Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Ja, sant! Men sånn teoretisk, hva er sunnest tror du? Å unngå sukker, men få i seg kalorier fra fett i stevia-sjokolade. Eller unngå kalorier og heller spise en kinder maxi med sukker, men mindre kalorier? Hmm..
Jeg synes det viktigste er å unngå sukker:)

Fortsetter under...

Hvis du orker, har du lyst til å fortelle hvorfor? :) Jeg blir så forvirret i denne jungelen av matvane-tips! Grete roede foreksempel, mener at marengs og kokkosboller (nesten bare sukker) er et bra alternativ om man må ha noe. Da teller man mer på kaloriene enn sukkeret vil jeg tro.. :banghead:

Sukker er ikke gift. Det er en blanding av fruktose og glukose, altså to karbohydrater. Fruktose får vi fra frukt og glukose får vi fra alle karbohydratkilder. Protein blir også til glukose om det er nødvendig. Kroppen skiller ikke på om glukosen kommer fra rent sukker eller fra en banan. Veldig forenklet, men det illustrerer poenget. Grunnen til at man vil unngå tilsatt sukker o.l er fordi det i motsetning til i frukt og andre karbohydratkilder, ikke er noen andre næringsstoffer med "på kjøpet", og i tillegg er kaloririkt og dermed lett å få i seg for mye av. Sukker er ikke noe man trenger å unngå for enhver pris. Det er forskjell på den lille mengden i 86% mørk sjokolade og den enorme mengden i saft eller brus. Dessuten spiser man gjerne mye mindre mørk sjokolade enn man ville drukket av f. eks en cola. Jeg sier ikke at det er greit å stappe i seg smågodt fordi glukose er glukose, men det er ikke nødvendig å unngå de minste mengdene. Det er ikke skjeen med sukker over grøten en gang i uka som gjør folk overvektige, for å si det sånn.

Dersom man ønsker å beholde alle de gode stoffene fra kakao så kan det være lurt å lage den selv med rå kakao (oppvarming ødelegger endel næringsstoffer). Så kan man søte den med det man selv ønsker som vanlig sukker, agavesirup, stevia, yaconsirup, honning eller lignende. Ikke så vanskelig, og kokosnøttolje er fint som fettkilde, og i tillegg stivner den raskt etter oppvarming. Her er en link til oppskrift på hjemmelaget sjokolade: Kvantumspakker : Pakke: Hjemmelaget sjokolade - Naturalis.no

Hei,

F.eks så ødelegges antioksidantene i kakaoen når den varmes opp. Kakao har mange plantestoffer som ikke

tåler oppvarming så godt. F.eks her er en forskningsrapport som beskriver hvordan epikatekin og flavanoler ødelegges under oppvarming og bearbeiding:

Impact of fermentation, drying, roasting and Dutch processing on flavan-3-ol stereochemistry in cacao beans and cocoa ingredients

Her er eksempel på hva flavanoler er godt for:

forskning.no > Sjokolade gir mer hjernekraft

I tillegg til at man bevarer alle de gode egenkapene til kakao når den er rå, så er et annet argument for å lage sjokoladen sin selv at man kan lage den akkurat så søt som man selv ønsker :)

Annonse

Hei,

F.eks så ødelegges antioksidantene i kakaoen når den varmes opp. Kakao har mange plantestoffer som ikke

tåler oppvarming så godt. F.eks her er en forskningsrapport som beskriver hvordan epikatekin og flavanoler ødelegges under oppvarming og bearbeiding:

Impact of fermentation, drying, roasting and Dutch processing on flavan-3-ol stereochemistry in cacao beans and cocoa ingredients

Her er eksempel på hva flavanoler er godt for:

forskning.no > Sjokolade gir mer hjernekraft

I tillegg til at man bevarer alle de gode egenkapene til kakao når den er rå, så er et annet argument for å lage sjokoladen sin selv at man kan lage den akkurat så søt som man selv ønsker :)

Har du lest studien du linker til? Den tar for seg behandlingen av kakaobønner, ikke hvordan kakaopulver evt. blir brukt til å lage sjokolade. Denne kakaoen du reklamerer for har gjennomgått akkurat de samme prossessene som "butikksjokoladekakaoen". Studien er dermed verdiløs i akkurat den konteksten du forsøkte å bruke den.

Ja, jeg har lest den (uten at jeg dermed skal hevde at jeg skjønner alt som står der). Studien tar også for seg effekten av varmebehandling av kakao og effekten det har på kakaoen. Rå kakaopulver er ikke noe annet enn pulver av rå kakaobønner. Mens kakaoen som brukes i sjokolade som regel er varmebehandlet, så er som navnet tilsier ikke dette kakaopulveret jeg henviser til varmebehandlet.

Sitat fra undersøkelsen ift relevans i denne konteksten:

"A balance needs to be struck between preserving the healthful benefits associated with the flavanol antioxidants, especially (-)-epicatechin, and the loss that occurs during roasting and flavor development that may be key to certain chocolate brand identity".

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...