Gå til innhold

aquila

Medlemmer
  • Innlegg

    102
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

aquila sine prestasjoner

  1. Ja, det synes jeg også. Jeg får mageproblemer av gluten også, men synes faktisk meieriprodukter var tøffere å kvitte seg med. Jeg har prøvd meg frem til at jeg tåler ca.boks cottage cheese om dagen. Jeg ville prøvd helt uten i noen dager, kanskje opp til en uke? Det burde ikke ta så veldig lang tid før du merker effekt. Hvis du blir bedre i magen av det, så kan du prøve å spise litt. Du må nesten bare prøve deg frem til hvor mye magen tåler. Cottage cheese inneholder mye mindre laktose enn f.eks mager kesam. Du kan lese mer om det her: Laktoseinnhold i ulike meieriprodukter - melk.no.
  2. Ser du spiser en del meieriprodukter. Jeg kan fint spise litt av disse, men hvis jeg spiser for mye blir jeg oppblåst og ser fort veldig gravid ut. Du behøver ikke nødvendigvis gå til lege for å finne ut om du reagerer på dette. Det enkleste er kanskje å kutte ut matvaren du mistenker en periode og se om det er en forbedring. Eventuelt hvis det er symptomer du ikke alltid har, kan du skrive ned hva du har spist når symptomene oppstår. Etter en periode vil du kanskje oppdage at en eller flere matvarer går igjen. Lykke til, det er ikke noe kjekt å ha det sånn!
  3. Nå mener jeg at pølser er bedre enn kake ernæringsmessig, men ser hva du mener! Barn, og spesielt så små barn, har vanskeligheter med å ta så åpne valg. Du skal ikke se bort fra at mange av barna velger pølser fordi det er det de forbinder med bursdagslunch i barnehagen. De svarer det de tror er "riktig", uten at det nødvendigvis er det de har mest lyst på. Pølser er faktisk ikke så godt... Det hadde kanskje vært bedre å gi dem valget mellom noen få retter som barnehagen selv bestemmer? Du kan jo foreslå det på foreldremøte
  4. I barnehagen til datteren min har barna med seg frokost hjemmefra, så der bestemmer jo vi foreldre. Til lunch har de brødmåltid 4 dager i uken. Da har de variert pålegg (ikke noe søtt så vidt jeg vet), samt grønnsaker. Fredag har de varm lunch som barna er med på å lage fra bunnen av. Rundt halv tre får de frukt og spiser restene av matpakka. Bursdager feires ved at barna blir gjort ekstra stas på i samlingen. De får sitte på en spesiell stol, og velger en krone som de har på seg. Så synger de bursdagssangen og alle får si noe fint til bursdagsbarnet. Jenta mi snakket om å feire bursdagen sin i barnehagen flere måneder før selve dagen, så det er tydelig at dette er stas nok! Er forøvrig enig med deg i at kosthold er alfa og omega for barn. Vi voksne merker jo selv hvor sløve og ukonsentrerte vi blir om vi bare spiser drittmat. Mange barn inntar tre måltider i barnehagen fem dager i uken, og dette utgjør faktisk ganske stor del av barnets kosthold. Det er ingen tvil om at barnehagene bør ta ansvar!
  5. Sitronmarinert svinekjøtt med aspargesbønner Ingredienser: Tørr marinade: 1 ss finhakket timian 2 hvitløksfedd, finhakket Finrevet skall fra 2 sitroner 0,5 ss pepper 0,5 ss oregano 4 svinekoteletter Salat: 350 g aspargesbønner 150 g store, hvite bønner 1 medium rødløk, finhakket 1 håndfull basilikumblader, revet 2 ss finhakket persille Dressing: 2,5 ss olivenolje Juicen av 2 sitroner Salt Pepper 100 g ruccola Bland sammen ingrediensene til den tørre marinaden. Skjær vekk fettet og benet fra svinekotelettene og bank de flate. Strø blandingen over kjøttet og la stå i 15 minutter. Skjær vekk endene på aspargesbønnene og kok i 2-3 minutter. Skyll i kaldt vann. Bland så aspargesbønner, hvite bønner, løk, basilikum og persille i en bolle. Lag dressingen ved å blande olje og sitronsaft, og smak til med salt og pepper. Hell halvparten av dressingen over salaten og bland forsiktig. Resten av dressingen helles over ruccolasalaten. Stek kjøttet i grillpanne raskt noen minutter på hver side til gjennomstekt. Dander salaten på en tallerken, legg over et stykke kjøtt og strø ruccolasalat på toppen.
  6. Takk, det var hyggelig å høre!
