Jump to content
Espen Espelund

Dagens mattips på facebook

Recommended Posts

Fortsetter under...

Fish-and-sandwich2-290x436.jpg

Fish and sandwich

Ingredienser (4 porsjoner):

  • 2 dl kesam
  • zest av 1/2 sitron
  • 1-2 ts sitronsaft
  • 1 ts worchestershire
  • ca 650 gr torskefilet, uten skinn og ben
  • 2 egg
  • 1-2 dl brødrasp, lag gjerne eget av et litt grovere brød (rist brød i brødrister, avkjøl og kjør det fint i hurtighakker)
  • rapsolje
  • Brød, 4- 8 skiver (er det store skiver så deles de i 2, skal være nok til brød på bunnen og på toppen)
  • litt god olivenolje
  • salat
  • alfaspirer
  • tomat

Fremgangsmåte:

  • Bland sammen kesam, zest, sitronsaft, worchestershire og smak til med salt og pepper (la stå kaldt minst 1 time).
  • Del torskefilet i 4 like stykker og tørk av all væske.
  • Knekk eggene i en skål og rør sammen plommen og hviten. I en annen skål har du brødraspen blandet med salt og pepper.
  • Dypp torskebitene først i skål med egg, la overflødig egg renne av og vend deretter i brødrasp.
  • Hell litt god olivenolje, i en tynn stråle, i sikksakk bevegelse, over brødskivene, stek deretter i tørr panne til skivene får litt farge og blir sprø.
  • Stek fisken i rapsolje (ca 1-2 cm dypt) noen minutter på hver side til den får en fin gyllen farge.
  • Servér med salat, alfaspirer og tomatskiver.

Hva er bra med denne retten?

Torsk er spesielt rik på protein, b12 og d-vitamin. Dette er næringsstoffer som er med på oppbygging og vedlikehold av mange typer celler rundt om i kroppen, blant annet muskelceller og røde blodceller. Torsk er også rik på selen som er en av naturens kraftigste antioksidanter.

Jeg har i denne retten valgt å bruke en grovere brødtype til både brødraspen og til sandwichen da dette er gunstigere for å opprettholde et mer stabilt blodsukker, noe som igjen vil holde humøret og sultnivået i sjakk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Middag i ein fei ☺️

Sunn variant av pølsegrateng

- Søtpotet mos

- Stekt kylling med ønsket krydder

- Litt ost på toppen og krydder

Bak i ovnen til osten er smeltet

post-33699-14440976998668_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Annonse

Her var det mye gjennomtenkt, så på tide å bryte sirkelen :D

Her er en kjapp fremgangsmåte for mandig lunch, snacks, turmat eller hva det måtte være. I dette tilfellet er det dagens middag, og her er "oppskriften":

1. Ta noe du liker å spise, men som er helt upraktisk å ha med som lunch. Pizza eller taco er perfekt!

2. Legg det på sølvpapir, og pakk inn. Vent gjerne til den har kjølt seg ned, så blir det ikke så mye kondens inne i pakken.

3. Rull sammen og legg i kjøleskap, matboks, baklomma, eller...hopp rett til 4 om du er sulten allerede

4. Spis og kos deg! Varm gjerne opp, eller spis den som den er :D

post-28009-14440977982228_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Min middag i dag: Litt av det man har i kjøleskapet, samt datovarer. Billig og enkelt!

Består av:

- salat, tomat og agurk

- påleggslaks

-egg

-gulrot

-oliven

-kikerter

NAM!

post-16275-14440978011366_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gode brød til mye forskjellig! (y)

post-23265-14440978477184_thumb.jpg

Lånt bilde, men helt likt

Fra bloggen min :bookworm:

Til 6-8 stk polarbrød:

2 dl lotusblomstmel

2 dl mandelmel

1 ts fiberhusk

2 ts bakepulver

2 egg

2 dl vann

1 ss honning eller sirup (valgfritt)

Litt salt

Sett ovnen på 200 grader.

Bland sammen alle ingrediensene og la det svelle litt.

Trykk ut rundinger på et bakepapirkledd stekebrett, med litt ekstra mel til hjelp.

Stek i ovnen i 20-30min. Se etter om de ikke blir for mye stekt!

Kan brukes som pizzabunn med litt ekstra krydder, som mindre kjeks med mer søtt eller salt, nøtter, sjokolade, bær etc.

