Jump to content
Espen Espelund

Dagens mattips på facebook

Recommended Posts

Fyll gjerne på med gode bilder og matoppskrifter her folkens.

VI trenger mange oppskrifter for å kunne publisere de på Facebook :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fortsetter under...

Kylling-fajitas-3.jpg

Kylling fajitas

Ingredienser (2 porsjoner):

  • 2 kyllingbryst, uten skinn og fett
  • litt rapsolje til steking
  • 1 avokado
  • salat
  • fullkorns tortilla
  • rømme/kesam

Krydder til kylling:

  • 1/2 ts løkpulver
  • 1/2 ts spisskumin
  • 1/2 ts oregano
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • 1/2 ts paprikapulver
  • 1/2 ts gurkemeie
  • 1/2 ts cayennepepper

Salsa:

  • 1/2 løk
  • 3 tomater
  • saften av 1/2 lime
  • 1 ts sambal oelek
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • en håndfull neve koriander, grovhakket

Fremgangsmåte:

  • Kutt løk og tomat i små biter og bland med resten av salsa ingrediensene.
  • Bland sammen krydder til kylling.
  • Kutt kylling i strimler og stek i panne med litt olje.
  • Tilsett krydderblandingen mot slutten.
  • Server med avokado, salat, tortilla og rømme.

Hva er bra med denne retten:

Kyllingbryst (uten skinn og fett) er et veldig magert kjøtt som er proppfull av proteiner som er nødvendige for oppbygning av muskler og vedlikehold av kroppen.

Ved å bruke fullkorns tortilla vil du få i deg hele kornet (skall, kjerne og kim), noe som er veldig gunstig ettersom mesteparten av de gode næringsstoffene sitter i skallet og kimen. Her vil du få i deg blant annet fiber, som er veldig bra for fordøyelsen, det gir metthetsfølelse og forhindrer forstoppelse.

Avokado består av mye fett, men mesteparten er av typen sunt fett (enumettet) som kroppen har godt av, som er gunstig i forebyggelsen av dårlig kolesterol og hjerte- og karsykdommer.

Vennligst hilsen Frøken Larsen

http://www.larsensfristelser.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites

[ATTACH]126048[/ATTACH]

Ekte matporno for ekte menn!

1. Ta ca 1kg spare ribs per person og legg dem i sous vide-badet på 60C i 2-3 dager.

2. Skjær opp 1,5kg poteter per person, strø litt salt og urter over og sett dem i ovnen på ca 190C varmluft. Tar omtrent 45 minutter.

3. 30 minutter inn i potetgreiene, sett grillen på full guffe. Det hjelper om det ikke er minusgrader ute - jeg fikk ikke min over 280C men hjalp til med gassbrenneren min så fort kjøttet var på.

4. Sleng kjøttet på grillen, skjær opp i passe stykker og flamber med brenneren. Snu. Flamber med brenneren på andre siden.

5. Hent potetene (om kjøttet ikke har gjort deg så matkåt at du glemmer det - no worries).

6. Spis.

Skal serveres uten grønne ting. Saus er unødvendig, men lov å helle litt mer barbecue-saus på. Salsa kan også brukes som dipp. Cola anbefales. TV bør stå på.

post-28009-14440963742105_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

img_9516.jpg

Kyllingrullekebab

1 lefse (111 kcal, 1,1 g fett, 6,5 g karbohydrater (3,4 g fiber) & 20 g protein

- 3 eggehviter - 10 g bakepro - 5 g mandelmel - 1 ts fiberhusk - litt bakepulver - krydder

Tzatziki- 1 del kesam/skyr naturell - 1 del agurk - 1 fedd hvitløk - salt - sitron

Stek kyllingfillet med kebabkrydder/garam masala/annet

<3<3 nam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tunfiskgrateng med grønnsaker!

