er det begrenset hvor mye jern som blir bundet av fytat. Spesielt med tanke på den gode biotilgjengeligheten til jern i kjøtt samt at vitamin C fra grønnsaker også er med på å fremme opptaket. Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/13157-hvit-eller-brun-ris-ved-bulking-og-hvorfor/#findComment-509743 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Oddis Skrevet 9. oktober 2012 Del Skrevet 9. oktober 2012 I asia er det ganske vanlig å la brun og svart ris ligge i vann 12 timer før koking. Da blir den også mykere. Når risen ligger i vann dannes det enzymer som bryter ned endel av fytinsyrene. Samme kan man gjøre med havregryn og da trenger også havregrøten kun å varmes, trenger ikke koke engang. Svart ris er forøvrig meget rik på antioksidanter (mer enn blåbær) (svart ris og villris er ikke det samme) Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/13157-hvit-eller-brun-ris-ved-bulking-og-hvorfor/#findComment-510035 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Oddis Skrevet 9. oktober 2012 Del Skrevet 9. oktober 2012 Brun ris inneholder fytase, som får bedre tilgang til å bryte ned fytin i vann og blir deaktivert i magesyre noe som gjør at fytin kommer videre ned. Jo, enzymet finnes vel der allerede, men ihvertfall brytes fytinsyrene ned ved å la ligge i vann Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/13157-hvit-eller-brun-ris-ved-bulking-og-hvorfor/#findComment-510124 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Oddis Skrevet 9. oktober 2012 Del Skrevet 9. oktober 2012 Dette er i forbindelse med korn da, men omtrent det samme angående fytinsyrene: Kosthold og helse - Tidsskrift for Den norske legeforening Melet er en rik jernkilde, men jernet er bundet som salt av en syre, fytinsyre. Dette saltet kan menneskekroppen ikke oppta, men lar det gå uspaltet tvers igjennom fordøyelsen. En gammel regel sier at all melmat må stå en tid tilsatt væske og svelle for å bli lettere fordøyelig. Den gang kjente man ikke til forskjellige salter, enzymer eller ioner, visste bare at brøddeigen måtte stå på et lunt sted, helst hele natten, for å heve seg før brødet ble stekt. I dag vet vi hvorfor: I melet finnes også et enzym - fytase - hvis jobb er å frigjøre jernet fra syren slik at det kan bli tatt opp av mennesket. Fytasen trenger fire timer i fuktig miljø i romtemperatur for å gjøre jobben ferdig. I tillegg trenger menneskebarnet noe å spise eller drikke som inneholder vitamin C for å kunne ta opp et maksimum av de jernionene fytasen har frigjort fra fytinsyren. Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/13157-hvit-eller-brun-ris-ved-bulking-og-hvorfor/#findComment-510175 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Vegard L Skrevet 9. oktober 2012 Del Skrevet 9. oktober 2012 C-vitamin binder seg til fytaten slik at den ikke kan binde seg til jernet og hemme opptaket. Det er hovedfunksjonen til c-vitamin i jernopptaket. Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/13157-hvit-eller-brun-ris-ved-bulking-og-hvorfor/#findComment-510180 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Ukjent666 Skrevet 9. oktober 2012 Del Skrevet 9. oktober 2012 All the science(y) Pewpew 1 Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/13157-hvit-eller-brun-ris-ved-bulking-og-hvorfor/#findComment-510191 Del på andre sider Flere delingsvalg…
lyspæra Skrevet 9. oktober 2012 Del Skrevet 9. oktober 2012 hvit. finere farge. Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/13157-hvit-eller-brun-ris-ved-bulking-og-hvorfor/#findComment-510409 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest ILU Skrevet 9. oktober 2012 Del Skrevet 9. oktober 2012 hvit. finere farge. Kan argumenteres for at hvitt og svart er samme farge. Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/13157-hvit-eller-brun-ris-ved-bulking-og-hvorfor/#findComment-510437 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.