Gå til innhold

Anbefalte innlegg

En artikkel til ettertanke...

http://www.side2.no/livsstil/article3552653.ece

Angrer du på det du skriver her?

Vær bekymret. Folk husker de teite oppdateringene dine.

Annonse fra Google

Fly Widerøe

Årets flyselskap i Europa, bestill flybilletten på wideroe.no

wideroe.no

(SIDE2): Tenk deg om to ganger før du poster en ny statusoppdatering på Facebook. Det er nemlig stor sjanse for at den blir husket.

Facebook-snakk

Er du en av de som bare klør i fingrene etter å poste morsomme hint om lørdagens bytur dagen derpå? Eventuelt ikke hadde tålmodighet til å vente og dermed la ut en mindre gjennomtenkt fyllestatus natt til søndag? Det er ikke alltid like lurt.

Ifølge en gruppe britiske forskere er det noe med selve måten slike oppdateringer blir skrevet på som får oss til å huske dem bedre enn både velredigert tekst og ansikter.

Forskergruppen fikk en deltakergruppe til å gjennomføre flere tester for hvordan folk tolker tekst fra ulike medier og bøker. Først skulle deltagerne prøve å huske løsrevne setninger som enten stammet fra oppdateringer på Facebook eller som kom fra en bok, mens i en annen undersøkelse ble oppdateringene testet mot ulike ansikter.

Resultatene i begge disse tilfellene viste at deltagerne var mye bedre til å huske Facebook-setningene enn boksitater og ansikter, skriver forskning.no.

Forskerne mener at dette kan skyldes at oppdateringer på sosiale nettverk ofte minner om sladder.

Fest_11789573x4.jpg&width=215Å skryte av seg selv, fortelle om dagens treningsøkt eller å dele pinlige festopplevelser er noe av det som er mest populært å skrive om i Facebook-statusen sin.

Lettere å forstå

Resultatene sier også noe om et mye viktigere, underliggende fenomen. Det er rett og slett enklere for hjernen vår å tolke teksten som står på Facebook.

I motsetning til mye velredigert tekst er oppdateringene på sosiale medier skrevet i et spontant, naturlig språk som ligner vanlig tale. Det gjør dem rett og slett lettere å oppfatte og huske.

Vår språkevne er ikke utviklet for å behandle nøye bearbeidet og polert tekst, mener forsker Nicholas Christenfeld, ifølge en pressemelding fra Warwick University. Han forklarer dette med blant annet at moderne teknologier lar skriftlig språk gå tilbake til den avslappede, personlige stilen som karakteriserte kommunikasjonen før litteraturen.

Denne mer muntlige formen gir gjenklang i det språklige apparatet i hjernen, og blir dermed husket.

Fortsetter under...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...