Gå til innhold

Krigen om lavkarbo


Anbefalte innlegg

Hva er forskjellen på nedbrytningen av karbo fra korn kontra karbo fra frukt, mener du? Utdyp gjerne ;)

Det er ikke nødvendigvis noen forskjell i nedbrytningen av karbohydratene, jeg tenker mer på tilstedeværelsen av mikronæringsstoffer og antinæringsstoffer.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fortsetter under...

  • Svar 808
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Populære innlegg

En ting som ofte forsvinner i lavkarbo/lavfett-debatten er dette med matkvalitet. Det er fullt mulig å ha et godt kosthold som er lavfett, på samme måte som man kan ha et dårlig kosthold som er lavkar

Jeg syns det er trist at folk i det hele tatt tenker på å formulere det som å "sette barn på lavkarbo". Lavkarbo er ikke noe annet enn vanlig mat, der man velger noen matvarer i stedet for andre. Er d

Dette er akkurat slik uvitenhet om lavkarbo som gjør at folk ikke forstår eller vil forstå hva lavkarbo dreier seg om. PSMF er for det første ingen langvarig diettløsning eller livsstilsendring. A

Karbohydrater etter trening har sin plass i restitusjonen ved at de bidrar til å fylle på glykogenlagrene. I tillegg vil insulinutskillelsen gi et økt opptak av aminosyrer i muskelvevet, slik at proteinsyntesen får mer byggeklosser å jobbe med.

Men, med mindre du har planer om en ny økt samme dag, så har du god tid på deg til å fylle opp glykogenlagrene. Viktigheten av raske karbohydrater etter trening er derfor sterkt overvurdert, og det er en tendens til at dette brukes som unnskyldning til å helle nedpå f.eks. en brus etter trening. Dette med raske karbohydrater etter trening har Robert skrevet noen saker om tidligere, så de burde være grei å finne ved et søk på fremsiden.

Du kan begynne med disse:

http://fitnessbloggen.no/hva-skal-man-innta-etter-en-treningsokt/

http://fitnessbloggen.no/mat-etter-trening/

Hallstensen sin forklaring på dette med glykogenlagrene, er at du på et lavkarbokosthold vil ha mindre glykogenlagre å fylle opp. I tillegg vil du i større grad bruke fett under trening, og dermed spare glykogenlagrene.

Jeg vil si at så lenge du ikke driver med idrett og prioriterer prestasjon, men heller trener for helsen sin del på mosjonistnivå, så trenger du ikke å tenke så mye på å fylle på med karbohydrater etter trening. Etter trening er likevel den tiden på døgnet da insulinsensitiviteten er høyest, så det kan være en fordel å legge hovedmengden av dagens karbohydrater til denne perioden.

Jeg skrev en artikkel om hvordan du kan tilpasse lavkarbo til livsstilen her, den kan kanskje gi deg ytterligere informasjon.

Lenke til innlegg
Del på andre sider
@Asle Bøe - Har lest at opptaket av proteiner er mye bedre om man har høyt insulinnivå, og at å innta whey etter trening uten å kombinere med raske karbohydrater er bortkastet. Det er altså ikke hold i dette, og jeg kan fint innta proteiner uten å måtte fylle på med store mengder raske karbohydrater?

Whey protein gir insulinrespons uten karbohydrater :)

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Annonse

Omdanner ikke kroppen proteiner til glukose hvis den trenger det?

Jo, det gjør den. Og jeg tror jeg akkurat hadde en aha-opplevelse via wikipedia i at den også omdanner fett til glukose på samme måte når dette trengs, dvs det er det som skjer når kroppen brenner fett framfor å benytte karbohydrater fra kosten (enten fett fra mat eller kroppsfett). Aka ketose og glukogenese er to sider av samme sak (fett til glukose /proteiner til glukose).

Hmmm...

(Beklager litt rotete formulert innlegg, jeg sitter egentlig med leksene:rofl:)

Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jo, det gjør den. Og jeg tror jeg akkurat hadde en aha-opplevelse via wikipedia i at den også omdanner fett til glukose på samme måte når dette trengs, dvs det er det som skjer når kroppen brenner fett framfor å benytte karbohydrater fra kosten (enten fett fra mat eller kroppsfett). Aka ketose og glukogenese er to sider av samme sak (fett til glukose /proteiner til glukose).

Hmmm...

(Beklager litt rotete formulert innlegg, jeg sitter egentlig med leksene:rofl:)

Jeg trodde fett ble omdannet til ketonlegemer (derav navnet ketose), og at kroppen brukte ketonlegemene (nesten?) på samme måte som glukose...Correct me if 'm wrong - jeg er ikke noen ekspert på dette :cool:

Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jeg trodde fett ble omdannet til ketonlegemer (derav navnet ketose), og at kroppen brukte ketonlegemene (nesten?) på samme måte som glukose...Correct me if 'm wrong - jeg er ikke noen ekspert på dette :cool:

Det er helt sikkert riktig på en prikk, var bare jeg som plutselig koblet funksjonen av ketose og glukogenese:rofl: Å si at de danner samme produkt er selvsagt ikke rett, så ja, du ha rett:thumbsup: jeg måtte bare uttrykke meg litt uferdig for å følge mitt eget resonnement midt i mattelesingen....:cry:

Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er helt sikkert riktig på en prikk, var bare jeg som plutselig koblet funksjonen av ketose og glukogenese:rofl: Å si at de danner samme produkt er selvsagt ikke rett, så ja, du ha rett:thumbsup: jeg måtte bare uttrykke meg litt uferdig for å følge mitt eget resonnement midt i mattelesingen....:cry:

Null problem - vrient å kalkulere og formulere samtidlig. Egentlig så satte jeg bare spørsmålstegn for å oppklare det hele. Lett å blande det ene med det andre...hehe

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Annonse

OMG!!!! :oops:

Det var det jeg også tenkte. Det er helt idiotisk om så er tilfelle, og om det ikke ligger noe annet bak som er den egentlige årsaken. Det kan være at foreldrene er helt uansvarlig på andre områder, og at media/blogger vrir det til at det er lavkarbo som er årsaken.

Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det var det jeg også tenkte. Det er helt idiotisk om så er tilfelle, og ikke det ligger noe annet bak som er den egentlige årsaken. Det kan være at foreldrene er helt uansvarlig på andre områder, og at media/blogger vrir det til at det er lavkarbo som er årsaken.

At media vrir saker til å skylde på noe annet enn bare at foreldrene er åndssvake har skjedd før, så hadde ikke akkurat overraska meg. Men om den eneste grunnen er lavkarbokosthold, så er det der alt for drøyt.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nei, ærlig talt, er dette tilfellet??? Det er jo helt på trynet! Personlig ser jeg på steinalderkost som noe av det beste man kan servere de små; økologiske, rene råvarer gjerne langtidsstekt/-kokt for å bevare næringsstoffer. Dette er jo supermat!

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...

×
×
  • Opprett ny...