Gå til innhold

Ulempene med for lite kaloriinntak


løvetann

Anbefalte innlegg

Jeg tror at jeg spiser litt for få kalorier i løpet av en dag. På en vanlig dag ligger jeg rett rundt 1000 kcalorier, og hvis jeg er flink kommer jeg helt opp på 1300 - men da sitter jeg også igjen med dårlig samvittighet. Jeg har gått mye ned i vekt de siste månedene, nærmere 12 kg på 3 måneder. Jeg er 17 år, veier nå 57 kg og er 159 cm høy. Jeg trener ca. 5 dager i uken: mest kondisjon, men også litt styrketrening. Spiser akkurat det samme på treningsdagene som på de dagene jeg har fri.

Det jeg lurer på nå er; hva er farlig med å få i seg for lite kalorier? Har hørt om at kroppen kan skru på "sparebluss" osvosv... Jeg trenger å bli litt skremt, slik at jeg får i meg mer mat! Er nemlig veldig redd for å få i meg mat, fordi jeg har ikke lyst til å gå opp i vekt. Så - noen som kan hjelpe meg?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Noe jenter bør være veldig oppmerksom på er dette som vi kaller den kvinnelige utøvertriaden. Dette er en tredelt tilstand som vi litt forenklet kan si at handler om for lite inntak av energi som fører til manglende menstruasjon og som igjen vil føre til benskjørhet. Når man tilfører for lite energi vil kroppen nedprioritere viktige hormonelle mekanismer og østrogennivået vil bli for lavt. Normale østrogennivåer er viktig for at kroppen skal absorbere kalsium. Lavt østrogennivå går ut over beintettheten og kan føre til for tidlig utvikling av benskjørhet. Noe som igjen øker risikoen for bruddskader. Det er viktig at man fram til og i 20-årene bygger opp peak bonemass slik at man kan forebygge benskjørhet i eldre alder, da kvinnene i Norge ligger på verdenstoppen med osteoporose. I toppidretten i Norge i dag ser vi mange jenter i 20-årene med påbegynt osteoporose noe som er veldig negativt. For å forebygge dette bør man altså ha et adekvat inntak av energi til kroppen :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det med benskjørhet er faktisk ganske kjipe saker. Mange tenker at det bare er pytt pytt, og at det ikke skjer med dem. Tro meg, benskjørhet får man etterhvert hvis man "tuller" med kosthold over for lang tid.

Jeg har ikke målt bentettheten min på en stund, men forrige gang jeg gjorde det fikk jeg påvist osteoporose i den ene hoften og osteopeni i den andre (osteopeni er en påbegynt osteoporose/benskjørhet). Aner ikke hvorfor det var forskjell på høyre og venstre side, men det var det legen sa...

I sommer brakk jeg kragebenet i et fall på sykkelen - selvfølgelig på høyre siden som jeg er så avhengig av. Når jeg skulle på den siste sjekken ble jeg spurt om jeg røyker - noen jeg ikke gjør. Legen kjente ikke meg og min historie, men spurte fordi benet grodde ikke så raskt som det skulle. Alt gikk seg til og benet er nå grodd, men det er en liten eye-opener å se hvordan benskjørheten allerede har tatt grepet...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jeg hadde det på akkurat samme måte som deg før.. Fra oktober til desember spiste jeg vel ikke mer enn ca 800-1000 kalorier på en dag, i tillegg til 6 løpeøkter på ca 1mil hver i uken. Og middag var kun en belønning om jeg hadde vært flink nok :p men har nå begynt å spise myyye mer mat (føles hvertfall sånn) og får i meg rikelig med viktige proteiner og grønnsaker. OG jeg skal love deg at du vil merke forskjell om du gjør det samme :) Du vil nok merke stor forskjell i både humør, konsentrasjon og generelt hvordan du føler deg! :) Du vil ikke legge på deg om du spiser riktig, så lenge du er så aktiv som du er :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...