Varier etter ønske! De var kjempegode med både søtt pålegg og kjøttpålegg. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

MATPAKKE: ET HINT AV ØSTEN

matpakke-Et-hint-av-%C3%B8sten-6-497x331.jpg

Dette er en fullstendig matpakke som inneholder sandwich, drikke og litt frukt til 1 person. Den er satt sammen med tanke på eksamen, altså næringsstoffer som vil hjelpe til for å holde kroppen og hjernen klar og i balanse. Men ikke glem å spise en bra frokost og husk vann!

Sandwich med soyamarinert laks:

  • 15 gr soyasaus
  • 25 gr ketjap manis
  • 5 gr sambal oelek
  • 5 gr ingefærpaste
  • 100 gr laks, uten skinn og ben
  • 30 gr reddik
  • 45 gr squash
  • noen salatblader
  • 4 skiver brød (fullkorn/grovt)
  • 15 gr alfaspirer

Bland sammen marinaden: soyasaus, ketjap manis, sambal oelek og ingefærpaste. Legg laksestykket i marinaden og la det trekke de gode smakene i minst 1 time. Stek deretter laksen i forvarmet ovn på 180 grader i 15 minutter. Avkjøl fisken før du deler den i to like stykker på langs. Kutt reddik og squash i tynne skiver, men husk å vaske godt først ettersom de ofte er skitne. Legg salatblad på to av brødskivene, ha på squash og reddik, deretter fisk og alfaspirer, avslutt med brødsvkive.

matpakke-Et-hint-av-%C3%B8sten-3-497x331.jpg

Juice med appelsin, ingefær og gulrot:

  • 3 appelsiner, skrelt
  • 8 gr ingefær, skrelt
  • 80 gr gulrot
  • juicesentrifuge/juicepresse

Kjør appelsin, ingefær og gulrot gjennom sentrifuge/presse. Fjern skum hvis det blir mye.

matpakke-Et-hint-av-%C3%B8sten-7-351x331.jpg

Annet:

  • en håndfull druer

Hva er bra med denne matpakken?

Denne matpakken inneholder næringsstoffer som er gunstig for å holde blodsukkeret stabilt, motvirke depresjon, gi hjernen en liten oppkvikker, roe nervene og motvirke kvalme, samt gi immunforsvaret en boost.

Share this post


Link to post
Share on other sites

MINI BURGERE MED COLESLOW

Mini-burgere-Sliders-FLF-480x331.jpg

Hamburgerbrød (16 små):

  • 1,4 dl vann
  • 25 gr fersk gjær
  • 1 ss sukker
  • 2 dl melk
  • 3 ss rapsolje
  • 1 ts salt
  • 500 gr hvetemel
  • sesamfrø
  • melk til pensling

Varm opp vann til kroppstemperatur (ca 37 grader), smuldre gjær og rør ut i vannet sammen med sukker. Varm også opp melk, til kroppstemperatur, og ha det i vannet sammen med olje. Ha over i eltemaskin med mel og salt, og la det elte i 15 minutter på middels hastighet. La deigen heve til dobbel størrelse før du så deler i 16 emner, trill dem først runde, så klem dem flate. Hev igjen til dobbel størrelse. Pensle så med melk og strø på godt med sesamfrø. Stek i forvarmet ovn på 225 grader i 10-12 minutter. Denne fantastiske oppskriften er hentet fra ElinLarsen.net

Coleslow (til 16 små burgere):

  • 100 gr majones (hellmans)
  • 120 gr lettrømme
  • 10 gr dijon sennep
  • 100 gr gulrot, skrelt
  • 100 gr hodekål

Bland sammen majones, lettrømme og sennep, og smak til med salt og pepper. Rasp gulrot, finsnitt kål og bland i.

Burgere (16 små):

  • 200 gr løk
  • litt olje til steking
  • 500 gr kvernet storfekjøtt (biffdeig)
  • 100 gr brød, uten skorpe
  • 10 gr dijon sennep
  • 10 gr sambal oelek
  • 10 gr worchestershire
  • 1 ss oregano
  • 1 egg
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper

Finhakk løk og stek i litt olje til det blir mykt. Kjør brød i hurtighakker til det blir en fin konsistens. Bland deretter sammen alle ingrediensene og del i 16 emner. Form dem runde for så å klemme dem flate, la stå i kjøleskap i minst en time for å sette seg. Stek så i litt olje, noen minutter på hver side til de blir gjennomstekt. Server i hamburgerbrød med coleslow, cheddar, salat, tomat og pickles.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tja...hva skal man egentlig si om disse sous vide-burgerne, da? Annet enn at det er de som er grunnen til at det mange kaller "bøse burgere" her i huset kun omtales som "bøge burgere" :p

post-28009-14440980541032_thumb.jpg

(PS: De *er* så store som de ser ut som, ja... :D )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Annonse

