Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Er rimelig grønn når det kommer til styrkestrening og restitusjon osv :wacky: ..men er det et problem å trene styrke flere dager etter hverandre? Type på treningsstudio..

Har hørt litt ulike og til dels motstridende meninger om det. For eksempel at man ikke skal bruke apparater med vekter flere dager etter hverandre, men det går bra om man bare bruker egen kroppsvekt som motvekt?

Lenke til kommentar
https://forum.fitnessbloggen.no/topic/29657-pausedager/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg har ikke noe tro på at man trenger pauser eller at man ikke kan trene samme muskel med samme øvelse dager etter hverandre. Jeg har trent slik også ganske lenge hvor jeg overhodet ikke har brydd meg om dette med restutisjon,så jeg tror det er litt man kan ta med en klype salt,spesielt når man ikke er på toppnivå og trene 20 timer med styrke iuka:).

Lenke til kommentar
https://forum.fitnessbloggen.no/topic/29657-pausedager/#findComment-1010000
Del på andre sider

Det kommer helt an på kontekst. Tro er én ting, men det er et fysiologisk fenomen som kalles General Adaptation Syndrome (GAS) som ligger til grunn for at det er nødvendig med restitusjon etter en treningsøkt. Veldig kort forklart så går GAS ut på at etter en treningsøkt som er tung nok til å framprovosere en adapsjon så trenger kroppen hvile/restitusjon for å drive en superkompensasjon. Det er en fancy måte å si at når du løfter tungt nok så blir du sterkere så fremt du spiser og hviler nok. Etter en tung fullkroppsøkt kan en nybegynner fint restituere seg i løpet av 48 timer. I løpet av de første 24 timene vil ytelse være nedsatt mens kroppen restituerer seg og blir sterkere til neste økt.

Man kan trene flere dager på rad om man deler opp kroppen i muskelgrupper, f.eks. over- og underkroppssplitt, eller mer kompliserte splitter med 3,4 og 5 ulike muskelgrupper hver økt. Dette skyldes at man ikke trener hele kroppen hver økt, men fordeler stresset utover muskelgrupper. Styrkeløftforbundet har riktignok gjort forsøk med Frekvensprosjektet, hvor man fordeler samme treningsmengde med fullkroppstrening utover 6 dager istedenfor de sedvanlige 3 dagene med godt hell. Altså er kontekst en viktig faktor. Et annet viktig faktor er hvor viderekommen utøveren er. Nybegynnere trenger mye mindre restitusjon enn mer viderekomne utøvere.

Det står en del om General Adaptation Syndrome i boka Practical Programming for Strength Training av Mark Rippetoe og Andy Baker. Du kan lese de første kapitlene på Amazon, der står bl.a. informasjon om GAS. De første kapitlene er verdt prisen alene, IMHO. Det er uten tvil den boka sammen med Starting Strength jeg har lært desidert mest om styrketrening og programmering fra. Veldig gode forklaringer og analyser, masse aha-moments. Her er en anmeldelse av boka som gir et godt inntrykk av innholdet. Løp & kjøp (dvs. sitt på ræva og klikk) (y)

Lenke til kommentar
https://forum.fitnessbloggen.no/topic/29657-pausedager/#findComment-1010209
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...