malawi Skrevet 21. desember 2013 Del Skrevet 21. desember 2013 Jeg jobber 70 % natt (15 vakter på 6 uker) og har lenge lurt på hva som er "lurt" å gjøre mht kostholdet, mest for å hindre vektoppgang. Hva skal jeg spise og når skal jeg spise. Starter på jobb 21.45 og jobber til 07.45. Sover fra 8.15 til ca 15.00. Noen som har tips og erfaringer de vil dele? Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/26640-kosthold-og-nattvakter/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
Indiska Skrevet 21. desember 2013 Del Skrevet 21. desember 2013 Det er anbefalt å spise minst mulig på natten. Ta et relativt stort måltid på kvelden, rundt elleve-tolv, et lite måltid (f.eks en skive og en yoghurt) klokken fire og det samme før du legger deg om morgenen. Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/26640-kosthold-og-nattvakter/#findComment-914065 Del på andre sider Flere delingsvalg…
malawi Skrevet 22. desember 2013 Forfatter Del Skrevet 22. desember 2013 Da gjør jeg nok noe riktig.spiser omtrent som du skriver. Er fryktelig sulten om natten,samtidig som jeg ikke vil opp i vekt. Må virkelig gjøre en innsats her:-) Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/26640-kosthold-og-nattvakter/#findComment-914532 Del på andre sider Flere delingsvalg…
bjorneel Skrevet 23. desember 2013 Del Skrevet 23. desember 2013 Jeg spiser "normalt" på natta, men snur litt på måltider. Stor middag på ettermiddag/kveld. Mellommåltid/frokost ca. 22/23 og stor lunsj ca 02/03. Har aldri vært nødvendig å spise mindre på natta, men har da også en aktiv jobb med mye gåing. Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/26640-kosthold-og-nattvakter/#findComment-914613 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kari Skrevet 23. desember 2013 Del Skrevet 23. desember 2013 Spiser å normal på natt. Prøvde å spise mindre,men det resulterte i svimmelhet og slapp form kjapt. Så har middag ved midnatt og to måltid etter det som regel. Kcal ut vs kcal inn regnskap i hodet så fungerer det greit for min del. Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/26640-kosthold-og-nattvakter/#findComment-914616 Del på andre sider Flere delingsvalg…
BROrilla Skrevet 23. desember 2013 Del Skrevet 23. desember 2013 Har man snudd døgnet så snu om på vanene også Da blir det "normalt" rimelig fort. Liten betydning å spise på natten når det er "dagen" for deg og du gjør det du ellers ville ha gjort bare på et annet tidspunkt:) Kari 1 Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/26640-kosthold-og-nattvakter/#findComment-914618 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Indiska Skrevet 23. desember 2013 Del Skrevet 23. desember 2013 Har man snudd døgnet så snu om på vanene også Da blir det "normalt" rimelig fort. Liten betydning å spise på natten når det er "dagen" for deg og du gjør det du ellers ville ha gjort bare på et annet tidspunkt:) Nei. Det er gjort utallige undersøkelser på dette, og skiftarbeid har flere helserisikoer ved seg. Hormonelt tilpasser ikke kroppen seg, og man bør unngå større måltider om natten. Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/26640-kosthold-og-nattvakter/#findComment-914902 Del på andre sider Flere delingsvalg…
BROrilla Skrevet 23. desember 2013 Del Skrevet 23. desember 2013 Nei. Det er gjort utallige undersøkelser på dette, og skiftarbeid har flere helserisikoer ved seg. Hormonelt tilpasser ikke kroppen seg, og man bør unngå større måltider om natten. Kroppstemperatruen synker når man sover, også når det er mørkt pga evolusjonen. Det var vanskeligere å finne mat i mørket og da tilpasset kroppen seg slik at temperaruren sank og man trengte mindre energi. Ang hormoner som feks melanotin som er det som styrer kroppens oppfattelse av nattlengden så forstyrrest dette av lys og ikke pga man er oppe lenge. Melanotin kan bare produseres i mørket og det er dette som kan gjøre det litt problematisk Men på noen tider i året er det mørkt eller lyst hele året og kroppen tilpasser seg også dette greit. Dropper man søvnen en natt og er opp 24ish timer vil man nesten forbrenne 10% mer energi enn man gjør om man hadde sovet 7-8 timer Det er som regel ikke slik at ting er sånn bare fordi det er sånn det skal være. Vi har tilpasset oss pga utfordringer og miljø gjennom tusen av år. Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/26640-kosthold-og-nattvakter/#findComment-914917 Del på andre sider Flere delingsvalg…
