Gå til innhold

Hvor viktig er det å spise riktige makroer?


smurfine78

Anbefalte innlegg

Har i alle år slitt med å gå ned i vekt til det nivået jeg ønsket. Ikke mange kilo det var snakk om men de satt som limt, uansett. 

Så startet jeg på noe som heter flexikost, et kosthold som baserer seg på riktige makroer (norske kostholdsråd) i alle måltider. Mener det er ca 50% karbohydrater, 20% fett og 30% protein. Jeg følte jeg endelig kunne spise meg god og mett til alle måltider og vekta gikk ned (selvom jeg spiste mer enn før). Har nå gått på det i 3,5 år ca. men kjenner jeg er litt lei av å alltid måtte tilpasse alle måltider. Spiser stort sett mer eller mindre det samme til frokost, lunsj og kvelds mens middagene er varierte. 

Er bare så kjedelig å aldri kunne spise et fullverdig laksemåltid feks for da går man over på fett med en gang. Da blir det isåfall ris og grønnsaker bare men det er kjedelig i lengden. Elsker også sushi men det er heller ikke innafor. 

I det siste har jeg blåst litt i dietten og heller telt kalorier og jeg har jo ikke gått opp i vekt men vet ikke hvordan det påvirker muskelmassen osv heller? 

Så hvor viktig er det å spise "riktig" i alle måltider? Hva om jeg bare hadde holdt meg innafor kaloriene til måltidene og blåst i sammensetningen? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Fortsetter under...

Hei, utfra hva jeg har lest og av egen erfaring så er det kalori-og protein inntaket som er de viktigste faktorene for kroppssammensetning.
For å gå ned/opp/vedlikeholde vekt er det hovedsaklig kalorier som betyr mest, men protein er med på å bevare muskler og hjelper på metthetsfølelsen. Fett og karbohydrater spiller ingen rolle, men de er begge viktige, men i motsetning til karbohydrater er fett essensielt. Jeg pleier å ha som mål å nå en minimum mengde på fett og protein, og så faller resten på plass utfra hva jeg har lyst på den dagen og hvor aktiv jeg er.

Karbohydrater er utrolig hjelpsomt/viktig ved trening og restitusjon, så jeg anbefaler å la det falle intuitivt. Det å kutte ned på karbohydrater de dagene/delene av dagen du ikke er så aktiv kan faktisk være med på å øke fettforbrenningen. Når jeg skulle ned i fett% for to år siden fulgte jeg også i perioder PSMF og lavkarbo, og fettprosenten/vekta raste ned.

Så nei, det å akkurat følge en streng makrofordeling er ikke så nøye med tanke på vekttap/ redusering av fettprosent eller vedlikehold av muskler. Så bare spis laks! Jeg spiste utrolig mye fet fisk, ost og smør når jeg hadde lavest fett% (synlig six pack). Spis det du liker/har lyst på, og fokuser på kalorier og protein. 20% fett synes jeg også hørtes litt lavt ut, jeg pleier å ha det mellom 25-35%, så for all del bare øk fettinntaket

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...