Gå til innhold

Hvit eller brun ris ved bulking, og hvorfor ?


Anbefalte innlegg

Hei. Har sett gjennom FAQ kosthold, men det jeg ikke finner og lurer på er;

Ved bulking, altså øke muskelmasse ved styrketrening; skal man spise HVIT ris, eller BRUN/fullkorns ris? :huh:

Leser for det meste at brun ris er det beste å spise(generelt) men hører rykter om at "alle" som bulker spiser hvit ris. :confused:

Fortsetter under...

Det er en del som unngår mye bruk av brun ris fordi skallet på risen inneholder fytinsyrer som begrenser kroppens opptak av næringsemner. For mye fiber vil også kunne gjøre deg mer oppblåst om du skal spise veldig mye.

Men du gjør ikke så mye feil om du gjør det ene eller det andre her.

Ja, det stemmer, jeg blir rimelig oppblåst av all ris spisingen ;)

Men vil energien bli like bra fordelt mellom måltidene om man spise hvit ris, med tanke på høyere GI?

(og med tanke på at man legger på seg fett av å spise "hvitt") ?

Du legger ikke på deg mer fett av å spise hvis ris enn brun, du legger på deg fett om du spiser mer enn det overskuddet kroppen trenger for å bygge muskler.

GI har lite å bety i komplette måltider hvor du spiser både ris, kjøtt/fisk, evt andre fettkilder og grønnsaker.

Drikker du rikelig med vann til rismåltidet er det ikke sikkert du blir oppblåst eller får treg mage. I hvert fall ikke mtp fiberinnholdet.

Som nevnt hindrer fytat biotilgjengeligheten av mineraler men ikke alle som enkelte skal ha det til. Hvit ris har til sammenlikning en mye mindre andel mineraler enn brun ris, så det vil strengt tatt gå opp i opp.

Annonse

Drikker du rikelig med vann til rismåltidet er det ikke sikkert du blir oppblåst eller får treg mage. I hvert fall ikke mtp fiberinnholdet.

Som nevnt hindrer fytat biotilgjengeligheten av mineraler men ikke alle som enkelte skal ha det til. Hvit ris har til sammenlikning en mye mindre andel mineraler enn brun ris, så det vil strengt tatt gå opp i opp.

og fytat vil bare påvirke biotilgjengeligheten til mineralene i samme måltid, ikke også resten av dagen sånn som noen tror.

Dette kommer jo også an på måltidssammensetning.

Fytat binder ikke uendelige mengder jern eksempelvis. Så dersom måltidet er dominert av en del kjøtt og grønnsaker også, er det begrenset hvor mye jern som blir bundet av fytat. Spesielt med tanke på den gode biotilgjengeligheten til jern i kjøtt samt at vitamin C fra grønnsaker også er med på å fremme opptaket.

I asia er det ganske vanlig å la brun og svart ris ligge i vann 12 timer før koking. Da blir den også mykere. Når risen ligger i vann dannes det enzymer som bryter ned endel av fytinsyrene. Samme kan man gjøre med havregryn og da trenger også havregrøten kun å varmes, trenger ikke koke engang.

Svart ris er forøvrig meget rik på antioksidanter (mer enn blåbær) (svart ris og villris er ikke det samme)

Brun ris inneholder fytase, som får bedre tilgang til å bryte ned fytin i vann og blir deaktivert i magesyre noe som gjør at fytin kommer videre ned.

Jo, enzymet finnes vel der allerede, men ihvertfall brytes fytinsyrene ned ved å la ligge i vann :)

Dette er i forbindelse med korn da, men omtrent det samme angående fytinsyrene:

Kosthold og helse - Tidsskrift for Den norske legeforening

Melet er en rik jernkilde, men jernet er bundet som salt av en syre, fytinsyre. Dette saltet kan menneskekroppen ikke oppta, men lar det gå uspaltet tvers igjennom fordøyelsen. En gammel regel sier at all melmat må stå en tid tilsatt væske og svelle for å bli lettere fordøyelig. Den gang kjente man ikke til forskjellige salter, enzymer eller ioner, visste bare at brøddeigen måtte stå på et lunt sted, helst hele natten, for å heve seg før brødet ble stekt. I dag vet vi hvorfor: I melet finnes også et enzym - fytase - hvis jobb er å frigjøre jernet fra syren slik at det kan bli tatt opp av mennesket. Fytasen trenger fire timer i fuktig miljø i romtemperatur for å gjøre jobben ferdig. I tillegg trenger menneskebarnet noe å spise eller drikke som inneholder vitamin C for å kunne ta opp et maksimum av de jernionene fytasen har frigjort fra fytinsyren.

Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...