Gå til innhold

Omega-3 kan forhindre betennelser og smerter i ledd og muskulatur.


Vegard Holum

Anbefalte innlegg

Betennelser og smerter i ledd og muskulatur

Vi forbinder vanligvis betennelser med infeksjoner av bakterier eller virus. Det finnes imidlertid en annen type betennelse som skyldes skader fra frie oksygenradikaler, eller det som vi kaller oksidativt stress. Oksidativt stress skader eller ødelegger cellene i kroppen, dette er en medvirkende årsak ved flere typer kroniske sykdommer. Vårt eget immunforsvar produserer en spesiell type frie radikaler som brukes av de hvite blodlegemene til å bekjempe bakterier og virus. Dersom vi har mye omega-6-fettsyrer og lite omega-3-fettsyrer i kroppen kan de hvite blodlegemene skyte ut sine frie radikaler uten at det finnes bakterier som skal bekjempes. De frie radikalene treffer da innsiden av blodkarene i alle kroppens deler og gir skader i form av ødelagte eller døde celler. Det er dette vi kaller stille betennelser. Stille betennelser har ikke de symptomene som vi finner ved vanlige betennelsesreaksjoner, som hevelse og varme i tillegg til smerte.

Symptomer på stille betennelser i muskler og skjelett er kroniske eller tilbakevendende smerter i ledd, muskler eller sener. Spesielt utsatt er leddene i korsryggen, knærne, albuene, hoftene og skuldrene. Muskelbetennelser merkes som ømme og stive muskler i nakke og skuldre med smertefulle muskelknuter som ikke går bort. Senene kan også være utsatt for stille betennelser, musearm, tennisalbue og seneskjedebetennelser er eksempler på dette. Stille betennelser er ofte årsak til de typiske muskel- og skjelettsmertene som vi går til fysioterapeut, kiropraktor eller osteopat med. Stille betennelser er vanskelig å bli helt kvitt fordi de er forårsaket av en ugunstig balanse mellom AA og EPA. Uten å legge om kostholdet vil vi ikke fjerne årsaken til problemet.

Ved lave nivåer av omega-3-fettsyren EPA i kroppen blir vi mer utsatt for denne typen betennelser i kroppen. Høy konsentrasjon av omega-6-fettsyren arakidonsyre (AA) virker motsatt, den øker graden av betennelse. Begge de nevnte fettsyrene danner såkalte eikosanoider, som er hormonliknende stoffer som har bare noen sekunder levetid. Eikosanoider dannet av omega-3-fettsyren EPA virker betennelseshemmende, søvnfremmende, smertereduserende og blodfortynnende mens eikosanoider fra omega-6-fettsyren arakidonsyre (AA) har motsatt virkning.

Omega-6-fettsyren arakidonsyre (AA) er sentral i funksjonen til de hvite blodlegemene. Eikosanoider fra arakidonsyre har til oppgave å utløse immunreaksjoner. Dersom vi har for mye arakidonsyre i kroppen vil immunforsvaret løpe løpsk og tro at vi blir angrepet av bakterier eller virus uten at dette er tilfelle. Vi kan si at immunforsvaret overreagerer, og resultatet av dette er at det slippes løs en type svært reaktive frie radikaler i blodbanen. Disse vil skade de cellene de møter og på denne måten skade organismen.

Det høye innholdet av omega-6-fettsyrer er årsaken til at inntak av planteoljer og plantemargariner kan være skadelig. Dersom man bruker mye soyaolje, solsikkeolje, maisolje, druekjerneolje, peanøttolje eller andre omega-6-holdige planteoljer vil dette påvirke kroppens fettsyrebalanse i feil retning. Det vil være mer gunstig å bruke fettkilder som meierismør, kokosolje, smult, kaldpresset olivenolje og eventuelt litt rapsolje. Ved bruk av mye mettet fett i kostholdet er det lurt å redusere mengden sukker og raske karbohydrater som hvite melprodukter, pasta, ris og mais.

For å gjøre kroppen motstandsdyktig mot stille betennelser vet vi at en fettsyrebalanse under 2,5 mellom AA og EPA er fordelaktig. I tillegg reduseres sannsynligheten for å få livsstilsykdommer som bryst- og tarmkreft og hjerte- og karlidelser.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...