Lavkarborundstykker:

* 400g lavkarbomiks fra Funksjonell mat

* 336g (tilsvarende 200g mel og 136g vann) 68% surdeig

* 600g vann

* Valgfritt - litt salt

Lag rundstykkene og legg på stekebrett. La heve til ca dobbel størrelse. Stek på 200C til du er sulten nok.

post-28009-14440980832212_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

KYLLING MARENGO

Kylling-marengo-2-497x331.jpg

Ingredienser (4 porsjoner):

  • 2 kyllingbryst og 2-3 kyllinglår (med eller uten skinn, det bestemmer du selv)
  • litt hvetemel
  • 2 ss fløtesmør
  • 20-16 småløk, skrelt
  • 1 laurbærblad
  • 2 ss soyasaus
  • 1 dl hvitvin
  • 1 hermetisk boks (400 gr) med cherrytomater i juice (anbefaler Mutti)
  • 5 dl hønsebuljong/kyllingkraft
  • 250 gr sopp (aromasopp og/eller sjampinjong)
  • 2 ss olje
  • en håndfull persille, grovhakka

Fremgangsmåte:

  • Del kyllingbryst og lår i 2 deler hver og vend i mel.
  • Stek kyllingbitene i smør til de får en gyllen farge, tilsett løk, laurbærblad, soyasaus, hvitvin, hermetiske tomater og buljong/kraft og la det småputre under lokk i ca 30 minutter.
  • Børst vekk jord fra soppen med en pensel og kutt deretter i skiver. Fres i varm panne med 2 ss olje, gjør dette i 2 omganger slik at soppen blir stekt og ikke kokt, sett til side.
  • Fjern lokket til gryten med kyllingen og skru opp varmen, la koke i ca 10 min ( ikke fosskoke, men koke) mens du smaker til med pepper.
  • Ha i soppen og dryss over persille.
  • Servér med ovnsbakte poteter, søtpoteter eller ris.

Kylling marengo er en rett som ble utviklet av kokken til Napoleon ved slaget ved Marengo i Italia 14. juni 1800. Han skulle da lage et måltid kvelden etter slaget og hadde bare kylling, egg, kreps, olivenolje, hvitløk og brød til rådighet. Han stekte kyllingen rå i olivenolje med hvitløk og serverte den garnert med stekte egg, pillede kreps og brødkrutonger. Med tiden har retten utviklet seg og fått flere klassiske utførelser. Det er vanlig å bruke tomater og sopp, mens krutonger og egg har mer eller mindre forsvunnet (Wikipedia. Kylling Marengo. Hentet 28. mai 2014 fra http://no.wikipedia.org/wiki/Kylling_Marengo).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har folket laget lørdagsmiddagen? Her på kjøkkenet ble det romstering i fryseren siden alt var stengt da treningen var ferdig. Resultatet ble en trippelkremert pizza! Først ble bunnen stekt kjapt på et varmt stål fra Bakingsteel.no . Litt forskjellig kjøttdeig (ca 500g) med litt diverse krydder, stekt og så putret litt i hakkede tomater og creme fraiche, før det ble dynget på og toppet med gulost og revet gorgonzola (se hvordan man river gorgonzola her: http://goo.gl/nCbb5g), 150g skinke og litt jalapenos og så stekt videre under grill til ost, skinke og jalapenos var fine i fargen. Så kom den ut i et øyeblikk for å bli pyntet med tortillas (brent tortillas er ikke så godt) og resten av osten for å holde den på plass, og så var det inn igjen under grillelementet.

Så da ønsker jeg alle en flott kveld - det blir neppe mer aktivitet fra meg før i morgen tidlig ;)post-28009-14440981985863_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

KYLLING MED SQUASHSPAGHETTI OG TOMAT- OG MOZARELLASALAT

Kylling-med-squashspaghetti-og-tomat-og-mozarellasalat-2-of-5-497x331.jpg

Ingredienser (4 porsjoner):

  • 4 kyllingbryst, uten skinn og fett
  • 600 gr squash
  • 150 gr rødløk
  • 40 cherrytomater
  • 2 ferske mozarella (250 gr)
  • 30 gr basilikum
  • rapsolje
  • 4 små skiver grovt brød (det groveste du kan finne)

Fremgangsmåte:

Dryss salt og pepper på kyllingbrystene og stek på hver side i litt olje til de får en fin gyllen farge. Stek deretter i forvarmet ovn på 160 grader i ca 20 minutter, til gjennomstekt. Del cherrytomatene i 4, kutt rødløk og mozarella i små biter, samt riv basilikum i mindre biter. Bland deretter sammen med 3 ss rapsolje, salt og pepper. Squash kuttes i lange, tynne strimler: bruk mandolin eller hvis du ikke har mandolin kan du bruke ostehøvel til å lage lange bånd for så å kutte lange strimler med kniv. Stek så i panne med litt rapsolje til det får litt varme i seg, ikke mer. Servér med grovt brød og en liten basilikumdusk, det ser alltid ekstra flott ut med friske urter til pynt!

