Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Det med fullverdige proteiner går mer på alt en veg(etari)aner dytter i seg. Veldig mange av proteinkildene deres mangler visst EAA.

Når jeg spurte om det var bra for dere, så siktet jeg til alle de negative sidene man finner om soya. Selv tok jeg de tre første fra google-søket mitt:

Thankfully, more and more independent research has been done regarding the dangers of soy, and what it’s revealed should scare you.

http://www.foodrenegade.com/dangers-of-soy/

http://www.optimumchoices.com/Soy.htm#Standard_American_Diet_%28SAD%29_Contains_Too_Much_Soy

New studies suggest that eating large amounts of soy?s estrogen-mimicking compounds might reduce fertility in women, trigger early puberty and disrupt development of fetuses and children

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=soybean-fertility-hormone-isoflavones-genistein

For egen del er det ikke så forferdelig farlig siden jeg selv ikke kan leve uten kjøtt, men hadde lyst til å skrive her siden jeg har hørt mer og mer negative ting om slik soya som vi bruker i dag siden midten av 80-tallet...

Fortsetter under...

Jeg vil anta at proteinunderskudd blant vegetarianere er mer en myte som henger igjen fra eldre tider da Norge var et u-land i matutvalg og grønnsaksdiskene stort sett bestod av poteter, gulrøtter og kål.

Idag kan man lett dekke alle de behov kroppen har ved å spise bønner, linser, grønnsaker, frukt etc. I tillegg er skillet mellom de som er totalt vegansk og ovo lacto-vegetarianere. Sistnevnte gruppe bruker gjerne animalske biprodukter som melk og egg, da får man lett i seg proteiner. Personlig har jeg et mye bedre – og mer proteinrikt – kosthold som saladmuncher enn jeg hadde før jeg ble veggis. Kanskje litt fordi man blir litt mer interessert i hva man spiser automatisk, men også fordi man gjerne spiser mange nye ting – sunne, gode ting – som man ikke vurderte da man spiste kjøttretter til enhver tid. Nå har jeg aldri gått så nøye inn på kostholdet at jeg velger matvarer direkte utfra hvor mye protein vs fett vs karbohydrater som er i ting, men primært spist det jeg har hatt lyst på til enhver tid. Da jeg var til kroppsanalyse for noen måneder siden hadde jeg høy uttelling på proteininnhold i kroppen, uten tilskudd. Nå som jeg har begynt med styrketrening tar jeg i tillegg proteiner ved siden av, og tviler på jeg har noe særlig lavere proteininnhold pr idag…

Litt tofu, soyamince og soyamelk innimellom skader ikke, men mange tendenserer til å kaste seg rått over det for å erstatte kjøttet de er vant med istedet for å frigjøre seg fra tanken om at mat må ha kjøtt. Personlig er jeg forsiktig med soyabruken, spesielt fordi det er testosteronhemmende. Selv bruker jeg som oftest kikerter, bønner eller quorn om jeg skal ha en typisk «kjøtterstatter».

isopor: Ok :) Men...hvor mye EAA får du i løpet av en gjennomsnittsdag? Jeg prøver ikke å krangle - jeg er faktisk interessert. Til tross for at salat for meg er sånt man dytter ned om det er plass etter kjøttet synes jeg det er fascinerende med andre spiseformer. Har du noen kommentarer til soya-lenkene jeg la inn?

Når det kommer til aminosyrer er jeg ikke så kostholdsfiksert at jeg kan si nøyaktig hvor mye jeg inntar av de forskjellige sortene, men det jeg vet er at planteproteiner gjerne ikke innehar alle aminosyrene alene, men selv om de mangler noen aminosyrer, mangler de som oftest forskjellige aminosyrer. Det er derfor man må sørge for et variert kosthold som setter sammen alle sortene, men det er ikke en stor jobb egentlig. Får man f.eks. i seg havregryn med melk, fullkornsbrød med litt ost, bønner, ris og erter i løpet av en dag så er man godt på vei dekket av alle de essensielle aminosyrene.

Det jeg er mer bekymret for er jernopptak. Det er en del svakere fra planter enn animalske produkter. Til vanlig er ikke det et stort problem, men jeg føler meg av og til litt svimmel etter en hard styrkeøkt, og tror det kan komme av jernmangel. Jeg bestilte tilskudd sist jeg handlet BCAA, men da jeg fikk det så jeg at det var kapsler som inneholdt svin … og har ikke kommet på å handle nye de gangene jeg har vært innom helsekostbutikker.

Jeg har som sagt lest en del om de negative sidene ved – og er kritisk til – overforbruk av soya. Det er derfor jeg kun bruker det i små doser. Som de sier på den siste siden du lenker til: ‘New studies suggest that eating large amounts of soy …’.

Det sagt, så er det mange kilder som svartmaler soya 100% uten at de kan vise til så veldig mye tyngtveiende beviser. Jeg er paranoid nok til å tro noen av disse er lobbygrupperinger for folk som er tjent med å undergrave alternativer til kjøttindustrien.