LeanderL Skrevet 23. desember 2013 Del Skrevet 23. desember 2013 Jobber natt, spiser ikke på natta. Drikker masse vann. Spiser meg ferdig på dagen. Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/26640-kosthold-og-nattvakter/#findComment-914919 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Indiska Skrevet 23. desember 2013 Del Skrevet 23. desember 2013 Altså, som sykepleierstudent er jeg særdeles klar over helserisikoen ved skiftarbeid. Det er to faktorer for søvn, den circadianske rytme og homeostatiske behov, sistnevnte et kumulativt oppbygd behov for søvn. Melatonin er ett hormon blant mange, og ved søvnunderskudd vil homeostatiske prinsipp veie tyngre enn den oppvåkende effekten av fravær av melatonin. Kroppstemperaturen synker fordi temperaturreguleringen slås av under søvn i nREM fase 3/4. Under REM-søvn mangler muskeltonus og dermed produseres mindre varmeenergi. Kortisol skilles ut etter den circadianske rytme - lave verdier om kvelden og høye om morgenen. Kroppen er ikke tilpasset nattearbeid - skiftarbeidere er mer utsatt for depresjon, søvnforstyrrelser, hjerte- karsykdommer, ernæringsproblemer og hormonelle problemer. psychgeek 1 Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/26640-kosthold-og-nattvakter/#findComment-914921 Del på andre sider Flere delingsvalg…
BROrilla Skrevet 23. desember 2013 Del Skrevet 23. desember 2013 Altså, som sykepleierstudent er jeg særdeles klar over helserisikoen ved skiftarbeid. Det er to faktorer for søvn, den circadianske rytme og homeostatiske behov, sistnevnte et kumulativt oppbygd behov for søvn. Melatonin er ett hormon blant mange, og ved søvnunderskudd vil homeostatiske prinsipp veie tyngre enn den oppvåkende effekten av fravær av melatonin. Kroppstemperaturen synker fordi temperaturreguleringen slås av under søvn i nREM fase 3/4. Under REM-søvn mangler muskeltonus og dermed produseres mindre varmeenergi. Kortisol skilles ut etter den circadianske rytme - lave verdier om kvelden og høye om morgenen. Kroppen er ikke tilpasset nattearbeid - skiftarbeidere er mer utsatt for depresjon, søvnforstyrrelser, hjerte- karsykdommer, ernæringsproblemer og hormonelle problemer. Rombelysning må muligens ta en den av skylden for dette pga forsinket melanotin-produksjon Edit: kom over en link http://www.forskning.no/artikler/2011/januar/276446 Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/26640-kosthold-og-nattvakter/#findComment-914922 Del på andre sider Flere delingsvalg…
malawi Skrevet 28. desember 2013 Forfatter Del Skrevet 28. desember 2013 Enda godt vi sitter med lyset dempet om natten da;) Jeg er fullt klar over nattarbeidets konsekvenser, men for min del hjelper nattarbeid på andre utfordringer i døgnet som heller ikke er særlig helsebringende, stress og tidsklemma, blant annet, samt at jeg har det bedre og er en bedre mamma med nattarbeid! Når det gjelder kosthold, så får jeg være bevisst på hva jeg putter inn. Ikke alltid enkelt når kollegaen, i natt, har med sjokoladekake:sick: Men det er jo jul:) LeanderL 1 Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/26640-kosthold-og-nattvakter/#findComment-916410 Del på andre sider Flere delingsvalg…
psychgeek Skrevet 29. desember 2013 Del Skrevet 29. desember 2013 Altså, som sykepleierstudent er jeg særdeles klar over helserisikoen ved skiftarbeid. Det er to faktorer for søvn, den circadianske rytme og homeostatiske behov, sistnevnte et kumulativt oppbygd behov for søvn. Melatonin er ett hormon blant mange, og ved søvnunderskudd vil homeostatiske prinsipp veie tyngre enn den oppvåkende effekten av fravær av melatonin. Kroppstemperaturen synker fordi temperaturreguleringen slås av under søvn i nREM fase 3/4. Under REM-søvn mangler muskeltonus og dermed produseres mindre varmeenergi. Kortisol skilles ut etter den circadianske rytme - lave verdier om kvelden og høye om morgenen. Kroppen er ikke tilpasset nattearbeid - skiftarbeidere er mer utsatt for depresjon, søvnforstyrrelser, hjerte- karsykdommer, ernæringsproblemer og hormonelle problemer. Det er dessverre sant det Indiska skriver, men hvis du ikke klarer å yte på jobb uten å spise, ville jeg heller spist, men passet på at kaloriinntaket ila døgnet ikke overskrider vedlikehold. Det går jo an å teste det, og går du opp i vekt, så får du heller revurdere. Er du som meg, er det vanskelig ikke å spise når man egentlig vil sove malawi 1 Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/26640-kosthold-og-nattvakter/#findComment-916457 Del på andre sider Flere delingsvalg…
timich Skrevet 29. desember 2013 Del Skrevet 29. desember 2013 Jeg spiser et ordentlig måltid før jeg drar på jobb (21-tiden), og så har jeg alltid med meg en kesam med hakket frukt og nøtter som jeg spiser sånn i 2-3 tiden på natta. Ellers går det bare i vann. Spiser en god frokost når jeg kommer hjem, da sover jeg bedre etterpå. Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/26640-kosthold-og-nattvakter/#findComment-916459 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.