Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Det er mindre mengde mettet fett i mager CC. Hvilket kan invirke dårligt på hjerte/kar. Så er man opptatt av det, velg mager CC ;)

Hvordan stiller du det opp mot at melkefett er meget gunstig for helsen? Og hvordan mener du at fettet virker dårlig på hjertet? Altså hvilke funksjoner skjer som gjør fettet dårlig for hjerte og kar?

Fortsetter under...

Fettkvaliteten er viktig. Mettet fett øker kolesterolet i blodet, vilket har visats i mange studier er dårligt for hjerte/kar. Man har sett att kolesterol er viktig del av den betennelse-process som skjer når kar blir tete (=hjerteinfarkt, stroke) Kolesterol er livsviktig, i rett mengde. Omettet fett deremot er bra, det hjälper til att senke et høyt kolesterol. Var du har hørt att melkefett skulle vara spesiellt gunstig vet jag ikke. Vegard: Jeg er enig at 2g er en litet besparing., men mange bäckar små ;)

Selv om enkeltstudier har vist en assosiasjon mellom kolesterolnivå og hks, og andre studier har vist assosiasjon mellom mettet fett og hks, så viser andre studier ingen assosiasjon eller til og med motsatt assosiasjon. og uavhengig av en eventuell assosiasjon er det ingen studier som har klart å vise en årsakssammenheng. De landene der de spiser mest mettet fett har ikke mest hjertesykdom, de ligger i motsatt ende av listen.

Metaanalyser som ser på den samlede evidensen finner ingen sammenheng mellom mettet fett og hks, og støtter dermed ikke lipidhypotesen.

Fettkvaliteten er viktig. Mettet fett øker kolesterolet i blodet, vilket har visats i mange studier er dårligt for hjerte/kar. Man har sett att kolesterol er viktig del av den betennelse-process som skjer når kar blir tete (=hjerteinfarkt, stroke) Kolesterol er livsviktig, i rett mengde. Omettet fett deremot er bra, det hjälper til att senke et høyt kolesterol. Var du har hørt att melkefett skulle vara spesiellt gunstig vet jag ikke. Vegard: Jeg er enig at 2g er en litet besparing., men mange bäckar små ;)

"Melk antas å inneholde rundt 100 000 bioaktive stoffer og over 400 fettsyrer. Melk og melkeprodukter er en viktig kilde for naturlig fett, proteiner, vitamin A, riboflavin, vitamin B12, kalsium, magnesium, selen og jod. Helmelk inneholder bare 3,5-4,0 g fett/100g. Ca. 2/3 av fettsyrene i helmelk er mettet fett (eks. palmitinsyre, stearinsyre, myristinsyre). Blant de umettede fettsyrene er det betydelige mengder av oljesyre og endel kortkjedete og mellomlange fettsyrer. Inntak av melk og meieriprodukter er vist å kunne redusert risiko for hjerte-kar- sykdommer (ref. Soedamah-Muthu, Am. J. Clin. Nutr. 2010). Studier viser at forholdet mellom “farlig” og “godt” kolesterol er den viktigste risikofaktoren for hjerte- og karsykdommer. Dette forholdet blir ikke forandret av melkefett. (ref. INTERHEART-studien 2004)""

Siden forholdet mellom farlig og godt kolestrol antas å være den største risikofaktoren, og vi vet at kroppens egen kolestrolproduksjon justerer seg etter inntaket via mat, bør det være teoretisk vanskelig å spise på seg veldig mye "dårlig kolestrol". Samtidig er det mer interessant hvor mye og størrelsen på kolestrolpartiklene er, da de små og tette kolestrolpartiklene er "farligere" enn de store kolestrolpartiklene. De små og tette kolestrolpartiklene kan sette seg i skader i arteriene og hjelpe til å skape betennelser, but here's something to think about. Disse skadene på arteriene skapes ikke av kolestrol, og kolestrolpartiklene fester seg altså kun i skader som er der fra før av (de kan være skapt av høyt blodtrykk, fedme, røyking, dårlig livsstil, stress arvelig gener etc etc). Ironisk nok skapes LDL av raske karbohydrater, mens HDL skapes av fett. Det finnes også spekulasjoner om hvorvidt HDL tar med seg LDL-partiklene når de bevandrer i kroppen.

Ironisk nok skapes LDL av raske karbohydrater, mens HDL skapes av fett. Det finnes også spekulasjoner om hvorvidt HDL tar med seg LDL-partiklene når de bevandrer i kroppen.

Både LDL og HDL lages i leveren etter behov. Kostholdets innhold av fett og karbohydrater kan påvirke størrelsen på molekylene. Kolesterol i kostholdet påvirker ikke totalmengden, men karbohydrater og ulike fettsyrer kan påvirke dette.

Noen vil få forhøyet kolesterol av å spise mye fett, mens andre reagerer annerledes.

Velvet, det hørtes ut lite som du er en anhenger til LCHF-gjenget. Finns en del forskare/leger der som helt motsetter seg statin-medisinernes (=ett av verdens mest sålde legemiddler) nytta. At det er de stora legemiddelsforetaken som ligger bakom hypotesen om att kolesterol er skadlig før kroppen i før høy nivå. Bara før at dra in penger. Men det skal sies at denne gruppen er liten. Majoriteten i forskarverden ser nyttan i statinbehandling (ved feks, diabets, andre hks.)

Annonse

Velvet, det hørtes ut lite som du er en anhenger til LCHF-gjenget. Finns en del forskare/leger der som helt motsetter seg statin-medisinernes (=ett av verdens mest sålde legemiddler) nytta. At det er de stora legemiddelsforetaken som ligger bakom hypotesen om att kolesterol er skadlig før kroppen i før høy nivå. Bara før at dra in penger. Men det skal sies at denne gruppen er liten. Majoriteten i forskarverden ser nyttan i statinbehandling (ved feks, diabets, andre hks.)

Velvet nevnte ingenting om statiner. Hva med å diskutere hva forskningen faktisk soer i stedet for hvem som ser nytte i hva?

Forøvrig er statiner den mest solgte legemiddelgruppen, og sannsynligvis den mest overmedisinerte. Du kan gjerne utdype hvilken nytte statiner har ved diabetes.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...