Gå til innhold

Styrketrening og p-piller


Anbefalte innlegg

Hei hå!

Jeg har et spørsmål angående muskelvekst og p-pillebruk, kanskje mest rettet mot de av dere som har erfaring med dette.

Jeg har trent styrke (og kardio) i tre-fire år nå, men synes det er bare kardio jeg har hatt noe særlig framgang på. Jeg har for eksempel knapt økt noe på overkroppsøvelsene de siste to årene, men kan jogge tre ganger så lenge nå som for et år siden. Dette synes jeg er besynderlig, siden jeg trener styrke to-tre ganger i uka.

Det skal sies at jeg det siste året har spist litt lite, på grunn av en slankeprosess, men både før og etter dette har jeg spist normalt, med fokus på proteiner.

I dag har jeg undersøkt litt om styrketreningen på noen måte kan påvirkes av p-pillebruk, og funnet en rekke artikler som støtter denne teorien. En av dem kan dere lese her.

Samtidig har jeg funnet ut at merket jeg bruker (Mercilon 28), er både en versting når det gjelder blodpropprisiko og når det gjelder det hormonet som bremser muskelveksten mest.

I den anledning vurderer jeg å bytte merke, og har funnet ut at den mye utskjelte Yasmin og minipiller er det beste alternativet med tanke på styrketrening. Det skal forøvrig nevnes at Yasmin har samme risiko for blodpropp som mitt nåværende merke.

Så spørsmålet: Er det noen her som har erfaring med at p-piller hemmer muskelveksten, og eventuelt fått bedre resultater ved å bytte merke?

Jeg lurer også på om det er noen som har opplevd forskjell i treningseffekten før og etter de begynte på p-piller.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg bruker Loette, og synes jeg har framgang med muskelvekst. Har aldri tenkt over det du nevner faktisk, men kan jo godt være noe i det. Loette er ihvertfall en lavdosepille som er bra å bruke med tanke på blodpropp, så du kunne jo prøvd den?

Eneste jeg merker med p-pillebruken er at det er vanskeligere å gå ned i vekt for meg. Kroppen holder mye vann som forsvinner i en fei i den pillefrie uka :p For å si det slik så gikk jeg ned over 1kg på ei pillefri uke etter at vekta stod stille i flere uker, og det med samme kosthold.

Jeg håper nå at vekta holder nede og fortsetter å gå ned ved videre bruk av p-piller.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

+1 på anbefalingen angående Loette.

Har alltid brukt denne, og har hatt fin fremgang på styrke og muskelvekst allikevel.

Selv har jeg ikke hatt noen erfaring med problemer med å miste vekt når jeg bruker de. Var "av" en periode for en tid tilbake, og dietten da (og vektnedgangen) var som normalt.

Selv om det kan være en sammenheng mellom p-piller og hemmelse av muskelvekst ville jeg ikke tatt alt på nettet for god fisk. Men å bytte merke bare pga av faren for blodpropp er jo virkelig å anbefale!

Prøv å luk ut feilkiler i diett og trening også, er gjerne her det ligger når man ikke har fremgang.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bruker også Loette, og øker både i styrke og muskelmasse iallefall. Har aldri tenkt over at det skulle ha noe å si heller, forsåvidt.. :) Om du har ligget i kaloriunderskudd og tillegg trent mye cardio, så tror jeg heller det er det som er årsaken til at du ikke har noen fremgang med styrketreningen. 2-3 styrketreninger i uka er jo heller ikke veldig mye, så da er det ialelfall viktig at du presser deg selv utenfor komfortsonen når du er der.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Annonse

Verken Loette eller Mercilon har funka for meg. Jeg sleit med å gå ned i vekt, humøret ble forferdelig.Kviseutbrudd etc.

Klarte å gå ned 8 kg på mercilon, men det var en kamp å holde seg der. Følte at kroppen begynte å suge opp alt jeg spiste, og ville opp uansett hva jeg gjorde.

