Virre Skrevet 3. august 2012 Forfatter Del Skrevet 3. august 2012 Hva er forresten dioksiner, Vegard Lysne? Og hva er problemet med dem? Virre(fremdeles hypokonder....) Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/10782-farlige-giftstoffer-ved-vektnedgang/page/2/#findComment-415030 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Vegard L Skrevet 3. august 2012 Del Skrevet 3. august 2012 Dioksiner og PCB er ulike forbindelser som kalles klorerte hydrokarboner. Dette er uønskede biprodukter av industri. De brytes veldig langsomt ned, og er veldig fettløselige, slik at de akkumuleres i næringskjeden. Hovedkilden vår til disse er fra fet fisk og fiskelever osv. Tolerabelt ukentlig inntak er satt til 14 TEQ/kg kroppsvekt. Oppdrettslaks inneholder ca 1,9 TEQ/g. Dvs at den ukentlige grensen for fet fisk kan beregnes til ca 13g/kg kroppsvekt. For en på 80kg vil dette tilsvare 1kg oppdrettslaks i uken. Folkhelseinstituttets faktaark om dioksiner og pcb finner du her: Dioksiner og dl-PCB - faktaark - Folkehelseinstituttet Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/10782-farlige-giftstoffer-ved-vektnedgang/page/2/#findComment-415081 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Jester Skrevet 3. august 2012 Del Skrevet 3. august 2012 Slightly Off topic alert Nå tar jeg dette fra minnet som en tilleggsopplysning, så med forbehold om evt småfeil. Dioksiner (polyklorerte dibenzodioksiner) som er nært knyttet til Furaner (polyklorerte dibenzofuraner) er miljøgifter som stort sett, som Vegard Lysne sier kommer som et biprodukt av industri, og gjerne er det snakk om oppvarming/forbrenning av organiske stoffer som inneholder klor. Mener også biltrafikk er en årsak pga forbrenningsmotorer, dette får jeg evt sjekke nærmere når jeg har bedre tid. Samt naturlige forekomster som ved skogbranner og vulkanutbrudd. De binder seg da med aske eller sot og kan langtransporteres via luft, samt de binder seg i vann i stedet for å løses opp som kan føre til deponering i sedimenter. PCB (Polyklorerte bifenyler) er derimot en kjemisk forbindelse som ble utviklet og brukt i en hel rekke industrielle produkter fra rundt midten av 1900 tallet. Disse utgjorde, og fortsatt utgjør en stor utfordring når de kastes pga dens lange nedbrytningstid, og er giftig på mange måter (alt fra kreft til kognetive evner, nervesystem etc) Det som er viktigst er egentlig at de er giftige, fettløselige og vi får det primært i oss gjennom mat. NB; videre her er bare for de spesielt interesserte: Både PCB, Dioksiner og Furaner er undergrupper av Persistent Organic Pollutants (POP) (Persistente organiske miljøgifter) POP er igjen en av 3 miljøgifter man stort sett opererer med, de andre to er tungmetaller og radionuklider. Jeg skrev en oppgave i fjor om miljøgiftene i isbjørn på Svalbard, og for og gjøre en lang historie særdeles mye kortere viser målingene synkende nivåer av de tradisjonelle miljøgiftene som PCB og DDT, men at andre som Brommerte flammehemmere, Endosulfan og PFOS enda er høy. Dette viser at forbud (via bl.a Stockholm konvensjonen) absolutt hjelper da de gamle verstingene er avtagenede, men også at nye mindre regulerte øker, eller forblir høye. Begreper som har vært brukt i denne diskusjonen, i tilfelle uklart: Ved siden av at miljøgifter er persistente, har de minst én av følgende egenskaper : de har høg akutt eller kronisk giftighet ( de er toksiske )de er kreftfremkallende ( de er karsinogene )de kan endre på arveanleggene i en organisme ( de er mutagene )de kan være skadelige for fostre ( de er teratogene ). Det er viktig å ha klart for seg at mange stoffer kan være både giftige og forurensende uten at vi regner dem blant miljøgiftene, da de ikke er persistente eller bioakkumulerende. Klorgass, dihydrogensulfid, cyanider, nitrøse gasser, svoveldioksid og kullos er eksempler på giftige og forurensende stoffer som ikke regnes som miljøgifter. Fettløselighet angir her en miljøgifts evne til å akkumuleres i en organismes fettvev. Stor fettløselighet innebærer at mye av miljøgiften akkumuleres i fettvevet, mens liten fettløselighet innebærer at kun små mengder eller ikke noe av miljøgiften deponeres i fettvevet. Med liten fettløselighet kan miljøgiften utskilles fra organismen, stor fettløselighet er uønsket da store mengder miljøgift dermed deponeres i organismens fettvev. Tror jeg stopper det, så fremst Virre ikke måtte være veldig interessert i temaet Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/10782-farlige-giftstoffer-ved-vektnedgang/page/2/#findComment-415332 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest ILU Skrevet 3. august 2012 Del Skrevet 3. august 2012 Ocean Garbage | MastersDegree.net Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/10782-farlige-giftstoffer-ved-vektnedgang/page/2/#findComment-415407 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Virre