1porsjon potetstappe (pose eller hjemmelaget av valgfri potet)

1boks tunfisk

litt revet ost

Krydder (salt, pepper, gressløk)

1/2 liten rødløk

Grønnsaksmiks (smak og behag)

Bland sammen potetstappe, ost, tunfisk og krydder. Stek grønnsaker og løk lett og ha over stappen i en ildfast form. I ovn ved 200 grader i 10-15min. - Bare så retten blir varm og smakene blander seg litt ;).

[ATTACH]126084[/ATTACH]

post-23265-14440963770655_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pulled-chicken-burger.jpg

Pulled chicken burger

Elsker du pulled pork burger like mye som meg, men har dårlig med tid, da er dette burgeren du må prøve.

Ingredienser (2 porsjoner):

  • 400 gr poteter, med skinn
  • Krydderblanding til potetbåter: 1 dl rapsolje, 1 ts timian, 1 ts oregano, 1 ts basilikum, 1 ts pepper, 1 ts salt
  • 1-2 tomat
  • 1/2 løk
  • 1 fersk mozarella
  • 1 helgrillet kylling
  • 6 toppede ss bbq saus av ønsket smak
  • 2 store eller 4 små burgerbrød
  • 2 never salatmix

Fremgangsmåte:

  • Del potetene i båter og bland i krydderblandingen, stek i forvarmet ovn på 200 grader i 30 minutter, til de er gjennomstekte.
  • Kutt tomat, løk og mozarella i skiver.
  • Riv kyllingkjøtt i strimler og bland med bbq saus.
  • Klem deretter sammen slik at de får formen som en burger (2-4 stk) og stek i panne på middels til høy temperatur.
  • Legg alt lagvis inni burgerbrødet og servér med båtpotetene ved siden av, samt gjerne litt bbq saus.

Vennligst hilsen Frøken Larsen

http://www.larsensfristelser.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Annonse

«Inspirasjonen»/tanken er i grunn stekt havregrøt. Dette er en enkel oppskrift, som kan varieres etter smak og behov. Tilsett rosiner, nøtter, bytt ut sjokoladeproteinet og kakaoen med vaniljeprotein eller bakeprotein. Jeg lager en god gjeng med muffins når jeg først er igang. Disse lar seg fryse, noe som gjør at det hele tiden er muffins med fantastisk næringsinnhold tilgjengelig. La de bare få avkjøle seg etter de kommer ut av ovnen, så kan du putte i frysepose og inn i fryseren. Ta opp kvelden før, så har du muffins til dagen etter. Frokost, lunsj, etter trening?

PROTEINMUFFINS

350g havregryn

90g sjokoladeprotein bruk et som er blandingsprotein av myse og kasein eller ren kasein.100% myse vil kunne gi et tørt resultat

1 boks mager kesam

4 egg

2 ss kakao dropp dette hvis du bruker vaniljeprotein eller bakeprotein

6 ss sukrin+

2 ts bakepulver

ca. 2 dl melk

Bruk en kjøkkenmaskin til å mikse røra sammen. Da blir havregryna mer finmalt, og det er lettere å få en god konsistens på det hele. Jeg bare putter alt i mikseren, utenom melka, setter på middels kraft og tilsetter litt og litt melk. Måler aldri opp melka (ca. mål i oppskriften). Syns det fungerer fint å bare se ann etter hvert som den røres rundt.

Bruk to spiseskjeer til å fordele røra i muffinsformene, 1 stor skje i hver. Stekes på 175 grader i 8-10 minutter.

http://alaschumacher.wordpress.com/2014/01/06/proteinmuffins/

post-6209-14440965514678_thumb.jpg

post-6209-14440965514223_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cajunstekt-laks-med-agurk-i-yoghurt.jpg

Cajunstekt laks med agurk i yoghurt

Ingredienser (2 porsjoner):

  • 200 gr potet, uten skall
  • 200 gr søtpotet, uten skall
  • 1 agurk
  • en håndfull neve dill
  • 3 dl youghurt, gresk/tyrkisk (naturell)
  • ca 350 gr laks, uten skinn og ben
  • cajun krydder
  • litt ojle til steking

Fremgangsmåte:

  • Kutt potetene i skiver, bland med olje, salt og pepper og stek i forvarmet ovn på 200 grader i 30 minutter, til de er gjennomstekte.
  • Bland sammen yoghurt og grovhakket dill, smak deretter til med salt og pepper.
  • Bruk en ostehøvel til å lage bånd av agurken og bland det i.
  • Kutt laksen i to like store stykker og strø på cajun krydder på oversiden og undersiden.
  • Stek fisken i en panne på medium til høy temperatur; begynn å steke med oversiden ned til du ser den er stekt halveis gjennom, snu og stek ca like lenge på den andre siden.