  7. Sunnere (gluten- og laktosefri) eplekake Ingredienser: 75 g soyaolje 1 egg 1,25 dl soyamelk 100 g mandelmel 1,5 ts bakepulver 85 g sukrin 1-2 epler Bland det tørre. Visp eggene og rør inn melk og olje. Ha væsken over det tørre og rør godt. Hell røren over i en brødform. Skjær opp eplene i tynne skiver og stikk halvveis ned i røren. Strø over kanel og sukrin. Stek på 200 grader i ca. 25 minutter. Oppskriften tar utgangspunkt i den som er oppgitt på baksiden av mandelmelet fra funksjonellmat og kan fint dobles for å passe i en rund kakeform på 24 cm.
  8. Tunfiskpasta Ingredienser: 3 bokser tunfisk i vann 2 bokser hakkede tomater 1 rød løk 0,5 rød chili, eller etter smak 1 ts kanel En neve basilikum Parmesanost Olje Sitron Finhakk stilken fra basilikumen sammen med løk og chili. Ha i stekepanne sammen med olje og kanel, og stek til løken blir myk. Hell av vannet fra tunfisken og stek i noen minutter sammen med løken, før du har i hakkede tomater. Kok opp og la det småkoke til sausen tykner. Riv parmesanost og rør inn i sausen. Smak til med sitron, salt og pepper. Server med pasta eller finstrimlet squash som på bildet.
  9. Sunnere (og glutenfri) lasagne Ingredienser Tomatsaus: 400g karbonadedeig 1 løk, finhakket 2 fedd hvitløk, finhakket 2-3 store champingjong, i skiver 2 bokser hermetiske tomater Tomatpure Basilikum Oregano 1 squash 1 boks kesam Muskatnøtt Revet ost Lag tomatsaus. La den gjerne putre litt lengre enn vanlig og la den bli fin og tykk, da det ikke vil være pasta som suger opp overflødig væske. Skjær squashen i tynne skiver (bruk gjerne ostehøvel). Smaksett kesamen med muskatnøtt, salt og pepper. Kesamen gir en litt kornete konsistens, så hvis du har litt ekstra kalorier å rutte med kan du gjerne bruke creme fraiche.Legg tomatsaus, squash og kesam lagvis som med vanlig lasagne. Ha litt revet ost på toppen. Stek på 200-225 grader til osten er fin og gyllen (ca. 20-30 min.). Server med salat.
  10. Ovnsbakt torsk med søtpotetmos Ingredienser: Torskefilet Pinjekjerner Persille Søtpotet Melk Kjør pinjekjerner og persille i foodprosessor eller lignende til du får en finhakket masse. Dekk torskestykkene med blandingen og stek i ovnen på ca. 200 grader i 10-15 minutter til fisken såvidt faller fra hverandre når du pirker borti den. Skrell og skjær søtpotet i biter og kok til den er mør. Mos med stavmikser og rør inn melk til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Server gjerne med aspargesbønner.
  11. Jeg er av den typen som gjerne kunne sovet 10-11 timer i døgnet, men det får jeg selvsagt ikke tid til Til vanlig sover jeg ca. 7 timer. Prøver å legge meg tidlig, men siden jeg må opp klokken 6 blir det lite søvn uansett!
  12. Fisk er mye lettere for de små å spise, så det har vi minst 3 dager i uken. Nå spiser jo jenta vår kjøtt, men da hun var mindre lagde jeg ofte kjøttboller o.l av rent kjøtt som jeg frøs ned i mindre porsjoner. Karbonadedeig gikk også greit. Ellers aksepterte jeg også at hun ikke alltid spiste proteiner i form av kjøtt til middag, og balanserte det ut ved å gi henne cottage cheese eller mager kesam med litt bær eller honning til kvelds. Hun spiser gjerne begge deler med skje fra boksen om hun får lov
  13. Vi har ei datter på 3 år og her spiser vi alle det samme til middag. Fra hun begynte å smake på mat har hun fått samme mat som oss (selvfølgelig tilpasset alder mtp krydder o.l). Hun liker derfor det meste og er ikke vant til å få egen "barnemat". Jeg ser ikke noen grunn til at barn skal spise pølser/pasta hver dag når jeg ikke synes det er sunt for voksne. Vi har brød eller pasta til middagen når det passer seg slik og både mannen og barnet spiser dette. Selv har jeg kuttet ut gluten fra kostholdet pga magen og jeg har forklart henne at mamma ikke tåler det. Til de andre måltidene spiser hun vanlig norsk kost. Hun synes ikke det er rart om vi spiser ulik mat til et måltid, hun får alltid valget om å spise det samme som meg og velger også ofte dette. Jeg sier aldri at mamma spiser annen mat fordi det er sunnere/skal slanke meg eller hva som helst, det blir heller et spørsmål om hva vi har lyst på. Stort sett spiser vi ikke frokost/lunch sammen utenom i helgene.
  14. Eggerøre med skinke, squash og champinjong. Banan til dessert
×
×
  • Opprett ny...