Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Sjekk ut her:

Noen interessante sitater for min del:

In animal studies, omega-6 PUFAs have a strong mammary tumor-enhancing effect [21,22]. In order to exert their carcinogenic effects, they must first undergo an oxidative metabolization, mainly through the lipoxygenase and cyclooxygenase pathways [23,24]. The main substrate of these oxidative pathways is arachidonic acid, which is mainly produced from dietary linoleic acid, the most common omega-6 PUFAs in Western foods and cooking fats. Several recent epidemiologic studies have found a positive association between dietary omega-6 PUFAs and breast cancer risk

Forskere begynner såvidt å touche innom genetisk predispnoering så jeg synes dette var interessant:

...women with a genetic aberration affecting the LOX enzyme whose diet provided a high level of omega-6 (linoleic acid) had a significantly increased breast cancer risk [25]. However, when women with the same high-risk genetic profile had a diet lower in linoleic acid, their genotype had no significant effect on their breast cancer risk. This demonstration that a diet-gene interaction increases the risk of cancer may explain why some previous studies were inconsistent or conflicting

Thus, there are several recent and concordant studies that strongly suggest that dietary omega-6 PUFAs - the consumption of which is encouraged worldwide to decrease blood cholesterol - increase the risk of breast cancers. In the same line of reasoning, it is important to recall that the most frequently prescribed cholesterol-lowering drugs (including statins) increase the blood concentration of arachidonic acid, the main omega-6 PUFA in cell membranes.

Som artikkelen påpeker kan man ikke påvise kausalitet via observasjonsstudier, men jeg synes likevel at det er såpass mye ny data som peker på omega-6 inntak og kreft, selv om det selvfølgelig skal nevnes at det er mange konfunderende faktorer som kan spille inn. To randomiserte, kontrollerte studier som ikke hadde som hensikt og se på sammenhengen mellom omega-6 og kreft bidro med litt informasjon om temaet:

In the Los Angeles trial, there was a huge increase in dietary omega-6 in the experimental group compared with the control group (15% total energy versus 5%) and there was a significant increase in the incidence of new cancers and in cancer mortality in the high omega-6 group [33]. By contrast, in the Lyon trial, the intake of omega-6 was slightly but significantly reduced in the experimental group (3.6% total energy versus 5.3%) and there was a significant decrease in cancer incidence in the low omega-6 group [34].

Som nylig nevnt på forskning.no:

At the same time, omega-3 PUFAs were shown to have chemopreventive properties against various cancers and their complications, including colon and breast cancer

Hva tenker dere?

Fortsetter under...

Så vidt jeg kan se tar denne artikkelen et oppgjør med at det rett og slett er altfor mye omega-6 i det vestlige kostholdet, og hvilke følger dette kan få. I abstraktet nevnes det at en høy omega-3/omega-6-ratio sannsynligvis er veien å gå, og at det derfor ikke egner seg med anbefalinger som involverer mer omega-6 når vi allerede spiser altfor mye.

For mye omega-6 blokkerer produksjonen av eikosanoider fra omega-3, det vil føre til en overproduksjon av eikosanoider fra omega-6 som har vist seg å være innflammatorisk. Det kan du lese mer om i artikkelen til Vegard Lysne HER

Er det mengden omega-6 isolert sett som er problemet, eller er det forholdet mellom omega-3 og omega-6 i det totale inntaket? Det lurer jeg på :)

Først og fremst er det vel det at vi får for mye omega-6 gjennom det tradisjonelle vestlige kostholdet. Dessverre hjelper det ikke stort å "pøse på" med omega-3 for å gjenopprette balansen. For mye av noe er aldri bra, og det gjelder også omega-3 fettsyrer. For eksempel er omega-3 med på å forhindre koagulering av blod, og får man for mye omega-3 (her skal man nok snakke stooore mengder) kan det tenkes at man vil få problemer med å stoppe blødninger. Derfor vil jeg si at det høye inntaket av omega-6 er det største problemet.

Når det gjelder kreft har et høyt inntak av omega-6 i forhold til omega-3 vist seg å bidra til utviklingen av kreftsvulster ved at det øker blodtilstrømming til svulsten slik at den vokser raskere. Enda en grunn til å minke inntaket av omega-6 =)

Hjelper heller ikke at produksjonsdyr, fores i hovedsak på pellets med mye omega-6 i forhold til omega-3. Så dyr som kylling og svin, som stort sett kun fores på kraftfor, har samme dårlige fordelingen i kjøttet, så for oss som gjerne spiser en del kylling og svin, så vil andelen omega-6 være mye høyere. Spiser en mer vilt, fisk, samt kjøtt fra lam, sau og kje, som får i større grad gå ute og beite fritt,vil det være en bedre fordeling av omega-3 og-6. Skrev et innlegg om det tidligere, men fikk liten respons, men kan finne frem linken jeg la frem der.

omega-6 versus omega-3 - NIFES

http://www.umb.no/statisk/husdyrforsoksmoter/2011/49.pdf

Annonse

Hjelper heller ikke at produksjonsdyr, fores i hovedsak på pellets med mye omega-6 i forhold til omega-3. Så dyr som kylling og svin, som stort sett kun fores på kraftfor, har samme dårlige fordelingen i kjøttet, så for oss som gjerne spiser en del kylling og svin, så vil andelen omega-6 være mye høyere. Spiser en mer vilt, fisk, samt kjøtt fra lam, sau og kje, som får i større grad gå ute og beite fritt,vil det være en bedre fordeling av omega-3 og-6.

Amen :thumbsup:

Først og fremst er det vel det at vi får for mye omega-6 gjennom det tradisjonelle vestlige kostholdet. Dessverre hjelper det ikke stort å "pøse på" med omega-3 for å gjenopprette balansen. For mye av noe er aldri bra, og det gjelder også omega-3 fettsyrer. For eksempel er omega-3 med på å forhindre koagulering av blod, og får man for mye omega-3 (her skal man nok snakke stooore mengder) kan det tenkes at man vil få problemer med å stoppe blødninger. Derfor vil jeg si at det høye inntaket av omega-6 er det største problemet.

Når det gjelder kreft har et høyt inntak av omega-6 i forhold til omega-3 vist seg å bidra til utviklingen av kreftsvulster ved at det øker blodtilstrømming til svulsten slik at den vokser raskere. Enda en grunn til å minke inntaket av omega-6 =)

Omega-3 virker blodfortynnende, mens omega-6 har motsatt effekt. Uansett er det mengdeforholdet som avgjør, så om man jevner dette ut ved å redusere omega-6 eller øke omega-3 er i utgangspunktet ikke så farlig.

Men, i et standard vestlig kosthold så er det liten tvil om at inntaket av omega-6 er for høyt og bør reduseres.

Omega-3 virker blodfortynnende, mens omega-6 har motsatt effekt. Uansett er det mengdeforholdet som avgjør, så om man jevner dette ut ved å redusere omega-6 eller øke omega-3 er i utgangspunktet ikke så farlig.

Men, i et standard vestlig kosthold så er det liten tvil om at inntaket av omega-6 er for høyt og bør reduseres.

Betyr dette at Omega-3 er bra for folk med hjerteproblemer?

Omega-3 virker vasodilerende (gjør at blodårene utvider seg) og blodfortynnende, noe som fører til et lavere blodtrykk, som igjen er positivt med tanke på hjerte- og karsykdommer. Jeg vil derfor si at omega-3 er bra for hjertet :)

Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...