Hva er bra med denne retten?

Laks er en god kilde til omega 3, som er veldig viktig å få gjennom kosten da kroppen vår ikke produserer det selv. Omega 3 er avgjørende i kampen mot diabetes og hjerte-og karsykdommer, bidrar til lavere kolesterol, reduserer høyt blodtrykk, næring til immunforsvaret og reduserer symptomer på leddgikt og depresjon. Så ved å få i deg godt med omega 3 vil både helsen og humøret bli bedre.

Helsedirektoratet anbefaler at vi skal spise fisk 2 til 3 ganger i uken, hvorav halvparten bør være fet fisk (laks, ørret, makrell, sild).

Vennligst hilsen Frøken Larsen

http://www.larsensfristelser.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites

I går prøvde jeg noe jeg har hatt lyst til å prøve lenge; Kylling marinert i Cola zero :-D

757074-10-1389617230535.jpg

Det funka som det skulle - og resultatet ble ekstremt mørkt kjøtt med herlig smak.

Oppskrift på marinaden;

1/2 kopp Cola zero (eller all brus med kullsyre funker så klart)

2 fedd hvitløk oppkuttet

1 klype gastromat

1 klype salt

litt paprikakrydder

ca 1 ts chillipulver

Kutt kyllingfilet slik du ønsker og legg i en plastpose med marinaden i minst en time i kjøleskapet før steking. (y)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Italienske-kj%C3%B8ttboller-FLF-1.jpg

Italienske kjøttboller

Ingredienser (4 porsjoner/16 kjøttboller):

  • 400 gr kjøttdeig av okse
  • 50 gr løk, revet
  • 1 dl helmelk
  • 1 egg
  • 1 ts oregano
  • 1 ts timian
  • 1 ts pepper
  • 1 ts salt
  • 1 liten ts cayennepepper

Fremgangsmåte:

  • Bland alt godt sammen og form til 16 kjøttboller.
  • Legg utover et brett kledd med bakepapir eller smurt med rapsolje.
  • Stek i forvarmet ovn på 180 grader i 25- 30 minutter.
  • Jeg har her servert med fullkornspasta, tomatsaus og grovhakka basilikum.

Hva er bra med denne retten?

Ved å lage kjøttbollene selv kan du lettere kontrollere hva du vil ha i, som for eksempel salt. For mye salt får kroppen til å reabsorbere mer vann, noe som vil blant annet øke blodtrykket, som igjen vil belaste hjertet og blodårene.

*Helsedirektoratet anbefaler at vi får i oss bare 5 gram salt per dag.

Vennligst hilsen Frøken Larsen

http://www.larsensfristelser.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sunn-banan-snack-FLF-2-290x436.jpgSunn-banan-snack-FLF-1-290x436.jpg

Sunn banan snack

Ingredienser (12 porsjoner):

  • 125 gr yoghurt naturelle
  • 50 gr honning
  • 1 egg
  • 400 gr most banan ( ca 4 medium)
  • 2 ts vanilje ekstrakt (kan sløyfes)
  • 60 gr grahamsmel
  • 90 gr havregryn
  • 50 gr hvetekli
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts natron
  • 22 x 33 cm form

Fremgangsmåte:

  • Bland sammen yoghurt, honning, egg, banan og vanilje ekstrakt.
  • Bland sammen grahamsmel, havregryn, hvetekli, bakepulver og natron.
  • Rør sammen begge blandingene og hell over i formen kledd med bakepapir eller smurt med rapsolje.
  • Stek i forvarmet ovn på 180 grader i 25 minutter.