Humøret, fremgangen på trening, nedgang av noen kg. alt dette skjedde når jeg byttet til yasminelle for ca 2-3 mnd siden. :)

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg bruker cerazette. Har ikke løftet tungt så lenge, så jeg har ingen reelle innspill der, men jeg blir nå sterkere på alle fronter, iallefall.. Synes ikke det er vanskelig å holde vekta, i motsetning til hva det var på preparater med østrogen i. Har ikke forsøkt meg på ytterligere vektnedgang, så der har jeg heller ingenting å komme med.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har gått på p-piller i, eeeeh, 7 år eller noe, og har ikke hatt noe problemer med det. Brukt både loette, Yasmin og et eller annet annet de ikke lager lenger..

Jeg anbefaler dog p-stav! Koster vel 1100 kroner, vareri tre år, inneholder myyyye mindre hormoner og du slipper å glemme å ta pillene hele tiden :p

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det er jo klart at alle reagerer forskjellig på p-piller, men jeg har en snikende mistanke om at det kan være dem som hindrer meg i å gjøre god framgang.

Jeg trener jo mer styrke enn kardio, og er i tillegg på kampsport to ganger i uka. Likevel blir jeg ikke sterkere, men får bare bedre kondis. Det synes jeg er pussig.

Den forskningsartikkelen jeg linket til lenger opp sier i hvert fall at det for mange kan spille en stor rolle hva slags preparat man går på, og selv om det er forsket relativt lite på dette, synes jeg det er verdt å undersøke.

Nå ser det jo ikke ut som det er så mange her som har merket noe fra eller til, men hvem vet?

Per nå ser det ut som Yasmin eller Cerazette (minipille) er det beste alternativet med tanke på muskelvekst, og siden Yasmin er like ille som Mercilon når det gjelder blodpropprisiko, heller jeg mot å bytte til Cerazette. :)

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg går på Cerazette og har ikke hatt noen problemer med å øke i styrke eller muskelmasse. Vet ikke om p-piller og muskelvekst har noen sammenheng - de påvirker ikke kvinners testosteronnivå, så vidt jeg vet? Og østrogen brukes jo til hormonbehandling hos kvinner i overgangsalderen for at de ikke skal miste benmasse, muskelmasse og ha mindre plager generelt?

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Du sier du har stor fremgang kondisjonsmessig... Før trente jeg fire kondisjonsøkter i uka, og to styrkeøkter. Ble ikke noe vesentlig sterkere, men løp ofte turer opp mot 2 mil. Det er først det siste året hvor jeg trener fire økter styrke og én kondisjonsøkt i uka at jeg har merket fremgang på styrken. For min del må jeg prioritere enten kondisjon eller styrke. Kondisjonen har forøvrig ikke blitt så kjempemye dårligere det siste året heller.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Annonse

Okei, jeg tror jeg skal forklare litt kort det som står i artikkelen. :)

I mange typer p-piller er det noe som heter progestiner, det er et vanlig virkestoff også i hormonspiral og behandling av overgangsalderen. Ulike progestiner har ulik androgen aktivitet, og i følge denne forskningen betyr høy androgen aktivitet lavere muskelvekst. Veldig kort fortalt, altså. Det handler om at progestinene kan binde seg til den androgene mottakeren i cellene og stanse muskelveksten.

Litt vanskelig å forklare det så kort, men jeg anbefaler å lese artikkelen, og se på forskjellene mellom testgruppen. Det er veldig interessant.

Og som sagt, jeg går på en type piller som inneholder mye av den dårlig typen progestiner med høy androgen aktivitet. Slik jeg ser det kan det være en mulighet for at det er noe av årsaken til at jeg opplever liten muskelvekst. De beste alternativene er piller som Yasmin og minipiller, da disse inneholder hormoner med lav androgyn aktivitet.

