Gå til innhold

Hva er (olympisk) vektløfting?


wingeer

Anbefalte innlegg

Noe inspirert av tilsvarende tråd i styrkeløftdelen følte jeg det var på tide å lage denne nå som vektløfting har fått sitt eget forum.

Start.jpg

Hva er (olympisk) vektløfting?

Vektløfting er en olympisk idrett som består av øvelsene rykk og støt. Historisk sett har det alltid vært konkurranse rundt det å løfte tunge ting og vektløfting er en av de eldste styrkeidrettene, selv om det er en idrett som har endret seg mye gjennom årene. Vektløfting har aldri vært en stor idrett i Norge, men i de siste årene har det vokst frem en stor interesse for både øvelsene og idretten i seg selv. Noe av dette kan nok skyldes populæriteten for Crossfit. I Norge er høyeste organ for vektløfting Norges Vektløftingsforbund (NVF), men tilsvarende organisasjoner finnes både i Europa, Asia, Amerika, osv. Det aller høyeste organet er det internasjonale forbundet (IWF).

Vektløfting er en idrett som stiller store krav til styrke, bevegelighet, hurtighet, konsentrasjon og ikke minst koordinasjon. Selv om det ikke er så mange som driver med selve idretten er det mange andre idrettsutøvere som bruker øvelsene i sine treningsprogram for å bli bedre i sine respektive idretter.

Konkurranser er oppdelt i vektklasser og fungerer ved at man har tre forsøk i hver av løftene; Først rykk, deretter støt. Det er tre dommere som bedømmer løftet og for å få godkjent løft må minst to av tre dommere godkjenne løftet. Den som har løftet mest vekt sammenlagt vinner sin klasse.

Hvordan er vektklassene organisert?

Vektklassene er forskjellig fra menn til kvinner. For junior (ut året man fyller 20), senior (ut året man fyller 35) og veteran gjelder følgende klasser:

Menn (junior/senior):

56 - 62 - 69 - 77 - 85 - 94 - 105 - 105+

Kvinner (junior/senior):

48 - 53 - 58 - 63 - 69 - 75 - 75+

For ungdom (ut året man fyller 17) ser det noe annerledes ut:

Menn:

50 - 56 - 62 - 69 - 77 - 85 - 94 - 94+

Kvinner:

42 - 48 - 53 - 58 - 63 - 69 - 69+

Hvordan er øvelsene man konkurrerer i?

Rykk:

I rykk starter stangen på bakken og man skal i en bevegelse løfte stangen fra bakken og over hodet. Her er det vanlig å ta imot stangen i en dyp bøyposisjon med armene og stangen over hodet. Man er nødt til å ta imot stangen med fullstendig utlåste armer og etter man har reist jeg skal man fullføre med føttene på linje med stangen og kroppen parallell til denne linjen. Man vil da få et nedsignal av dommeren og man kan da slippe stangen ned. Rykk er den mest tekniske bevegelsen i vektløfting.

Se video:

Sekvensfoto:

apti173seq-web.jpg

Støt:

Til forskjell fra rykk er støt delt i to bevegelser som utføres etter hverandre: Vending og overstøt. I vendingen starter stangen på bakken og man skal i en bevegelse løfte stangen fra bakken og opp til skuldrene. Her er det vanlig at man tar imot stangen i en dyp frontbøy. Man fullfører vendingen med å reise seg og man er dermed klar til neste bevegelse; Nemlig overstøtet.

Man bøyer bena og strekker de så ut igjen samtidig som man løfter stangen over hodet. Her er det vanlig å fullføre i en splittposisjon. Igjen er det viktig å ta imot stangen på utstrakte armer. Gjør man ikke det vil løftet bli underkjent. Man samler så bena igjen med stangen over hodet, står i samme parallelle posisjon og venter på nedsignalet fra dommerne før man slipper stangen ned. Til motsetning fra rykk er støt en noe mer styrkeøvelse. Den er selvfølgelig også teknisk.

Se video:

Sekvensfoto:

albegov255poster-3x2.jpg

Hva er vanlig utstyr i vektløfting?

Følgende utstyr kan bli brukt under konkurranser (med noen krav som må tilfredsstilles til artiklene i bruk):

Det mest kjente utstyret en vektløfter bruker er nok vektløftersko. Disse skoene har en flat såle uten demping og har gjerne oppbygd hæl. Dette for å få noe mer stabilitet i overstøtet, samtidig som man kan sitte med ryggen rettere i en dyp bøyposisjon.

Vektløfterbelte brukes også av noen løftere for å skape enda høyere buktrykk og beskytte ryggsøylen. Dette er nesten utelukkende i støt da vektene er høyere her enn i rykk, men også fordi det kan komme i veien under rykket.

Man bruker også magnesium på hendene for å få bedre grep på stangen. Det er heller ikke uvanlig å se knebind, håndleddsbind og sportsteip bli tatt i bruk.

Utenfor konkurransesammenheng er det ganske vanlig å bruke drareimer.

For mer informasjon om vektløfting som idrett, se f.eks. NVF eller still spørsmål her!

1243720070_21231.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...