Gå til innhold

Hvordan forholde seg til sukker og karbohydrater, når man har lavt blodsukker?


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Starter morgenen som oftest med frukt, som for eks. banan, pære, tomat. Ca. en halvtime til time etterpå kan jeg spise alt fra to-fire brødskiver med grovbrød, med pålegg slik som ost, rødvinspølse, makrell i tomat, agurk.

Utover dagen mot brunsj-lunsj tid spiser jeg et større måltid, som for eks. stekte poteter med pølser, pannekaker, egg og bacon eller flere brødskiver. Spiser omtrent to måltider til imellom før det blir middag, koker meg enten noe pasta, spaghetti, poteter. Eller brødskiver.

Til middag spiser jeg fulltallerken, ofte to tallerkener. Har veldig sunt, variert norsk kosthold når det kommer til middagsmat. Spiser bare taco, pizza og slik mat i helgene, som oftest på lørdager.

Så på hverdager til middag spiser jeg alt fra kjøttkaker, fisk, middagspølser, fiskegrateng. Vi har som regel kokt potet til middag hver dag.

Bruker mye grønnsaker til maten, poser med grønnsaksblandinger, gulerøtter, surkål, rødkål. Spiser veldig sjeldent rømme, dressing og slikt.

Time etter middagen, spiser jeg på nytt, spiser som regel middagsrester. Time etter der igjen er jeg igjen nede i kjøleskapet for å finne mer mat, men ender som regel med å spise brødskiver. Dette er da rundt 7-8 tiden på kvelden.

Fortsetter egentlig bare slikt, spiser ofte gjennom dagen, så mye jeg klarer å spise. Med mye småspising imellom da jeg som regel spiser frukt og grønt, eller brødskiver og knekkebrød.

Så du kan regne med at jeg spiser et måltid hver time, om jeg orker å spise da såklart. Blir lei av å spise, fordi om jeg er sulten hele tiden.

Når det kommer til karbohydrater og sukker, så drikker jeg mye saft og te, og brus om vi har det. Kan spise en hel stor melkesjokoladeplate rett før middag og fortsatt spise som normalt. Har et utrolig søtsug, som jeg ikke klarer å bli kvitt. Prøver å bytte det ut med frukt, men det holder liksom ikke.

Håper dette svaret hjalp.

Mer fett og protein, mindre frukt og brødskiver.

Til frokost kan du spise en skinkeomelett sammen cottage cheese (dette har du oppi) med agurk og tomat. Vil du ha noe brød ved siden av, så synes jeg fedonbrødet faktisk smaker ganske godt.

Til lunsj kan du ha med matpakke med enten kylling, kabonadedeig, strimlet svinekjøtt, torsk eller sei - ferdigkokte grønnsaker og 2-3 amandinepoteter med havsalt. Er du mer sulten kan du ta deg en skyr til dessert.

Til middag kan du spise litt mindre potet (f.eks 2-3 små poteter), og mer kjøtt og fisk. Om det er lite fett i måltidet, kan du spe på med avokado (4-5kr pr stk, del i 2 eller 4), olivenolje, eller mandler/haselnøtter/valnøtter. Få familien til å vektlegge en solid porsjon grønnsaker også.

I 8-tiden kan du jo lage deg kesam med funlight og 2 never valnøtter og f.eks noen smaksgulrøtter, sukkererter osv. Evt wasa knekkebrød fiber plus med kokt egg, hvitost, skinke, makrell i tomat o.l. Mager smøreost med kylling eller skinke smaker også godt. Liker du cottage cheese, få fungerer dette også.

Denne småspisinga di gjør nok at du tyr til lettvindte løsninger som frukt og brødskiver. Jeg ville heller vektlagt mer fett og protein. Det burde hjelpe på.

Utover dette har nok Vegard noen gode tips å komme med:-)

Annonse

Det er ikke noe særlig tvil om at du ville ha god nytte av å bytte ut en god del av karbohydratene i kostholdet ditt med mer protein og fett. Med reaktiv hypoglykemi vil karbohydratene mette langt mindre enn de gjør for andre, siden du får et større blodsukkerfall.

Hvis jeg var deg ville jeg gjort ganske drastiske endringer i kostholdet ditt.

  • Det første du bør kutte ut er flytende sukkerkilder som brus og saft. Disse kan du bytte ut med sukkerfrie varianter eller med vann.
  • Det andre jeg ville gjort var å redusere brødinntaket (karbohydratbaserte måltider) ganske kraftig, til maks ett måltid om dagen. Dette ville jeg lagt til etter trening eller til kveldsmat. Rett etter trening er insulinsensitiviteten høyest, noe som gjør at du kan slippe unne de verste blodsukkerfallene. Eksempler på ting du kan bytte ut brødmat med:
    • Cottage cheese/kesam/naturell yoghurt med bær, fun light eller litt frukt
    • Egg i alle varianter
    • Middagsrester
    • Salat med kjøtt/fisk/egg

    [*]Når det gjelder det du kaller et veldig sunt kosthold til middag, så er det ikke nødvendigvis så sunt som man tror med blandingsprodukter som kjøttkaker, pølser og fiskegrateng. Fokuser på rene råvarer som kjøtt, fisk og skalldyr, og fyll opp tallerkenen med grønnsaker. Her kan du fint benytte deg av frossengrønnsaker. I tillegg bør du få med en god fettkilde, f.eks. en saus basert på fløte eller rømme, eller en dressing av rømme eller olivenolje.

    [*]Småspising av frukt mellom måltidene er ikke det lureste for en i din situasjon. For det første så blir nok metthetsfølelsen din mer langvarig om du gjør endringer i tråd med det jeg har skrevet over, så det er ikke sikkert du har det samme behovet for å spise mellom måltidene. Om du likevel skulle bli sulten, kan du spise litt nøtter (helst ubehandlede).

Høres dette ut som noe du kunne gjennomført?

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...