Hva er bra med denne retten?

Denne lille godsaken inneholder fullkorn. Fullkorn vil si at hele kornet er brukt; kim, kli og kjernen. Her vil du altså få i deg alt det kornet har å tilby av vitaminer, mineraler og ikke minst kostfiber.

Kostfiber er kroppens «feiekost» som hjelper til å transportere skadelige stoffer ut av kroppen, samt motvirker forstoppelse. Kostfiber er også veldig bra da det gir en veldig god metthetsfølelse som varer lenge, noe som tar vekk suget til å småspise eller overspise.

Vennligst hilsen Frøken Larsen

http://www.larsensfristelser.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fr%C3%B8bakt-laks-med-feta-og-r%C3%B8dbeter-497x331.jpg

FRØBAKT LAKS MED FETA OG RØDBETER

Ingredienser (2 porsjoner):

  • 4 rødbeter (ca 550 gr)
  • 350 gr laks, uten skinn og ben
  • 2 ts flytende honning
  • 2 ts gresskarfrø
  • 2 ts solsikkefrø
  • 1 ts sesamfrø
  • 2 appelsiner
  • 100 gr fetaost
  • 2 håndfuller ruccula
  • noen dråper hvitvinseddik
  • litt rapsolje

Fremgangsmåte:

  • Skrell rødbetene og del i båter, bland med litt olje, salt og pepper. Stek deretter i forvarmet ovn på 200 grader i 30-40 minutter, til de er møre.
  • Rødbetene kan serveres kalde eller varme, stek dem gjerne dagen før hvis du ønsker dem kalde.
  • Del laksen i to like biter, pensle med honning og strø på frøene.
  • Stek i forvarmet ovn på 200 grader i ca 15 minutter, til gjennomstekt.
  • Fjern skallet av appelsinene og skjær deretter ut filetene.
  • Smuldre fetaosten med fingrene.
  • Bland ruccula med salt, pepper, noen dråper hvitvinseddik og litt rapsolje rett før servering.

Hva er bra med denne retten?Denne retten inneholder blant annet omega 3, kostfiber, antioksidanter, tryptofan, kalium, jern og vitaminer som a, b, c, d og k. Det vil si at ved å spise denne retten vil du få i deg mange næringsstoffer som hjelper i prosesser mot depresjon, høyt kolestrol og høyt blodtrykk.

Vennligst hilsen Frøken Larsen

http://www.larsensfristelser.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Annonse

Sunn-sjokolade-og-r%C3%B8dbetkake-497x331.jpg

SUNN SJOKOLADE- OG RØDBETKAKE

Ingredienser (1 kake):

  • 300 gr mørk sjokolade (70%)
  • 250 gr rødbeter, skrelt og finrevet
  • 50 gr flytende honning
  • 4 egg, del plommene og hvitene for seg
  • 120 gr malte mandler (mandelmel)
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ss kakaopulver
  • 20 cm kakeform
  • litt rapsolje
  • yoghurt naturelle

Fremgangsmåte:

  • Smelt 200 gr av sjokoladen i et vannbad (i en bolle over en gryte med vann som er varmt, men ikke koker)
  • Bland den smelta sjokoladen med finrevne rødbeter, honning, eggeplommene, mandelmel, bakepulver og kakaopulver.
  • Visp eggehvitene stive og bland først inn en klatt, deretter resten, forsiktig.
  • Dekk kakeformen med bakepapir på bunnen.
  • Smør hele formen med litt rapsolje, rist i mandelmel og rist deretter av det som blir overflødig.
  • Stek i forvarmet ovn på 180 grader i ca 50 minutter.
  • Stikk en liten trepinne i midten av kaken i 5 sekunder, kleber det seg ikke deig på, så er den ferdig.
  • Avkjøl.
  • Smelt resten av sjokoladen og server med kaken.
  • Servér også yoghurt naturelle til, da dette passer perfekt til den mørke smaken.

