Jump to content
xxKristinexx

Lavkarbo for barn

Recommended Posts

Hei! Min lillebror har en mild form for autisme, en funksjonshemning som bla. påvirker evnen til å kommunisere med andre mennesker, og å skjønne sosialt samspill. Han får spesiell tilrettelegging på skolen, men i det siste har jeg og moren min sett på mer alternative måter for å "forbedre" tilstanden hans. Flere har blitt kurert etter å ha begynt på lavkarbo ved å kutte ut gluten og kasein (melkeprodukter). Men, han er veldig kresen og småspist på mat og spesielt grønnsaker. Er det noen som vet om lavkarbo matvarer som er lett å få inn i barn? Tror det er verdt å nevne at han er 8 år :p Tusen takk for svar!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fortsetter under...

Har hørt om flere som har hatt god effekt av omlegging til lavkarbodiett med lidelser i autismespekteret. Vær imidlertid obs på at dette (i alle fall om dere tenker streng lavkarbo) bør gjøres i samarbeid med lege/ klinisk ernæringsfysiolog, da barn bl.a. er mer utsatt for beinskjørhet ved lite karbohydrater i kostholdet (har ikke tid til å søke opp valide data på dette i skrivende stund, men regner med andre med bedre faglig bakgrunn enn meg ifht dette emnet også bidrar i tråden etterhvert).

Om å lure grønnsaker i barn:

- Smoothier kan lages både sunne, gode og lavkarbovennlige. Avokado og spinat går ned på høykant her i huset, blandet med egg, kiwi, lime og litt fun light saft.

- Grønnsaksmos er ofte mer poppis enn kokte grønnsaker. Vi lager blomkål- og brokkolimos i stedet for potetmos til middag.

- Friske salater kan man gjøre enkle og lite skumle i begynnelsen. Bland grønnsaker han liker, og introduser nye ingredienser etterhvert. Mine spiser det meste av salat så lenge de får kylling/ skinke/ laks etc ved siden av i stedet for oppi salaten, og så lenge salaten også inneholder ananas :-)

- Egg i alle former er godt og lettvindt. Hvis eggerøre og omelett går ned, er også eggemuffins et godt tips til matpakken.

- Lavkarbobrød finnes i utallige former, prøv dere frem til en oppskrift dere liker.

Dette er en lavkarboblogg med mye god matinspirasjon: http://sjelemat.blogspot.no

Lykke til da!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lavkarbo er ikke det samme som å kutte ut gluten og kasein. Lillebroren min gikk på gluten. og kaseinfri diett gjennom hele oppveksten. Han har også høytfungerende autisme. Han ble mye bedre i løpet av de årene, men det var overhodet ikke noe mønster man kunne se hvis han f.eks fikk i seg gluten, at han ble verre av det. At noen har blitt kurert av en slik diett er bare tull. Det er helt normalt at tilstanden forbedres ettersom barnet blir eldre. Det er ingenting som tyder på at diett har noen effekt. Hypotesene bak hvorfor dette skal virke er ikke bekreftet, og slik de står i dag er det lite sannsynlig at disse hypotesene skal være korrekte.

Sjekk ut denne episoden av Folkeopplysningen der de snakker litt om dette i begynnelsen av programmet.

Når man i tillegg er veldig kresen (som lillebroren min også er) så er det nok dumt å legge inn kostrestriksjoner. I min erfaring er det aller beste man kan gjøre å sørge for god oppfølging og tilrettelegging hjemme og på skolen, få til tilpasset undervisning om nødvendig, og sørge for at barnet har gode sosiale relasjoner med barn på egen alder.

Det er uansett ingen grunn til å sette han på lavkarbo. Om dere virkelig ønsker å gå for gluten- og kaseinfri diett så er det jo bare å kjøpe gluten- og melkefrie erstatningsprodukter. Det finnes massevis av det ute i butikkene i dag.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har hört akkurat det samme om psykiske lidelser, at lavkarbo og glutenfritt skal hjelpe, eventuelt kunne kurere, men har sett lite dokumentasjon paa dette. Dette er jo ogsaa sykdommer som svinger veldig, med gode perioder og daarlige perioder, uten at man nödvendigvis kan peke paa en enkelt faktor. Rett skal väre rett; et sunt kosthold og en regelmessig livsstil med fysisk aktivitet hjelper nok mye, men er skeptisk til at akkurat DEN dietten skal kunne kurere kroniske sydkommer.

Naar det gjelder baade autisme og adhd har det jo blitt paastaatt at en "ökning" av disse sykdommene i befolkningen (umulig aa bevise eller motbevise) skal skyldes kosthold, uten at forskning tyder paa det samme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...