Den Why Soy is Bad for You-siten f.eks. virker litt sånn, teksten virker mer som noen som slenger rundt seg med kostholdsbegreper uten at de gir meg vissthet om at dette er noen som har klare beviser på hva de snakker om. Og ikke bare ser den useriøs ut (ingen høyt skattet vitenskaplig site ville sett ut som den var designet på nittitallet), men hvis du går til forsiden ser du også at dette er folk som selger et alternativt kosttilskudd. Såklart vil de grave opp masse møkk om Soya for å selge tullepiller til 69–125$/mnd. Generelt tenker jeg at all informasjon (på nettet) kan være misvisende, det gjelder også de (sitene) som sier positive ting om effekten av produkter.

Skal man tro alt man leser så får man jo kreft bare av å gå ut av senga om mårran omtrent.. Det er kanskje sant at det har en del negative sider, blir bare forvirra når jeg leser om det og noen skryter det opp i skyene mens andre sier styr unna. Men såvdt jeg forsto det var det snakk om i større mengder. Om jeg skal regne litt grovt vil jeg si at jeg spiser maks 20gr soyaprotein per dag. Som regel mindre, da jeg aldri var noen kjøttelsker før heller og ikke føler jeg må erstatte kjøttet med vegetarkjøtt idag. Men genialt å noen ganger slik at jeg også kan grille "pølser" ha "bacon" på pannekakene osv. 5-20gr soyaprotein dagen regnes vel ikke som mye? Jeg spiser store mengder melkeprodukter og får mesteparten av proteinet derfra. Ikke et bevisst valg forsåvidt. Men jeg elsker melkeprodukter, og vegetarkjøttet bruker jeg oftest som et tilbehør. Brokkolien og blomkålen har oftere "hovedrollen" på tallerkenen enn det veg.kjøttet har:P

  • 1 måned senere...

Annonse

Jeg trodde alle her inne var kjøttetere :)

Kommer til å kutte ned på kjøttinntaket, jeg syns kjøtt-industrien er grusom.

Jeg var veggis en gang, men etter at jeg begynte med styrketrening, begynte jeg å spise kjøtt igjen.

Flinke dere er :)

Slenger ut bilder av ølgjær hvis det er noen som mangler den erfaringen av hva det er. Smaker dritt men jeg får lættis når jeg prøver no nytt å skylle det ned med. Er vel egentlig best fort som f ned med juice...(Ølgjær selv har smoothie oppskrifter på nett)

post-8284-14440846788818_thumb.jpg

post-8284-14440846785993_thumb.jpg

Jeg trodde alle her inne var kjøttetere :)

Kommer til å kutte ned på kjøttinntaket, jeg syns kjøtt-industrien er grusom.

Jeg var veggis en gang, men etter at jeg begynte med styrketrening, begynte jeg å spise kjøtt igjen.

Flinke dere er :)

Går helt fint med styrketrening som veggis altså:D blir en del proteinshaker på meg, men formen er superduper og musklene vokser;) hihi

Går helt fint med styrketrening som veggis altså:D blir en del proteinshaker på meg, men formen er superduper og musklene vokser;) hihi

Kult :)

Jeg er ikke så glad i linser og bønner, så må være litt kreativ der.

Men hvordan får du i deg omega-3?

Kult :)

Jeg er ikke så glad i linser og bønner, så må være litt kreativ der.

Men hvordan får du i deg omega-3?

Tar omega3 tilskudd. Jeg liker heller ikke bønner eller linser, så jeg orker aldri bruke det i mat. Men vegetarkjøttet jeg kjøper er vel laget på bl.a soyabønner eller no sånt.

Annonse

Så bra å se andre veggiser som er her inne!! :D

Jeg synes også det er fryktelig vanskelig å få i seg nok proteiner. Må vel begynne å blande ut proteinpulver i maten jeg også. Men lurer på, hvis man får i seg mer enn 1 g protein per kilo kroppsvekt, er det da det "samme" hva man spiser ellers, så lenge man får i seg mindre kalorier enn man forbrenner? Jeg spiser veldig mye poteter fordi det er billig, veldig mettende og med få kalorier, men da skyter jo karbohydratene i været inne på diett.no :p

Å? Hvordan får man i seg dette da? :p

Jeg brukte å blande det i grøt (men helt på slutten av koking, de bør ikke varmes opp). Funker også fint å strø over det meste, f.eks. pastasauser, salater, gryteretter osv. De har en såpass mild, nøtteaktig smak at de passer til det meste :)

Så bra å se andre veggiser som er her inne!! :D

Jeg synes også det er fryktelig vanskelig å få i seg nok proteiner. Må vel begynne å blande ut proteinpulver i maten jeg også. Men lurer på, hvis man får i seg mer enn 1 g protein per kilo kroppsvekt, er det da det "samme" hva man spiser ellers, så lenge man får i seg mindre kalorier enn man forbrenner? Jeg spiser veldig mye poteter fordi det er billig, veldig mettende og med få kalorier, men da skyter jo karbohydratene i været inne på diett.no :p

Får du i deg nok proteiner er det vel litt valgfritt hvor resten av kaloriene kommer fra. Selv spiser jeg lavkarbo, men det trenger jo ikke funke for alle. Bare pass på at du får i deg noe sunt fett sammen med all karboen, f.eks fra nøtter eller avokado:) er ikke fett foressten mer mettende enn karbs? Avokado er jo genialt og kan brukes til det meste. Men skjønner hva du mener med poteter, jeg blir stappmett av det:P men synes det blir for tung mat. Føler meg slapp og sprengt i magen etterpå.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...