Gå til innhold

Matforvirret; karbo, protein, fett, kcal.... hjelp!


Anbefalte innlegg

Som en av disse som scorer på "Fedme" her i landet prøver jeg og endre livsstilen min.

So far, so good!

Men, jeg skal da spise proteinrik mat.

Det funker jo greit det, men allikevel lurer jeg på noe.

Hvordan skal næringssinnhold og balansen mellom karbo/protein/kcal/fett være?

Pga cøliaki spiser jeg glutenfritt, mat som inneholder mye karbo fra før av.

Jeg har ikke valgt noen lavkarbo livsstil, men prøver heller og begrense innholdet og velge mat med lavt og langsomt karbo innhold.

F.eks så kjøpte jeg meg en pakke knekkebrød her forleden .

Innholdet i den er:

Pr.100 gr:

Energi- 396 kcal

Protein- 16.3

Karbo- 49.9

Fett- 14.6

Fiber- 12.1

Pr skive (26 gram)

Energi- 104 kcal

Sukker- 0.1 gr

Fett- 3,8 gr

Dette var bare et eksempel, men jeg blir litt forvirret for jeg vet ikke helt hvor mye er mye proteiner?

Når jeg skal handle f.eks; Hvor mye av næringsstoffene skal jeg velge for at det blir rett?

Litt rotete skrevet, men håper dere skjønner allikevel.

Fortsetter under...

Jeg synes dette er et godt utgangspunkt: http://myrevolution.no/s/health-fitness-concept-kosthold/

Da har man en karbohydratkilde, en fettkilde og en proteinkilde i hvert måltid, og det er veldig enkelt.

Her står det litt om anbefalt proteininntak:

http://fitnessbloggen.no/optimalt-proteininntak/

Først og fremst bør du få i deg nok proteiner. Sørg for å få i deg proteiner som tilsvarer 2-2,5 g proteiner per kg kroppsvekt. Er du overvektig kan du nok holde deg nærmere 2 g/kg enn mot 2,5 g/kg. Dette vil kanskje tilsvare 600-800 kcal. Resten av kalorikvoten din fyller du opp med fett og karbohydrater slik du selv ønsker. Noen trives med lite karbo, andre med mer karbo. Vil likevel anbefale å kutte litt ned på karbohydrater dersom du skal ned i vekt. Fett gir for mange en bedre metthetsfølelse enn karbohydrater. Man kan fint spise potet etc til middag, men man trenger ikke å spise fem måltid om dagen som består av brødskiver. Alt med måte!

Og for å svare på det du spurte om; knekkebrød inneholder i praksis IKKE proteiner.

Liker du knekkebrød, må du lesse på proteiner selv.

Fler skiver kjøttpålegg, tykt lag med ost. Halv boks makrell i tomat. Da får du proteiner så det holder.

Skap deg gjerne bruker på Diett.no. Da er det veldig kjapt å skrive inn det du legger på tallerken og få en oversikt over hva du får i omtrentlig fordeling.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...