Hva er bra med denne retten?Mandel inneholder blant annet enumetted fett, protein, kostfiber, e-vitamin, jern og b-vitaminene folat og niacin. Dette er et sunnere alternativ til hvetemel som blant annet inneholder mye raske karbohydrater.

Fra orginaloppskriften (Jamie Oliver) har jeg byttet ut 150 gr sukker med 50 gr honning ettersom honning har en høyere søtningsgrad enn sukker og inneholder noe vitaminer og mineraler.

Mørk sjokolade og kakao inneholder mye antioksidanter og ved å velge en mørkere sjokolade med høyere innhold av kakao vil du få mindre karbohydrater og fett.

Rødbeter inneholder mange godsaker som b-vitaminet folat, kostfiber og kalium.Rødbet hjelper til en bra fordøyelse, fornyelse av røde blodceller og være med på å beskytte cellene i hele kroppen og dermed holde oss unge.

Vennligst hilsen Frøken Larsen

http://www.larsensfristelser.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites

post-8662-14440970735837_thumb.jpg

Kyllingsalat.

Ingrediensar:

Kyllingkjøtdeig

litt smør til steiking

Parika

Hjertesalat

Spinat

Agurk

Tomat

Avokado

Rømme/kesam

Cashewnøtter

Steik kjøtdeigen tilsett ønska mengde salt og pepar (ev. andre krydder). Ha i paprikaen på slutten av steiketida.

Lag til salaten, hell kjøtdeigen over. Pynt med rømme/kesam og cashewnøtter.

*nam,nam!*

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gresskar-cupcakes-madbloggerudfordringen-1-290x436.jpgGresskar-cupcakes-madbloggerudfordringen-2-290x436.jpg

GRESSKAR CUPCAKES

Ingredienser (12 cupcakes):

  • 900 gr gresskar, uten skall, frø og tråder
  • 3 ss rapsolje
  • 100 gr smør, romtemperert
  • 50 gr flytende honning
  • 2 egg, romtemperert
  • 200 gr hvetemel
  • 25 gr mandelmel
  • 1 ts malt kanel
  • 1/2 ts malt ingefær
  • 1/4 ts malt allehånde
  • 1/4 ts malt muskatnøtt
  • 2 ts bakepulver
  • 1 dl h-melk
  • 400 gr philadephia, romtemperert
  • gresskarfrø til pynt

Fremgangsmåte:

  • Kutt gresskar i terninger, bland med olje og stek i forvarmet ovn på 160 grader i 40 minutter.
  • La det avkjøle seg for så å kjøre smooth på blender eller foodprosessor.
  • Visp sammen 300 gr av gresskarpuréen og smøret.
  • Rør inn honning og egg (en om gangen).
  • Bland sammen mel, mandelmel, kanel, ingefær, allehånde, muskatnøtt og bakepulver før du blander det litt etter litt i gresskarblandingen, samtidig som du også blander i melken litt etter litt om en annen.
  • Fyll i cupcakeformer (2/3) og stek i forvarmet ovn på 180 grader i 20 minutter.
  • La cupcakene avkjøle.
  • Rør sammen philadephia og 150 gr gresskarpuré, has oppå cupcakene.
  • Pynt med gresskarfrø.

Hva er bra med denne retten?

Gresskar er svært fiberrikt, som er mettende og bra for fordøyelsen, og betakaroten som er forstadiet til a-vitamin, som er bra for synet og vedlikehold av hud og slimhinner. Gresskar er også rikt på b-vitaminet folat, C-vitamin og kalium.

Vennligst hilsen Frøken Larsen

http://www.larsensfristelser.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potaco-497x331.jpg

POTACO

JA DU LESTE RETT, POTACO! DETTE ER ALTSÅ BAKT POTET; TACO STYLE.