Det er ikke slik at jeg prøver å finne noen far fetched unnskyldning for at jeg ikke øker muskelmassen så mye som jeg forventer. Jeg trener som sagt styrke 2-3 ganger i uka, pluss kampsport to ganger i uka, og det blir godt og vel rundt fem økter hver uke med styrketrening. Jeg spiser veldig proteinrik mat og har eget treningsprogram satt opp av en PT jeg har tillit til. Nå er jeg ingen fitnessdame, men såpass innsats tror jeg bør resultere i noe. :p

Det jeg vil med denne tråden er mest å diskutere et interessant tema som jeg lurer på om flere har erfaringer med eller tanker rundt. :)

Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Hanne_

Jeg gikk på Yasmin i 8 år. Var en sann befrielse å slutte!! Humøret ble ekstremt mye mer stabilt og fremgangen i styrke skjøt fart. Det hender jeg får et par kviser på ryggen etter at jeg sluttet, noe jeg ALDRI hadde på pillene, og vil tro dette har sammenheng med mer testosteron.

Anbefaler å prøve kobberspiral. Vet det er mange skrekkhistorier på internet, men for meg så merket jeg null forskjell på det og ikke noe prevensjon i det hele tatt. Hvis det ikke funker så kan man jo bare ta den ut igjen. Bare noen få hundrelapper og varer i 5 år, ingen hormoner!

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kjempe interessant tema!

For et par år siden hørte rykter om at vi mistet så mye som 25% av muskel økning som følge av p-piller. Det var virkelig skrekken og jeg følte jeg fant en "unnskyldning" for at jeg løftet mindre enn jeg "kunne". Jeg satte meg inn i forskningen som var blitt gjort med et mer kritisk blikk og ser nå problemstillingen litt mer nyansert.

Kort fortalt biokjemisk (som OP også nevner), så vil tilført progestiner (som ikke har noe med muskelvekst å gjøre) feste seg på reseptorer tiltenkt også kroppens naturlige produksjon av DHEA (eks. testosteron) (som selvfølgelig vi jenter også har) og dermed okkupere mer av plassen til DHEA. Alt dette er snakk om en balanseskål; -hvor mye "jente-hormoner" vs. "gutte-hormoner" kroppen vår til en hver tid vil ha er avhengig av veldig mange faktorer. Hormonpreparater, inntak av ulike matvarer, genetisk arv osv. At inntak av østrogener og progestogener vil ha en påvirkning på muskelvekst er en kjent sak men i hvor stor grad det er snakk om debatteres enda. Lite forskning gjøres på dette, litt fordi ting tyder på at innvirkningen er heller liten.

Jeg tror man selv i større grad kan veie opp for ulempene av prevensjonsmidler ved å stå på hardere og spise mer sunt. Lettere sagt enn gjort men... Ikke la søtsuget ta helt overhånd selv om kroppen skriker etter sukker. Det er noe jeg føler jeg har mer kontroll på etter å ha sluttet med p-pillen, så noen fordeler ble det jo. Det er også stor forskjell fra jente til jente hvor mye en vil klare å øke i muskelmasse, basert på samme trening. Noen jenter har større eller mindre andel av androgene hormoner og jeg vet personlig at jenter reagerer forskjellig på progestogener.

I bunn og grunn så handler det om å finne ut selv hva kroppen din er mest komfortabel med. Etter mange års eksperimentering med ulike p-piller valgte jeg å kutte det ut helt -men det var ikke på grunn av muskelbyggingen. Da ville jeg også ha blitt blitt veldig skuffet siden ikke gjorde noe som helst utslag for meg. :)

http://www.forskning.no/artikler/2009/april/217800

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har alltid brukt yasmin, og blodpropprisken er vel minimal om du ikke røyker/er disponert. Prøvd Cerazette og Loette, men slutta jo aldri å blø på dem, så gikk tilbake til Yasmin. Ikke hatt problemer med hverken styrke eller kondisjon, og jeg har formet kroppen jevnt og trutt.. Rett mat, og tyngre utfordringer på styrkebiten har gjort susen her og! :thumbsup:

Lenke til innlegg
Del på andre sider
  • 11 måneder senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...