whph Skrevet 11. februar 2013 Del Skrevet 11. februar 2013 Jeg har vel laget et lignende innlegg, men da jeg føler at spørsmålet er ganske annerledes lager jeg en ny tråd. Jeg løper vanligvis mellom 10 og 16 km når jeg trener på mølla, og dette gjør jeg 3-4 ganger i uken. Jeg løper greit 10 km på 52 minutter (når jeg har langkjøring, ikke når jeg presser meg til det maksimale, da går tiden ned). Spørsmålet mitt er: dersom jeg skal teste VO2max, kan mine "prestasjoner" på langkjøring kunne gi noen form for forespeiling på hva resultatet av VO2max-testen blir? Jeg regner da med at jeg som løper såpass mye vil få bedre resultat enn noen som aldri løper, men jeg lurer på om jeg er helt 100% avhengig av å ha løpt masse intervaller i tillegg til langkjøringen for å få et greit VO2max-resultat? Håper noen skjønte spørsmålet mitt, og kan svare meg Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
McBain Skrevet 11. februar 2013 Del Skrevet 11. februar 2013 Har du ikke Google der du bor? Masse om estimering av vo2maks basert på løpetid/distanse. Men dette tar ikke høyde for arbeidsøkonomi, så veldig nøyaktig er det ikke. Eksempelvis får jeg 20% høyere estimat ved sykling enn ved løping, med rointg midt i mellom. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gymmitarzan Skrevet 11. februar 2013 Del Skrevet 11. februar 2013 Løper du 11 kilometer i timen på ei tredemølle med en stigningsprosent på 1,75 %, vil du normalt bruke omtrent 39 ml oksygen pr. minutt pr. kg kroppsvekt. Ettersom du klarer å holde denne hastigheten greit gjennom en hele time, oppnår du dette O2-opptaket på en hastighet som er lavere enn melkesyreterskelen din. Maksopptaket vil med andre ord være en god del høyere. Hvor høyt er det likevel vanskelig å avgjøre - spesielt med tanke på at du ikke sier noe særlig om hvilken intensitet du løper disse 11 kilometerne på. Det vil uansett være en god del feilmarginer inne i bildet, og det anbefales f.eks. å øke helningsgraden til 10 % for å eliminere/redusere forskjeller i løpsøkonomi mellom gode og dårlige løpere når beregninger av VO2max skal gjøres. På denne stigningsgraden ved løp til utmattelse kan man beregne opptaket veldig nøyaktig. Imidlertid er mange tredemøller på vanlige treningssentre ikke spesielt godt kalibrert, noe som selvsagt vil forringe estimatet. Høyintensitetstrening viser seg gang på gang å øke oksygenopptaket vesentlig mer enn trening på moderat intensitet. Forskning på middels gode og gode løpere viser til og med at man må over den anaerobe terskelen for å få videre økninger i oksygenopptaket. Med 3-4 langkjøringsøkter i uka er neppe formen din spesielt dårlig, men intervalltrening er uansett en god idé dersom du ønsker ytterligere forbedringer av VO2max. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
whph Skrevet 12. februar 2013 Forfatter Del Skrevet 12. februar 2013 Tusen takk for flott og utfyllende svar, Gymmitarzan! Jeg får vel komme meg i gang med intervalltreningen for å få et best mulig resultat Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.