Ingredienser (4-5 porsjoner):

  • 4-8 bakepoteter (de kan variere i størrelsen, noen er små, mens andre kan være veldig store)
  • 150 gr smør, romtemperert
  • 2 ss tacokrydder
  • 220 gr bacon
  • 1/3 agurk
  • 1/2 paprika
  • 1/2 løk
  • 1-2 tomater
  • 1 liten boks mais
  • 2 avokado
  • 200 gr revet ost
  • salsa
  • rømme
  • persille

Fremgangsmåte:

  • Kle potetene i aluminiumsfolie og stek i ovn i 1-2 timer på 200 grader, til de er gjennomstekt.
  • Kjør smør «hvitt» i mikser, bland deretter i tacokrydder. Legg i små klatter på bakepapir og sett i kjøleskap til maten skal serveres.
  • Skjær bacon i tynne strimler, sprøstek og sil deretter vekk fettet.
  • Kutt alle grønnsakene i små terninger.
  • Kjør avokadokjøtt med stavmikser sammen med 1 ss salsa og 1 ss rømme.
  • Skjær et dypt kryss i poteten du skal ha, brett utover og fyll i med alle godsakene, begynn gjerne med smøret så det får utnytte seg av varmen og smelte.

Hva er bra med denne retten?

Potet inneholder masse gode næringsstoffer som blant annet protein, kalium, jern og kostfiber. Den inneholder også c-vitamin, men ikke så mye i forhold til endel andre grønnsaker. I det norske kostholdet spiser vi mye poteter og dette gjør da at poteten er ansett på som en av våre gode c-vitamin kilder.

De fleste av næringsstoffene i poteten sitter rett under skallet og det er nettopp derfor det er anbefalt å beholde det på.

Vennligst hilsen Frøken Larsen

http://www.larsensfristelser.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Soyamarinert-laks-med-stekte-nudler-497x331.jpg

Soyamarinert laks med stekte nudler

Ingredienser (4 porsjoner):

  • 650 – 700 gr Laks, uten skinn og ben
  • 1 1/2 dl ketjap manis
  • 1/2 dl soyasaus
  • 2 ts sambal oelek
  • 2 ts ingefærpaste (står i utenlandsseksjonen i de fleste butikker)
  • 250 gr eggnudler
  • 1 rødløk, finsnittet
  • 1 gulrot i tynne staver
  • 1 selleristang i tynne staver
  • 80-100 gr brokkoli i små buketter
  • 6 ss rapsolje
  • 1 ts brunt sukker
  • sesamfrø
  • 1 potte koriander

Fremgangsmåte:

  • Marinade: Bland 1/2 dl ketjap manis med soyasaus, 1 ts sambal oelek og 1 ts ingefærpaste.
  • Kutt laksen i ønskede stykker og legg i marinaden. La fisken ligge noen timer, gjerne natten over, for å trekke alle de gode smakene til seg.
  • La eggnudler ligge i kaldt vann i ca 1 time, slik at det blir mykt. Det er også mulig å koke i 3 minutter, deretter skylle litt i kaldt vann.
  • Stek fisken i forvarmet ovn på 180 grader i 15 – 20 minutter.
  • Stek alle grønnsakene hver for seg til de blir halvmyke, sett til side.
  • Varm en wokpanne (stekepanne går også helt fint, men det blir gjerne litt mer søl) på medium til høy temperatur med 1 ss rapsolje.
  • Tilsett 1 ts sambal oelek og 1 ts ingefærpaste, og la det surre noen sekunder. Ha deretter i 1 ts brunt sukker og 1 dl ketjap manis, rør en gang.
  • Hell i nudler og bland godt. La det koke til all væsken er vekke, tilsett da 5 ss rapsolje og la nudlene steke noen minutter.
  • Når du føler nudlene er nok stekte (eller bare er varme) tilsetter du alle grønnsakene.
  • Servér med sesamfrø og grovhakka koriander drysset over.

Hva er bra med denne retten?

I denne retten får du i deg mange gode næringsstoffer som blant annet omega 3, jern, c-, d- og k-vitamin. Denne retten vil gi humøret, energien og immunforsvaret en herlig boost.

Vennligst hilsen Frøken Larsen

http://www.larsensfristelser.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...