Hva er bra med denne retten?

Kyllingbryst (u/skinn) inneholder lite fett og mye proteiner og vil derfor være et sunnere alternativ i motsetning til endel andre kjøttvarer. Per 100 gr inneholder kyllingbryst (u/skinn) 1 gr fett og 24 gr protein (1).

Tomat er en god kilde til vitamin c og ulike karotenoider som betakaroten og lykopen. Lykopen er en fettløselig antioksidant som ved flere undersøkelser tyder på at kan forebygge ulike typer kreft, som blant annet prostatakreft hos menn. Lykopen kan også hemme kolesterolproduksjonen og fremme nedbrytning av den «dårlige» LDL-kolesterolet (2).

Referanser

1. Matvaretabellen. (u.å).
Kylling, bryst, filet, uten skinn, rå
. Hentet 3. juli 2014 fra
http://www.matvaretabellen.no/kylling-bryst-filet-uten-skinn-raa-03.205

2. Bama. (u.å.).
Cherrytomater
. Hentet 3. juli 2014 fra
http://www.bama.no/eway/default.aspx?pid=241&trg=Content_6140&Main_4489=6128:0:10,2467:1:0:0:::0:0&Main_6128=6135:0:10,2478&

Content_6140=6185:0:10,2481

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dagens mat her i gården var en variasjon av reinskav jeg kastet sammen. Godt balansert, med 22g karbo, 96g protein og 70g fett.

post-28009-14440984119498_thumb.jpg

I dag endte jeg opp med en mellomting mellom den sunne varianten (http://matformannfolk.blogspot.no/2014/01/reinskav-v-20-mager-hverdagsmat.html) og den vanlige (http://matformannfolk.blogspot.no/2013/07/finnbiffreinskav-enkelt-og-mandig.html).

Viltgryte er fantastisk enkelt å leke seg med, og holder man seg til enkelte retningslinjer er det lite som kan gå galt :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

STEKT LAKS MED SVART RIS OG SENNEPSVINAGRETTE

Stekt-laks-med-svart-ris-og-sennepsvinagrette-290x436.jpg

Ingredienser (4 porsjoner):

  • 3 dl svart ris
  • 4 egg
  • 650 gr laks, uten skinn og ben
  • 100 gr sukkererter
  • 80 gr rødløk
  • en god håndfull fersk dill
  • 50 gr mandler
  • 1/2 sitron

  1. Kok ris som vist på pakken (2 deler vann til 1 del ris).
  2. Varm opp en gryte med vann, når det koker har du i eggene og lar dem koke i ca 6 minutter. Skyll deretter i kaldt vann noen minutter før du tar av skallet.
  3. Del fisken i like store stykker og strø salt og pepper på begge sider. Stek fisken i en panne på medium til høy temperatur; begynn å steke med oversiden ned til du ser den er stekt halveis gjennom, snu og stek ca like lenge på den andre siden.
  4. Sukkerertene og rødløk kuttes i fine strimler, dill grovhakkes og mandlene kuttes i mindre biter.
  5. Legg først risen på ønsket tallerken, ettersom den farger av, dryss over strimler av rødløk og sukkerter, del egg i to og trykk litt ned i risen. Legg fisken ved siden av og dryss på mandler og dill. Servér med en sitronbåt og sennepsvinagrette.

Sennepsvinagrette:

  • 2 ts dijon sennep
  • 8 ss rapsolje
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts pepper

Rør sammen med en visp eller gaffel.

Hva er bra med denne retten?

Svart ris inneholder mye av antioksidanten antocyanin som beskytter kroppen mot skadelige stoffer (frie radikaler). «-Bare én teskje med svart ris inneholder mer av det helsefremmende antioksidantet antocyanin, enn du finner i samme mengde blåbær.» Svart ris inneholder også mindre sukker og mer fiber enn hvit ris. Dette vil holde blodsukkeret mer stabilt, øke metthetsfølelsen og forhindre overspising.

Kilder:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...