Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Optimal dietary approaches for prevention of type 2 diabetes: a life-course perspective.

Buyken AE, Mitchell P, Ceriello A, Brand-Miller J.

Source

Nutrition and Health Unit, Research Institute of Child Nutrition, Heinstück 11, 44225 Dortmund, Germany. [email protected]

Abstract

In recent years, several alternative dietary approaches, including high-protein and low-glycaemic-load diets, have produced faster rates of weight loss than traditional low-fat, high-carbohydrate diets. These diets share an under-recognised unifying mechanism: the reduction of postprandial glycaemia and insulinaemia. Similarly, some food patterns and specific foods (potatoes, white bread, soft drinks) characterised by hyperglycaemia are associated with higher risk of adiposity and type 2 diabetes. Profound compensatory hyperinsulinaemia, exacerbated by overweight, occurs during critical periods of physiological insulin resistance such as pregnancy and puberty. The dramatic rise in gestational diabetes and type 2 diabetes in the young may therefore be traced to food patterns that exaggerate postprandial glycaemia and insulinaemia. The dietary strategy with the strongest evidence of being able to prevent type 2 diabetes is not the accepted low-fat, high-carbohydrate diet, but alternative dietary approaches that reduce postprandial glycaemia and insulinaemia without adversely affecting other risk factors.

Lenke til kommentar
https://forum.fitnessbloggen.no/topic/1888-hva-b%C3%B8r-en-diabetiker-spise/
Del på andre sider

Fortsetter under...

På samfundet sa DVP at staten anbefalte diabetikere rundt 40 E% karbohydrat. Har ikke undersøkt dette nærmere, så skal ikke si det for sikkert. Uansett; 40 E% er for høyt for diabetikere eller personer med lav insulinfølsomhet/insulinresistens.

Et par poteter til middag og knekkebrød til frokost og kvelds - så kan man fint karre seg ned til 15-20 E% (tilsv. 75-100g karb for noen som spiser 2000kcal) uten at det blir for "ekstremt" eller "usosialt" som de liker å kalle det ;-)

Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...