Skrevet 10. august 2012 Forfatter Del Skrevet 10. august 2012 Dere kan bare helt vanvittig mye! Blir imponert! Men også uvel og svimmel pga alt dette gift-pratet... Men her kommer enda noen spørsmål på ting som jeg lurer på i forhold til dette(sorry altså!). Og tro meg, de er sikkert i overkant teite, men her kommer: - siden disse stoffene er fettløslige akkumuleres de kun i fett? Eller bare generelt i kroppen på individer som blir utsatt for dem(for det er vel fettforbindelser i de fleste deler av kroppen??) - vil individer kunne "lagre" ubegrenset mengde av slike stoffer i fettvevet(evnt andre deler) - kan man MERKE at man har fått i seg for mye av nevnte stoffer? I tilfelle hvordan(altså før kreft-stadiet, skadet foster osv)? - Har lagring av slike stoffer noe med hvor mye fettvev man har i kroppen?(tjukk-tynn). Fordeles giftstoffene i mer fett og blir mindre konsentrert og derfor mindre farlig om man er tjukk, liksom? Eller er det den totale mengden i kroppen som sier noe om hvor farlig det er? Lagrer du mer om du er litt smålubben enn en som er slank? Eller? Virre, forvirret. Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/10782-farlige-giftstoffer-ved-vektnedgang/page/2/#findComment-424964 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Jester Skrevet 10. august 2012 Del Skrevet 10. august 2012 Hei, rekker ikke svar på alt nå, men det som vil være litt viktig for hvordan svar du får er å vite hvordan stoffer du spesifikt lurer på. Ettersom de vil ha ulike negative egenskaper, samt eksponeringsfare, generell utbredelse osv. Ang det siste spørsmålet ditt om det er mer farlig for tjukke eller slanke så er det ikke hvor mye fett man har som er farlig, men hvor mye du har akkumulert i fettet og deretter blir frigjort ved vekt tap. Altså når fettet som giftstoffene er deponert i blir forbrent, så blir giftstoffene frigjort ut i blodbanen og kan forårsake skader på vitale organer. Som jeg tror jeg nevnte tidligere, så er det derfor det slår hardt ut på dyr som går i dvale og avmagres. Om du er litt mer spesifikk ang hva du er redd for, ettersom "stoffer" kan være alt fra Plantevernmiddler til radioaktivitet. Men på generelt grunnlag kan jeg si det slik at om du spiser variert og spiser ting du kjøper i butikken og ellers ikke har noen sære jobber eller hobbyer som utsetter det for farlige kjemikalier så er du nok helt safe skal du se Ikke noe å bekymre seg for. Grunnen til at dette er mye farligere for dyr er pga primært tre ting når det gjelder eksponering/inntak. Det er at for det første spiser de mye av det samme hele tiden (liten variasjon i HVA), så er det de spiser som regel fanget innenfor samme region (liten variasjon i HVOR) og til slutt er kombinasjonen av dette stor biomagnifikasjon og eldre "forurensede dyr" ammer opp unge dyr slik at de starter med miljøgifter. Det blir en ond sirkel med kontinuerlig eksponering og inntak. Om du tenker på hva vi spiser så er det alt mulig, fra over alt og i tillegg er det grundig sjekket og kontrollert. Derfor havner ikke vi i en slik sirkel, og om vi får i oss noe så er det i så små doser, samt at vi skiller det ut med svette, avføring, urin osv slik at vi bryter det ned i kroppen før det rekker å samle seg mengder som permanente skader. Håper det beroliget deg litt i alle fall Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/10782-farlige-giftstoffer-ved-vektnedgang/page/2/#findComment-425236 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Indiska Skrevet 11. august 2012 Del Skrevet 11. august 2012 Dioksiner og PCB er ulike forbindelser som kalles klorerte hydrokarboner. Dette er uønskede biprodukter av industri. De brytes veldig langsomt ned, og er veldig fettløselige, slik at de akkumuleres i næringskjeden. Hovedkilden vår til disse er fra fet fisk og fiskelever osv. Tolerabelt ukentlig inntak er satt til 14 TEQ/kg kroppsvekt. Oppdrettslaks inneholder ca 1,9 TEQ/g. Dvs at den ukentlige grensen for fet fisk kan beregnes til ca 13g/kg kroppsvekt. For en på 80kg vil dette tilsvare 1kg oppdrettslaks i uken. Folkhelseinstituttets faktaark om dioksiner og pcb finner du her: Dioksiner og dl-PCB - faktaark - Folkehelseinstituttet Betyr det at dersom jeg velger å kjøpe villaks kan jeg spise mer enn 13g/kg? Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/10782-farlige-giftstoffer-ved-vektnedgang/page/2/#findComment-425388 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Vegard L Skrevet 11. august 2012 Del Skrevet 11. august 2012 Det betyr det ikke, men husk at dette er snakk om å spise så mye laks per dag over lengre tid. Disse stoffene akkumuleres i kroppen over tid, det er ikke det du spiser i en liten periode som teller. Siter Lenke til kommentar https://forum.fitnessbloggen.no/topic/10782-farlige-giftstoffer-ved-vektnedgang/page/2/#findComment-425514 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.